LKD Şenlikleri 2002 SAMBA Linux Dosya Sunucusu Serkan Kenar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

 Teachertube.com sitesinin ana sayfa görüntüsünu sol taraftaki resimden görebiliyoruz. Teachertube.com slideshare.com ‘a benzer bir sosyal paylaşım sitesidir.
Türkiye Linux Kullanıcı Grubu NFS & NIS Kerem ERZURUMLU Akademik Bilişim 2001.
1. Linux ve Özgür Yazılım Şenliği
Kullanıcı ve Grup Yönetimi
LİNUX DİZİN YAPISI Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Ahmet DERVİŞ Ahmet DERVİŞ LKD Seminerleri Linux Kullanıcıları Derneği
FreeRADIUS ile Kimlik Denetimi
Mysql, PhpMyAdmin, PHP, Dinamik Web Sayfası, PHPNuke Kullanımı
Filezilla Client & Server
Web Host Manager (WHM) Nedir Ne İşe Yarar ?
Kişisel Web Sayfaları Kullanım Bilgileri
İNTERNET VE İLETİŞİM.
Ağ ve Sistem Yönetimi Şubesi
Büyülü Bir Dünyaya Hoşgeldiniz. Masaüstünde Windows’dan Linux’a Geçiş Barış Özyurt )
Windows işletim sistemi ve sürümlerinin incelenmesi
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
Windows7 Kullanıcı Hesapları Yönetimine Ulaşabilmek İçin Birkaç Adımı Takip Etmemiz Gerekecek.Öncelikle Windows Masa Üstünün Sol Al Köşesinde Bulunan BAŞLAT’ı.
DOVECOT İLE IMAP VE POP3 SERVER KURULUMU
Kullanıcı ve Grup İşlemleri
DNS temelleri ve BIND DNS sunucusu
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
Dumlupınar Üniversitesi
Bölüm 1 Ağlar ve Verİ İletİşİmİ
WİNDOWS XP GRUP İLKESİ.
LKD Şenlikleri İleti Sunucuları Seviyesinde Virüslü İletilerden Korunmak Oğuz YILMAZ Teknoloji Danışmanı
SON KULLANICI HATALARI BİLGİ İŞLEM DAİRE BAŞKANLIĞI SON KULLANICI HATALARI Cengiz Acartürk 03 Ekim 2003.
MS Active Directory Faruk Çubukçu Revised Temmuz-2004.
Küme Bilgisayarlarda PBS Kuyruk Sistemi
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Lınux Command arch:Makine mimarisi hakkinda bilgi verir. “uname -m” komutu ile ayni isleve sahiptir. cat [dosya]:Dosyalari ardarda siralayarak standart.
DHCP SUNUCUSU KURULUMU VE YÖNETİMİ
CEİT 313 Msconfig.
Support.ebsco.com Arama Uyarıları Oluşturma Kullanıcı Kılavuzu.
FREEBSD 6.2 Cihan Kömeçoğlu Enderunix Akademi
WINDOWS NT GENEL YAPISI
C#.NET 5.0 C# .NET 5.0 Eğitimleri Volkan KANAT.
Windows için mysql kurulumu sitesinden mysql veritabanının ilgili sürümü indirilir. Biz.
İnternet Programlama PHP.
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
Kullanıcı ve Grup İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
Ankara Ü. Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü AST302 Astronomide Veri Analizi II MySQL sunucusuna bağlantı Hazırlayan Yahya Demircan 2011.
Hayrettin Bucak Sistem yöneticisi TÜBİTAK ULAKBİM Ekim 2003.
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
BTÖ 306 Bilgisayar Ağlarına Giriş Dr. Şirin Karadeniz Çelebi Uluyol.
TCP/IP Sorun Çözme ve Ağ Komutları
GROUP POLICY OBJECT(GPO)
Shared Computer Toolkit EROL DOĞAN
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
WEB Teknolojileri Günleri 02 WEB de Güvenlik Türk Telekomünikasyon A.Ş. Bilişim Ağları Dairesi Başkanlığı İnternet Servisleri Müdürlüğü Ali KAPLAN
Ağlar ve Veri İletişimi
Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Dosya sistemi, bilgisayarın sabit disk üzerindeki verileri düzenlemek için kullandığı temel yapıdır. Disk depolamanın temel birimidir. Disklerin kullanılabilmesi.
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
PARDUS İŞLETİM SİSTEMİ. PARDUS  Pardus adı : Anadolu parsı adlı kediğillerden gelmektedir.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
KBUZEM Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi KBT208 SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ DNS Öğr.Gör. Ruslan ABDULLA 11. HAFTA.
Doküman Yönetim Sistemi (DYS) Kurulumu ve Ayarları
Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı
Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı
HESAP YÖNETİMİ.
Active Directory.
MS SQL VERİTABANININ HOST HESABINA TAŞINMASI SAVAŞ TUNÇER.
Turgutlu Meslek Yüksek Okulu Bilgisayar Programcılığı
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
Meriç ÇETİN Muhittin KARAMAN Murat AYDOS
Sunum transkripti:

LKD Şenlikleri SAMBA Linux Dosya Sunucusu Serkan Kenar

LKD Şenlikleri Samba Nedir? Portekizce, ritm ve dans anlamına gelen bir kelime SMB/CIFS istemcilerine dosya ve yazıcı paylaşımı sağlayan yazılım

LKD Şenlikleri Tarihçe Andrew Tridgell tarafından 1991 yılında yazılmaya başlanmıştır. Önceleri ağda giden paketleri reverse-engineer ederek dosya paylaşımını çözmeye çalışmış. Yazılımına /usr/dict/words’den isim bulmuş: SAMBA!

LKD Şenlikleri Ne işe yarar? Dosya ve yazıcı sunmaya, Windows makinelerin paylaşımlarına ulaşmaya, (Samba Araçları) Windows ağlarını kontrol etmeye,

LKD Şenlikleri Neden Samba Kullanmalı? Evinizde ufak bir ağ ile Linux ve Windows makineleri birbirleriyle konuşturmak için Linux makinenizi paylaşıma açmak için Windows-Unix kullanıcı hesaplarını tek bir yerde toplamak için

LKD Şenlikleri Samba Hızlıdır! Kaynak: pcmagazine.com

LKD Şenlikleri Linux Paylaşımı Samba ile Linux makinenizde paylaşımlar açarak Windows kullanıcılarına sunabilirsiniz.

LKD Şenlikleri Windows Paylaşımları? Samba ile gelen araçları kullanarak Windows makinelerinin paylaşımlarına ulaşılabilir.

LKD Şenlikleri PDC olarak SAMBA? Kullanıcıların Windows ve Unix hesapları tek bir makinede toplanır. Kullanıcı profilleri sisteme giriş sırasında kopyalanır. Kişisel masaüstü ortamı yüklenir.

LKD Şenlikleri Kurulum – I sitesinden indirilebilir. Samba-latest.tar.gz (En son: 2.2.3a) Hemen her Linux dağıtımda bulunur. HEAD, TNG sürümleri...

LKD Şenlikleri Kurulum – II Kaynak kodu derleme:./configure --with-ldapsam make make install Derleme ayarları: acl-support: ACL desteği için quotas: Kota desteği için ldapsam: LDAP dizin desteği için

LKD Şenlikleri Kurulum – III Ayar dosyası kopyalanır: cp smb.conf.default /usr/local/samba/lib/smb.conf Init scriptleri /etc/init.d’ye kopyalanır.

LKD Şenlikleri Çalıştırma smbd –D nmbd –D

LKD Şenlikleri Nasıl Ayarlanır? smb.conf dosyasından ayarlanır. [bolumadi] ayrı bölümleri belirtir. isim = değer, şeklinde ayarlar belirtilir. netbios name = Karaman [Global], [Homes], [paylasim] bölümleri # bu satir bir aciklamadir.. :-)

LKD Şenlikleri İlk Ayarlar Makinenin ismi: netbios name = Karaman Makinenin çalışma grubu: workgroup name = WORKGROUP

LKD Şenlikleri smb.conf [global] ldap suffix = "ou=People,dc=iliskisel,dc=com,dc=tr" ldap bind as = "cn=Manager,dc=iliskisel,dc=com,dc=tr" ldap passwd file = "/usr/local/samba/private/ldappaswd" ldap server = localhost ldap port = 389 workgroup = SMB-KARAMAN netbios name = karaman comment = Karaman Server security = user null passwords = yes encrypt passwords = Yes

LKD Şenlikleri Senaryo Gönül, LAN içinde dosyalarını bir yerde toplamak istiyor. Ali, kullanıcıların Linux hesaplarına erişmelerini sağlamak istiyor. Oğuz, tüm kullanıcı hesaplarını bir yerden yönetmek istiyor.

LKD Şenlikleri Gönül Ev kullanıcısı, iki bilgisayardan oluşan bir LAN’ı var. (Lin ve Win) Müzik dinlemeyi seviyor, binlerce MP3’ü var. MP3’lerini tek bir bilgisayarda tutmak ve diğer bilgisayardan da onlara erişebilmek tek dileği!

LKD Şenlikleri Gönül, ne yaptı? Lin makinesine Samba kurdu. smb.conf dosyasında yeni bir paylaşım açtı: security = share [mp3ler] path = /var/mp3ler comment = mp3lerim Samba’yı çalıştırdı. Artık Lin’deki mp3lerine Win’den de istediği zaman erişebilecek.

LKD Şenlikleri Başka Neler yapabilir? [Mp3ler] paylaşımını salt okunur yapabilir: read only = yes Sadece belli makinelerin erişimine izin verebilir: hosts allow = hosts deny =

LKD Şenlikleri Ali Ofis’in sistem yöneticisi, sistemde Win-Lin makineler bulunuyor. Kullanıcıların Linux makinesindeki kişisel dizinlerine erişebilmelerini istiyor. Ali, tek tek kullanıcı paylaşımları açamayacak kadar tembel.

LKD Şenlikleri Ali, ne yaptı? [homes] özel paylaşımını açtı: Security = user [homes] browseable = no comment = Kullanici Dizinleri Samba hiç bir paylaşıma girmeyen bağlantılarda, [homes]’u kullanarak kullanıcı paylaşımını yaratıp, kullanıcıya kişisel dizinini sunar.

LKD Şenlikleri Ali’nin Şifre Sorunu /etc/passwd içindeki şifrelerle karşılaştırmak için şifreler açık olarak gönderilmeli. (encrpyt password = false) Güvenlik açısından çok kötü! Şifreler kapalı iken her bir kullanıcının smbpasswd dosyasına eklenmesi gerekir. (encrypt password = true)

LKD Şenlikleri Açık Şifreler En kolay yöntem encrypt password = false Windows’un yeni sürümlerinde açık şifreler için Registry ayarları yapılmalı,

LKD Şenlikleri Kapalı Şifreler Windows, yeni sürümlerinde şifreleri kodlayarak saklar. encrypt password = true Her bir kullanıcının smbpasswd dosyasına eklenmesi gerekir. Sistemi yönetmesi daha zor! Daha güvenli!

LKD Şenlikleri Smbpasswd smb.conf dosyasında belirtilmeli: smbpasswd file = /usr/local/samba/private Yeni kullanıcı ekleme: smbpasswd –u gonul old password: new SMB password:

LKD Şenlikleri Başka neler yapabilir? Daha güvenli olması için bağlanabilecek kullanıcıları sınırlayabilir: only user = gonul

LKD Şenlikleri Oğuz Sistem yöneticisi. Tüm kullanıcılarını tek bir noktadan yönetmek istiyor. Kullanıcıların, farklı makinelerden sisteme girseler bile, kişisel Masaüstü düzenlerine ulaşmalarını istiyor. Tüm makinelerde login işlemlerinin tek bir noktadan yapılmasını istiyor.

LKD Şenlikleri Oğuz, ne yaptı? Samba’yı PDC olacak şekilde ayarladı. Windows makine hesaplarını açtı. Windows makineleri Domain’e ekledi. Kullanıcı hesaplarını smbpasswd ile açtı. Artık kullanıcılar diledikleri makineden sisteme girebilirler.

LKD Şenlikleri Primary Domain Controller - I Sisteme giren kullanıcılar Samba sunucusuyla doğrulanır ve profilleri geçici olarak Windows makineye kopyalanır.

LKD Şenlikleri Primary Domain Controller - II Ali başka bir bilgisayardan girse bile aynı masaüstü ayarlarına ve kişisel dosyalarına ulaşabilir. Unix hesabı da başka bir harddiskmiş gibi Windows’a bağlı olabilir.

LKD Şenlikleri PDC Ayarları smb.conf dosyasında yapılması gereken ayarlar: domain master = yes local master = yes preferred master = yes os level = 66 security = user encrypt passwords = yes domain logons = yes

LKD Şenlikleri Gezici Profiller Profillerin farklı makinelere sunulması ve tek bir noktada saklanması. Profillerin Samba sunucusunda saklanması için; logon home = \\%N\%U\.profile

LKD Şenlikleri Gerekli Paylaşımlar [netlogon] path = /usr/local/etc/samba/netlogon writeable = no guest ok = no [profiles] path = /usr/local/etc/samba/profiles writeable = no guest ok = no

LKD Şenlikleri Hesaplar Samba PDC’yi kullanacak her bilgisayarın ve kullanıcının hesabının olması gerekir. /etc/passwd ve /usr/local/samba/private/smbpasswd içinde kullanıcı hesapları açılmalı.

LKD Şenlikleri Makine Hesapları $ isimli kullanıcı hesabı /etc/passwd’e eklenmeli (adduser) Makine hesabı Samba’ya eklenmeli: smbpasswd –a –m $

LKD Şenlikleri Domain’e Ekleme Makine hesapları açıldıktan sonra Windows makineler domain’e eklenmeli. Start/Settings/Co ntrol Panel/System/Ne twork Identification/Pro perties açılır. (Win2K)

LKD Şenlikleri Windows Login Windows makinelere Samba ile açılan kullanıcı hesaplarıyla girilebilir. Log on to: seçili olmalı.

LKD Şenlikleri Oğuz, başka neler yapabilir? Kullanıcılar girerken ve çıkarken çalıştırılacak scriptler belirleyebilir. Kişisel dizinlerini sisteme girdikten sonra bir sürücü olarak Windows’a bağlayabilir. logon drive = k:

LKD Şenlikleri Samba Araçları Samba sunucusundan bağımsız çalışan araçlar: smbmount ile ağdaki diğer makinelerin paylaşımları Linux dizin yapısına bağlanabilir. testparm ile smb.conf dosyası hatalara karşı taranabilir. smbtar ile paylaşımlar arşivlenebilir.

LKD Şenlikleri Daha fazla bilgi için... man smb.conf samba/docs

LKD Şenlikleri Sunum Sunum Powerpoint dosyasına ve bağlantılar listesine ’den ulaşabilirsiniz. -o- Tüm sorularınız için