1 İnternet ve Harekât Araştırması Uygulamaları Cihan Ercan Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Harekât Araştırması Doktora Programı Mustafa Kemal.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bilgisayar Ağları ve İnternet
Advertisements

Edirne Bölge Müdürlüğü
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
KONU: UZAKTAN EĞİTİM TÜRLERİ
TAPU VE KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BBY 302 Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Kurumsal ve Kamu Sektörü için WiNetwork Çözümleri
Türkiye’yi İnternete Taşımada Rekabetin Rolü
Türkiye’deki Kamu İnternet Siteleri Ne Kadar Vatandaş Odaklı?
‘‘21. Yüzyıl Eğitimine Doğru’’
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
İNTERNET.
İNTERNET.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
Bilgisayar Ağ Sistemleri
10 IP TERCİH ETMEK İÇİN NEDEN! NEDEN IP SİSTEMLER?
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
Akademik Bilişim Ocak 2013 – Akdeniz Üniversitesi - Antalya Dijital Ayrılık Probleminin Çözümünde Uydu Tabanlı Birleşik Ağ Uygulamaları.
“Ulusal IPv6 Protokol Altyapısı Tasarımı ve Geçişi Projesi”
4 Kare Problemi 4 Kare Problemi Hazır mısın? B A Bu şekle iyi bak
Bilgi ve İletişim Teknolojileri İMİ Bilgi İşlem şube Müdürü
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
İnternet ve e-posta Yönetimi
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
Dağıtık Ortak Hafızalı Çoklu Mikroişlemcilere Sahip Optik Tabanlı Mimari Üzerinde Dizin Protokollerinin Başarım Çözümlemesi I. Ulusal Yüksek Başarım ve.
Organize Sanayi Bölgeleri Bilgi Sitesi Kullanıcı Rehberi
SOME-Bus Mimarisi Üzerinde Mesaj Geçişi Protokolünün Başarımını Artırmaya Yönelik Bir Algoritma Çiğdem İNAN, M. Fatih AKAY Çukurova Üniversitesi Bilgisayar.
BBY Bilgi Teknolojisi ve Yönetimi
Örnek Bİr VerİtabanI TasarImI
Mobil Uygulamalar ve Bilgi Hizmetleri Orçun Madran
Prof. Dr. M. Erdal GÜZELDEMİR
IPTV ON CABLE NETWORK.
99 CHAPTER İLETİŞİM VE AĞLAR. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 9-2 İletişim nedir? İki veya daha fazla bilgisayar arasında.
TEST – 1.
İlköğretim Okul Müdürlerinin Teknoloji Liderliği Davranışları Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okul müdürlerinin okullarında eğitim teknolojilerinin sağlanması.
MOBİL GENİŞBANDIN GELECEĞİ
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
İLETİŞİM ÇÖZÜMLERİNDE ENTEGRASYON
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
1- BİLGİSAYAR AĞLARINA GİRİŞ
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
Bilgisayar Ağları Emre ÜNSAL Dokuz Eylül Üniversitesi
AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ (AUS) Ali Rıza YÜCEULU Karayolu Düzenleme Genel Müdürü.
STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi -Bahçe Ziraatı Programında halen 1. Sınıfta 43 öğrenci; 2. Sınıfta 60 öğrenci olmak.
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
Ipv4 nedir? IPv4 sistemi kurumsal olarak 4 milyar farklı adrese imkan tanıyan bir protokol olmasına rağmen sınıf sistemi nedeniyle verimli kullanılamamaktadır.
Kurumsal İçerik Yönetimi Kapsamında Bilgi Güvenliği
Proje Konuları.
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
1/22 TÜRKSATBilişim “iletişim herşeydir”. 2/22 KURULUŞ 5189 sayılı Kanun ile 22 Temmuz 2004 tarihinde özel hukuk hükümlerine tabi ve ticaret kanunu hükümleri.
Şahin BAYZAN Kocaeli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi
AÇIK KAYNAK KOD F.Merve SARIKAYA. Açık kaynak kod, ürünün kayna ğ ına rahatça erişebilme imkanı sunan bir uygulama geliştirme yöntemidir.
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Pi Magic — İş Uygulamaları Yatay Çözümler Endüstri Çözümleri Yönetim.
Mobil İletişimin Gelişimi
ISL429-Yönetim Bilişim Sistemleri İletişim ve Ağ Sistemleri.
1- YEREL ALAN AĞI - LAN 2-GENİŞ ALAN AĞI - WAN
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU -Voice/VoIP
Esra Söğüt O. Ayhan Erdem GAZİ ÜNİVERSİTESİ
One Touch Video Kurumlar, İşletmeler ve Çağrı Merkezleri için internet tabanlı ve mobil etkileşimli video çözümü 2010 Avaya Inc. All rights reserved.
Sunum transkripti:

1 İnternet ve Harekât Araştırması Uygulamaları Cihan Ercan Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Harekât Araştırması Doktora Programı Mustafa Kemal Topcu Kara Harp Okulu Savunma Bilimleri Enstitüsü Savunma Yönetimi Doktora Programı

GİRİŞ 2

Bu çalışmaların IP Tabanlı Sistemlerde hangi optimizasyon problemlerine çözüm aradıkları ve Harekât Araştırması yaklaşımıyla hangi çözüm metodu sundukları ortaya konmaya çalışılmıştır. 3 GİRİŞ

IP tabanlı sistemler Harekat Araştırması GİRİŞ Bilgisayarların icadı ile harekât araştırmasının hızlı bir şekilde büyümesi sağlanmıştır. IP tabanlı sistemlerin kullanılması ise bu ivmeyi daha da artırmıştır

İNTERNET UYGULAMALARI-2 Harekat Araştırması (II. Dünya Savaşı Sonrası) İnternet (1960) 5

İNTERNET UYGULAMALARI-4 6 Harekât araştırmasının problemleri çözümünde yoğun olarak kullanılan bilgisayar ve IP Tabanlı Sistemlerin kendisi de, kendi problemlerinin çözümünde harekât araştırmasının bir uygulama alanı olmuştur

7 Basitlik Beka Kabiliyeti Uyumluluk Emniyet Elastikiyet Kullanıcı Güvenirliği Sürat Ekonomi Prensipler İNTERNET UYGULAMALARI-6

Prensipler 8 Güvenilirlik: IP tabanlı sistemlerin kendisinden beklenen performansı sağlayabilmesidir. Emniyet: IP tabanlı sistemlerde iletilen bilginin, farklı şahısların eline geçmemesinden emin olunmasıdır. Sürat: IP tabanlı sistemlerde bir mesaj veya talebin kullanıcıdan karşı adrese en kısa zamanda ulaştırılmasıdır. Elastikiyet: Kullanıcının yer değişikliklerinde, bağlantının aksamadan sağlanmasıdır. Ekonomi: Hizmetinin; en az maliyetle tesisi, işletilmesi ve idamesinin sağlanmasıdır.

Prensipler 9 Basitlik: IP tabanlı sistemlerde web sayfalarının ve kullanımının mümkün olduğunca basit, sade ve herkes tarafından anlaşılır biçimde planlanması ve tesis edilmesidir. Uyumluluk: Günümüzde ve gelecekte farklı sistemlerin (IPv6), uygulamaların, veritabanlarının ve değişik teçhizatların tesis edilmesi ve birbirleriyle uyumlu çalışabilmesidir. Beka kabiliyeti: IP tabanlı sistemleri meydana getiren unsurlardan bir ya da birkaçının çalışmaması durumunda, diğer sistemlerin çalışmalarına devam edebilmesidir.

IP TABANLI SİSTEMLERDE HAREKÂT ARAŞTIRMASI UYGULAMALARI - 1 Bilimsel Optimizasyon Çalışmaları İnternetteki uygulamaların artmasıyla birlikte Eşgüdüm 10

11 Bant Genişliği Uydu Haberleşmesi Ağ Trafiği İçerik Dağıtma Ağı E- Uygulamaları AltyapıQoS Mobil Haberleşme VoIP, IPv6 İNTERNET UYGULAMALARI-5

12 İncelenen Çalışmaların Konu ve Prensiplere Göre Dağılımı

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME Harekât araştırmasının problemlerinde etkin ve verimli çözümlerin bulunmasında yoğun olarak kullanılan bilgisayar ve IP Tabanlı sistemler, bu faaliyetleri daha kısa sürede ve daha az maliyetle yerine getirebilmek için harekât araştırmasına ihtiyaç duymuştur. Bu çalışmada IPv4 uygulamaları için yapılan optimizasyon çalışmalarının izlediği yol incelenmiş, İnternete ilişkin harekât araştırmalarının sistematik bir analizi maksadıyla bir prensipler manzumesi oluşturulmuş ve yılları arasında yapılan araştırmaların hangi konularda yoğunlaştığı analiz edilmiştir. Tablo’da da görüldüğü gibi yapılan bir çalışmanın sadece bir prensibe hizmet etmediği, ağ yapısı içerisinde diğer prensiplere de katkı sağlayabildiği görülmektedir. 13

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME 14 E-Ticaret/e-Oyun (%29), İçerik dağıtma Ağı (%19), Ağ Trafiği (%10), Bandgenişliği/Kampüs Ağlar (%9) Mobil Haberleşme (%8) harekât araştırması çalışmalarının yaklaşık %75’ini oluşturmaktadır. Bu çalışmaların da öncelikli olarak ekonomi prensibinde değerlendirildiği görülmektedir.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME 15 Ekonomi prensibini sürat prensibi takip etmekte ve bir kısım çalışmaların da güvenilirlik prensibine göre değerlendirmeler yapılmaktadır. Bununla birlikte IPv6’yı araştırma kapsamında incelenen makalelerin yalnızca %3’ü incelemiş ve entegrasyon, güvenilirlik ve müşteri memnuniyeti konularına odaklanılmıştır. Bir müddet entegrasyon problemi üzerine yoğunlaşılacağı anlaşılmaktadır.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME 16 Gözüken o ki, yıllardır İnternetteki gecikmeleri ve servis kaliteleri ile ilgili problem çözümlerinin hangi yaklaşımlarla daha etkin çözülebileceği hususunda tartışmalar ve çalışmalar IPv6 destekli sistemler için de devam edecektir.

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME 17 Haberleşme konusundaki teknolojik gelişmeler Yayımlanan makalelerin sayısında artışYayımlanan makalelerin sayısında artış Çoğunluk mobil haberleşme konusundaÇoğunluk mobil haberleşme konusunda IP adreslerini vermede daha fazla yer kullanması Bandgenişliği ihtiyacını artıracakBandgenişliği ihtiyacını artıracak Özellikle mobil sistemlerde optimizasyon çalışmalarıÖzellikle mobil sistemlerde optimizasyon çalışmaları Başarı “Harekât araştırması” kilit rol oynayacaktır“Harekât araştırması” kilit rol oynayacaktır Sınırlı Görünge için optimizasyon teknikleriSınırlı Görünge için optimizasyon teknikleri

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME 18 EoIP Tüm haberleşme sistemlerinin ve protokollerinin IP tabanlıTüm haberleşme sistemlerinin ve protokollerinin IP tabanlı İnternet kullanımının artması (IPv6) Özellikle uydu haberleşmesi ile kablosuz mobil haberleşmede sınırlı olan bandgenişliği,Özellikle uydu haberleşmesi ile kablosuz mobil haberleşmede sınırlı olan bandgenişliği, IPv6 Servis kalitesini artırmak maksadıyla kullanabilecek optimizasyon çalışmalarının daha da artacağıServis kalitesini artırmak maksadıyla kullanabilecek optimizasyon çalışmalarının daha da artacağı

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME 19 E-ticaret E-ticaret ve tedarik zinciri yönetimi konusunda ise makalelerin son yıllarda yoğunlaştığı,E-ticaret ve tedarik zinciri yönetimi konusunda ise makalelerin son yıllarda yoğunlaştığı, Bu artışın İnternet kullanıcı sayısıyla paralellik gösterdiğiBu artışın İnternet kullanıcı sayısıyla paralellik gösterdiği Fiber Optik kablo İnternet altyapısı konusunda ise geniş bant İnternet hizmetini sağlayacak olan Fiber Optik kablonun nispeten ucuzlamasıyla birlikte yaygınlaşması, bu konudaki çalışmaları da artırmıştır QoS Servis kalitesi (QoS) kapsamında günümüzde detaylı çalışmalara devam edilmiş,

SONUÇ VE DEĞERLENDİRME 20 kablosuz internet Özellikle kablosuz internet hizmetlerinde bandgenişliğinin kısıtlı olması, araştırmacıları bu darboğazı daha etkin ve verimli kullanabilmek için çeşitli çözüm arayışlarına yöneltmiştir. İnternet kullanımı İnternet kullanımının artması ile birlikte görünge (specktrum) ihtiyacının artacağı, bu nedenle sınırlı olan bandgenişliğini daha iyi kullanabilecek veya daha yüksek frekansları İnternet haberleşmesinde kullanabilecek optimizasyon çalışmalarının daha da artacağı beklenmektedir. Video Videoların, QoS (Servis kalitesi) hususunda çok yer kaplaması sebebiyle, bu konudaki çalışmaların yoğun olduğu,

21 SONUÇ VE DEĞERLENDİRME IP Tabanlı Sistemlerde (IPv4) hangi optimizasyon problemlerine çözüm arandığı ve harekat araştırması yaklaşımıyla hangi çözüm metodu sundukları, IP Tabanlı Sistemlerin IPv6’ya geçişi ile birlikte “Harekat Araştırma” alanı itibarıyla yapılması gerekenler, Yapılacak çalışmalarda göz önünde bulundurulması gereken prensipler ortaya konmuştur.

TEŞEKKÜRLER