SÖZCÜKLERDE ÇOK ANLAM Gördüğünüz gibi bazı sözcüklerin, gerçek anlamları dışında bir de mecaz anlamları oluşmuştur. Bir sözcüğün birden fazla mecaz anlamı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ZARFLAR (BELİRTEÇLER)
Advertisements

A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
Kelimede anlam Cümlede anlam Paragrafta anlam
SÖZCÜKTE GENEL VE TERİM ANLAM
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
KURBAĞA PRENS Bir zamanlar yedi güzel kızı olan bir kral varmış. Bu kızların en güzeli en küçük olanmış.Güzel günlerde sarayın yakınındaki serin gölün.
Unutma. UNUTMA. SENDEN BİR TANE DAHA YOK BU DÜNYADA....
SÖZCÜKte ANLAM.
1.soru Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi genel anlamda kullanılmıştır? A. Fotoğraf,duvardaki yerini aldı. B. Çiçek salonumuza.
İlksen Uysal BOZYEL/Türkçe Öğretmeni
5. SINIF TÜRKÇE KONU ANLATIMI
TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF
SESTEŞ KELİMELER EŞ SESLİ KELİMELER.
Caner,havaların ısınmasıyla çok ………… olmuştu. Artık evde sıkılarak oturmak yerine arkadaşlarıyla top oynayıp eğlenebileceği için seviniyordu.
EDATLAR{İLGEÇLER} Tek başına anlamı olmayan,sözcükler arasında anlam ilişkisi kuran sözcüklere edat{ilgeç}denir.
A)Cahit Zarif oğlu,bu eserinde bizlere aydınlık öyküler sunuyor.
=>SÖZCÜKTE ANLAM<=
Aşağıdaki sözcüklerden hangisi düz-geniş ünlülerinden meydana gelmiştir? A)Yapraklar B)Korkusuz C)Azimli D)duygusal.
CÜMLENİN ÖĞELERİ.
Gerçek Anlam Mecaz Anlam
KONU CÜMLEDE ANLAM.
türkçe performans ödevi
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, söylenenin duygusu söz konusudur?
1.soru Aşağıdaki sözcüklerden hangisi Türkçenin ses yapısına uymaktadır ? A. Telefon B. Spor C. Yosun D. Saat.
DOĞRU YANIT C SEÇENEĞİDİR DOĞRU YANIT D SEÇENEĞİDİR.
ANLAMLARINA GÖRE CÜMLELER
Anlamlarına göre sözcük çeşitleri
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
YAPI BİLGİSİ.
HOŞGELDİNİZ ÇOCUKLAR
ZARF (BELİRTEÇ).
CÜMLEDE ANLAM.
Cümlede Anlam.
MELEK GİBİ ( ŞİİRİ ) Melek oldum rüyamda, İpekten kanatlar taktım.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yapılabilir?
ZARFLAR Fiillerin, sıfatların ya da kendi türünden olan sözcüklerin (zarfların) anlamını “zaman, durum, yer yön, miktar ve soru” bakımından etkileyen sözcüklere.
A:Bu yaz bolca sebze kuruttuk.
SÖZCÜKLERDE ANLAM İLİŞKİSİ
SES BİLGİSİ.
SÖZCÜKTE ANLAM.
Fiillerde Anlam (Zaman) Kayması
Sözcükte anlam sorular.
BİLGİSAYAR 1 HAZIRLAYAN: HAVVA ÜNAL
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Soru 1. İnsan bir kışını burada geçirse ( ) yalnız müzik dinlese ( ) yalnız bu yankılı havayı koklasa ( ) Yukarıdaki cümlede parantezle gösterilen yerlere.
=>SÖZCÜK TÜRLERİ<=
Sözcükte Anlam Sorular.
=> SÖZCÜKTE ANLAM <=
SÖZCÜKTE ANLAM (Mecaz-Soyut-Somut)
SÖZCÜKTE ANLAM SORULAR.
EDATLAR.
GERÇEK VE MECAZ ANLAMLI KELİMELER
YAZIM KURALLARI.
TÜRKÇE / Sözcükte Anlam
=>YAZIM KURALLARI<=
SÖZCÜK TÜRLERİ.
TÜRKÇE Birey ve Toplum.
CÜMLE TÜRLERİ.
MECAZ ANLAM Sözcükler,kimi durumlarda bir ilgi ya da benzetme sonucu gerçek anlamlarından başka bir anlam kazanır. Buna ‘’mecaz anlam’’ denir.
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
EŞ SESLİ SÖZCÜKLER.
SÖZCÜKTE ANLAM Anlamı olan ya da tek başına anlamı olmadığı halde cümle kuruluşunda görev yapan anlatım Birimlerinin en küçüğüne sözcük (kelime) denir.
‘’-Kİ’’ EKİ VE ‘’Kİ’’ SÖZCÜĞÜNÜN (BAĞLACININ) YAZIMI
Ekmek ve gazete almaya gidiyorum. Yukarıdaki cümlede “ve” kendinden önce ve sora gelen sözcükleri birbirine bağlamıştır.Bu cümleden ”ve” sözcüğünü çıkardığımızda.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
REHBERLİK SERVİSİ.
SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK. SÖZCÜKTE ÇOK ANLAMLILIK NED İ R? Bir kelimenin birden çok anlam ifade etmesine sözcükte çok anlamlılık denilmektedir. Çok anlamlılık.
Kurbağa Prens Bir zamanlar yedi güzel kızı olan bir kral varmış. Bu kızların en güzeli en küçük olanmış. Güzel günlerde sarayın yakınındaki serin gölün.
Sunum transkripti:

SÖZCÜKLERDE ÇOK ANLAM Gördüğünüz gibi bazı sözcüklerin, gerçek anlamları dışında bir de mecaz anlamları oluşmuştur. Bir sözcüğün birden fazla mecaz anlamı olabilir. Böylece bir sözcük birden çok anlam kazanır. Bu durum sözcüklerin cümle içinde kullanılmaları ile anlaşılır.

Bu söylediklerimizi hemen örnekleyelim: ‘Oturmak’ sözcüğü; Çocuk şurada oturuyordu Cümlesinde gerçek anlamında, Ceket üzerine iyice oturdu Cümlesinde uygun gelmek anlamında, Dedem bizimle oturuyor Cümlesinde ise biriyle birlikte yaşamak anlamında kullanılmıştır.

Görüldüğü gibi oturmak sözcüğü üç ayrı anlam kazanmıştır Görüldüğü gibi oturmak sözcüğü üç ayrı anlam kazanmıştır. Baş sözcüğünün çok anlamlılık özelliğini aşağıdaki örnekler üzerinde görelim

1)İnsan vücudu baş,gövde,kol ve bacaklar olmak üzere üç bölümden oluşur. 2)Baş olan boş olmaz. 3)Hafta başından itibaren kursa başlayacağım. 4)Her işin başı sağlıktır. 5)Erciyes’in başı hep dumanlıdır.

6)Toplu iğne başı kadar küçücük bir sivilce bile onu üzmeye yeti- yordu. 7)Köprünün iki başında iki nöbetçi bekliyordu. 8)Şehmuz Ağa’nın iki yüz baş ko- yunu vardı. 9)O gün havuz başında toplanmış- tık.

Bu cümleleri daha da çoğaltabiliriz Bu cümleleri daha da çoğaltabiliriz. Gördüğünüz gibi baş sözcüğünün anlamı, içinde bulunduğu cümleye göre değişmektedir. ÖRNEKLER Yeni kelimesi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde biraz önce anlamında kullanılmıştır.

A)Başarılı olmak için yeni yayınları da takip etmelisin A)Başarılı olmak için yeni yayınları da takip etmelisin. B)Eski dostlarını unutma, fakat yeni dostlar edinmekten de korkma. C)Şair, yeni şiirlerinde sosyal konu- lara ağırlık vermiş. D)İstasyona yeni gelen tren, hemen hareket etti.

ÇÖZÜM Yeni sözcüğü A,B ve C seçenek- lerinde ediniş ve yazılışlarından beri çok zaman geçmemiş olan anlamında kullanılmıştır. D seçeneğinde ise biraz önce an- lamında kullanılmıştır.

Sorunun yanıtını yeni sözcüğü yerine seçeneklerde sırasıyla biraz önce sözcüklerini koyarak da bulabiliriz.

ÖRNEK SORU Aşağıdaki cümlelerin hangisinde YETİŞMEK sözcüğü ULAŞMAK anlamında kullanılmıştır. A)On dakikada eve yetiştik. B)Bu ödev mutlaka yarına yetişmeli C)Bu yemek hepimize yetişir. D)Bu kadar işe yetişmek zor doğru- su.

ÇÖZÜM: A seçeneğindeki cümlede yetişmek sözcüğü ulaşmak anla- mında kullanılmıştır. Bunu, yetiş- mek sözcüğünün yerine ulaşmak sözcüğünü koyarak anlayabiliyoruz. B seçeneğinde bitirmek-tamamla- mak C seçeneğinde yetmek D seçeneğinde üstesinden gel- mek. Anlamlarında kullanılmıştır.

ÖRNEK SORU: Tutmak kelimesi hangi cümlede diğerlerinden farklı bir anlamda kullanılmıştır? A)Rüzgarda savrulan şapkasını yere düşmeden tuttu. B)Kaleci köşeden gelen topu tuttu. C)İş yerinin yakınında bir ev tuttu. D)Selde sürüklenen çocuğu yaka- sından tuttu.

ÇÖZÜM: Tutmak sözcüğü A,B ve D seçe- neklerinde yakalamak anlamında kullanılmıştır. Oysa C seçeneğinde aynı sözcük kiralamak anlamında kullanılmıştır. Bu nedenle C deki anlam diğerle- rinden farklıdır.