Kullanım İstatistiklerinin Stratejik Analizi ANKOS yıllık çalıştayı, 17-18 Aralık 2011, IYTE Ayhan Tu ğ lu |Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sami.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

This project is produce with the financial assistance of EU
Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
LİSANS ANLAŞMALARI GRUBU “Anlaşmadan Olur Mu Hiç! Haydi El Sıkışalım…” 11. ANKOS YILLIK TOPLANTISI, MUĞLA ÜNİVERSİTESİ, 2011.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
Hale Uysal Şemsa Olşen Güzeldere. ÖNCEKİ ÇALIŞMALAR.
VERİTABANI DEĞERLENDİRME GRUBU (VDG) ve YAYINCI BAŞVURU SİSTEMİ
KİTS Hakkında ANKOS İşbirliği Grubu
Doküman Yönetimi Yazı ş ma ve İ statistik Sistemi.
Kütüphanelerarası İşbirliğinin ABC’si
Bu menü, ILL, Katalog, Konu başlıkları, Kütüphane Yönergesi dışında kalan tüm sayfalarda aktiftir Araştırma sürecinizi kolaylaştırmak, kütüphane kaynaklarına.
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı
KİTS'deki Yenilikler ve Yeni Bir Proje (Personel Değişimi)
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Veritabanı Değerlendirme Grubu & Tıp ve Sağlık Bilimleri Veritabanları
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
ETKİ DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
ANKOS Kullanım İstatistikleri V. Uluslararası ANKOS Toplantısı Haziran 2005 SAKARYA.
ANKOS Veritabanı Değerlendirme Grubu
Kütüphanecilikte Yeni Gelişmeler Semineri 38. Kütüphane Haftası MART 2002 Milli Kütüphane ANKARA.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ KULLANICI/KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUBU Kullanıcı/Kütüphaneci Eğitimi Grubu ANKOS çatısı altında 2002’de.
AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
2011 YILI TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ FAALİYET RAPORU 2011 YILI TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ FAALİYET RAPORU.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
Ulusal Akademik Kaynak Paylaşımı Çalıştayı 16 Nisan 2010, Kadir Has Üniversitesi AYHAN TUĞLU Bahçeşehir Üniversitesi.
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
İstanbul Medipol Üniversitesi
Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi Ankara Üniversitesi Kütüphaneciliğin Destanı Sempozyumu Ekim 2004, Ankara KÜTÜPHANECİLİKTE SÜREKLİ EĞİTİM.
ANKOS 7. Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 07, KTÜ E-KİTAP ARAŞTIRMA GRUBU Asuman Akyüz Tuba Akbaytürk.
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi 4. Uluslararası Yıllık ANKOS Toplantısı Koç Üniversitesi,
III. Uluslararası ANKOS Toplantısı 6-7 Haziran 2003 Orta Doğu Teknik Üniversitesi ANKARA.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Akademik & Bilimsel Performans Değerlendirmesi Çalıştayı InCites (Web of Science) Marmara Üniversitesi 27 Kasım, 2014 Dr. Metin TUNÇ.
Research Services Group. Copyright 2006 Thomson Corporation 2 Araştırmaların Ölçümü Her ne kadar Web of Science veritabanının ana amacı araştırmacılara.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
TÜBESS (TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ); Ulusal Belge Sağlamada Yeni Bir Boyut 25 Mayıs 2011 Antalya Mehmet BOZ
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Rektörler Toplantısı 28 Aralık 2005
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
(Kütüphanelerarası Kaynak Paylaşım Sistemi)
ELEKTRONİK KOLEKSİYON GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ Bülent Karasözen ODTÜ 41. Kütüphane Haftası 31 Mart 2005.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
URQUHART YASASI.  Urquhart Yasası bilimsel dergilerin “kütüphane ötesi kullanımı”nın (supralibrary use), bu dergilerin her kütüphanenin “kütüphane içi.
Elektronik Bilgi Kaynaklarına Yatırım ile Yayın Sayısı Arasındaki İlişki Üzerine Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/tonta.html.
Malzeme Bilimi & Mühendisliği online veritabanı © Trans Tech Publications Inc.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
MALİYE BAKANLIĞI BÜTÜNLEŞİK PORTAL PROJESİ T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
KALİTE YÖNETİMİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
ANKOS ELEKTRONİK BİLGİ KAYNAKLARI ERİŞİMİNDE ULUSALLAŞMAYA DOĞRU
Sunum transkripti:

Kullanım İstatistiklerinin Stratejik Analizi ANKOS yıllık çalıştayı, Aralık 2011, IYTE Ayhan Tu ğ lu |Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sami Cukadar | İ stanbul Bilgi Üniversitesi

Verilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi  Verilerin elde edilmesi  Standartların kullanılması  COUNTER  Verilerin analiz edilmesi  Hesaplama yöntemlerinin kullanılması (sayı ve yüzde oranları)  Verilerin yorumlanması  İlişkili diğer konular ile birlikte değerlendirme yapılması  Sonuçlarının Paylaşılması

COUNTER (

COUNTER 3 (

NISO- SUSHI (

COUNTER Destekleyen Bazı Organizasyonlar  ARLAmerican Research Libraries  ANKOSAnadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu  ASAAssociation of Subscription Agents and Intermediaries  AAPAssociation of American Publisher  NCLISNational Commission on Libraries and Information Science  NISONational Information Standard Organization  PAPublishers Association  JISCJoint Information systems Committee  ALPSPAssociation of Learned and Professional Society Publishers  UKSGUnited Kingdom Serials Group …..

Temel Ölçüm Kriterleri  Bir dergiden aylık olarak indirilen makale  Dergi arşivinden aylık olarak indirilen makale  Aylık olarak turnaways  Yıllık bir dergiden indirilen makale  Aylık olarak toplam arama  Konsorsiyumlar için toplu veriler (COUNTER3)  E-kitaplar ……..

ANKOS istatistik çalışmaları  FTE  Fiyat  Kullanım  Teknoloji  Uyum (COUNTER, NESLI2, SUSHI)

Verilerin Değerlendirilmesindeki Sorunlar  Mevzuat  Programlar  Arşivler (satın alma)  E-kitaplar  Standart olmayan veriler..

ANKOS E-Kaynak Yönetim Sistemi

ANKOS E-Kaynak Yönetim Sistemi – Versiyon2  İlgili FTE / Tıp-Hukuk-Mühendislik  VTS (web- Online)  Yetkilendirme  Otomatik yedekleme  Performans ölçüm ve kontrol  Abone Olunan Veritabanları ( web-Online)  Verileri Excel’e aktarma  Görsellik  Yeni raporların eklenmesi  21 Başlıkta iyileştirme

E-Kaynak Yönetim Sistemi–Devam Eden Çalışmalar  Lisans süreleri  Verilerin kontrol edilmesi  Verilerin 6 ayda bir girilmesi  Veritabanı katılım formu  Bilim dünyasına katkı

E-Kaynak Yönetim Sistemi |Modüller

Veritabanı Sorumluları Listesi

Üyeler Listesi

Veritabanı Görüntüleme /Veri Girişi / Kullanım İstatistikleri Girişi / Yardımcı Dokümanlar

Standart Hazır Raporlar

İşlem Kayıtları |RSS

Yıllara Göre Sistemdeki Abonelik Sayıları

Kurumların Veritabanı Abonelik Sayısı|

Bir Kurumun Abone Olduğu Veritabanları

Yıllara Göre Üniversite Sayıları

Yükseköğretim Kurumları ve ANKOS

ANKOS’a Üye Kurum Sayısı

Üniversitelerin FTE Aralıkları

Abone Olunan Veritabanı Sayısı

Ortalama Veritabanı Sayısı

Toplam Kullanım |Tam Metin

Toplam Kullanım Detay Kullanım Türü Toplam arama- Bibliyografik Toplam görüntüleme - eKitap Toplam tam metin kaydetme Genel Toplam

Toplam Kullanım Detay

Yıllara Göre Kütüphane Bütçelerinin Üniversite Bütçelerine Oranı Devlet Üniversiteleri : Toplam Bütçesi Üzerinden Yayın Alımları Yıllar Üniversite Bütçeleri (Toplam) Kütüphane Bütçeleri (Toplam)Oranı (%) TL TL3, TL TL2, TL TL2, TL TL2,06 -

Kullanım İstatistikleri Ne İşe Yarar? Bütçe yapmaYenileme kararlarıKütüphane tanıtımı Kullanıcı deste ğ i Ulusal bakışa katkı

Sonuç ve Öneriler Kullanıcılara yönelik bilgi okuryazarlı ğ ı uygulamaları artırılmalı Veriler ve bilgiler güncel olarak toplanmalı ve kullanılmalı Kullanım oranları, her kurum tarafından analiz edilmeli ve sonuçlar de ğ erlendirilmeli E ğ itim seminerlerine, kullanım klavuzlarına önem verilmeli İ stenilen bilgileri zamanında vermeyen firmalar uyarılmalı Veritabanları akademik programlara entegre edilmeli Araştırma grupları oluşturulmalı Verilerin gizlili ğ ine dikkat ederek bilgi paylaşımı ve işbirli ğ i daha da geliştirilmeli Kıyaslama (benchmarking) yapılmalı Verilerin standart olmasına özen gösterilmesi Veritabanlarının kullanımının artırılması için yeni yöntemler bulunmalı (sosyal a ğ lar vs.) Bibliyografik, e-kitap ve tam metin veritabanları ayrı ayrı de ğ erlendirilmeli Satın alma ve pazarlıkların yapılması verilerden yararlanılmalı

T E Ş E K K Ü R L E R ANKOS yıllık çalıştayı, Aralık 2011, IYTE Ayhan Tu ğ lu |Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Sami Cukadar | İ stanbul Bilgi Üniversitesi