Baklagil Yeşil Yemleri

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Silaj Doç. Dr. Tanay BİLAL Hayvan Besleme ve Beslenme Hastalıkları Anabilim Dalı, 2005.
Advertisements

TANELERİN ÜST YÜZEYLERİNİN TEMİZLENMESİ İÇİN YIKAMA İŞLEMİ UYGULANIR
KABA YEMLER.
YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1
KABA YEMLER.
Tane Yemler Buğdaygiller (tahıllar) Baklagiller Yağlı tohumlar.
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
Avrupa Birliği Hayvancılık Politikaları Dr.Mustafa ALTUNTAŞ Uzman Veteriner Hekim.
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 18 Temmuz 2013.
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
Yem Tüketimini Etkileyen Etmenler
BİTKİLER.
FİĞ (Vicia L.) CİNSİ: Fiğler bir, iki veya çok yıllık otsu, çoğunlukla tırmanıcı bitkilerdir. Saplar hafif köşeli fakat, kanatlı değildir. Yapraklar, karşılıklı.
Alem (Phylum Sınıf (Class) Altsınıf (Subclass) Takım (Order)
Yerfıstığı.
SOYA Tak: Rosales Fam: Fabaceae (Leguminosae) Cins: Glycine
KOCA FİĞ (Vicia narbonensis L.)
SUSAM Takım: Tubiflorales Familya: Pedaliaceae Cins: Sesamum
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 22 Ekim AB TOPLAM BÜYÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI CANLI HAYVAN May / June SURVEY CANLI HAYVAN May / June SURVEY.
BEZELYE (Pisum L.) CİNSİ:
Üçgüller bir, iki veya çokyıllık otsu bitkilerdir.
KIŞLIK ÜÇGÜL (Trifolium resipinatum L)
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
MELEZ ÜÇGÜL ( Trifolium hybridum L.)
BURÇAK (Vicia ervilia (L) Willd.)
KOLZA.
ACIBAKLA (Lupinus L.) CİNSİ:
Tarla Bitkileri Yetiştirme
ÇİLEK ÜÇGÜLÜ (Trifolium fragiferum L.)
YERALTI ÜÇGÜLÜ (Trifolium subterraneum L.)
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
Domuz ayrığı Dactylis glomerata
SOYA.
B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ
AB SIĞIR VE DANA ETİ PAZAR DURUMU 21 Şubat ÜRETİM AB % BAŞ DEĞİŞİM TON AB % BAŞ DEĞİŞİM TON BOĞA ÖKÜZ İNEK DÜVE BUZAĞI GENÇ SIĞIR Sığır Eti Ocak.
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
İSKENDERİYE ÜÇGÜLÜ (Trifolium alexandrinum L.)
MACAR FİĞİ (Vicia pannonica Crantz)
GÖLHİSAR VE ALTINYAYLA İLÇELERİ SÜT ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ
KALİTELİ KABA YEMİN KÜÇÜKBAŞ HAYVANCILIKTA ÖNEMİ
Prof. Dr. Behiç COŞKUN Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi KONYA
Yeşil Alan ve Yem Bitkileri
Yem Bitkilerinin Sınıflandırması
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
Haşhaş.
Ekili Tarla Alanlarının Dağılımı*
KABA YEMLER.
KORUNGA (Onobrychis Adams) CİNSİ:
Buğdaygil Yeşil Yemleri (Hasıl yemler)
YEM BİTKİLERİ. 1. Baklagil Yeşil Yemler 2. Buğdaygil Yeşil Yemler 3. Diğer Yemler.
Baklagil Yeşil Yemleri
Kök ve Yumru Yemler Kök yemler: Yemlik pancar, şeker pancarı, havuç, şalgam Yumru yemler: Patates, tapioka, yer elması Besin madde bileşimi açısından kök.
Dolgu Maddesince Zengin Yemler
KABA YEMLER.
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
SARITAŞ YONCASI (Melilotus officinalis)
Tane Yemler Buğdaygiller (tahıllar) Baklagiller Yağlı tohumlar.
KURU DÖNEM BAKIMI VE BESLENMESİ
Hakan Tankuş - Harran Üniversitesi - Şanlıurfa Koşullarında Ara Ürün Olarak Bazı Yem Bitkileri Farklı Hasat Zamanlarında Bitkisel Verim Sonuçları
ECOMİLK BUZAĞI MAMASI Veteriner Hekim Tahir S. YAVUZ.
MÜRDÜMÜK (Lathyrus L.) CİNSİ:
YONCA(Medicago L.) CİNSİ
B- TAŞYONCASI (Melilotus L.) CİNSİ
KIRMIZI ÜÇGÜL (Trifolium incarnatum L.)
ORGANİK TARIMDA YEŞİL GÜBRELEME
Sunum transkripti:

Baklagil Yeşil Yemleri Baklagil otlarının diğer kaba yemlere göre artıları Protein, kalsiyum ve karoten Birim alandan elde edilen ot miktarı Toprak verimliliği Tat / Tüketilebilirlik

Bazı Kaba Yemler İçin Birim Alan Başına Elde Edilen KM, SHP ve TSBM Miktarları Yem Bir dekardan, kg KM, kg SHP, kg TSBM, kg Yonca (kuru) 2.200 1.800 206 1.000 Tırfıl (kuru) 1.410 1.130 60 654 Hasıl mısır 8.000 2.000 90 1.330

Baklagil Yeşil Yemleri Yonca Fiğ Korunga Üçgül Taş yoncası Burçak Lüpen Yemlik bezelye

Baklagil Yeşil Yemleri Yonca (Adi yonca / Kaba yonca / Mavi çiçekli yonca) Biçim zamanı – Vejetasyon dönemi Bitkinin farklı kısımlarındaki besin madde miktarları Alıştırma dönemi uygulamadan taze yoncanın fazla miktarda yedirilmesi  Pektin metil esteraz Buzağılar, süt inekler, besi sığırları ve atlar için yonca

Yoncanın Biçim Zamanının Bazı Ham Besin Madde Miktarları ve Sindirilme Derecesi Üzerine Etkisi Ham Besin Maddeleri, % HBM’nin Sindirilme Dereceleri, % HP HS OM Çiçekten önce 4.4 5.1 67 78 53 Çiçek başlangıcı 4.6 6.2 77 51 Çiçekte 7.2 62 74 45 Çiçekten sonra 3.8 8.7 54 72 41

Vejetasyon Dönemine Göre Yoncanın Besin Madde Miktarları KM, % HP, % HS, % Tomurcuklanma öncesi 15.0 4.0 3.5 Tomurcuklanma 19.0 5.4 5.0 Çiçeklenme başlangıcı 22.5 4.4 6.4 Çiçeklenme 24.0 3.9 7.6 Çiçeklenme sonrası 29.0 3.4 11.2

Yoncanın Yaprak ve Saplarındaki Besin Madde Miktarları HP, % HK, % HS, % Yapraklar 28 11 16 Sap ve gövde 10 7.5 32

Baklagil Yeşil Yemleri Fiğ  Çiçeklenme dönemi öncesi biçim  Acımsı tat (-) Çiçeklenme sonrası biçilmiş fiğ  Sütte acımsı tat Fiğ + Yulaf / Arpa Korunga  Çorak toprak, soğuk ve kurağa dayanıklılık Üçgül  Beyaz üçgül  Siyanoglikozid Çayır üçgülü  Geç biçimde hızlı lignifikasyon Japon üçgülü + Yulaf Taş yoncası  Kumarin  Dikumarol  Antikoagulan Buzağı, genç dana  Taş yoncası hastalığı

Baklagil Yeşil Yemleri Lüpen  Alkaloidler ve glikozidler  Lupinozis Yemlik bezelye Biçim zamanları Yeşil / taze kullanımları Tek yönlü kullanımları

Fiğ Türlerinde Kuru Ot ve Ham Protein Verimi, kg/da Adi fiğ 803 160 Tüylü fiğ 703 143 Koca fiğ 704 140 Macar fiği 414 73

Yonca(Medicago sativa L.) Mavi çiçekli yonca Sarı çiçekli yonca

Üçgül (Trifolium spp.) Ak üçgül

Çayır üçgülü (Trifolium pratense L.)

Ak üçgül (Trifolium repens L.)

Korunga (Onobrychis sativa L.)

Fiğ (Vicia L.)

Bakla (Vicia faba L.)

Mürdümük (Lathyrus sativus L.)

Yem bezelyesi (Pisium arvense L.)

Bazı baklagil otlarının besin maddeleri bileşimi (g/kg, KM) Yem maddesi Kuru Madde Ham Selüloz Ham Yağ Kül Ham Protein Metabolik Enerji MJ/kg Çayır üçgülü 190 274 37 84 179 10,2 Ak üçgül 232 42 116 237 9,0 Yonca 240 300 17 100 171 8,2 Korunga 230 209 26 61 196 10,3 Yemlik bezelye 170 353 35 71 205 8,5 Fiğ 180 290 28 83 178 8,6