ATALET(EYLEMSİZLİK) MOMENTİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KİRİŞLER M.FERİDUN DENGİZEK.
Advertisements

Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
PARÇACIĞIN KİNEMATİĞİ
Soru 1 CEVAP.
DİFERANSİYEL AKIŞ ANALİZİ
FONKSİYONLAR Hazırlayan:Ogün İçel.
GEOMETRİ PROJE ÖDEVİ BERRİN CANERİ 9/G 419 KONU: koordinat DoGRUSU, DIK KOORDINAT DUZLEMI,VEKTORLER KAYNAK: INTERNET,FEM YAYINLARI.
1 . ÜNİTE : GEOMETRİK ŞEKİLLER
Simetri ekseni (doğrusu)
EĞİM EĞİM-1 :Bir dik üçgende dikey (dik) uzunluğun yatay uzunluğa oranına (bölümüne) eğim denir. Eğim “m” harfi ile gösterilir. [AB] doğrusu X ekseninin.
JEODEZİ I Doç.Dr. Ersoy ARSLAN.
MUTO METODU İLE DEPREM HESABI
17. MEKANİKSEL SİSTEMLER VE TRANSFER FONKSİYONLARI
FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
2. BÖLÜM VEKTÖR-KUVVET Nicelik Kavramı Skaler Nicelikler
EĞME MOMENTİ-KESME KUVVETİ ATALET MOMENTLERİ VE
POTANSİYEL VE ÇEKİM.
1.BELİRSİZ İNTEGRAL 2.BELİRSİZ İNTEGRALİN ÖZELLİKLERİ 3.İNTEGRAL ALMA KURALLARI 4.İNTEGRAL ALMA METODLARI *Değişken Değiştirme (Yerine Koyma)Metodu.
MUKAVEMET I Doç. Dr. Naci ÇAĞLAR
RÜZGAR TÜRBİNLERİNİN SINIFLANDIRILMASI
DERS 2 MATRİSLERDE İŞLEMLER VE TERS MATRİS YÖNTEMİ
TEST – 1.
2 ve 1’in toplamı 3 eder..
EŞDEĞER SİSTEMLER İLE BASİTLEŞTİRME
FİNAL SINAVI ÇÖZÜMLERİ
Makina Elemanlarının Mukavemet Hesabı
GEOMETRİK ŞEKİLLER.
KONİKLER Tanım:Sabit bir noktası F ve sabit bir doğrusu Δ olan bir Π düzleminin (P) = {P:|PF| = |PH| , Δ , F , P € Π } noktalarının kümesine parabol denir.
MATEMATİK ÖĞRENEBİLİR
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
İKİNCİ DERECEDEN FONKSİYONLAR ve GRAFİKLER
KARTEZYEN KOORDİNAT SİSTEMİ
FONKSİYONLAR f : A B.
DERS 11 BELİRLİ İNTEGRAL (ALAN).
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
ÇOK DEĞİŞKENLİ FONKSİYONLARDA
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
SONLU ELEMANLAR YÖNTEMİ
BÖLÜM 6 NEWTON’UN YASALARI VE MOMENTUMUN KORUNUMU Doğrusal momentum:
Yrd.Doç.Dr. Mustafa Akkol
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
(iki değişkenli fonksiyonlarda integral)
GİRİŞ DİNAMİK’İN TANIMI
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
ÖRNEK Bir kolun perno üzerinde yataklandırılması şekildeki montaj resminde gösterilmiştir. Kol ile yan parçalar arasındaki boşluk 0,2…0,6 mm dir. b=16-0,1.
Ödev 7 Şekilde gösterilen kablolarda 0.5 kN’un üzerinde çekme kuvveti oluşmaması için asılı olan kovanın ağırlığını (W) bulunuz. W.
SONLU ELEMANLAR DERS 9.
STATİK-MUKAVEMET 5. Atalet Momentleri
TAŞIYICI SİSTEMLER VE İÇ KUVVETLER
Zeminlerde Kayma Mukavemeti Kayma Göçmesi Zeminler genel olarak kayma yolu ile göçerler. Dolgu Şerit temel Göçme yüzeyi kayma direnci Göçme yüzeyi.
Bilgisayar Grafikleri Ders 5: 3B Homojen koordinat
YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİRLERİ Düzlem Çubuk Kesit Tesirleri
Bölüm 4 – Kuvvet Sistem Bileşkeleri
Eşdeğer Noktasal Kütleler Teorisi Yrd.Doç.Dr. Aysun Eğrisöğüt Tiryaki
Prof. Dr. M. Tunç ÖZCAN Tarım Makinaları Bölümü
MUTO METODU İLE DEPREM HESABI
F=hA BATMIŞ YÜZEYLERE GELEN HİDROSTATİK KUVVETLER
Genel Fizik Ders Notları
ATALET MOMENTİ 4.1. Tanımı ve Çeşitleri
STATİĞİN TEMEL PRENSİPLERİ
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 3.hafta
AĞIRLIK MERKEZİ (CENTROID)
MİMARLIK BÖLÜMÜ STATİK DERSİ BASİT YAYILI YÜKLERİN İNDİRGENMESİ
AÇISAL YERDEĞİŞTİRME , HIZ ve İVME
BETONARME YAPI TASARIMI
MECHANICS OF MATERIALS Eğilme Fifth Edition CHAPTER Ferdinand P. Beer
Sunum transkripti:

ATALET(EYLEMSİZLİK) MOMENTİ YRD.DOÇ.DR. NECATİ MERT

EYLEMSİZLİK(ATALET) MOMENTİ Eylemsizlik Momenti; ağırlık merkezinde olduğu gibi kesit geometrisine bağlı bir büyüklüktür. Gerilme hesabında kesit alanının birinci ve ikinci mertebeden statik momentleri kullanılır. A Alanının birinci mertebeden momentine alan statik momenti denir. Tanım gereği kesitin x ve y eksenlerine göre alan statik momentleri; Eğer eksen takımı kesitin ağırlık merkezine yerleştirilirse, alan statik momentleri de sıfır olur.

EYLEMSİZLİK(ATALET) MOMENTİ: A alanının ikince mertebe momentine eylemsizlik momenti denir. Bir başka ikinci mertebe alan moment, ise kutupsal eylemsizlik momentidir.

Örnek1: Kesit boyutları bxh olan şekildeki dikdörtgen biçimli alanın eylemsizlik momentlerini kesit ağırlık merkezinden geçen (x,y) takımında hesaplayınız. Çözüm: Dikdörtgenin sol alt köşesine göre ağırlık merkezi M nin yeri (½ b; ½ h) dir. x eksenine göre eylemsizlik momenti: Şekildeki yatay şerit alan elemanı kullanılırsa y eksenine göre eylemsizlik momenti: şekildeki düşey şerit elemanı; dA=h.dx kullanılırsa; Çarpım eylemsizlik momenti (x,y) takımı aynı zamanda kesitin simetri eksenleri olduğundan;

EYLEMSİZLİK MOMENTİNİN ÖZELLİKLERİ: Şekildeki gibi bir bölgenin bir eksene göre eylemsizlik momenti, o bölgeyi oluşturan parçaların aynı eksen takımına göre eylemsizlik momentlerinin toplamına eşittir.

EYLEMSİZLİK MOMENTİNİN ÖZELLİKLERİ: Şekildeki gibi boşluklu bölgelerin eylemsizlik momenti hesabında, dolu geometriyi oluşturan C1 eğrisinin kapladığı alanın eylemsizlik momentinden C2 ve C3 eğrilerinin içinde kalan boşluk alanlarının eylemsizlik momentleri çıkartılır.

EYLEMSİZLİK MOMENTİNİN ÖZELLİKLERİ: Bir bölgenin bir eksene göre eylemsizlik momenti, bunun herhangi bir kısmını ayırıp o eksene paralel olarak kaydırılması durumunda, yeni geometrinin eylemsizlik momenti eski geometrininkiyle aynıdır.

EYLEMSİZLİK MOMENTİNİN ÖZELLİKLERİ: x eksenine paralel diferansiyel şerit alan elemanı için; İntegraller tek katlı olur.Alan elemanın her noktada genişliğini tanımlayan b(y) fonksiyonunun hesapları sadeleştirecek yapıda olması gerektiğidir.

EYLEMSİZLİK YARIÇAPI:

EKSEN TAKIMLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ A) Eksenlerin Paralel Kaydırılması:Birbirine paralel olacak biçimde seçilen M(x,y) ve O(,) takımlarının başlangıç noktaları arasındaki uzaklık a ve b ise, her iki takım arasında koordinat dönüşümleri;

EKSEN TAKIMLARININ DEĞİŞTİRİLMESİ B) Eksenlerin Döndürülmesi: Birbirleriyle  gibi bir açı yapan O(x,y) ve O(,) dik eksen takımlarını ele alalım. Bu iki takımın koordinatları arasında kullanılacak dönüşüm bağıntıları;

ASAL EYLEMSİZLİK MOMENTLERİ: Bir eksene göre çarpım eylemsizlik momenti sıfırsa, bu takıma asal eksen takımı ve eylemsizlik momentine de asal eylemsizlik momentleri denir. Asal eksenleri X1, X2 ile, asal eylemsizlik momentlerini I1, I2 ile gösterelim; Keyfi bir (x,y) takımıyla asal takım(X1,X2 ) arasındaki açı 0 açısını belirlemek için (I=0) kullanılarak doğrultman;

Örnek1:

Çözüm:

ÇÖZÜMÜN DEVAMI: Dikdörtgenlerin ağırlık merkezinin koordinatları;

ÇÖZÜMÜN DEVAMI: Aynı çözüm STEINER bağıntılarından;

ÇÖZÜMÜN DEVAMI:

ÖRNEK2:

ÇÖZÜM:

ÇÖZÜMÜN DEVAMI: