“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY TTO’lar için değişik modelller Lale Akarun Boğaziçi Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KONYA TEKNOKENT SELÇUK ÜNİVERİTESİ TEKNOLOJİ GELİŞTİRME BÖLGESİ
Advertisements

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
Aviva Sigorta olarak, İngiliz sigorta grubu Aviva'nın bir üyesi ve dünyada 316 yıllık bir geçmişe sahip. Bugün İngiltere, ABD, Kanada, Fransa, Hollanda,
PERFORMANS KRİTERLERİ
“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013, BOGAZICI UNIVERSITY Indusrtializer 1 “IP Universities” Istanbul, May 23 to 25,
San – Tez Projeleri Hakkında
YÖK TTO Çalışmaları Prof. Dr. Durmuş Günay
KANADA’da ÜNİVERSİTE SANAYİ İLİŞKİLERİ İSO, 3 Nisan 2014.
TÜBİTAK TÜBİTAK 1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
1513 Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB)
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logoTürkiye’de FM Eğitimi Salih BEKTAŞ.

“IP Universities” Istanbul, Nisan 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo Selda ARKAN TEKNİK EĞİTİMDEN SINAİ.
AVRUPA BİRLİĞİ EĞİTİM ve GENÇLİK PROGRAMLARI MERKEZİ Şubat 2007.
BÜVAK MÜTEVELLİ HEYETİ TOPLANTISI KASIM Boğaziçi Üniversitesi 2012.
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Mikro-İşletmelere Geçiş: Yaşanan Pratikler ve Gelecek için Stratejiler.
iFour Modeli (iFour Model) Dr. Suat Genç TÜBİTAK MAM Başkan Yrd. V.
Uluslararası Ticaret ve Finansman 25 Eylül 2014
“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013, BOGAZICI UNIVERSITY inventor 1 “IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013.
Asıl başlık stili için tıklatın İZMİR’DE BÖLGESEL AR-GE / YENİLİK KAPASİTESİ VE YENİLİK EKOSİSTEMİ 01/10/2013.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
3. Teknoloji Fakültelerinde Mühendislik Eğitimi Çalıştayı
“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Concluding Remarks (Kapanış Sözleri) Dr. Suat Genç TÜBİTAK.
T-TTO İstanbul ticaret üniversitesi ve TTO yapılanması
İnkübatör Perspektifi (Incubator Perspective)
Prof. Dr. İlkay KUŞCU Doç. Dr. Tuğba UÇMA UYSAL
SAN-TEZ Bilgilendirme ve Tecrübe Paylaşım Günü
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Mayıs 2013 GAZİ ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİ (TTO)
Üniversite Sanayi işbirliği ile başarmak Prof. Aytül Erçil Sabancı University
“IP Universities” Istanbul, April 14 to 15, 2011 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Collaboration with Universities Ms. İffet İyigün Meydanlı,
BME Eğitimi, Mezunların Durumu ve EMO’nun Rolü Çalıştayı Başkent Üniversitesi BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİNDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ B. MURAT.
LOGO TÜBİTAK Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik D.P. Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu.
“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013, BOGAZICI UNIVERSITY investor 1 “IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013.
LOGO TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje Uzmanı.
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
IP Management in Industry & Their Expectations Murat Peksavaş Chairman, Intellectual Property Working Group TÜSİAD International Conference on “Managing.
LOGO TÜBİTAK Teknoloji Transfer Ofisleri Destekleme Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah ÇELİK Proje.
Doç. Dr. Olcay Taner Yıldız
HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU Vestel Şirketler Grubu AR-GE Koordinatörü İHSANER ALKIM.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi. Hacettepe Üniversitesi – Eğitim Fakültesi STRATEJİK AMAÇLARIMIZ Vizyon ve misyonumuza dayalı olarak oluşturulan.
Prof. Dr. Erhan Erkut, MEF Üniversitesi
Ajanda 1. Neden MEF? 2. Üniversite Seçim Rehberi 3. Sorular.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
Özyeğin Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi. Kuruluş : 18 Mayıs 2007 Açılış : 15 Eylül 2008 Kampüs : Çekmeköy, Türkiye’nin ilk LEED Sertifikası alan.
The Inventor & Investor Relationship: “Legal Aspects” G. Ayçin BALCIOĞLU, LL.M. Attorney at Law & Patent Attorney TÜBİTAK BİLGEM - Technology Transfer.
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
Hacettepe Teknoloji Transfer Merkezi (HT-TTM) Girişimcilik Ofisi
BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR PROJELER KOORDİNATÖRLÜĞÜ
Mart 2013 S anayi İşbirliği Üniversite Yrd.Doç.Dr. Kurtuluş KAYMAZ Doç.Dr.Kadir Y. ERYİĞİT ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ Üniversite Sanayi İşbirliği Geliştirme Uygulama.
2011 ÜNİVERSİTE YERLEŞME SONUÇLARIMIZ 2011 UNIVERSITY PLACEMENT RESULTS.
Gazi Üniversitesi Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Tanışma ve Tanıtım Toplantısı
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
Sosyal Bilimler Enstitüsü Eylül- 2017
Prof. Dr. Fazilet VARDAR-SUKAN
Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin Üniversitesi
Karşılaştırmalı Eğitim
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
PROF.DR.B.ESRA ASLANERTİK DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ REKTÖR YARDIMCISI
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
UZAKTAN EĞİTİM VE ÜNİVERSİTELER
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
Erasmus+ Değişim Programı 2018 Projesi Öğrenci Tanıtımı Mart 2019
Sunum transkripti:

“IP Universities” Istanbul, May 23 to 25, 2013 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY TTO’lar için değişik modelller Lale Akarun Boğaziçi Üniversitesi

Değişik modeller İngiltere, ABD: – Akademik özgürlüğe, şeffaflığa vurgu – Güçlü, özerk üniversite modelleri – Güçlü, bağımsız legal sistem – İki ülkede farklı derecelerde bürokrasi Örnek alınacak ilkeler

Örnek alınacak ilkeler (Weizman) 1.Akademik araştırmanın kaynağı sadece sanayi olmamalıdır 2.Kaynak sağlayan sanayi kuruluşunun üniversitenin yayın yapmasını özel durumlarda kısa bir süre geciktirebilir; ancak tamamen kısıtlaması kabul edilemez 3.Endüstri kuruluşu, lisansladığı patenti ürüne dönüştüremezse, lisans anlaşması feshedilir 4.Üniversite, patentini aldığı veya lisansladığı bir ürünle rekabet edecek yeni bir teknoloji ve ürün geliştirmekte serbesttir, bu hak kısıtlanamaz.

Almanya TTO’ların rolü çok az; çünkü: – Öğretim üyeleri endüstride yetişiyor; endüstriden geliyor – Fraunhofer enstitüleri; Max Planck enstitüleri uygulamalı araştırmayı üniversitelerin içinde yürütüyor

Fransa TTO’ların ikinci iterasyonu – ilk iterasyon: yıllık 1 M€ bütçe ile başlamış – 2. iterasyon: Fransa çapında 8 TTO kurulmuş – Her birine 80 M€ sermaye verilmiş – Belli projeleri seçip onların TRL’lerini yükseltmek üzere hızlandırıcı faaliyetler yürütüyorlar

Kanada Mitacs: 47 üniversite birleşip TTO şirketi kurmuş Şirkete kamu ve üniversiteler ortak Sanayi tezleri: Sanayi 4 aylık proje için 7500$ koyuyor; şirket de kamu fonlarından bunu ikiye katlıyor Öğrenci stajları ve endüstri tezlerine; uluslararasılaşmaya vurgu

Türkiye TTO modeli? Tek bir model imkansız Devlet ve vakıf üniversiteleri çok farklı Teknopark mevzuatı kullanan/kullanmayan çok farklı Her ilin sanayi yapısı çok farklı Her üniversitenin özerklik yapısı / girişimcilik karakteri farklı Tek bir model değil değişik modeller Başarılı örnekler için ölçek gerekli

Boğaziçi Üniversitesi Öğretim üyeleri çok bağımsız Üniversite yönetimi, tepeden inme model getiremez Girişimcilik seviyesi yüksek – pek çok hocanın şirketi var IP policy öğretim üyesinin lehine olmazsa, kabul görmez; Mezunların girişimcilik katsayısı yüksek Sanayi projeleri/tezleri yaygın

TTO’lar için modeller Alfabetik sırada 10 TTO’nun modellerini dinleyeceğiz Paylaşımlarınız için teşekkürler