TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 10. Ders.
Advertisements

DEZENFEKSİYON.
Akış Katsayısı Bir kanalın toplama havzasına düşen yağışların tamamı kanallara intikal etmez. Bir kısım buharlaşır, bir kısım yüzey boşluklarında tutulur,
TEMEL ELEKTRONİK EĞİTİMİ
STRİNG FONKSİYONLARI.
3. kısım Madde ve Özellikleri.
POZLAMA Pozlama; kullandığınız film üzerinde istediğiniz görüntüyü elde edebilmek için ışığın hangi miktarda geçeceğini(diyafram açıklığı) ve hangi süre.
Mesleki Eğitim Ögrenci ve Çalışan Hareketlilik Bütçeleri Katılımcı ve rafakatçi için seyahat edilecek ülkeye gidiş dönüş için Seyahat Edilen mesafe 100.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
ÇEMBERDE AÇILAR.
Chapter 5 Learning Objectives
FOTOĞRAFÇILIĞIN TARİHİ
FOTOĞRAF Gözde Özendi.
Işığa duyarlı malzemenin, ışığa karşı gösterdiği tepkimeye veya herhangi bir yöntemle görüntü oluşmasına pozlama denir.
Diyafram. Diyafram Diyafram nedir Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz.
İHLAS HABER AJANSI FOTOĞRAF EĞİTİMİ
ZONE SISTEM Ansel Adams Dr. Şükrücan Baytan
Pozlandırma ve Değişkenler
DEĞİŞKENLER ARASI İLİŞKİ
Elektromanyetik Dalgalar
ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ
Basit Dişli Zincirler Dr. Sadettin KAPUCU
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Kanallarda doluluk oranı
Uzunluk Ölçüleri Metrenin Askatları.
Uzunluk Ölçüleri Metrenin Askatları.
doğal sayısındaki rakamların sayı değerleri toplamı kaçtır?
ÇEMBERDE AÇILAR SİTELER ÖĞRENCİ YURDU KÜTAHYA EĞİTİM KOMİSYONU.
Ohm Kanunu Direnç ve Çeşitleri Diyotlar LED’ler Transistörler
Çerez(Cookie) Kullanımı Oturum Yönetimi
DOĞAL SAYILAR.
Obtüratör (Enstantane)
TARTMA.
Uzunluk ölçüleri Uzunluğu ölçtüğümüz araç metredir.
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
KUMPASLAR.
ÇEMBER ve DAİRE.
Düzlemsel Şekillerin Alanları Dairenin Çevresi ve Alanı
Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar
Fotoğraf Stüdyosu Temel Ekipmanları
Sensörler Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL.
Şekil Diyotun yapısı ve sembolü
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 3. Ders Monte Carlo Benzetimi
AYNALARDA YANSIMA VE IŞIĞIN SOĞURULMASI
Tuğçe ÖZTOP İlköğretim Matematik Öğretmenliği 2. sınıf
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
ÇEMBER.
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK Objektifler.
TAM SAYILAR Pınar AKGÖZ.
KUVVET SİSTEMLERİNİN İNDİRGENMESİ
ÇEMBER ÇEMBER BOŞ DOLU DAİRE Simitler ve bisiklet tekeri çemberdir.
Neden Fotoğraf Çekeriz ???
FOTOĞRAFÇILIK M. Kemal GÜLLÜ.
POZLAMA, IŞIK, RENK, KOMPOZİSYON
Yapısal Kişilik Kuramı
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
Makinelerin Başlıca Öğeleri
Fotoğraf Makinesi Çeşitleri
Diyafram Işığın yoğunluğunu ve kontrol edilmesini sağlayan büyüytülebilen ya da küçültülübilen bir delikten ibarettir. Işık yoğunluğunu ve net alan derinliğini.
FOTOĞRAF FİLMLERİ VE SENSÖRLER
TEK OBJEKTİFLİ REFLEKS MAKİNALAR (SLR - Single Lens Reflex)
ÖRTÜCÜ HIZI (OBTÜRATÖR, ENSTANTANE) NEDİR?
ÇEMBER ÇEMBER BOŞ DOLU DAİRE Simitler ve bisiklet tekeri çemberdir.
FOTOGRAMETRİ - I Sunu 3-1 Doç.Dr Eminnur Ayhan GÜZ dönemi
TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
Objektif Çekilecek nesneden gelen ışıkları toplayarak film ya da sensör üzerine net düşmelerini sağlayan mercekler topluluğudur. Objektif seçerken şunlara.
Pi(p) Sayısını Tanıyalım
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ ESMA ERDOĞANLI 11/G
Sunum transkripti:

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ BURSA FOTOĞRAF SANATI DERNEĞİ TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ TEMEL AYDINLATMA İLKELERİ OBTÜRATÖR - DİYAFRAM

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ POZLAMA Pozlama; kullandığınız film (Algılayıcı- sensör) üzerinde istediğiniz görüntüyü elde edebilmek için ışığın hangi miktarda geçeceğini (diyafram açıklığı) ve hangi süre boyunca geçeceğinin (enstantane) kontrolüdür. İstediğiniz görüntüyü elde edebilmek için diyafram açıklığı, enstantane ve film hızı ayarlarını doğru yapmak gerekir. Bu üç ayarın arasındaki ilişkiyi iyi bir şekilde kontrol edebilmeniz gerekir.Pozlamayı anlatmadan önce diyafram açıklığı ve örtücü hızlarını bilmek gerekir.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ ENSTANTENE (OBTÜRATÖR): Objektiften gelen ışığın film (Sensör) üzerine düşme süresini belirleyen sistemdir. Örtücünün açık kalma süresine “Enstantane” adı verilir.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ ENSTANTENE (OBTÜRATÖR): Örtücü hızları bir takım standart sayılarla tanımlanmıştır. Bu dizideki rakamlar aslında ters bir dizi oluşturulur ve birimi 1/sn olan bir süreyi tanımlarlar. Buna göre belli başlı örtücü hızı değerleri şunlardır: 1 – 2 – 4 – 8 – 15 – 30 - 60 – 125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 4000 – 8000 Bu değerlerin dışında B ve T değerleri de mevcuttur.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ DEĞİŞİK ÖRTÜCÜ HIZLARI Düşük Örtücü Yüksek Örtücü

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ 1\2000 1\1000

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ 1\15 1\60

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ DİYAFRAM: Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına denilir. Diyaframın objektif içindeki yeri

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ Diyafram yapısı itibarı ile insan gözü ile aynı fonksiyona sahiptir. İnsan gözündeki iris,yarıçapını büyüterek veya küçülterek retinaya gidecek olan ışık miktarını ayarlar. Diyafram da aynı mantıkla çalışır.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ Diyaframı insan gözünün irisine benzetebiliriz. Işığın fazla olduğu ortamlarda objektiften geçen ışık miktarını azaltmak Ya da ışığın az olduğu ortamlarda objektiften geçen ışığın miktarını arttırmak için diyaframı kullanırız.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ DİYAFRAM AÇIKLIKLARI Işık miktarına göre ayarlanacak diyafram için diyafram açıklığı değerleri kullanılır ve “f” ile gösterilir f 1.4, f 1.8, f 2 ,f 2.8, f 4, f 5.6, f 8, f 11, f 16, f 22, f 32

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

Sizinde gördüğünüz gibi en küçük diyafram açıklığı değeri olan f = 1 Sizinde gördüğünüz gibi en küçük diyafram açıklığı değeri olan f = 1.4 , en fazla ışık geçirecek olan diyafram açıklığı değeridir. En büyük diyafram açıklığı değeri olan f = 32 , en az ışık geçirecek olan diyafram açıklığı değeridir. Burada bir ters orantı söz konusudur; diyafram açıklığı değerleri sayısal olarak azaldıkça, ışık geçirgenlikleri artacaktır.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ DİYAFRAM AÇIKLIKLARI Diyaframda rakam küçüldükçe, objektiften içeriye giren ışık miktarı artmakta, rakam büyüdükçe içeriye giren ışık miktarı azalmaktadır.

F = 50 mm’lik bir objektifte, bu değerlerin en küçüğü olan f = 1 F = 50 mm’lik bir objektifte, bu değerlerin en küçüğü olan f = 1.4 ve en büyüğü olan f = 32 diyafram açıklıklarını örnek olarak alırsak;f = 1.4 diyafram açıklığı için,diyafram çapı hesaplanırsa; 35.714 mm bulunur.f = 32 diyafram açıklığı için,diyafram çapı hesaplanırsa; 1.5625 mm bulunur.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ Pozlama başlangıçta da belirttiğimiz gibi; sabit film hızında, f/ diyafram değerleri diyafram açıklığı olarak adlandırılan delik çapından süzülecek ışık miktarını, perde hızı değerleri ise filmin (Sensör) ne kadar süreyle diyaframdan süzülerek gelen ışık miktarı ile pozlanacağını belirler. Diğer bir deyişle sabit film hızında pozlama bu iki değişkenin karşılıklı ilişkisi olarak adlandırılabilir. Bu kural üzerince; T(zaman) iki katına çıkarıldığı takdirde aynı pozlamayı elde edebilmek için ışık şiddetini yarısına indirmemiz gerekir(veya karşılıklı olarak zamanı yarısına indirirken ışık şiddetini iki katına çıkarabiliriz).

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ DİYAFRAM – ÖRTÜCÜ HIZI BAĞLANTISI Pozlama sırasında film (Sensör) yüzeyine oluşan ışık iki temel sistem Tarafından kontrol edilir: Bunlar örtücü ve diyaframdır. Objektiften geçerek film (Sensör)üzerine düşen ışığı; diyafram açıklığı miktar, örtücü hızı ise süre olarak kontrol eder.

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ DİYAFRAM – ÖRTÜCÜ HIZI 1\500 1\250 1\125 1\60 1\30 1\15 f 2,8 f 4 f 5,6 f 8 f 11 f 16

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ DİYAFRAM ÖRTÜCÜ HIZI BAĞLANTISI