Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEK OBJEKTİFLİ REFLEKS MAKİNALAR (SLR - Single Lens Reflex)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEK OBJEKTİFLİ REFLEKS MAKİNALAR (SLR - Single Lens Reflex)"— Sunum transkripti:

1 TEK OBJEKTİFLİ REFLEKS MAKİNALAR (SLR - Single Lens Reflex)

2 Bu tip fotoğraf makinalarına roll veya 24 x 36 mm
Bu tip fotoğraf makinalarına roll veya 24 x 36 mm. film kullanan refleks vizörlü çok gelişmiş kutu makinalar olarak bakılabilir. Vizör sistemleri çift objektifli fotoğraf makinalarından çok değişiktir. Fotoğraf makinasının objektifinden içeri giren ışınların karşısında 45 derece eğimle duran bir ayna vardır.

3

4 Objektiften içeri giren ışınlar bu aynada yansıdıktan sonra, makinenin üstündeki buzlu cama çarparak burada görüntünün oluşmasını sağlayarak netlik ayarının yapılabilmesine olanak verir. Bu aynalar aynı zamanda, objektiften içeri giren Görüntünün düz olarak vizörde görülebilmesine de olanak sağlarlar.

5

6 Bu tip makinelerde değiştirilebilen objektifler kullanılabilmektedir
Bu tip makinelerde değiştirilebilen objektifler kullanılabilmektedir. Bu sayede geniş mekânların görüntülenebilmesi, çok uzak mesafelerin ya da makro çekimlerin yapılabilmesi mümkün olabilmektedir.

7

8 Doğrudan müdahale ederek yardımcı yapay ışık veya flaşlardan yararlanarak varılabilecek sonuçlar sınırsızdır. Objektiflere takılabilecek ek optiklerle, filtrelerle, fotoğrafçı sayısız arayış ve deney olanakları bulur.

9 ORTA FORMAT TEK OBJEKTİFLİ REFLEKS MAKİNALAR (SLR - Single Lens Reflex)

10 Gelişmiş SLR makinalarda, ışığa duyarlı algılayıcılar bulunmaktadır
Gelişmiş SLR makinalarda, ışığa duyarlı algılayıcılar bulunmaktadır. Bu algılayıcılar makinanın içinde, objektiften giren ışığın yoğunluğunu ölçebileceği bir yere yerleştirilmiştir. Bu sisteme TTL (Through The Lense Objektifin içinden) ölçüm sistemi denir.

11 Işığa duyarlı bu gözler, ışık ölçümünü, görüntünün değişik yerlerinden yaparlar. Bu ölçüm ve poz değerlerinin değiştirilmesi otomatik veya manuel pozlama durumunda oluşuna bağlıdır.

12 Roll film kullanan tek objektifli refleks kameralar, 35 mm SLR'lerde olduğu gibi, ışık yolu üzerine 45 derece açıya yerleştirilmiş bir ayna ile görüntüyü, buzlu cam üzerine düşürürler. Tasarımdaki ana farklılık, SLR’lerde gördüğünüz prizmanın buzlu cam üzerine yerleştirilmiş olmasıdır.

13 120 Roll filmlerle genellikle 4
120 Roll filmlerle genellikle 4.5x6, 6x6, 6x7, 6x9 cm boyutunda fotoğraf çekilir. Objektiflerinin değişmesi kadar, film taşıyıcı "magazinin” değişmesi de en önemli özelliklerindendir ve çekimde çok büyük kolaylıklar sağlar. Magazinler kolaylıkla takılıp çıkarılabilirler.

14

15 Bu değişim sırasında filmin ışık almasını önleyecek metal sürgülü bir levha (dark slide) bulunur. Makineye takılmamış yedek magazinlere renkli veya siyah beyaz filmler yerleştirmek, değiştirme sırasında kolaylık sağlar. Ayrıca anında görüntü veren filmlerin takılabileceği bir magazin (polaroid back) sayesinde ışıklandırma kontrolünün zor olduğu çekimlerde sonucu önceden görmek ve hataları telafi etmek imkanı verir.

16

17

18

19 SLR makinaların çalışması

20 Deklanşöre basılmadan önce diyafram en açık konumdadır
Deklanşöre basılmadan önce diyafram en açık konumdadır. Aynadan yansıyan ve buzlu cam üzerine düşen görüntü bir prizma aracılığı ile vizörden izlenebilir. Çekim yapmadan önce diyaframın en açık konumda bulunması, aydınlık bir görüş ile daha rahat kadraj ve netleme yapmamızı sağlar.

21 Deklanşöre basıldığı anda diyafram, verilmiş olan değere kadar otomatik olarak kısılır, ayna kalkar, perde obtüratör açılır ve görüntü film düzlemine düşer, film pozlanır. Obtüratör  tekrar kapanır, ayna iner ve diyafram tekrar en açık konumuna geri döner.

22 ÇİFT OBJEKTİFLİ REFLEKS FOTOĞRAF MAKİNALARİ (TLR) Twin-lens reflex camera

23

24 İlk defa 1928 yılında Almanya'da Franke ve Haldecke firmaları tarafından imal edilmiştir. Twin Lens Refleks olarak da adlandırılan bu makinalar, filmin üzerine düşen görüntünün, vizör mat camından aynen görülmesi ve iyice incelenmesi, netlik ayarının titizlikle ayarlanabilmesi, mat vizör camından görüntünün fotoğraf çekerken ve çektikten sonra kaybolmaması nedenleriyle tercih edilen bir fotoğraf makinası tipi oldu.

25

26 Çift objektifli refleks fotoğraf makinalarını, üst üste konulmuş iki fotoğraf makinası gibi düşünülebiliriz. Bu iki makinadan biri, netlik ve çerçeveleme ayarının yapılmasına diğeri ise, konunun film duyarkatı üzerine aktarılmasına yarar. Üstteki objektifin karşısına, 45 derece açı ile bir ayna yerleştirilmiştir. Bu ayna görüntüyü makinanın üst tarafında bulunan vizör mat camına yansıtır.

27

28 Bu yansıma sayesinde, görüntü stüdyo makinalarındaki gibi baş aşağı değil,
düz olarak görülür. Alttaki objektif ise, asıl fotoğrafın çekilmesini sağlayan objektiftir. Bu iki objektif birbirine o şekilde bağlanmışlardır ki, makina hangi uzaklığa ayar edilir ise edilsin, alttaki objektifin film yüzeyine olan uzaklığı, üstteki objektifin vizör mat camına olan uzaklığına daima eşittir.

29 Böylece vizör mat camından görülen netlik veya netsizlikler aynen film üzerine çıkarlar. Genellikle, bakaç objektifinin objektif açıklığı, çekim objektifinin açıklığından daha fazla yapılır ki, bu sayede mat camdaki görüntü daha aydınlık olur ve hem de en ufak netsizlik fark edilir hale gelir.

30

31 Görüntüyü buzlu cama ve filme ulaştıran objektiflerin ayrı olmasından dolayı, pozlanacak gerçek görüntünün görülmemesi paralaks hatasına yol açar. Hiçbir TLR'de ışık ölçümü görüntü üzerinde yapılmaz, ölçüm sistemi yoktur. Dolayısıyla bu makinaları bir el pozometresi ile kullanmak gerekir.

32 Çift objektifli refleks fotoğraf makinalarının görüntüleri kare şeklindedir ki, bazı kimselere göre kompozisyon bakımından çok faydalı, bazılarına göre ise sakıncalıdır. Bu makinaların bir diğer sakıncası örneğin 35 mm.'lik makinalara oranla daha ağır olmaları ve çekim anında fotoğrafçının hızını kesmeleridir.


"TEK OBJEKTİFLİ REFLEKS MAKİNALAR (SLR - Single Lens Reflex)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları