Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
Advertisements

ARTEV Management Platform ‘Intellectual Asset Management at Enterprises ARTEV Consortium Partners Entelektüel Varlık Yönetimi - Mevzuat Altyapısının Ekonomik.
İKT 108- Uluslararası İktisat TOBB ETÜ Bahar 2014
III. BÖLÜM DERS NOTLARI:
GİRİŞ: ULUSLARARASI İKTİSATIN KAPSAMI
Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
SERBEST TİCARET BÖLGELERİ Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi
XVIII. BÖLÜM DERS NOTLARI: ULUSLARARASI Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
XI. BÖLÜM DERS NOTLARI: AVRUPA BİRLİĞİ Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE
VI. Ders notları: DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİNDE İSTİKRAR POLİTİKALARI
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
TÜRKİYE’DE TEKNONOMİ (TEKNO- EKONOMİ)
Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası
Türkiye’nin Rekabet Gücü Üzerine Gözlemler
UluslararasI Rekabet Gücü PolİtİkalarI
İşletme-1/5.
International Economics: Theory and Policy, Sixth Edition
Ulusal İnovasyon Sistemi
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
ULUSLARARASI TEKNOLOJİ AKIMLARI
DIŞ TİCARET POLİTİKALARI
İKT 108 Uluslararası Ekonomi
Küresel ekonomi ve Uluslararası Ticaret
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
GİRİŞ: ULUSLARARASI İŞBÖLÜMÜ
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
VII. BÖLÜM DERS NOTLARI: YENİ ULUSLARARASI TİCARET TEORİLERİ
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
21 Ulusal Üretimi ve Milli Geliri Ölçmek BÖLÜM İÇERİĞİ
Yeni Ekonomi ve Yeni İletişim Teknolojileri Öğr. Gör Mehmet Akif BARIŞ.
VI. BÖLÜM DERS NOTLARI: KAYNAKLAR VE TİCARET - HECKSCHER-OHLIN TEORİSİ
“DÖNÜŞÜM EKONOMİLERİ” dersi
MAKRO EKONOMİYE GENEL BAKIŞ
Dolaysız Yabancı Sermaye Yatırımı
XIX. BÖLÜM DERS NOTLARI: DIŞ ÖDEMELER BİLANÇOSU
Uluslar arası İşletmecilik İlk Bakış
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
ULUSLARARASI İKTİSAT Yrd.Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Copyright ©2004, South-Western College Publishing Uluslar arası İktisat By Robert J. Carbaugh 9th Edition 1. Bölüm: Uluslar arası İktisat.
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
Doç.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
Uluslararası faktör hareketleri
KÜRESELLEŞMENİN BEYİN GÖÇÜNE ETKİSİ VE TÜRKİYE
DOLAYSIZ YABANCI SERMAYE YATIRIMLARI. Bir şirketin üretimini, kurulu bulunduğu ülkenin sınırlarının ötesine yaymak üzere ana merkezinin dışındaki ülkelerde.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
UluslararasI tİcaret teorİsİ Analİzlerİ
 Bölüm 2: Piyasa Ekonomisi ve Fiyatların Oluşması Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
TÜRKİYE-AB GÜMRÜK BİRLİĞİNİN GÜNCELLENMESİ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
INTERNATIONAL CONGRESS OF MANAGEMENT ECONOMY AND POLICY
MAKRO İKTİSAT EKONOMİNİN ÖLÇÜLMESİ 1: HASILANIN ÖLÇÜLMESİ
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
MİKROEKONOMİ YRD. DOÇ. DR. ÇİĞDEM BÖRKE TUNALI
Prof.Dr.Dilek Seymen DEÜ.İİBF İktisat Bölümü
EKON 331 ULUSLARARASI TİCARET VE EKONOMİ BÖLÜM 1 GİRİŞ
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ULUSLARARASI İKTİSAT TEORİSİ
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
KOCAELİ SANAYİ ODASI VE SANAYİ GELİŞİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ULUSLARARASI TİCARET.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
XX BÖLÜMƏ MÜAHZİRƏ QEYDLƏRİ: BEYNƏLXALQ TEXNOLOGİYA AXINLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası XVII. BÖLÜM DERS NOTLARI: ULUSLARARASI TEKNOLOJİ AKIMLARI Öğr. Gör. Elşen BAĞIRZADE Sunumlarda Paul R. Krugman ve Maurice Obstfeld tarafından yazılmış “International Economics: Theory and Policy” ve Halil Seyidoğlu tarafından yazılmış “Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama” isimli ders kitabları temel alınmıştır. Ders: Uluslararası İktisat ve Dış Ticaret Politikası Azerbaycan Devlet İktisat Üniversitesi Türk Dünyası İşletme Fakültesi Bakü - 2011

İçindekiler Giriş ............................................................................. 3 Teknolojik gelişme ve dış ticaret ................................ 4 Teknolojiyi “içsel” veya “dışsal” kullanma ................ 5 Teknoloji transferi kanalları ........................................ 6 Teknoloji transferi politikaları ..................................... 7 Kaynaklar .................................................................... 8 Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Giriş Uluslararası ekonomik ilişkiler ağının bir parçası da teknolojidir. Hala araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ayrılan kaynakların GSYİH içerisindeki payları yüzde olarak Japonyada 3, ABD’de 2.8, AB ülkelerinde ise 2 dolayında olduğu halde, Türkiyede 0.5, Azerbaycanda 0,2’dir. Sanayi teknolojisi alanında çokuluslu şirketler adeta tekelci konumdadırlar. Az gelişmiş ülkelerin de çok uluslu şirketlerce üretilen teknolojilere ulaşabilmeleri ancak “teknoloji transferti” yoluyla olabilmektedir. GATT’ın Uruguay toplantısında sınai ve fikri mülkiyet haklarının korunmasıyla ilgili yeni kararlar alınmıştır. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Teknolojik gelişme ve dış ticaret Teknoloji iki yönden dış ticarete konu olabilir: Mal ticaretini geliştirici etkisi, Doğrudan doğruya teknolojinin kendisinin uluslararası ticarete konu olması. Teknoloji yabancı bir firmadan patent satın almak veya lisans anlaşması yapmak yoluyla ithal edilebilir. Aynı zamanda yeni teknoloji mal şeklinde (makine) de satın alınabilir. Az gelişmiş ülkelerin ihtiyaç duydukları teknolojiyi Batılı çok uluslu şirketlerden ithal etmeleri ve bu teknolojilerin emek tasarrufu sağlayan nitelikte olması, az gelişmiş ülkeler bakımından bazı özel sorunlar doğurur. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Teknolojiyi “içsel” veya “dışsal” kullanma Bir teknolojik yenilik icat eden firma, bu yeniliği hangi koşullar altında lisans anlaşması gibi yollarla yabancı üreticilere kiralamalı (dışsal kullanım), hangi koşullar altında da bu teknolojiyi kendi üretiminde kullanarak (içsel kullanım) elde edeceği ürünü dış piyasalara ihraç etmelidir? Aşağıdaki durumlarda dışsal kullanım daha uygun olabilir: Yabancı piyasa konusunda yeterli bilgiye sahip olunmaması, dolayısıyla bu piyasalara doğrudan yatırım yapma riskinin yüksekliği, Yabancı ülke piyasasının göreceli olarak önemsiz bir yer tutması, Firmanın aynı anda birçok ülkede birden üretimi yürütecek bir kapasiteye sahip olmaması, Halen başkalarının da bu teknolojiyi elde etmiş veya teknolojinin başkaları tarafından kolaylıkla taklit edilebilir olması. Bu koşulların tersi bir durumda ise teknolojinin firma tarafından içsel olarak kullanılması, yani üretimin firma tarafından ana ülkede gerçekleştirilip buradan dış ülkelere ihracat yapılması firma açısından daha uygun olur. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Teknoloji transferi kanalları Başlıca teknoloji transfer kanalları aşağıdakilerdir: Sermaye malları ithaliyle sağlanan teknoloji, Dolaysız yabancı sermaye yatırımları (doğrudan yabancı yatırımlar yoluyla), Yalın biçimde teknoloji ithali (patent, lisans v.s) Bilimsel konferanslar, teknik bültenler ve yabancı bilim adamı değişimi programları, Teknik yardım programları (hibe veya düşük ücretli) Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Teknoloji transferi politikaları 1960’lı yıllardan itibaren Asya, Afrika ve Latin Amerikasındaki az gelişmiş ülkeler, sanayileşmiş ülkelerin dolayısız uluslararası yatırım politikaları ile teknoloji transferi politikalarını eleştirmeye başlamıştır. 1964 yılında UNCTAD kurulduktan sonra az gelişmiş ülkeler diğer konularda olduğu gibi teknoloji transferi kohusunda da görüşlerini bu örgüt aracılığıyla savunma olanağı elde ettiler. 1980’lı yıllardan sanayileşmiş ülkeler teknoloji transferi konusunda daha liberal politikalar izlemeye başlamışlar. Şuan DTÖ’nün dünya ticaret sisteminde teknoloji transferi konusunda özel bir anlaşması mevcuttur. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.

Kaynaklar P. Krugman and M. Obstfeld, International Economics: Theory and Policy, Seventh Edition Pearson – Addison Weasley. H. Seyidoğlu, Uluslararası İktisat: Teori, Politika ve Uygulama, XV. Baskı, İstanbul, 2009. R. Karluk, Uluslararası Ekonomi: Teori ve Politika, VI. Baskı, İstanbul, 2009. Copyright © 2003 Pearson Education, Inc.