PI SAYISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hazırlayan:Melis Gükrer
Advertisements

MATEMATİK DERSİ PROJE ÖDEVİ
Soru1: 1’den 4’e kadar olan tamsayıları ekrana tek satırda görülecek şekilde yazdıran bir programı aşağıdaki metotları kullanarak yazınız. Bir printf ifadesi.
Pi COŞKUSU.....
BÖLÜNEBİLME 1,2 ve 3 ile Bölünebilme 4,5 ve 6 ile Bölünebilme
Pİ SAYISI Pi Sayısının Tarihsel Gelişimi Eski Mısırlılarda Pi Sayısı
Matematik Günleri.
Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkol
Ondalık Kesirlerle Bölme İşlemi
Kesirler 1/2 1/8 1/3 6/8 3/4.
ÇEMBER VE DAİRE.
DOĞAL SAYILAR.
Çember – Yay Düzlemde sabit bir noktadan r birim uzaklıkta olan noktaların kümesi dir. Çemberin merkezi: Çemberin yarıçapı: Çemberin.
ÜÇGENLERİN TARİHÇESİ.
Pİ SAYISININ TARİHÇESİ
Bilim Tarihi Hafta 3.
DOĞAL SAYILAR.
SAYILARIN SINIFLANDIRILMASI
Matematik Bütün Konular Slayt.
ÇEMBER ve DAİRE.
Melike DEVECİ ÇEMBER DAİRE VE.
Düzlemsel Şekillerin Alanları Dairenin Çevresi ve Alanı
ÇEMBER VE DAİRE.
DİJİTAL ÖLÇÜ BİRİMLERİ
MISIR MEDENİYETİ.
Ondalık Kesirler ● Paydası 10, 100, 1000… olan kesirlere ondalık kesir denir , , , , ● Yukarıdaki kesirler birer ondalık.
Kimya ve bilim. Ölçme ve Sonuç Bildirme. Üslü sayılar.
Sadece 1’e ve kendisine bölünen sayılardır.
BABİLLİLER.
ONDALIK KESİRLER , , , , , , , , , , , ,.
RASYONEL VE İRRASYONEL SAYILAR
MATEMATİKSEL KAVRAMLARA GİRİŞ
KESİRLER ONDALIK KESİRLERİN TANIMI ONDALIK KESİR ÖRNEKLERİ
ÇEMBER İZEL ERKAYA
rakamların sayı değeri rakamların sayı değeri
RASYONEL SAYILAR RASYONEL SAYILARIN ONDALIK GÖSTERİMİ 5 = 0,5 9.
İçindekiler; Orantı Çeşitleri Ters Orantı Doğru Orantı Örnekler
Pİ SAYISI.
ÇEMBERDE AÇILAR ZÜBÜŞ ŞEMO ZÜBÜŞ ŞEMO. İçindekiler Kiriş ve yay tanıtımı Kiriş ve yay tanıtımı Kiriş ve yay tanıtımı Kiriş ve yay tanıtımı Merkez Açı.
ASAL SAYILAR HAZIRLAYAN EYÜP GÜNER.
Ondalık Kesirlerde Çıkarma İşlemi
Ondalık Kesirlerde Toplama İşlemi ( on yedi tam yüzde elli sekiz )
MATEMATİK ONDALIK KESİRLER.
14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ. 14 MART DÜNYA Pİ GÜNÜ ÇEMBER.
SAYILAR.
Sayısal Analiz Sayısal Türev
HACİM ÖLÇME «»»»»»»»»» MATEMATİK.
ÇEMBERİN ELEMANLARI,YAYLAR VE ÇEMBERDE AÇILAR
RASYONEL SAYILAR.
Hesaplama Tabloları (MS For Mac Excel -3)
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
AD:TÜLİN SOYAD:KAYA SINIF:7/B NO:168 KONU:Pİ SAYISI DERS:MATEMATİK ÖĞRETMEN:PINAR METİN.
Pİ SAYISI VE ALTIN ORAN. Pİ SAYISI NEDİR? Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen sayıdır. Bu oran her daire için aynı değeri.
Pİ SAYISI Pi Sayısının Tarihsel Gelişimi Eski Mısırlılarda Pi Sayısı
DÜNYA P İ GÜNÜ. Matematikte ve geometride en sık karşılaştı ğ ımız pi sayısı,papirüslerdeki hesaplamalardan günümüzdeki süper bilgisayarların algoritmalarına.
Ondalık Kesirler ● Paydası 10, 100, 1000… olan kesirlere ondalık kesir denir , , , , ● Yukarıdaki kesirler birer ondalık.
PERİYODİK SİSTEMİN TARİHÇESİ. BİLİM ADAMLARI.
VERİ TÜRLERİ.
HAYATIMIZ MATEMATİK. Matematik...ilk duyulduğunda çoğu insanın korktuğu aslında mantık ve zekanın ortak hareket ettiği bir bilimdir.olmazsa olmazdır hayatımızda.
CEMBERDE ACILAR ADI:MEVLÜT CAN SOYADI: VURAL PROJE KONUSU:ÇEMBERDE AÇILAR SINIFI:7/E NO:565 DERS:MATEMATİK.
İleri Bir Medeniyet: Sümerler Mezopotamya, Yunancada "nehirler arasında" anlamına gelir. Bu bölge, dünyadaki en verimli topraklardan.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Pi(p) Sayısını Tanıyalım
PI SAYıSı. Pi sayısı, bir dairenin çevresinin çapına bölümü ile elde edilen matematik sabiti. İsmini, Yunanca περίμετρον sözcüğünün ilk harfi olan π.
ESKİ ALFABELER Emirhan çolak 8/A 105 Öğretmen:Sevinç Sarı.
4. HAFTA.
THALES Thales kimdir,bilime nasıl katkı sağlamıştır?
SAYILARIN TARİHİ.
MEZOPOTAMYA MATEMATİĞİ
Sunum transkripti:

PI SAYISI

Pi sayısı nedir? Pi, her türlü matematik işlemince büyük önem taşıyan çok ilginç bir sayıdır. Matematiğin birçok hesaplamasında örneğin; daireler, yaylar…pi sayısına rastlarız. Genellikle bilinen en basit pi sayısı pek fazla birşey ifade etmese de yaygınca kullanılır ve bu bakımdan anlamlıdır. Bu sayı aslında bir orandır ve dairenin çevresinin çapına bölümünden elde edilir. Bu oran 3,14 olarak bilinir.

PI Sayısının isareti

Pi sayısı bir irrasyonel sayı olduğundan, hiçbir zaman sonlu bir tamsayı düzeninde ifade edilemez ve virgülden sonra sonsuz sayıda tekrarsız rakam içerir. Babilliler’den beri ortadoğu ve akdeniz uygarlıklarının pi sayısının varlığından haberdar oldukları bilinmektedir. Farklı antik uygarlıklar pi sayısı için farklı sayıları kullanmıştır. Örneğin MÖ 2000 yılı dolaylarında Babilliler π = 3 1/8, Antik Mısırlılar ise π = 256/81 yani yaklaşık 3,1605′i kullanmaktaydı. Yine de çok uzunca bir süre π’nin bir irrasyonel sayı olup olmadığı anlaşılamamıştır. 1761 yılında Johann Heinrich Lambert’in yayımladığı ispatla sabitin irrasyonel bir sayı olduğu kanıtlanmıştır. Günlük kullanımda basitçe 3,1416 olarak ifade edilmesine rağmen gerçek değerini ifade etmek için periyodik olarak tekrar etmeyen sonsuz sayıda basamağa ihtiyaç vardır,ilk 65 basamağa kadar ondalık açılımı şöyledir: 3, 14159 26535 89793 23846 26433 83279 50288 41971 69399 37510 58209 74944 5923 Günümüzde pi sayısının virgülden sonraki en fazla basamağını hesaplayabilmek üzere birtakım yarışmalar yapılmaktadır. Şu an rekorun virgülden sonra 73 milyar basamak olduğu bilinmektedir.

PI SAYISI

Tarihçesi Pi sayısı Babiller, Eski Mısırlılar ve pek çok eski uygarlık tarafından biliniyordu. Onlar, tüm çemberlerin çevresinin çapına bölümünün sabit bir sayıya eşit olduğunu fark etmişlerdi. Bu sabit sayının bulunması artık çapı bilinen her çemberin çevresinin hesaplanmasına imkan tanıyordu. M.Ö. 2000 yılı civarında Babiller p sayısını 31/8 ya da 3,125 olarak kullanıyordu. Eski Yunanda karekök 10 ya da 3,162 sayısı kullanıldı. Arhimedes ise (M.Ö 287 – 212) 3 10/71 ve 3 1/7 sayısını p sayısı olarak kullandı. M.S. 500 yılı civarında p sayısı için 3,1415929 olarak kullanıyordu. 1424 yılında İran’da virgülden sonraki on altı basamağı doğru olarak biliniyordu. 1596 yılında Alman Ludolph van Ceulen, p nin virgülden sonraki yirmi basamağını hesapladı ve bu sayı Avrupa’da Ludolph sabiti olarak bilindi. O tarihten sonra p sayısının virgülden sonraki milyarlarca basamağı hesaplanmıştır.

HAZIRLAYANLAR Funda Bayram Zübüş Şemo