Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜNYA P İ GÜNÜ. Matematikte ve geometride en sık karşılaştı ğ ımız pi sayısı,papirüslerdeki hesaplamalardan günümüzdeki süper bilgisayarların algoritmalarına.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜNYA P İ GÜNÜ. Matematikte ve geometride en sık karşılaştı ğ ımız pi sayısı,papirüslerdeki hesaplamalardan günümüzdeki süper bilgisayarların algoritmalarına."— Sunum transkripti:

1 DÜNYA P İ GÜNÜ

2 Matematikte ve geometride en sık karşılaştı ğ ımız pi sayısı,papirüslerdeki hesaplamalardan günümüzdeki süper bilgisayarların algoritmalarına kadar uzanan bir geçmişe sahip.

3 Pi, Yunancada çevre manasına gelen perifer sözcü ğ ünden türetilmiştir.  sembolünü günümüzdeki haliyle ilk kullanan İ ngiliz yazar William Jones’tir.

4 Kısaca anlatalım; Bir miktar ip alalım. Çemberin çapı kadar ipi ölçüp keselim. Bu kesti ğ imiz ip çemberin çapının uzunlu ğ undadır. Şimdi çemberin çevresine bu ipi yerleştirip işaretleyelim. Pİ SAYISI NEDİR?

5 Her işaretten sonra devam ederek çemberin etrafını dolaştıralım. 3 tane çapı ölçtükten sonra bir miktar artık çevre kalacaktır. İ şte bu artık çevre, çapın yedi de biri uzunlu ğ undadır. Sonuçta; 3 tam çevre ve 1 tane de yedi de bir çevre ölçmüş oluruz.Bu sayı da yaklaşık 3,14 olur.

6 Pi sayısı, ( İ rrasyonel) Akıl dışı sayıdır : Yani bölme işleminin sonucu tamsayı de ğ ildir. 3,1415926535897932...... bu sonsuza kadar gider. M.S. 470 yılında pi sayısı Matematik tarihinde yerini almıştır.

7

8 Dünya Pi Günü kutlamaları sırasında Happy Pi Day şarkıları söylenmekte, Happy Pi Day Happy Pi day to you, Happy Pi day to you, Happy Pi day everybody, Happy Pi day to you.

9 Pi dansları yapılmakta ve pi besteleri çalınmaktadır.

10 Ayrıca 14 Mart Ünlü Fizikçi Albert Einstein da doğum günüdür.

11 1991 de Chundnovcky Kardeşler Pi yi 2 260 321 363 ondalı ğ a kadar hesaplamayı başarmış, bilgisayar kitlenmiş ve hata vermiştir.

12 Kimi için pi yunan alfabesinde 16. sıradaki harftir.

13 Pi Sundance film festivalinde birincilik alan filmin adı,

14 Bir müzik toplulu ğ unun adı,

15 veya kullandı ğ ımız parfümün adıdır.

16 Sonuç olarak, Pi ile u ğ raş, insanın doymak bilmeyen bilim açlı ğ ı ve merakıdır.


"DÜNYA P İ GÜNÜ. Matematikte ve geometride en sık karşılaştı ğ ımız pi sayısı,papirüslerdeki hesaplamalardan günümüzdeki süper bilgisayarların algoritmalarına." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları