DUYU ORGANLARIM OLMASA !

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkçe Ana Dili Öğretmeni
Advertisements

.Duyu Organlarımız . Hilal Demiraslan 7/B 355.
DUYU ORGANLARIMIZ
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARIMIZ.
FEN VE TEKNOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİM
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN
Aşağıdaki bilmecelerin cevabı sizce ne olabilir? İki pencerem var, Etrafı etten duvar, Sabahları açarım, Geceleri kapatırım. Altı mermer, Üstü mermer,
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Duyu Organlarımız KULAK GÖZ.
İşitme İşitme Organımız KULAK Çevremizi tanımada gözden sonra bize en çok yardımcı olan duyu organımızdır.
Sağlıklı Büyüme
Duyu organlarımız , dünyaya açılan penceremizdir.
SAĞLIKLI BÜYÜYELİM Mustafa Kemal Demir.
VÜCÜDUMUZ ÜÇ BÖLÜMDEN OLUŞUR
YAKAÖREN İLKÖRETİM OKULU
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: VÜCUDUMUZU TANIYALIM.
NASIL SOLUK ALIP VERİRİZ?
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
KONU: Duyu Organlarımız
DUYU ORGANLARI.
DUYU ORGANLARIMI KULLANIYORUM.
DÜZENLEYEN İlkOkulu 4-B Sınıf Öğretmeni
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ:
Kazım Özenç Seçen Ortaokulu 7-G Sınıfı
DUYU ORGANLARI Vücudumuza dış ortamdan gelen bilgiler ,duyu organları yoluyla sinir sistemine taşınır.Yaşanan değişiklikleri ve uyarıları alıp sinir.
DUYU ORGANLARIMIZIN SAĞLIĞI
Vücudumuzdaki her organın ayrı görevi vardır.
DUYU ORGANLARIMIZ Duyu organlarımızı bulmama yardımcı olur musunuz?
DERS: Hayat Bilgisi KONU: Duyu Organlarımız SINIF: 3. Sınıf
Duyu Organlarımız Sabiha Uzman.
DUYU ORGANLARI
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
DUYU ORGANLARI Çözümlü Konu Testi.
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
İ P E K K A R A S I L A Y E R T Ü R K DUYU ORGANLARIMIZ.
MİS GİBİ KOKTU.
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
DERİ VE ALGILAMA İŞLEMİ
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
Duymak. duymak görmek koklamak tatmak dokunmak.
DUYU ORGANLARI GÖZ BURUNKULAK DİL DERİ DUYU ORGANLARIMIZ Çevremizde olup bitenleri duyu organlarımızın yardımı ile kavrarız. Görme, işitme, koklama,
1. 2 Tanım: A ğzımızda bulunan, yediklerimizin tadını almamıza yarayan duyu organımıza Dil denir. Dil ayrıca konuşurken doğru sesleri çıkarmamıza yarar.
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
DUYU ORGANLARIMIZ.
BEŞ DUYUMUZ.
FEN BİLİMLERİ ETKİNLİK HAZIRMISINIZ?. Duyu organlarımız kaç tanedir
Duyar, koklar, tadarım. Görür, dokunur, anlarım. Bunları nasıl yaparım?
Vücudumuzu Tanıyalım Duyu Organlarımız İç Organlarımız
DUYULARIMIZ GÖRME İŞİTME TATMA KOKLAMA DOKUNMA BAŞLA.
ZÜLAL ŞENL İ K. BURUN Burun, koku alma duyusu organımızdır. Burnumuzla dışarıdan temiz hava alırız. Yeni pişen bir kekin, güzel bir çiçe ğ in, annemizin.
Gözün yapısı Görme olayı Göz kusurları
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
DUYU ORGANLARIMIZ.
BURUN VE KOKU ALMA İŞLEMİ
BURAYA TIKLAYINIZ Vücudumuz neden sıcaktır?
1-Göz 2-Kulak 3-Dil 4-Burun 5-Deri;
DUYU ORGANLARI Çevremizdeki olayları anlamamız için öncelikle olayları algılamamız gerekir. Hareket, gürültü gibi olayları fark eden gelişmiş canlılarda.
DUYU ORGANLARIMIZ BALKAN DORUK UZUNER 3/A SINIFI ERYAMAN
BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
DUYU ORGANLARIMIZ HAZIRLAYAN : HALİL PEHLEVAN.
Sağlıklı Büyüme.
BAŞLIKLAR KULAK BURUN DERİ GÖZ DİL.
GELİŞİM VE ÖĞRENME DUYULARIN GELİŞİMİ Prof.Dr.Mustafa Ergün.
TAT VE KOKU DUYUSU ÖĞR.GÖR.CEM SAMUT.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
MUHAMMED KUZU. DUYU ORGANLARIMIZIN YAPILARI Canlılık faaliyetlerimizi sürdürebilmemiz için çevremizde ve bünyemizde oluşan değişikliklerden anında haberdar.
DUYU ORGANLARININ SAĞLIĞI MUHAMMET HALIL BAYRAKTAR.
Sunum transkripti:

DUYU ORGANLARIM OLMASA !

DUYU ORGANLARIMIZ GÖRME DUYUSU İŞİTME DUYUSU TAT ALMA DUYUSU KOKU ALMA DUYUSU TAT ALMA DUYUSU DOKUNMA DUYUSU

BEŞ DUYU Gözlerim olmasaydı, Annemi göremezdim. Ellerim olmasaydı, Bebeğimi sevemezdim. Burnum olmasaydı. Koklayamazdım ben gülü İşitmese kulağım Dinleyemezdim bülbülü. Dilimle hep duyarım, Şekerlerin tadını. Unutmayın çocuklar, Beş duyunun adını. Sağlık Slayt Arşivi: http://hastaneciyiz.blogspot.com

Duyu Organlarımız Doğayı doğadaki her şeyi algılamamızı sağlayan duyu organlarımızdır. Bu organlar gözler, kulaklar burun dil ve deridir..

GÖZ Pırıl pırıl iki şey , Cam gibi bana bakar, Ani bir şey olsa Hemen kendini kapar Yeşil mavi kahvedir, Siyah rengi pek ömür Sevgi gözlerde başlar, Gözler duygu yeridir.

Göz, görme organıdır. Çevremizdeki varlıkları ve varlıkların; Yerini, uzaklık ve yakınlığını Hareketini Biçimini Rengini Küçüklük ve büyüklüğünü, Gözlerimizle belirleriz.

GÖZ ÜÇ TABAKADAN OLUŞUR Sert tabaka Damar tabaka Ağ tabaka

GÖZ SAĞLIĞI Gözlerimizi temiz tutalım Kitap okurken Işığın normal olmasına Işığın sol yukarıdan gelmesine Kitabın gözümüzden35-40 cm uzakta olmasına dikkat edelim.

Gözümüze bir şey kaçtığında; Elimizle ovuşturmayalım. Göz kapaklarını , kırpıştırmayalım. Kaynatılmış soğutulmuş ılık suyla gözümüzü yıkayalım.

Göz ,görme duyusu organımızdır. Varlıkları gözümüz yardımıyla görürüz Göz ,görme duyusu organımızdır.Varlıkları gözümüz yardımıyla görürüz.Göz sağlığımız için,okurken kitabı gözümüze uygun uzaklıkta tutmalıyız.Özellikle yazı yazarken sağ elini kullananlar, ışığın sol taraftan gelmesine özen göstermeliyiz.

Kulak kepçesinde toplanır İşitirsin kulaklarınla Başımın iki yanında Kulaklarım yer alır. Uzaktan gelen sesler, Kulak kepçesinde toplanır İşitirsin kulaklarınla Çevreden gelen sesleri Küpe alıp takınca, Kızlar pek şirin olmalı. met

İşitme duyu organımız kulaktır.. Yüzümüzün sağında ve solundadır. Kepçe görünümündedir. Kulak üç kısımda incelenir;Dış kulak Orta kulak İç kulak Çevremizdeki sesler; Kulak kepçesiyle toplanır. Kulak zarını titreştirir. Titreşimler sinirle beyne iletilerek işitmemiz sağlanır. LLLLLL

KULAK ÜÇ KISIMDA İNCELENİR,; Dış kulak Orta kulak, İç kulak

ÇEVREMİZDEKİ SESLER Kulak kepçesiyle toplanır Kulak zarını titreştirir. Titreşimler sinirlerle beyne iletilerek işitmemiz sağlanır.

KULAK SAĞLIĞI Kulak kepçesini ve kulak yolunu temiz tutalım Kulak kirinin kulak yolunu tıkamasına engel olalım KULAK ZARIMIZ Kuvvetli vurma Kuvvetli sesler Kuvvetli üfleme Sivri uçlu cisimlerle kulak yolunu Karıştırma nedeniyle patlayabilir. DİKKAT EDELİM; Sürekli çok gürültülü ortamlarda bulunmayalım.

Burnum koku alıyor, Hava ondan geçiyor. Biraz soğuk olunca Daha da nemleniyor. Burnum temiz olmalı Sık sık onu yıkamalı Ne olursa olsun Karıştırılmamalı.

KULAKLARIMIZ İşitme duyu organımızdır. Yüzümüzün sağında ve solundadır. Kepçe görünümündedir.

Kulak Üç Kısımda İncelenir; Dış Kulak Orta Kulak İç Kulak

Çevremizdeki Sesler Kulak zarını titreştirir. Kulak kepçesiyle toplanır. Kulak zarını titreştirir. Titreşimler sinirlerle beyne iletilerek işitmemiz sağlanır.

KULAK SAĞLIĞI Kulak kepçesi ve kulak yolunu temiz tutalım. Kulak kirinin , kulak yolunu tıkamasına engel olalım. Kuvvetli vurma, Kuvvetli sesler, Kuvvetli üfleme, Sivri uçlu cisimlerle kulak yolunu karıştırma nedeniyle patlayabilir.

DİKKAT EDELİM Sürekli sesli ve gürültülü yerlerde bulunmayalım

Burun koku alıyor. Hava ondan geçiyor. Biraz soğuk olunca Daha da nemleniyor. Burun temiz olmalı Sık sık onu yıkamalı Ne olursa olsun Karıştırmalı.

BURUN Burnumuz koku alma organımızdır Burnumuzun içi; Nemlidir Kıllarla kaplıdır: Sümük denen bir sıvı içerir. Burundaki sıvı ve kıllar burna giren tozları tutar.

Çevremizdeki kokular Burna gelir, Sinirlerle beyne iletilerek koku almamız gerçekleşir: Burnumuzu temiz tutmalıyız Burnumuz olmasa koku alamazdık: Varlıkların kokularına göre ayırt edemezdik.

Ağzımı açınca ben, Dilimi görürüm. Dondurmayı yalar Yemekte de kullanırım. Dilimle konuşurum. Şarkılar söylerim. Yediklerimden tat alırım. Pek güzel beslenirim.

DİL ;tat alma duyusu organımızdır. Acı tatlı, ekşi , tuzlu gibi tatları dilimiz ayırt eder. Dilimi faklı tatları algılar. Dilimiz konuşmamıza ve besinleri yutmamıza da yardımcı olur.

Vücutları kaplamış, Hepsi ayrı güzellikte Siyah esmer sarıdır, Deri bazen ak renkte Organları koruyor, Dokununca tepki veriyor, Sanki hissettirmeden, Burnuna yardım ediyor.

Dokunma duyusu organımızdır derimizdir. Varlıkların; Yumuşak - sert Soğuk- sıcak olduğunu belirler. Vücudumuzu dış etkilerden korur. Mikropların vücuda girmesini önler. Ter ile zararlı maddeleri dışarı atar. Gözenekleri ile solunuma yardımcı olur: Vücudu zararlı ışınlardan korur.

Kışın haftada en bir kere Yazın her gün çalışmalıyız. DERİ SAĞLIĞI Derimizi temiz tutmalıyız. Sık sık banyo yapmalıyız. Kışın haftada en bir kere Yazın her gün çalışmalıyız. Banyodan sonra çamaşırlarımızı değiştirmeliyiz. Yakıcı güneş ışınlarından ve soğuktan Korumalıyız.

BEŞ DUYUNUN ÖNEMİ Her bir duyu organımızın sağlıklı yaşamdaki önemi büyüktür. Kulağı duymayan bir insan ; Taşıtların korna sesini duyamaz. Sesli uyarıları duyamaz. Müzik dinleyemez.

GÖZLERİ GÖRMEYEN BİR İNSAN Yoldaki tümsek ve çukurları ayırt edemez Işıklı trafik levhalarını göremez Yolda rahat yürüyemez. Doğayı göremez.

BURNU KOKU ALMAYAN BİR İNSAN Zehirli gaz kaçakları. Güzel yada kötü kokuları alamaz.

TAT ALMAYAN BİR İNSAN Çok acı Zararlı maddeleri yiyebilir.

DOKUNMA DUYUSU ÇALIŞMAYAN BİR İNSAN ; Sert -yumuşak Sıcak soğuk maddeleri ayırt edemediği için Tehlikelerle karşılaşır.

DUYU ORGANLARIMIZI KORUMALI SAĞLIKLARINA ÖZEN GÖSTERMELİYİZ. Sağlık Slayt Arşivi: http://hastaneciyiz.blogspot.com