Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DUYU ORGANLARININ SAĞLIĞI MUHAMMET HALIL BAYRAKTAR.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DUYU ORGANLARININ SAĞLIĞI MUHAMMET HALIL BAYRAKTAR."— Sunum transkripti:

1 DUYU ORGANLARININ SAĞLIĞI MUHAMMET HALIL BAYRAKTAR

2 Çevremizi algılamamızda görevli olan göz, kulak, burun, dil ve deri duyu organlarımızdır.

3 * Duyu organlarımızın beraber çalışması durumunda algılamamızın daha kolay ve doğru olur. * Çevremizdeki cisimlerin sesini, rengini, kokusunu, sertliğini vb. duyu organlarımız sayesinde hissederiz.* Dış ortamdan duyu organlarımız ile aldığımız uyarıları sinirlere aktaran özel hücrelere “duyu almaçları” adı verilir. Duyu almaçlarının, duyu organlarının yapısında bulunur.* Farklı duyu organlarımız için farklı almaçlar vardır. Duyu almaçları sayesinde uyartıların, duyu-sinir yolu ile beyindeki duyu merkezlerine iletilir. Beyindeki ilgili merkezin kendisine ulaşan uyartı mesajını değerlendirip mesajın gerektirdiği komutları vücudun ilgili bölümlerine verir ve bu bölümlerin verilen komutları yerine getirmesini kontrol eder. Böylece dış ortamdan gelen uyarıların algılanması sağlanmış olur.

4 GÖZ SAĞLIĞI İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER Gözümüzü temiz tutmalıyız Başkalarına ait havlu ve gözlükleri kullanmamalıyız. TV’yi yakından izlememeliyiz. Okuma sırasında kitap ile gözlerimiz arasındaki uzaklığın 20-35cm olmasına dikkat etmeliyiz. Gözlerimizi aşırı ışıktan korumalıyız. A vitamini içeren besinler yemeliyiz.

5 Burun Sağlığı İçin Yapmamız Gerekenler Burun kıllarını koparmamalıyız. Burnumuzu karıştırmamalıyız. Sigara içmemeliyiz. Ne olduğunu bilmediğimiz ya da kokusu keskin olan maddeleri koklamamalıyız. Burnumuz tıkanmışsa mutlaka temizlemeliyiz

6 DİL SAĞLIĞI İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Ağız temizliğine önem vermeliyiz. Çok sıcak, çok soğuk yiyecek ve içeceklerden kaçınmalıyız. Alkol ve sigara kullanmamalıyız. Dilimize zarar verebilecek bazı kimyasal maddelerden uzak durmalıyız.

7 DERİ SAĞLIĞI İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER Ezilme, kesilme ve yanmalardan korumalıyız. Vücudumuzu temiz tutmalıyız.Bunun için sık sık yıkanarak derimizin üzerindeki kirleri ve ölü hücreleri uzaklaştırmalıyız. Bol bol su içmeliyiz Güneş altında fazla kalmamalıyız

8 KULAK SAĞLIĞI İÇİN YAPMAMIZ GEREKENLER Sert cisimlerle karıştırmamalıyız. Soğuktan korumalıyız. Dış darbelerden korumalıyız. Yüksek sesli ortamlarda bulunmamalıyız.


"DUYU ORGANLARININ SAĞLIĞI MUHAMMET HALIL BAYRAKTAR." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları