KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YÜZEYLERARASI ÖZELLİKLER
Advertisements

DEAERASYON.
KBUD Preanalitik Evre 2014 Sempozyumu
ANALİZİ Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi
KABA YEMLER.
MODÜL 4 Organizasyon.
MODÜL 3 Ekipman Yönetimi.
GAZ ABSORPSİYONU SİSTEMLERİ TASARIMI
OLFAKTOMETRE HAZIRLAYANLAR: Prof. Dr. Aysel Atımtay
ECZ436 FARMASÖTİK NANOTEKNOLOJİ NANOTEKNOLOJİYE GİRİŞ
SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
HATA TİPLERİ Karar H0 Doğru H1 Doğru H0 Kabul Doğru Karar (1 - )
MAKYAJ MALZEMELERİNİN
FARMAKOVİJİLANS TERMİNOLOJİ
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
Abdurrahman OLGUN Gökalp KILINÇ.
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
BETON VE BETONARME YAPILARDA DURABİLİTE(KALICILIK)
İZLEMEİZLEME Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
Soğutma Kuleleri.
Zeytinyağı Kalite Özellikleri
Lipitlerin sudaki davranışları
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
İyi Üretim Teknikleri (GMP)
YEMLERİN İŞLENMESİ (YEM TEKNOLOJİSİ).
İLAÇ KULLANIMINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR
MOLEKÜLER SİSTEMLER.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
gıda sanayinde kullanılan asitler
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
BİYOMALZEMELERİN UYUMLULUK TESTLERİ
USLE P FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
Durgun sularda yetiştiricilik Durgun sularda yetiştiriciliği etkileyen doğal faktörler; İklim kuşakları •Havuzlardaki yetiştiricilikte verimi etkileyen.
BİYOSENSÖRLER.
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
Kalite Yönetimi Genel Tanımlar.
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Alümiyum Şekillendirme.
BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA. BÖLÜM 6 PIHTILAŞTIRMA VE YUMAKLAŞTIRMA.
1 Kasım 2015 İzleme ve Su Bilgi Sistemi Dairesi Başkanlığı Faaliyetleri Konulu Hizmetiçi Eğitim Şükran DENİZ Uzman ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI İZLEME.
1 İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI İçme ve Yeraltı Sularını İzleme Şube Müdürlüğü Hale DUMAN Şube Müdürü.
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
Bilgisayar Mühendisliğindeki Yeri
Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi Gıda Mühendisliği Bölümü
1 Şubat 2014 Numune Alma ve Numunelerin Analize Hazırlanması Konulu Hizmetiçi eğitim SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ENVANTER VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
11. BİYOLOJİK YAKIT ÜRETİMİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Atık yağlar Günümüzde bitkisel yağ fiyatlarındaki hızlı artış, biyodizel üretiminde yemeklik yağlar yerine kızartma yağları gibi atık yağların kullanımı.
TBS’DE HİJYEN.
Laboratuvar Güvenliği ve Temizliği
Yoğurt sütüne uygulanan ön işlemler
Gıda kalite sağlama sistemleri
Konu 6 Gıda Kalite Özelliklerinin Sınıflandırılması
KORUNMA POLİTİKALARI. KORUNMA POLİTİKALARI Korunma politikalarının amacı işyerlerinde iş kazaları ve meslek hastalıklarını önlemek ve çalışanların.
Konu 7 KALİTE KONTROLÜNDE MUAYENE VE ANALİZ
Kalite ile ilgili kavramlar
Sepsisli Hastalarda prokalsitonin, C-Reaktif Protein, Lökosit, Mean Platelet Volüm Değerlerinin, Kan Kültüründe Üreyen Mikroorganizmalarla Karşılaştırılması.
Ebru Sedef KAPLAN, Gizem GÜNAY, Aynur Gül KARAHAN
Bakteri- Virus- Mantar
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
GIDA VE PERSONEL HİJYENİ DERSİ
İçme Sütü Teknolojisi-1
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2. TEREYAĞ TEKNOLOJİSİ-2 Kremanın Soğutulması Termodurik bakterilerin gelişimini inhibe etmek Olgunlaşmayı kontrol altına almak.
Sunum transkripti:

KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ Piyasa öncesi karakterizasyon ve kararlılık çalışmaları yapılmalı Başlangıçtaki özelliklerini farklı iklim koşullarında korumalı Saklama sırasında güvenlik Saklama sırasında mikrobiyolojik saflık Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ 1 Sentetik ve Doğal Hammadde yan ürün- karsinojenik, mutajenik, toksik çözelti emülsiyon suspansiyon yarı-katı jel aerosol toz/kompakt toz Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ 2 Katkı Maddeleri Renklendirici madde Koku maddesi Koruyucu madde Antioksidan madde YEM saf, nontoksik, nonirritan Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ 3 Uygun Olmayan Ambalaj İstenmeyen etkileşim Ambalaj maddesinin toksisitesi Güvenli olmayan renklendirici madde Tipi ve kaynağı belirsiz ambalaj maddesi Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ Güvenilirlik, etkinlik ve estetik özelliklerinde bir değişiklik olmadığı ve önemli bir değişikliğe eğilim göstermediği belirlenmelidir. Beklenen özelliklerinde ± % 20 değişiklik gözleniyorsa ürün reddedilebilir. Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERİN KARARLILIĞI ve KALİTE KONTROLÜ ÇÖZELTİLER DİSPERS SİSTEMLER TOZLAR Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

ÇÖZELTİLER saydam türbulans ve sedimentasyon yok koku ve renk analizi üretim ve saklama sırasında: - yoğunluk - optik özellik - pH değeri - MT için spektroskopik yöntemler Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

DİSPERS SİSTEMLER parçacık boyut analizi elektriksel özellikler reolojik özellikler sıcaklık ve hızlandırılmış testler Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

Reoloji zamkların kalite kontrolü dağılım derecesi parçacık boyutu/dağılım YEM, flokülasyon ajanları, katı madde miktarı Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

TOZLAR parçacık boyutu analizi yüzey alan porozite yoğunluk viskozite adhezyon absorpsiyon ve ağırlık sapması kontrolü Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KARARLILIK TESTLERİ Kabul edilir özelliklerin kalıcı olduğunun değerlendirilme işlemi Kritik özelliklerin belirlenmesi Zaman içinde nasıl değiştiklerini ölçmek Hangi değişim derecesinin kabul edilebilir olduğunu tanımlamak Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KARARLILIK TESTLERİ Temel parametreler Avrupa Birliğinin Kozmetik Direktiflerine göre, 3 yıldan az kararlılığa sahip ürünlerde son kullanma tarihi bulunmalıdır. Temel parametreler - ürün yani içeriğin kararlılığı - ürün ile ambalaj maddesinin geçimliliği Spesifikasyon: Bir ürün, alet veya teçhizat ile ilgili olarak hazırlanmış olan ve istenen özellikleri listeleyen doküman Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KARARLILIK TESTLERİ DEĞİŞİMLER Fiziksel renk, koku, görünüş, pH, viskozite, spesifik ağırlık, faz ayrımı, uçucu madde kaybı, su girişi Kimyasal etkin maddelerin parçalanması, bileşenler arasında girişim, ambalaj maddesine sorpsiyon sonucu etkin madde kaybı, ışık kararlılığı Mikrobiyolojik mikrobiyel bozunma, yan ürün Ürün/ambalaj geçimliliği ağırlık kaybı, nem kaybı, parfüm kaybı, paketin bozulması, yumuşaması, çatlaması, paket işlemi (pompa, aerosol), aerosollerde korozyon, itici gaz kaybı,valfın bloke olması

Fiziksel Parametreler KARARLILIK TESTLERİ Fiziksel Parametreler görünüm renk koku pH viskozite spesifik gravite faz ayrımı Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

Kimyasal/Mikrobiyolojik Parametreler KARARLILIK TESTLERİ Kimyasal/Mikrobiyolojik Parametreler Kimyasal - EM bozunması - bileşenler arası etkileşim - ambalaj maddesine penetrasyon sonucu EM’de azalma - ışık kararlılığı Mikrobiyolojik - mikrobiyel degradasyon Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KARARLILIK TESTLERİ TEST YÖNTEMLERİ Ürün özelliği Test yöntemi Görünüm Görsel Renk Görsel veya spektrofotometrik Koku Duyusal pH pH metre Viskozite Brookfield Spesifik gravite Dansitometre Işık kararlılığı UV ışık kabini EM Enstrümental analiz

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Yüksek sıcaklık  Yüksek nem  Döngü testleri  Donma/ısınma testleri  Işık etkisi  Mekanik testler Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Yüksek Sıcaklık saklama sıcaklığındaki her 10°C’lık artış, reaksiyon hızının iki katına çıkmasına neden olur yüksek sıcaklıklarda saklama, kararlılık belirtisi olarak kullanılabilmekle beraber, ürünün kararlı olmadığının bir göstergesi olarak kullanılamaz yüksek sıcaklıkta kısa süre kararlı olan ürün uzun süre daha düşük sıcaklıkta kararlıdır en az 3 farklı sıcaklık (4°C, 25°C, 37°C, 45°C) Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Yüksek Nem ambalajın ürünü korumadaki etkinliğini test etmek amacıyla yapılır en fazla %80 RH’de çalışma önerilir Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Döngü Testleri sıcaklık ve/veya nem düzenli aralıklarla değiştirilerek, ürün ve ambalaj farklı koşullarda, zorlanmış koşullara maruz bırakılır 24 saat, 37°C-% 80 RH ve 24 saat, 20°C/normal RH çalışılarak döngü oluşturulur Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Donma/Isınma Testi sıvı preparatlarda bulanıklık, kristal oluşumu, emülsiyon ve kremlerde ise emülsiyon kararlılığının bir göstergesi olarak kullanılırlar -30°C ile oda sıcaklığı, 24 saat süreyle değiştirilerek en az 6 döngü Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Test Süresi Elde bulunan bulgulara ve ürünün koşullarına göre değişmekle birlikte, genel olarak farklı koşullar için önerilen süreler: - 4°C/ortam neminde- ürünün raf ömrünün tayininde - 25°C/ortam neminde- ürünün raf ömrünün tayininde - 37°C/ortam neminde- 6 ay - 45°C/ortam neminde- 1-3 ay - 37°C/% 80 RH- en fazla 1 ay - Işıkta- en fazla 1 ay Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Mekanik Test • emülsiyonlarda toz veya granüllerin ayrışması • farklı frekansta farklı vibrasyon hızları • santrifüj işlemi faz ayrışması ve kremalaşma eğilimini belirler Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Mikrobiyolojik Test • Hammaddenin mikrobiyel kalitesi • Üretim ve dolum alanlarında hijyen • Personel hijyeni • Ambalaj maddesinde hijyen Sanitasyon: Herhangi bir yüzey ve ortamdaki mikroorganizma sayısını oldukça güvenli düzeylere düşürmek için uygulanan işlemlerdir Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Mikrobiyolojik Test • 1990 yılında Cosmetics, Toiletries and Fragrance Association (CTFA) Microbial Quality Management (MQM) “Kozmetik bir preparatın zararlı organizmalar içermemesi gereklidir.” Ürün Üst limit Alt limit* C Genel (yetişkinler için) 1000 cfu/g 100 cfu/g 2 Bebekler/göz bölgesi 100 cfu/g 10 cfu/g 0 C: İzin verilen kontamine olmuş ürün birimi sayısı *Alt sınır üst sınırdan 10 kez daha düşük olmalıdır. Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

HIZLANDIRILMIŞ KARARLILIK TESTLERİ Mikrobiyolojik Test Antimikrobik yeterlilik testi (Challenge test) Koruyucu içeren örnek, mikroorganizmanın bilinen miktarlarıyla aşılanır ve belirli zamanlarda örnek alınarak mikrobiyolojik kontaminasyonun derecesi saptanır. Örnek alma aralıkları genellikle 24 s, 48 s, 7, 14, 21, 28. gün, bazen 42, 56 ve 63. günlerde de örnek alacak şekilde düzenlenir. Bakteri Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Bacillus subtilis, Streptococcus fascalis, Salmonella chlerasuis, Proteus vulgaris Maya Candida albicans, Saccharomyces cerevisiae Mantar Aspergillus niger, Aspergillus oryzae, Trichophyton mentagrophytes, Penicillum expansum, Cephalosporium spp. Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

En çok mikrobiyolojik kontaminasyon görülen hammadde grupları  Doğal maddeler (bitki ekstreleri ve konsantreleri)  Karbonhidratlar ve glikozitler  Yüksek molekül ağırlıklı alkoller  Yüzey etkin maddeler ve deterjanlar  Yağ asitleri ve esterleri  Protein ve protein türevleri  Talk  Kaolen  Mısır nişastası  Su Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KALİTE KONTROL kaliteyi karşılayacak olan tüm işlemler, çalışmalar ve teknikler üretimin planlanması ve yönetilmesi yönetmeliklere uyum Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KALİTE KONTROL I- Kararlılık testleri Fiziksel kararlılık Kimyasal kararlılık Mikrobiyolojik kararlılık II- Fizyolojik testler Klinik testler Toksisite testleri III- Performans Testleri Laboratuvar testleri Güzellik salonu testleri Evde yapılan testler Geniş toplum testleri Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KALİTE GÜVENCESİ KALİTEYİ İZLEME VE RAPORLAMA planlanmış ve zamanlanmış çalışma hataları önlemek, gözlemlemeyi sağlamak, hatalı ürünleri belirlemek, işlemleri izlemek ürünlerin istenilen kalitede olup olmadığını belirlemek Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ Spesifikasyonlar Hammadde ve ambalaj kontrolü Beç kontrolü Bitmiş ürün kontrolü Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KALİTE GÜVENCE SİSTEMİ Spesifikasyon Personelin sonuçların kesinliğini izleyebilmesi için, belirli ürün, cihaz veya aletin istenilen kalitesini listeleyen doküman Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

KOZMETİK ÜRÜNLERDE KALİTE YÖNETİMİ tüm çalışanların sorumluluk almasını sağlamak hataları başlangıçta düzeltmek veya yok etmek sürekli gelişen, uzun soluklu işlem toplam kalitenin anacı, hataları bulmak değil, hataları önlemek ve herkesin doğru iş yaptığından emin olmak Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

Majör- görünüm veya performans ile belirlenir Her 100 birimde hasarlı birim miktarı = “kabuledilebilir kalite düzeyi” Farklı hata tipleri: Kritik- insan sağlığını tehdit eder; kozmetik endüstride kararsızlık ve güvensizlik Majör- görünüm veya performans ile belirlenir Minör- görünüm veya performans ile belirlenemeyen ancak belirlenebilir Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

GOOD LABORATORY PRACTICES-GLP İYİ LABORATUVAR UYGULAMALARI laboratuvar çalışmalarında izlenecek olan, kimyasal maddelerin kalite ve güvenliğine ait yönetmelikler laboratuvar testlerini, laboratuvar yönetiminin sorumluluğunu, kalite güvencesini, kapsar Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

GOOD MANUFACTURING PRACTICES-GMP İYİ ÜRETİM UYGULAMALARI endüstride hijyenik üretim için gerekli temel bilgiyi içerir hammadde, ambalaj maddesi, dezenfeksiyon, mikrobiyolojik kalite kontrol, personel, binalar, yöntemler, laboratuvar kontrolleri, etiketleme yönetmeliklere bağlı olarak kaydedilir ve değerlendirilir Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı

SON Anadolu Üniversitesi, Eczacılık Fakültesi, Kozmetoloji Bilim Dalı