Görsel Tasarım, Görsel Göstergeler ve Anlam

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
Advertisements

Matematik ve Resim.
3/A SINIFI.
Leonardo Fibonacci.
MATEMATİK DERSİ PROJE ÖDEVİ
Yukarıdaki dikdörtgenlerden hangisi daha estetik görünüyor?
Fotoğraf ve Sinemada Kompozisyon: “Altın Oran ve Fibonacci Dizimi”
ALTIN ORAN Yeşim Matara.
Tabiatın Geometrik Düzeni
Ders Kitaplarında Tasarım
“Resimde İç Mekan” nedir?
Power Point’a Resim Nesneleri Ekleme ve Kullanma
BİLGİSAYAR İŞLETMENLİĞİ
Emel ÖZDEMİR Nokta Çizgi Espas
KOMPOZİSYON İyi bir fotoğraf çekebilmek için önce iyi kompozisyonun temel öğeleri öğrenilmelidir. Bu öğeler, doğal düşünce sisteminin parçası haline geldiği.
Fotoğraf Çekerken Dikkat Edelim Yanlışlar ve Doğrular
SANAT KURAMLARI.
ÇOKLU ORTAM UYGULAMALARINDA GÖRSELTASARIM.
Görsel Tasarım İlkeleri
Öğretim Materyali Tasarlama ve Materyalin Üzerinde Değişiklik Yapma
Babamın ayakkabı imalathanesi var
? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, … ? ? ?.
ALTIN ORAN.
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Bu slayt, tarafından hazırlanmıştır.
SANAT TARİHİ.
SANAT TARİHİ.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Görsel Materyalleri Tasarlama Süreci 4.Görsel Tasarımın Unsurları: Görsel Unsurlar.
Portre Fotğrafları.
Öğretim Materyallerinin Tasarlanması, Hazırlanması ve Seçimi
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN TASARIMI
Biçimin elemanları ve ilişkileri
SOYUT SANAT Kandisky,Mondrian ve Maleviç gibi sanatçıların doğadan yola çıkarak, görsel anlatıma varmaları çağın sanat değerleri üzerinde etkileyici olmuştur.
Estetik ZKÜ Estetik Ders Notları Mustafa Eyriboyun.
SAYI ÖRÜNTÜLERİ SAYI ÖRÜNTÜLERİ.
MATEMATİK
MATEMATİK VE DOĞA Hatice BAŞKAYA
Gösterge Türleri ve Resim Sanatında Uygulamalar
BÖLÜM 6.
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK KOMPOZİSYON.
İHLAS HABER AJANSI FOTOĞRAF EĞİTİMİ
Görsel Tasarım İlkeleri
SANAT TARİHİ Nurdan Gül Kökten.
GRAFİK NEDİR?   İstatistik bilim dalında çeşitli yöntemlerle elde edilen sonuçların çizgi ve şekillerle ifade edilmesine grafik denir.
Proje I.
GÖRSEL TASARIM.
BÖLÜM 7 GÖRSEL MATERYALLER TASARIMI. BÖLÜM 7 GÖRSEL MATERYALLER TASARIMI.
GÖRSEL SANATLAR UYGULAMA ÖDEVİ PORTRE NEDİR? HAZIRLAYANLAR ERHAN ÖZTEP
TASARIM ÖĞELERİ.
GÖRSEL MATERYAL TASARIMI
Yukarıdaki dikdörtgenlerden hangisi daha estetik görünüyor?
GÖRSEL SANATLAR UYGULAMA ÖDEVİ PORTRE NEDİR? HAZIRLAYANLAR ERHAN ÖZTEP
Fotoğraf Çekerken Uyulması Gerekli Olan Temel Kompozisyon Kuralları
Kitap Kapağı Resimleme
Sanat Eseri İnceleme.
GÖRSEL SANATLAR RESİM.
TEK KAÇIŞ NOKTALI PERSPEKTİF
GÖRSEL SANATLAR DERSİ.
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ RESİM-İŞ ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI
BAROK RESİM SANATI.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
AÇIK-KOYU / IŞIK GÖLGE.
Balık Pasaportu Hatice Kütük 2008
DOKU.
Daha önce 6. yüzyılda Hint matematikçiler tarafından bulunmuş olan bu sayı dizisi Fibonacci tarafından 1202 yılında ortaya konmuştu. Dizinin ilk sayı değeri.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TEMEL TASARIMIN 10 İLKESİ. 1.Denge / Balance 2.Hiyerarşi / Hierarchy 3.Örüntü / Pattern 4.Ritim / Rhythm 5.Boşluk-Espas / Space 6.Orantı / Proportion.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KOMPOZİSYON Resimde kompozisyonun manası asrın ikinci çeyreği içinde daha genişlemiştir. Eskiden, kompozisyon kelimesi, içinde figür bulunan resimlere.
Sunum transkripti:

Görsel Tasarım, Görsel Göstergeler ve Anlam Resimleri Okumak Görsel Tasarım, Görsel Göstergeler ve Anlam

Resim bir görsel anlatım tekniğidir. Her resmin bir dili vardır. Bir resmin biçimsel tasarımı çizgilerin, biçimlerin, renklerin, ton ve dokusal özelliklerin belli bir düzen içinde bir araya getirilmesiyle oluşur. Tarih boyunca duvarlara, taşa, tahtaya, deriye, metale, kumaşa, kanvasa, here tür kağıda, cama, sentetik malzemelere resim yapılmıştır.

Resmi okumak→ -Resmin biçim ve içerik açılarından çözümlenmesi (Resmin yapısal özelliklerini ve aktardığı anlamı bulmak) -Resmi anlamak -Resmi oluşturan plastik ögeleri bulmak -Resmin dilini çözmek

Resmin Biçimsel Çözümlemesi 1. Resmin Betimlenmesi (Resmin kimliğinin ortaya çıkarılması) Resmi Yapan Sanatçı (İmzası...) Resmin Yapılış Tarihi (Dönemi, Okulu...) Resmin Adı (Resmin Sanatçı Tarafından Tanımlanması – Anlam Aktarımında Önemli Bir Öge) Resmin Tekniği (Yağlı boya, gravür, sulu boya, karakalem...) Resmin Boyutu Resmin bulunduğu yer (Müze, Koleksiyon...) Resmin türü - konusu (Figüratif, Portre, Natürmort , Soyut, Nü, Tarihi, Peyzaj, Graffiti, ...)

Otoportre – Rembrandt - 1606 Portre – Mona Lisa (Da Vinci) – 1503-1505-Louvre Otoportre – Rembrandt - 1606

Peyzaj – Paysage orageux avec Pyrame et Thisbé - Nicolas Poussin - 1651 Natürmort - Nature morte avec une corbeille de fruits – Paul Cézanne -

2.Resmin Teknik Yapısı (Plastik Ögeler) Resmin Kompozisyonu (Düzenlenmesi) Açık (Resmin dışında da devamlılık izlenimi veren kompozisyon- devamı izleyicinin hayal dünyasına bırakılır) Kapalı (Okuyana bitmiş, tamamlanmış yapıt izlenimi veren) kompozisyon Resmin Çizgisel Kurgusu (Okuma Yönü, Dikkat Çeken Nokta) Resimdeki Görsel Tasarım Ögeleri (Yatay/Dikey Yuvarlak Çizgiler, Denge, Bütünlük, Süreklilik, Simetri, Oran/Orantı, Perspektif algısı...) Renk Kullanımı Işık Kullanımı

KAPALI KOMPOZİSYON AçIk kompozisyon NİCOLAS POUSSİN -INSPİRATİON DU POÊTE AçIk kompozisyon Holbein - Elçiler

Arcimboldo Giuseppe 1573 Yaz Resim -Haz Kaynağı -Yaratı -Görsel bir nesne -Görsel bir metin -Görsel imgelerden oluşmuş bir bütün.

“Masum göz” ≠”Bilen göz” Önbilginin önemi. Çokboyutlu okuma Çok anlamlılık

Johannes (Jan) Vermeer--Hollanda Milkmaid (1658-1660) Officer and a laughing girl-1657-1659 Pencere ve ışık kullanımı Işık-Gölge Işığın kaynağına yöneliş Sarı Kullanımı Günlük yaşamdan kesit Pencereden gelen ışık ve kişinin aydınlanması

René Magritte 1933 -İnsan Yazgısı Pencere: -dış dünyayı simgeler -fiziksel nesne -dışa açılma arzusunun simgesi Rönesans resimlerinde sık rastlanıyor. Dikdörtgen biçim Çerçeve etkisi

Vittore Carpacio, Saint Augustin dans son cabinet,1502.

Pencere  açıklık≠kapalılık = .oda .kapalı mekan Dört duvar arası izlenimi .2 duvar .1 izleyen . 1 pencere Resim içinde resim izlenimi

Matisse Henri 1908 Akşam Sofrası

Eyck Jan Van 1434 Arnolfini’nin Evliliği

Altın Oran Altın oran 1,618033…. olarak devam eden ondalık sayıdır. Altın orana “göz nizamının oranı” diyebiliriz. M.Ö. 500’lü yıllarda yaşamış olan tüm zamanların en büyük matematikçilerinden biri olan Pisagor’a göre altın oran: “Bir insanın tüm vücudu ile göbeğine kadar olan yüksekliğinin oranı, bir pentagramın uzun ve kısa kenarlarının oranı, bir dikdörtgenin uzun ve kısa kenarlarının oranı, hepsi aynıdır. Çünkü tüm parçanın büyük parçaya oranı, büyük parçanın küçük parçaya oranına eşittir.”

Altın oranın gizeminde Fibonacci olarak tanınan İtalyan matematikçinin bulduğu bir dizi sayı vardır. Fibonacci sayıları olarak da bilinen sayıların özelliği, dizideki sayılardan her birinin, kendisinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmasıdır. Fibonacci Sayıları: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584,… ALTIN ORAN = 1,618 233 / 144 = 1,618

Fotoğrafta Altın Oran Kullanımı http://www.ugursamsa.com/fotografta-kompozisyon/

Doğada birçok şeyde Fibonacci sayılarının gizemini görebiliriz Doğada birçok şeyde Fibonacci sayılarının gizemini görebiliriz. Örneğin papatyalar büyürlerken her dal Fibonacci serisine uyarak yükselmektedir. Ya da bir salyangoz kabuğunda.

Özellikle fotoğrafta da Altın Oran’dan yararlanılmaktadır. Bunun için yapmamız gereken kadrajımızı 9 eşit dikdörtgene bölerek, ilgi noktasını ortada yeralan kesişim noktalarından birine yakın yerleştirmek. Tam bir Altın Oran olmasa bile bu işimizi görecek ilke 1/3 kuralı olarak bilinir.