Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BAROK RESİM SANATI.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BAROK RESİM SANATI."— Sunum transkripti:

1 BAROK RESİM SANATI

2 BAROK ''Barok, resim sanatının doğduğu yer İtalyadır.
Öncüsü Caravaggio’dur. Bu dönem de  ışık kavramı ele alınmış ve yepyeni bir anlayış geliştirilmiştir. Ne Rönesans'ta ne Maniyerizm'de ışık temel unsur olarak ele alınmamıştır.

3 Barok öncesi akımlarda ışığın nereden geldiği pek belirli değildir
Barok öncesi akımlarda ışığın nereden geldiği pek belirli değildir. Sadece formu vermek için sanatçılar ışığı kullanmışlardır. Ancak Barok ile birlikte tek noktadan gelen güçlü ışık, daha dramatik ve daha güçlü bir anlayışın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Barok sanatında ideal güzelliğe yer yoktur. Kan dehşet anları ve idealizme karşı ne varsa Barok'ta görmemiz söz konusudur.

4 BAROK DÖNEMİNİN ÖZELLİKLERİ
Kompozisyon bakımından klasik üsluplu resmin özellikleri bu devrede ortadan kalkmaya başlar.Kompozisyon dağılır. Pramidal ya da üçlü kompozisyon yerini dağınık, diagonal düzenlere bırakır. Kapalı kompozisyon yerini açık kompozisyon alır. 

5 Giovanni Bellini – Pieta (Rönesasn)
CARAVAGGİO İSA’NIN TABUTA KONULUŞU

6 Klasik üslubun durgun yüz ifadesi, yerini hisli, ıstıraplı ve neşeli tavırlara terk eder.
Duruk yüzler ve sade vücut hareketleri yerlerini teatral denilen mübalağalı, hisli duruşlara, yüzlere, mimiklere, el, kol ve vücut hareketlerine bırakır. Figürler, adeta tiyatro sahnesindeymiş gibi pozlar takınırlar.   Konuları azizlerin yaşamı, mitolojik konular, kahramanlık öyküleri, ailelerin tarihi, portreler gibi konular sıkça işlenmiştir.

7 Caravaggio Judith Holofernes’in Başını Keserken

8 BAROK DÖNEMİNİN ÖNEMLİ RESSAMLARI
CARAVAGGİO Şüpheci Thomas

9 Rembarndt Harmensz Fanrijn
17. yüzyılın en önemli Hollandalı ressamlarındandır. Sanatçı, resimlerinde ışık gölge kullanımıyla büyüleyici bir hava sağlamıştır Sanatçı, grup resimlerinde kişilerin dikkat çekiciliğini ışıkla sağlamıştır. Nereden geldiği belli olmayan bir ışık, resmin en göz alıcı noktasını aydınlatır ve bütün dikkatler o bölgede toplanır. Rembrandt için figürler ikinci plandadır.

10 Gece Nöbeti

11 PETER PAUL RUBENS Hollanda’nın en ünlü Barok sanatçısıdır.
Mitoloji ve tarihsel konuları resimlerine konu edinen sanatçının yapıtlarının çoğu, büyük boyutlu tablolardır. Rubens, aynı zamanda ünlü bir portre sanatçısıdır. Rubens, yaptığı resimlerde ışıklı ve gölgeli bölümlerle büyük heyecanlar yaratmak ister. İzlenimlerini vurgulayabilmek için bir teknik geliştirir. Işıklı bölgeleri mat, gölgeli bölgeleri ise saydam soğuk renklerle boyayarak resmin yüzeyinde sağlam bir zemin oluşturur

12 Amazonların Savaşı

13 otoportre

14


"BAROK RESİM SANATI." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları