GENÇLİK NE İSTİYOR? Ozan Keçeli.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1 ARALIK DÜNYA AİDS GÜNÜ.
Advertisements

Hayat Biçimini Seçmektir
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
TİE Platformu Yürütme Kurulu Başkanı
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
TÜTÜN VE YOKSULLUK Dr. Zeynep Aytemur Solak
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ
İKLİM TİPLERİ ETKİNLİK
Dünya’da ve Türkiye’de İnternet Mustafa Akgül İstanbul Üniversitesi 30 Ekim 2003.
Prof. Dr. Harun Raşit UYSAL
KalDer - Üye Memnuniyeti Araştırması TMME Araştırma, KalDer’in 2005 yılından bu yana KA Araştırma tarafından yürütülen TMME modelinin KalDer müşterileri.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
EKVATORAL İKLİM.
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
ARED DEĞERLENDİRME ANKETİ ANALİZİ. * Yapılan anketin amacı ekonomik kriz sonrasında değişen dengelerle birlikte sektörel sorunlardaki öncelikleri sıralamak.
AMERİKA’NIN KEŞFİ Amerika'nın coğrafi olarak ilk keşfi 10.yüzyılda Grönland'ın doğusunda bir koloni kuran İzlandalılar tarafından gerçekleştirilmiştir.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
NÜFUS POLİTİKALARI.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
Gelişme Ekonomisi.
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
Türkiye’de Eğitimin Kalitesi ve Eşitlik
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Tüketici Trend Araştırması Aralık 2009 Sosyal Telefon.
Oslo Bakanlar Kararları
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
AVUSTRALYA.
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
Dünyada Okul Öncesi Eğitim
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
ANA BABA TUTUMU ENVANTERİ
Ormanlar ve dağlar….
Web 3.0 Konferansı, İstanbul 16 Nisan 2013 ‘‘KİMİN NAKİTE İHTİYACI VAR?’’ twitter.com/SonerCanko.
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
RÜZGAR ENERJİSİ.
 Danı ş man Ö ğ retim Üyemiz: İ lknur BA Ş Y İĞİ T.
TRABZON İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE BİRİMİ
MESLEĞE YÖNELTME SEMİNERİ. MESLEK SEÇİMİ NEDEN HAYATINIZIN DÖNÜM NOKTALARINDAN BİRİDİR?
YURTDIŞI MÜTEAHHİTLİK VE TEKNİK MÜŞAVİRLİK HİZMETLERİ
FUAR DEĞERLENDİRME TOPLANTISINAHOŞGELDİNİZ. Güç Birliğinin Eseri İFEXPO.
Hayat Biçimini Seçmektir
5 ülke.
Asya Pasifik Ekonomik İşbirliği
ÖSS-1 COĞRAFYA ÜLKELER ve İKLİMLER
PROGRAM GENEL TANITIMI PROGRAMI. T.C. AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI TÜRK ULUSAL AJANSI AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı HAYATBOYUÖĞRENME.
©McGraw-Hill Education, 2014
ULUSAL TASARRUF E Ğ ILIMINI ARTIRMANIN EKONOMI POLITI Ğ I BES Havva TUNÇ Prof. Dr.
Mobile Advertising Network Dünya’da mobil kullanımı Mobil penetrasyon Mobil reklam harcamaları Akıllı telefon penetrasyonu Mobil reklam gösterimleri.
Küresel Ticaretin Üç Elemanı
TÜRKİYE’NİN NÜFUS YAPISI VE BEKLENTİSİ Ak Parti Sosyal İşler Başkanlığı Prof. Dr. Nükhet HOTAR
:42 Haritada taralı olarak verilen alanların hangilerinin sık nüfuslu hangilerinin seyrek nüfuslu olduğunu nedenleri ile birlikte söyleyiniz.
HASAN ALİ YÜCEL EĞİTİM FAKÜLTESİ
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA ÇOCUK SAĞLIĞININ DURUMU
UZAKTAKİ ARKADAŞLARIM
HAZIRLAYAN:ALP EGE MASARECİ
SAP SE MARKA ARAŞTIRMASI
Ticari ve Nakit Çözümler Direktörü
GENÇLERDE UYUM.
Yeni Turist • daha sık ve kısa süreli tatile çıkıyor,
KÜRESEL TİCARETİN EN ÖNEMLİ ÜÇ UNSURU HAM MADDE-ÜRETİM-PAZAR.
TÜRKİYE İSTİHDAM VERİLERİ
Ticari ve Nakit Çözümler Direktörü
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
Sunum transkripti:

GENÇLİK NE İSTİYOR? Ozan Keçeli

PricewaterhouseCoopers ilginç bir araştırma yayınladı. Araştırma 44 ülkede 4271 genç arasında yapılmış.

4271 gencin dağılımı şöyle: 1004 Kuzey Amerika ve Caribbean 943 Asya 759 Batı Avrupa 481 Orta ve Doğu Avrupa 215 Güney ve Orta Amerika 139 Avustralya ve Pasifik Adaları 67 Ortadoğu ve Afrika Araştırma içinde Türk gençleri de var. Bu gençler söz konusu firmada çalışmaya yeni başlamış üniversite mezunları.

Sosyal sorumluluk sahibi şirketlerde çalışmak istiyorlar Gençlerin %88'i, kendi değerleri ile çakışan değerlere sahip sosyal sorumluluğu olan şirketlerde çalışmak istiyorlar. Daha ilginç bir rakam ise, “Eğer bu değerlerde çakışma olmazsa ne olur?” sorusunda ortaya çıkmış. Katılımcıların ortalama %86 gibi bir bölümü bu durumda o şirketi terk edeceklerini söylemişler. Bu rakamın en yükseği  Arjantinli gençler için, %92 ve en düşüğü de Hintliler için %66.

İklim değişikliği ve çevreye duyarlılık "Bir iş seçerken işverenin iklim değişikliği ve çevre konusundaki politikaları sizce önemli midir?" diye sorulmuş. Katılımcıların ortalama %58 i bu soruya evet demiş. En yüksek duyarlılık %86 ile Brezilya, En az duyarlı ise %40 ile USA. Türk gençlerinde bu oran %81.

Klasik iş ortamına rağbet Genelde söylenen, zamane gençlerinin işe daha serbest takılacakları yönünde… Ama büyük çoğunluk yine klasik iş ortamını tercih etmiş. Araştırmaya katılan gençlerin ancak %3 gibi bir oranı evden (Home-Office) ya da esnek saatli bir işi tercih edeceklerini belirtmiş.

Çok-işlilik yok Gençlerin büyük bölümü (%75) yaşamları boyunca en fazla 2-5 şirkette çalışacaklarını tahmin ediyorlar. Bazı gelecekçilerin (futurists) tahmin ettiği gibi çok-işlilik o kadar rağbet edilen bir şey değil. Sadece %7'lik bir grup 10 dan fazla şirket değiştirebileceğini tahmin etmiş.

Eğitim ve gelişmeye verilen değer yüksek Eğitim ve gelişme gençler arasında en yüksek değere sahip ödül olarak görülüyor. Eğitim ve gelişmeyi birinci sırada seçenlerin sayısı, nakit parayı birinci sıradaki ödül olarak seçenlerin sayısının 3 katı çıkmış. Katılımcıların %98'i, iyi bir mentor ya da koç ile çalışmanın gelişmelerinin önemli bir bölümünü teşkil ettiğini söylemiş.

Emeklilik denkleminde devlet yok Katılımcıların yarısından fazlası emekliliklerinin kendi birikimlerine dayanacağı inancında. Sadece %5'lik kısım devletten emekli maaşı alacağına inanıyor. Ve %17'lik  bir kısım ise işverenin sağlayacağı bir emeklilikten söz ediyor.

Üç büyük ekonomi kimler olacak? Gençlerin %47'si 2020 yılında Çin, Rusya ve  Hindistan'ın ekonomik etkinliğinin USA ve Avrupa'dan daha üstün olacağını tahmin ediyor. Ve gençlerin üçte biri de şirketlerin 2020 yılında hükümetlerden daha etkili olacağına inanıyor.

Araştırmada bu gençlere "Millennials" deniyor. Genel olarak literatürde kullanılan diğer terimler de var: Y kuşağı (Generation Y), Net Kuşağı  (Net Generation) veya Net Geners. Bunlar 1980'li  ve 1990'lı yıllarda doğmuş gençler. Literatürde bu kuşağın işe karşı tutumunun bir önceki kuşaktan (Generation X)  çok farklı olacağı ve olduğu dile getiriliyordu. Bu farklı tutum ve davranışları çevremizdeki gençlerden de görüyoruz.

Sonuç Ne dersiniz? Sizin çocuklarınız ya da çevrenizde gördüğünüz gençler yukarıdaki  araştırma ile çizilen çerçeve içinde yer alıyor mu? Yoksa "Yok, bizimkiler tam cins" mi diyorsunuz?