PROTEİNLERİN DENATÜRE JEL ELEKTROFOREZİ İLE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROFOREZ.
Advertisements

ELEKTROFOREZ.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR I
ÜNİTE DEĞERLENDİRMESİ 1.Sınıf Türkçe
8. SAYISAL TÜREV ve İNTEGRAL
Hazırlayanlar: Behsat ARIKBAŞLI Tankut MUTLU
1-SAYICA-ORTALAMA MOL KÜTLESİ(Mn)
ELEKTROFOREZ Arş.Gör. Nahit GENÇER.
DNA Parmak İzi Prosedürü
Biyoteknolojide Kullanılan Yöntemler
ÇÖZELTİLER.
Asitler, Bazlar Ve Tamponlar: pH Ölçülmesi Ve Önemi (1 saat)
PROTEİNÜRİLİ HASTAYA YAKLAŞIM
Atom ve Yapısı.
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
Potansiyometri Çalışma ilkesi: Karşılaştırma elektrodu ile uygun bir ikinci elektrottan oluşan Elektrokimyasal hücreden akım geçmezken Potansiyel ölçümüne.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR III
PROTEİNLER VE ELEKTROFOREZ TEKNİĞİ
KROMOTOGRAFİ, ELEKTROFOREZ, SPEKTRAL YÖNTEMLER, RADYOİZOTOPLAR, İMMÜNOLOJİK YÖNTEMLER, NÜKLEİK ASİT HİBRİDİZASYONU, ELEKTRON MİKROSKOBİSİ.
JEL GEÇİRGENLİK KROMATOGRAFİSİ (GPC)
TEST – 1.
-Sabun ve deterjan -Kir nedir, nasıl temizlenir? -Çamaşır sodası
ELEKTROFOREZ.
KOLLOİDLERİN HAZIRLANMASI ve SINIFLANDIRILMASI
ELEKTROFORETİK YÖNTEMLER
AMİNO ASİTLERİN YAPISAL VE İŞLEVSEL ÖZELLİKLERİ I
Mutasyon Analiz Teknikleri I
8 ? E K S İ L E N EKSİLEN _ 5 5 ÇIKAN FARK(KALAN) 8.
Hayatımızda Kimya Temizlik Maddeleri.
HÜCRE ZARINDAN MADDE GEÇİŞİ 17-21/03/2014
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
PROTEİNLERİN 3 BOYUTLU YAPISI Prof. Dr. Kader KÖSE
SAF MADDELER NAZAN GÜLER FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ.
SU, ÇÖZELTİLER, ASİT VE BAZLAR II
CEBİRSEL İFADELERİ ÇARPANLARINA AYIRMA
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
Yard. Doç. Dr. Mustafa Akkol
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
BİYOLOJİ PERFORMANS ÖDEVİ
BİYOKİMYA I (2. DERS).
TOPRAK REAKSİYONU (TEPKİMESİ)
Yrd.Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜ Tıp Fakültesi Biyokimya AD
ELEKTROFORETİK YÖNTEMLER
YÜZDE ÇÖZELTİLER VE HAZIRLANMALARI
PROTEİNLER Öğr.Gör.Sibel Bayıl.
Çözünürlük ve Çözünürlük Çarpımı
4. ÇÖZÜNÜRLÜK   4.1. Çözünürlük çarpımı NaCl Na Cl- (%100 iyonlaşma)
Proteinlerin kantitatif tayini
EKSTRASELÜLER MATRİKS (ECM)= HÜCRELER ARASI MATRİKS
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
İki Boyutlu Jel Elektroforezi Two Dimensional Gel Electrophoresis
MOLEKÜLER BİYOLOJİDE KULLANILAN YÖNTEMLER II:
9-10 HAFTA Titrimetrik Yöntemler; Çöktürme Titrimetrisi
ELEKTROFOREZ SDS-PAGE
PROTEİN İZOLASYONU VE WESTERN BLOTLAMA
Amino Asitler ve Proteinler
KROMOTOGRAFİ, ELEKTROFOREZ, SPEKTRAL YÖNTEMLER, RADYOİZOTOPLAR, İMMÜNOLOJİK YÖNTEMLER, NÜKLEİK ASİT HİBRİDİZASYONU, ELEKTRON MİKROSKOBİSİ.
KARIŞIMLAR ÇÖZÜNME ÇÖZELTİ ÇÖZELTİLER.
GENEL KİMYA Çözeltiler.
PROTEİN SAFLAŞTIRMA TEKNİKLERİ SOUTHERN BLOT TURGUT ZENGİN.
LABORATUVAR UYGULAMALARI
Amino Asitler ve Proteinler
Kromatografi Diğer ayırma yöntemlerinin tam yeterli olamadığı durumlarda, tercihen kullanılan bir ayırma yöntemidir. Özellikle fiziksel ve kimyasal nitelikleri.
KOLLOİDLERİN SINIFLANDIRILMASI VE UYGULAMA ALANLARI
Genel Biyoloji Laboratuvarı II Dersi
ÇÖZÜNÜRLÜĞÜN HESAPLANMASINDA AKTİFLİĞİN ÖNEMİ
GENOMİK.
Sunum transkripti:

PROTEİNLERİN DENATÜRE JEL ELEKTROFOREZİ İLE ÇEVRE BİYOTEKNOLOJİSİ DERSİ PROTEİNLERİN DENATÜRE JEL ELEKTROFOREZİ İLE AYRILMASI VE MOLEKÜLER AĞIRLIKLARININ TAYİNİ

ELEKTROFOREZ Proteinler, elektrik yükü, büyüklük, şekil gibi özelliklerine göre ayrılırlar. Elektroforez işleminde, ortam pH’sına göre, (+) ya da (-) olarak yüklenen kolloid taneciklerin, bir elektrik alanında, kendi net yüklerine zıt yük taşıyan anot veya katoda doğru farklı hızlarda sürüklenmeleri.

ELEKTROFORETİK YÖNTEMLER Karışım içinde bulunan protein sayısını tespit etmek( kağıt ve jel elektroforezi) Saflaştırılmış proteinin saflık derecesini belirlemek ( SDS-PAGE) Saflaştırılmış proteinin molekül ağırlığını tayin etmek (SDS-PAGE) amacıyla kullanılır.

SDS - PAGE SDS:Sodyum Dodesil Sülfat-anyonik deterjan (-) yüklü SDS, proteinlerin kuarterner, tersiyer ve sekonder yapılarını bozar, katları açılan peptid zincir, SDS ile sarılarak misel görünümü kazanır. Zincirde yer alan her 2 AA artığına 1 molekül SDS bağlanır ve proteinlerin hepsi (-) yüklenir In this case the effect of charge is eliminated by binding a negatively charged detergent, SDS, to all the proteins which are denatured. The SDS binds uniformly per unit length of protein and therefore the force on the molecules from the field will be a uniform amount per unit length and the only affect on the speed of travel will be the retarding force due to their size. This is therefore a method to separate molecules based on their molecular weights. Clearly not useful for oligomers since these will be forced apart by the SDS.

POLİAKRİLAMİD JEL Proteinlerin ayrılmasında en çok kullanılan destek matriksi olan poliakrilamid, porlu bir jel ortaya koyar. Bu jel, filtre gibi işlev görür ve küçük moleküllerin sebestçe hareketine izin verirken daha büyük makromoleküllerin geçişini kısıtlar. Belli por büyüklüğünde bir jel hazırlayarak proteinlerin molekül büyüklüğüne göre ayırmak mümkündür.

Por Büyüklüğünün Belirlenmesi Poliakrilamid jelin oluşumunda, “akrilamid” monomerleri bir çapraz bağlayıcı yardımı ile kovalent olarak bağlayan uzun zincirlere polimerize olur. Yapıyı birarada tutan esas bileşen çapraz-bağlayıcı, (cross-linker) dir. En yaygın olarak kullanılan çapraz bağlayıcı, kısaca bis adı verilen “N,N’-metilen-bis akrilamid” dir. Akrilamid jelde por büyüklüğü, akrilamid ve bis içeriğini ifade eden % T ve % Cbis terimleri ile belirlenir. % T, total akrilamid %’si (w/v), % Cbis ise bis’in monomere oranı (w/w) olup aşağıdaki formüllere göre hesaplanır. Akrilamid (g) + Bis (g) % T = x 100 Hacim (ml) Bis (g) % Cbis = x 100 Bu formüllere göre, % 20 T ve % 5 Cbis içeren bir jelde % 20 (akrilamid +bis) ve total akrilamidin % 5’i oranında bis bulunur. % T arttıkça por çapı küçülür.

Elektoroforezde Kullanılan Tampon Sistemleri Elektroforezde göç hızı proteinin net yüküne bağlı olduğundan, hızı sabit tutabilmek için, çözeltinin pH’ını sabit tutmak gerekir. Bu nedenle elektroforezde çeşitli tampon çözeltiler kullanılır. Elektroforezde kesiksiz ve kesikli olmak üzere 2 tampon sistemi kullanılır. Kesiksiz sistemde tek bir ayırıcı jel vardır, tanklarda ve jelde aynı tampon kullanılır. Kesikli sistemde ise, farklı tamponlarda hazırlanmış iki jel kullanılır. Seçici olmayan, büyük porlu bir jel: Yükleme jeli (stacking jel) Daha selektif, küçük porlu bir jel: Ayırma jeli (seperating jel).

Stok Çözeltiler Monomer Tampon % 10 SDS H2O TEMED APS Örnek uygulama tamponu Tank tamponu Boya çözeltisi Fazla boyayı alma çözeltisi Su ile doyurulmuş n-butanol çözeltisi

Jellerin Hazırlanması

Protein Örneklerinin Hazırlanması

Yükleme ve Elektroforez İşlemi

Jelin Analizi Elektroforetik ayırım bittikten sonra jel, aşağıdaki işlemlerden birisi ile analiz edilir. Boyama (Coomassie Blue veya gümüş boyama) Otoradyografiyi takiben densitometri Elektroforez ile bir membrana nakletme (elektroblotting) ve daha sonra nükleik asit hibridizasyonu, otoradyografi, immunodeteksiyon gibi teknikler uygulanır.

Jellerin Boyanması

Jellerin Boyanması

Moleküler Ağırlığı Tayini Molekül ağırlığı bilinmeyen protein örneği, molekül ağırlığı bilinen standart proteinlerle birlikte, aynı jel üzerinde yanyana elektroforetik olarak ayrılır. Boyama sonrasında jelde gözlenen bantların karşılaştırılması ile proteinin molekül ağırlığı hakkında bir fikir elde edinilebilir. Ayrıca bu tip bir ayrışımın sonuçlarını matematiksel olarak değerlendirmek de olasıdır. Jeldeki göç hızının bir fonksiyonu olan relatif göç hızı (Rf değeri), jelin üst kısmından bandın bulunduğu yere kadar olan uzaklığın, jelin üst kısmından işaret boyasının olduğu yere kadar olan uzaklığa oranıdır. Polipeptidin molekül ağırlığının logaritması ile Rf değeri arasında doğrusal ilişki vardır. Dolayısı ile standart polipeptidlerin Rf değerleri (ordinata) ve molekül ağırlığının log10 değerleri (absise) yerleştirilerek bir standart grafik hazırlanır. Molekül ağırlığı bilinmeyen proteinin Rf değeri bulunur ve grafikte bu değere karşılık gelen noktadan aşağıya bir dik indirilerek molekül ağırlığının logaritmik değeri belirlenir. Bu değerin antilogaritması moleküler ağırlığını verir.

Moleküler Ağırlığı Tayini Yükleme jeli (boyama sırasında kopabilir) Ayırma jeli X x (cm) A bandı için Rf = y (cm) A Y İşaret boyasına ait bant

Moleküler Ağırlığı Tayini Standart nümune Molekül ağ.(log) nümune protein Sürüklenme hızı

Moleküler Ağırlığı Tayini         