OSMANLI DEVLETİNDE KULLANILAN PARALAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAVGA sk - per KONTROL İZLEYİCİDE.
Advertisements

AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Karanlık Çağ İlk Çağ Orta Çağ Yeni Çağ Yakın Çağ
LALE DEVRİ ISLAHATLARI
Paralarımız Sultan UÇAN.
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
COĞRAFİ BÖLGELER.
PARALARIMIZ.
DURAKLAMA DEVRİ ISLAHAT HAREKETLERİ (17.yüzyıl)
 BAŞKENTİ-KONSTANTİNOPOLİS  RESMİ DİLİ-LATİNCE  DİNİ-391 yılına kadar Antik Roma Dini, Sonra Ortodoks Hristiyanlığı ve Hristiyanlık  YÖNETİM-OTOKRASİ.
TCMB Yapısı, Organları, Darphane ve MB Bağımsızlığı
OSMANLI TARİHİ DURAKLAMA DEVRİ ( )
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
Tarafından yayınlanmaktadır.
**** LALE DEVR İ****. BA Ş LANGIÇ OLAYLARI BA Ş LANGIÇ OLAYLARI Osmanlı tarihinde yılları arasındaki Mesrutiyetten sonraki döneme Lale Devri.
Sunum: Ahmet YORDAM Bursa-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
Osmanlı Devleti Ho ş görü Anlayı ş ı II. BAYEZiT Yahudilerin Osmanlı’ya Sığınması 1492’de İspanya tarafında sürgün edilen 200 binden fazla Sefarad Yahudisinin.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
-TÜRK BİLİM İNSANLARI-
Ondalık Kesirler ● Paydası 10, 100, 1000… olan kesirlere ondalık kesir denir , , , , ● Yukarıdaki kesirler birer ondalık.
Coğrafi Bölgeler.
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
Osmanlı Devleti’nin Kuruluşu
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
İstanbul’un fethi İstanbul'un Fethi, 29 Mayıs 1453'te, şehri günlerdir kuşatan Osmanlı ordusunun, şimdi İstanbul olarak bilinen, o.
Hazırlayan Adı: Ercan Soyadı: Aşkan No:
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
Tanzimat ve Islahat Fermanları
KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN VE ONUN ADALETİ
Osmanlı İmparatorluğu
OSMANLI DEVLETİ.
DURAKLAMANIN SEBEPLERİ
OSMANLI MİMARLIĞI.
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
EBRU SAF SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ/3.
OSMANLI DEVLETİ’NİN PADİŞAHLARI
ESMA ŞAHİN &BENSU TAŞÇI 7.SINIF OLTU İMAM HATİP ORTAOKULU.
OSMANLIDA PARA ve BANKACILIK
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
ARDA KIRTASİYE. Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Malhun Hatun, babası Osman gazidir yılında 45 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Kardeşi.
OSMANLI İMPARATORLUĞU GERİLEME DÖNEMİ ISLAHATLARI SORU PROĞRAMI
Kazanım 4. Osmanlı Devleti'nin fetih ve mücadelelerini Osmanlıda ticaretin ve denizlerin önemi açısından değerlendirir.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
Osmanlı’da divan teşkilatı
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
Eğitimcilere başarılar diler.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
TOPKAPI SARAYI.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Yıkılış Dönemi)
VEZİRLER ( DEVLET BAKANLARI). VEZİR KİMDİR? Vezir,devlet başkanı olan padişahın hemen hemen bütün işlerini yüklenen ve hükümdarlıkla ilgili meselelerde.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
XVII. YY. SİYASİ ORTAMINDA OSMANLI DEVLETİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OsmanlI’da dİvan teşkİlatI
ADI : M.FARUK SOYADI: GÖKTAŞ SINIF : 10/D NO : 639 DERS: OFİS PROGRAMLARI KONU: OSMANLI DÖNEMI PADIŞAHLARI.
HAZıRLAYAN: DÜRDANE MELIKE ERBAŞ ELIF ECRIN YASSıKAYA ZEYNEP BERFIN TUNÇ 7/G.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

OSMANLI DEVLETİNDE KULLANILAN PARALAR

Osman Gazi ilk sikkesini kestirerek Anadolu'nun karmaşık ortamında adını duyurdu. Gümüşten kesilen ve akçe adı verilen bu sikke, Osmanlı'nın para birimi olarak 15. yüzyıla kadar değerinden hiç bir şey kaybetmeyerek kullanındı. Beyliğin sınırlarını başarılı akınlarla genişleten Orhan Gazi akçelerini önce Anadolu'daki İlhanlı baskısı yüzünden İlhanlı tarzında, vali Timurtaş'ın ölümünden sonra ise sadece kendi adının ve kısa bir duanın bulunduğu farklı bir tarzda kestirdi.

Orhan Gazi Bursa'yı aldıktan sonra ilk defa akçelerde darp yerinin yazıldığını görülür. Avrupa'ya ayak basan I. Murad zamanında akçelerin yanısıra “MANGIR” denen bakır sikkelerin kesimine de başlanmıştır. Osmanlı paralarında uzun dua cümleleri yer almazdı. Sultanın ve babasının adı, darphanenin adı ve darp tarihi rakamla yazılmış olarak bir de "hullide mülkehu" (mülkü devamlı olsun),"azze nasrehu" (yardımı aziz olsun) gibi kısa temenniler yazılırdı.

AKÇE(GÜMÜŞ SİKKE)

1 Venedik Dükası yaklaşık 40 akçeye denkti. Fatih Sultan Mehmet 29 Mayıs 1453‘te İstanbulu aldı. Beylikten devlete geçişi altın sikke kestirerek dünyaya duyuran Fatih Sultan Mehmet yeni paraya SULTANİ(sikke-i hasane) ismini verdi. Fatih dönemine kadar ülke içinde altın para basılmadığından gümüş paranın yanında altın para olarak Venedik Dükası kullanılmaktaydı. 1 Venedik Dükası yaklaşık 40 akçeye denkti. Yeni basılan sultanilerin ticarette zorluk çıkarmaması için Venedik Dükaları ayarında ve ağırlığında basılmıştır.

SULTANİ(SİKKE-İ HASANE)

Kanunî devri devletin ve halkın en zengin olduğu devirdi Kanunî devri devletin ve halkın en zengin olduğu devirdi. Kırktan fazla darphanede para basılıyordu. Ayrıca yabancı paralar da Osmanlı paralarıyla aynı anda İmparatorluk topraklarında kullanılıyordu. Kanuniden sonraki devirlerde İspanyol ve Portekizli denizcilerin başarılı keşifleri sonunda Amerika'dan getirilen tonlarca gümüş ve altının Avrupa pazarlarına girmesiyle Avrupa'da oluşan zenginliğe karşın, Osmanlı'daki enflasyon neticesi akçenin değeri 1585-1640 yılları arasında ardarda düşürüldü ve darphaneler birer birer kapanmaya başladı.

Daha sonraki dönemlerde birçok padişah paranın ağırlığını düşürerek, kulanılan metali değiştirerek veya kağıt para şeklinde yeni paralar bastırmıştır.Bunlardan bazıları şunlardır; II. Süleyman Avrupa'daki “grosso”larla aynı değerde olmak üzere gümüşten “KURUŞ” bastırdı.

2.SÜLEYMAN DÖNEMİ-KURUŞ

IV. Murad zamanında akçeden daha hafif “PARA” adıyla yeni bir sikke çıkarıldı. Abdülmecid döneminde kağıt para olarak 10,20,50,100 kuruşluk “KAİME” bastırıldı. Yine Abdülmecid döneminde “MECİDİYE” isminde gümüş bakır karışımı para basıldı. Sultan Üçüncü Ahmed Devrinde ilk olarak “LİRA” kullanılmaya başlandı. İstanbul Darphanesi “LİRAYI” temel alan para basımını hâlâ sürdürmektedir.

10 KAİME(kayme)

100 KAİME

Materyal Tasarımı Dersi Power Point Çalışması Mustafa YERAL 20110906005 3/A Şubesi