Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOMUZ GRİBİ Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIK SİSTEMLERİ
KUDUZ HASTALIĞINA KARŞI HAVADAN AŞILAMA
Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
ORDU İL KOORDİNATÖRLÜĞÜ
SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
EL TEMİZLİĞİ.
STEWARDİNG DEPARTMANI EĞİTİM
BİTKİLERDE ÜREME.
Elazığ İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
KUZU HASTALIKLARI 1-Hipotermi-Hipoglisemi
DOMUZ GRİBİ NEDİR Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de.
BULAŞICI HASTALIKLARDAN KORUNMA YOLLARI
HANTA VİRÜS ENFEKSİYONU
Domuz gribi nedir? Domuz gribi, A (H1N1) tipi virüsten kaynaklanan, insanlarda hastalığa yol açan viral bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve.
T.C. Anadolu Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Nurcan SAYDAM KENE KIRIM-KONGO KANAMALI ATEŞİ.
KUŞ GRİBİ KUŞ GRİBİ BULAŞMA VE EPİDEMİYOLOJİ PROFİLAKSİ VE TEDAVİ
Temel Temizlik Kurallarımız
ÜRETİCİ KALİTELİ SÜT ÜRETMEK İSTER.
SAĞLIKLI BROİLER YETİŞTİRMEK
*Kırıkkale Üniversitesi Veteriner Fakültesi
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
Acil Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü

DOMUZ GRİBİ Hazırlayan:İhsan BAŞARAN-İşyeri Doktoru
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
İzolasyon Odalarının Temizliği
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
NEKROTİK ENTERİTİS.
HASTANELERDE KULLANILAN DEZENFEKTANLAR
EL YIKAMA.
İLETİŞİM MERKEZİ. Domuz gribi nedir? Domuz gribi, yeni ortaya çıkmış bir virüsün sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık ilk kez Meksika ve ABD’de görülmüş.
DOMUZ GRİBİ.
ÇİFT KOVALI PASPAS ARABASI KULLANIMI
Hazırlayan : Enfeksiyon Kontrol Komitesi 2014
Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Staphylococcus Aureus tarafından oluşturulan Mastitis
Pullorum Hastalığı ve Kanatlı Tifosu
STERİLİZASYON DERSİ 6. HAFTA DERS NOTLARI
Dr. Kağan Çubukçu Veteriner Hekim
ROTA VİRÜS.
Kamuda İş Güvenliği Uzmanları Derneği
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
Technical Assistance to Avian Influenza Preparedness and Response An EU-funded project managed by the Central Finance & Contracts Unit Project No. TR 06.AI/SV.
VÜCUT ve GİYSİ TEMİZLİĞİ.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Bursa Sağlık Müdürlüğü İletişim Merkezi Dr.Halenur ALKOÇLAR
 Kuş gribi, evcil ve yabani kanatlılar ile memeli hayvanların çoğunda solunum ve sindirim sistemine ait belirtiler gösteren, ölümle sonuçlanan çok bulaşıcı.
Strongyloides stercoralis
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
Personel Hijyeni İş Hijyeni
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
AB’de çiftlik şartlarında hayvan refahı ile ilgili düzenlemeler
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
B VİTAMİNİ. SUNUM PLANI  Vitaminler hakkında genel bilgi  B Vitamini hakkında bilgi  Hangi Besinlerde Bulunur?  B Vitamini Çeşitleri  Önemi ve Faydaları.
REPRODÜKTİF SÜRÜ SAĞLIĞI
P ESTISITLERIN INSAN VE ÇEVREYE ETKISI. Pestisit; zararlı organizmaları engellemek, kontrol altına almak ya da zararlarını azaltmak için kullanılan maddelerden.
LABORATUVAR GÜVENLİĞİ ve STERİLİZASYON
BOĞMACA (Pertusis) NEDİR ?. Her ülkede ve her mevsimde görülen bakteri enfeksiyonudur. Çocukluk dönemi hastalığıdır. Hastalık geçirildikten sonra oluşan.
İzolasyon Odalarının Temizliği
Hazırlayan: Dr. Ayça Çitoğlu Abbott Laboratuarları İşyeri Hekimi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NEKROTİK ENTERİTİS (MULTİFAKTORAL PROBLEM)
Sunum transkripti:

Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı Hazırlayan: Gürsel TÜRKOĞLU

Newcastle (Yalancı Veba) Hastalığı Kanatlı hayvanlarda gözüken çok bulaşıcı, öldürücü, solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar meydana getiren viral bir hastalıktır.

Etkeni: Hastalığın spesifik etkeni PMV-1 zarflı RNA virüsüdür. Virüsün sadece bir serotipi olmasına karşın değişik patotipleri bulunmaktadır. Doğal koşullara pek dayanıklı olmamasına karşın, uygun ortamlarda virüsle bulaşık materyaller içinde, direk güneş ışığının ulaşamadığı yerlerde haftalarca canlı ve infektif kalabilmektedir. Antibiyotiklere duyarsız olan virüs, dezenfektanlardan değişik derecede etkilenir.

Bulaşma Solunum, Sindirim, Deri ve Konjiktiva yoluyla bulaşma olabilir. Virüsle bulaşık yem, su, akıntılar, vücut sıvıları ve diğer maddeler birer hastalık kaynağıdırlar Rüzgar, insan ve diğer hayvanlar ile yayılımı olabilir Yumurta ile vertikal bulaşma yoktur; Virüs yumurtaya geçebilir ancak virüs ile enfekte embriyolar kuluçkadan önce ölürler.

Klinik belirtiler; Virüsün virulensine, giriş yoluna ve konakçının duyarlılığına göre değişiklik gösterir. Durgunluk, iştahsızlık, zayıflama, tüylerde kabarıklık, ishal, hızlı ve hırıltılı solunum, başın sağa-sola, yukarı-aşağı inmesi kanatların düşmesi, bacaklarda felçler, öksürük, tıksırık, burundan ve gözlerden akıntıların gelmesi.

Nekropsi; Bez midede kanamalar Gözlerde ödem Bağırsaklarda kanama ve ülserler Solunum sistemi mukozasında hiperemi ve kanamalar Kanlı mukoid salgı Hava keselerinde bulanıklık, matlaşma ve kalınlaşma Kalp kasında kanama odakları

Koruma; 3285 sayılı Hayvan Sağlığı ve Zabıtası Kanunu'na göre "İhbarı Mecburi Hayvan Hastalıkları" kapsamındadır. Bakım, temizlik, dezenfeksiyon. Aşılama Programları

Korumak Tedavi Etmekten Ucuzdur. Hazırlayan: Gürsel TÜRKOĞLU

TERMİNAL DEZENFEKSİYON BİRİNCİ AŞAMA EKİPMANLARIN UZAKLAŞTIRILMASI VE KURU TEMİZLİK

Tüm organik kirliliğin ortamdan uzaklaştırılması çok önemlidir, çünkü altlık, dışkı ve diğer süprüntü enfeksiyonların ana kaynaklarıdır. Yüksek düzeyde organik kirlilik olması temizlik ve dezenfeksiyonun etkinliğini olumsuz etkiler. 1. Silo ve yemlik hattındaki tüm yem atıkları uzaklaştırılır. 2. Taşınabilir ekipmanlar dışarı alınır. 3. Gübre çıkarılır. Zemine yapışık gübre bir spatula veya sert fırça yardımıyla temizlenir. 4. Tüm bu atıklar çiftlikten en az 1,5 km. uzağa taşınmalıdır.

2. AŞAMA - SU SİSTEMİ Özellikle kir ve döküntünün kolayca birikebileceği ana tanklar olmak üzere, tüm su sistemleri bakteriyal kontaminasyon içerir. Bu bir kümesten, diğerine enfeksiyon taşınmasına sebep olabilir. Su sistemini sanitize ve dezenfekte etmek bakteriyal ve fungal istenmeyen üremelerin elimine edilmesini sağlar. 1. Ana tankı tamamen boşaltıp varsa kaba kirliliği uzaklaştırın. 2. Nipellerin ucuna dek tüm sistemi doldurup bir miktar su da depoda birikecek kadar su doldurarak 3 : 300 oranında Nipel Dezenfektanını 24 saat bekletin. 3. Dezenfektanlı solüsyonu boşaltarak tüm sistemi iyice durulayın.

3. AŞAMA - KÜMESİN VE EKİPMANIN SANİTASYONU Tavanı, aşık aralarını, klepeleri, cam kenarlarını, hava toplarını, soba brandasını tanzikli püskürtücülerle yıkayın. Nipel çanakları başta olmak üzere kümesin içindeki bütün ekipmanları tanzikli püskürtücülerle yıkayın. Kümesin zeminini bol su ile yıkayın. Kapı önlerini ve fan diplerini temizleyin.

4.AŞAMA ÖN YIKAMA (KÖPÜK) Yıkama işlemi bitmiş kümes özel aparatla noniyonik ürünün atılır. Ürün atıldıktan 5 dak. Sonra durulama işlemine geçilir. Kümesin bütün alanı bol su ile iyice durulanır.

5.AŞAMA SULU DEZENFEKSİYON Hastalık yapıcı organizmalar yapılan tüm temizliğe rağmen yeni sürüyü enfekte edebilecek miktarlardadır. Bu nedenle virüs, bakteri, maya ve küfe etkili olduğu kanıtlanmış bir dezenfektan kullanmak şarttır. 1 : 150 oranında hazırlanmış 1 : 200 oranında hazırlanmış 1 : 250 oranında hazırlanmış dezenfektanlar ile yüksek basınçlı bir püskürtücü kullanarak m²'ye kışın 0.3 litre, yazın 0,5 litre solusyon gelecek şekilde dezenfekte edilir.

6. AŞAMA SİSLEME Kümesin zeminine altlık serilir. Bütün ekipmanlar kümesin içine taşınır. Havalandırma sistemleri kapatılır. Ulv, dumanlama makinesi veya sisleme tabletleriyle işlem yapılır.