Ekolojiye Giriş ve Biyosfer

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YERYÜZÜNDE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Advertisements

BİYOCOĞRAFYA 3.DERS EKOSİSTEM.
BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİK FURKAN MUSA KANTÜRK.
EKOSİSTEM İBRAHİM İMANCI FEN VE TEKNOLOJİ ÖĞRETMENİ.
DÜNYA ORTAMI VE CANLILAR EKOLOJİ
ÇEVRE NEDİR?.
Ekoloji Zafer Zengin Özel Yamanlar Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
EKOSİSTEM Yeryüzü kendiliğinden işleyen bir denge ve düzene sahiptir.Bu düzenin oluşmasında canlı varlıklar ve cansız varlıklar bir yapbozun parçaları.
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
BİTKİ BİRLİĞİ(ASOSSİYASYON)
Evrimsel Biyocoğrafya
Ekolojiye Giriş ve Biyosfer
DOĞA VE İNSAN DOĞAL SİSTEMLER
CANLI SİSTEMLER CANSIZ SİSTEMLER EKOSİSTEM YAĞMUR AYDIN
Bitki Örtüsü.
Bitki Örtüsü.
TÜRKİYE’NİN BİTKİ ÖRTÜSÜ
İNSAN VE ÇEVRE Hazırlayan: FATİH BAYTOZ
Dünya’yı Kaplayan Örtü: BİTKİLER
IFGK308-ÇEVRE BİLİMİ 26 ŞUBAT 2015.
EKOSİSTEMLER.
EKOSİSTEM.
Yetersiz ve dengesiz beslenme
İNSAN VE ÇEVRE EKOSİSTEMLER.
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
DEĞİŞİK YERLER FARKLI YAŞAMLAR
İLKÖĞRETİM 7. SINIF FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ 6. ÜNİTE İNSAN VE ÇEVRE
5.sınıf 3. ünite Bölgemizi Tanıyalım
Türkiye’nin iklimi iklim çeşitleri ve iklimi etkileyen faktörler
DÜNYADAKİ BİTKİ TOPLULUKLARI
İKLİM TİPLERİNİ ÜÇ BÖLÜMDE İNCELEYEBİLİRİZ:
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
CANLILARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ
Ekosistem kavramı Ekosistem: Ekolojik sistem
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
BESİN ZİNCİRİ.
Fokların derilerinin altında kalın bir yağ tabakası bulunur. 1-Bu durum foklarda aşağıdaki özelliklerin hangisini ortaya çıkarmıştır? a)Hem kara hem de.
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
CANLILARIN BİRBİRİNE OLAN ETKİLERİ. Canlılar sürekli bir döngü olduklarından hiç akla gelmeyecek canlıların bile en tanındık canlıları etkilemesi inkar.
Prof. Dr. Murat ERMAN Arş. Gör. Özge ÖNDER
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
£KOLOJİ.
EKOLOJİK FAKTÖRLERİN GELİŞİMDEKİ ROLLERİ.  Çevresel faktörlerin canlı varlıkların gelişimi ve yayılışı üzerine nasıl etki ettiğine yönelik değişik görüşler.
Fiziki Faktörler İklim iklim elemanlarından sıcaklık, bitki türlerinin çeşitliliği ve bunların yayılış alanları üzerinde etkilidir. Çünkü her bitkinin.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ Ekoloji Tür Biyotop Habitat Popülasyon
Ekosistemlerin Üretkenliği Yeşil bitkilerin kullanılabilir besin enerjisi yapma hızına=Birim zamanda üretilen madde miktarına NET ÜRETİM denir. Birimi.
8. KONU KOMMUNİTE VE ÖZELLİKLERİ
EKOSİSTEM VE MADDE DÖNGÜSÜ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
C) Ormanlar: Dünya yüzeyinin büyük bir bölümünü kaplayan ormanlar günümüzde, insanoğlu kaynaklı etkilerden dolayı azalarak yerini daha çok «otsu bitkilere»
Orman Ekosistemleri Bilgisi Prof. Dr. Doğanay Tolunay
COĞRAFYA ÖĞRETMENLİĞİ
EKOSİSTEM Geyiklerin yaşadığı yerde sadece canlılar mı görülüyor? Canlıların, yaşamını sürdürebilmesi için hava, su, toprak gibi cansız faktörlere ve güneş.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
İLBEY ☾★. Büyüklükleri ve yaşayan canlıları değişim gösteren bu biyomların en önemli besinini yağmur ve eriyen kar suları oluşturur. Pelajik bölge: Balık,
Yeryüzünün herhangi bir yerinde hava olaylarının ortalamasına
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ
BELLİ BAŞLI BİYOMLAR VE ÖZELLİKLERİ. İÇİNDEKİLER  AMAÇ  BİYOM NEDİR?  BİYOMLAR  SONUÇ  KAYNAKÇA.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
CANLILARIN YAYILIŞI VE GÖÇÜ (KOROLOJİ)
Sunum transkripti:

Ekolojiye Giriş ve Biyosfer Ekoloji, organizmaların birbirleri ve çevreleriyle olan etkileşimlerini, ilişkilerini araştıran bir bilim dalıdır. Çeşitli organizmaların dünyamızdaki dağılışını, bolluğunu, davranış şeklini ve evrimsel uyumlarını belirlemeye çalışır. Sonuçta, gezegenimizin sınırlı kaynaklarını dengeli kullanmayı sağlayacak bilgileri sunar.

ORTAM : Canlı varlıkların hayatsal bağlarla bağlı oldukları, etkiledikleri ve çeşitli yollardan etkilendikleri mekan birimine ortam denir. ÇEVRE: Belirli bir yaşam mekanında canlılar üzerinde etkili olan fiziksel, kimyasal ve biyolojik faktörlerin tümüne çevre adı verilir. Her organizmanın bir canlı ve birde cansız çevresi vardır.

Kommünite Tilki Populasyonu Tavşan Populasyonu Karaçam Populasyonu Eğreltiotu Populasyonu Karga Populasyonu E.coli Populasyonu Karınca Populasyonu

Habitat: Bir organizma veya populasyonun doğal olarak yaşadığı, üreyip neslini devam ettidiği bir yerdir. Örn: Balinaların habitatı okyanuslardır. Biyotop: Canlı varlıkların yaşamını sürdürebilmesi için uygun çevresel koşullara sahip bir coğrafik bölge veya değişken hacimli bir ortam şeklinde tanımlanır.

Habitat, bir türe ait birey veya bireylerin yerleştiği alan, Biyotop ise bir komunitenin yerleştiği alan olarak kabul edilir.

Ekolojik Niş: Bir organizma veya populasyonun ekosistem içindeki işlevini belirtir. Ekolojik niş canlının işini (mesleğini), habitat ise canlının yaşadığı yeri (adres) belirtir.

Popülasyon: Belirli bir ortamda yaşayan ve birbirleriyle karşılıklı ilişki içerisinde bulunan aynı türe ati bireylerin oluşturduğu topluluktur. Örn: Söğüt Dağlarının batı yamaçlarında yaşayan Kara Çam topluluğu bir popülasyondur.

Kommünite (Yaşama Birliği): Belli bir bölgede yaşayan farklı bitki ve hayvan populasyonlarının oluşturduğu topluluk olarak tanımlanabilir. Örn: Söğüt Dağlarının batı yamaçlarında yaşayan Kara Çam, Kara Kavak, Kermes Meşesi türlerinin oluşturduğu populasyonlar, tavşan, tilki populasyonları ve orada yaşayan diğer bitki ve hayvan populasyonları kommüniteyi oluşturur.

Kommünitelerin Ortak Özellikleri Her yaşama birliğinin baskın bir türü vardır. Örn: Palamut meşesi ormanı, kızılçam ormanı gibi Her kommünitenin kendine özgü bir yaşama tabakası vardır. Örn: Bir ormanın toprağından ağaçların tepesine doğru çıkıldıkça farklı yüksekliklerde farklı türlere rastlanır. Yaşama birliği belirli bir sınır bölgesine sahiptir. İki kommünitenin kesişme bölgelerine ekoton adı verilir. Kommünitelerdeki canlıların vücut büyüklüğü ve sayıları arasında belirli bir ilişki vardır. Farklı türlerin birey sayıları ve vücut büyüklükleri arasında ters orantı vardır. Bu oranı belirleyen iki temel etken vardır. 1- Küçük hayvanların büyüklere oranla hızlı üremesi 2- Küçüklerin daha büyüklere besin olması Yaşama birliğindeki canlıların beslenme ilişkisine bağlı görevleri vardır.

FLORA: Belirli bir bölgede yaşamını sürdüren bitki türlerinin tamamıdır. FAUNA: Belirli bir bölgede yaşamını sürdüren hayvan türlerinin tamamıdır. Yaşama birliği belirli bir sınır bölgesine sahiptir. İki kommünitenin kesişme bölgelerine ekoton adı verilir.

Hem flora hem de fauna için o bölgeye uyum sağlama şartı vardır.

Kommünitelerdeki canlıların vücut büyüklüğü ve sayıları arasında belirli bir ilişki vardır. Farklı türlerin birey sayıları ve vücut büyüklükleri arasında ters orantı vardır. Bu oranı belirleyen iki temel etken vardır. 1- Küçük hayvanların büyüklere oranla hızlı üremesi 2- Küçüklerin daha büyüklere besin olması

Yaşama birliğindeki canlıların beslenme ilişkisine bağlı görevleri vardır.

EKOLOJİK ÇALIŞMAYA BİR ÖRNEK

Biyosfer Dünyanın yaşam olan kısmıdır. Atmosferde: 10.000 m Litosferde: 6.700 Hidrosferde: 5.000 m

Organizmaların çevreleri ile olan etkileşimleri, organizmaların yayılış alanları ve bollukları ekolojinin ilgi alanlarıdır. Her hangi bir organizmaların çevresi, abiyotik ve biyotik faktörleri içerir. Hiçbir organizma yalnız değildir ve bir diğer organizmanın çevresinin bir parçasıdır. Etkileşimler, av-avcı ilişkisi, rekabet ilişkisi karşılıklı yararlanma vb. düzeyinde olabilir.

Canlı (Biyotik) Unsurlar: 1- Üreticiler (Ototroflar) 2- Tüketiciler (Heterotroflar) 3- Ayrıştırıcılar (Saprofit canlılar) Cansız (Abiyotik) Unsurlar 1- İnorganik maddeler 2- Organik maddeler 3- Fiziki koşullar AKSİYON: Cansız çevrenin canlılar üzerindeki etkileri REAKSİYON: Canlıların cansız çevre üzerindeki etkileri KOAKSİYON: Bir canlının diğer canlı (lar) üzerindeki etkileridir.

Ekolojik araştırmaların sınırları bireysel organizmaların adaptasyonlarından başlayarak biyosfer dinamiklerine kadar uzanır. Organizma Populasyon Komünite Ekosistem Biyosfer

Organizmaların Yayılışını Etkileyen Faktörler Belirli bir türün coğrafik yayılışını neyin sınırladığını belirlemek için pek çok soru sormak gerekir.

Türün dağılımı (dispersal), organizmaların yayılışına katkı yapar Kuzey Amerika’da neden kanguru yoktur? Biyocoğrafik cevaplar en basit olanıdır: dağılımı engelleyen doğal nedenler vardır.

Davranış ve habitat seçimi, organizmaların yayılışına katkı yapar Davranış farklılıklarına bağlı sınırlamalar olabilir. Uygun habitatlar bulunamıyorsa yayılış sağlanamaz.

Abiyotik faktörler organizmaların yayılışını etkiler Sıcaklık Su Güneş Işığı Rüzgar Kayalar ve Toprak Sıcaklık, su, ışık ve rüzgar iklimin ana elemanlarıdır.Organizmaların coğrafik yayılış alanını belirleyen en önemli faktörler sıcaklık ve sudur.

Yağış ve Sıcaklığın Karasal Ekosistem Dağılımına Etkileri

Karasal Ekosistemler Karasal ekosistemlerin coğrafik yayılışı, büyük ölçüde, iklimdeki bölgesel değişiklikler üzerine dayanır. Karasal ekosistemler, sıklıkla, temel fiziksel ya da iklimsel özelliklere göre ve sahip oldukları baskın bitki örtüsüne göre isimlendirilirler. Her ekosistem aynı zamanda belirli bir çevreye uyum sağlamış mikroorganizmalar, mantarlar ve hayvanlarla tanınır.

Karasal Ekosistemler

İklim ve Biyomlar

İklim ve Biyomlar

İklim ve Biyomlar Büyük su kütlelerine yakınlık ve dağ sıraları gibi topoğrafik özellikler, bölgesel ölçekte, iklimi farklı alanlar yaratabilir. İklimdeki bu bölgesel, yöresel değişiklikler, biyosferdeki yama şeklindeki oluşumlara neden olur. Okyanus akıntıları, hava kütlelerini aşırı derecede ısıtmak ya da soğutmak süretiyle kıtaların kıyıları boyunca, iklimi etkiler.

İklim ve Biyomlar Dağlar da güneş radyasyonu, yöresel sıcaklık ve yağış üzerinde önemli etkiye sahiptir.

Mevsimsel sıcaklık değişimlerine gölcükler ve göller de duyarlıdır Mevsimsel sıcaklık değişimlerine gölcükler ve göller de duyarlıdır. Ilıman bölgedeki göllerin çoğu yaz ve kış mevsimi boyunca sıcaklık tabakalaşması gösterir. Bu Turnover olayıdır.

Tropikal Yağmur Ormanları

Çöl Ekosistemleri

Step-Otlak (Çayır) Ekosistemleri

Tundra

Savan

Akdeniz Çalı-Maki Ekosistemi

İğne Yapraklı Orman Ekosistemi

Ilıman İklim Ormanları

Büyük Su Ekosistemleri Sucul Ekosistemlerde yaşayan canlıları etkileyen faktörler: ışık şiddeti, çözünmüş oksijen ve karbondioksit miktarı ile organik ve inorganik besinlerin bulunabilirliğidir.

DENİZ EKOSİSTEMİ

Akarsu Ağzı Ekosistemi, Haliçler

Kıyı Ekosistemi

Mercan Kayalıkları (Resifler)

Tatlısu Ekosistemleri

Sucul Biyomlar Sucul (akuatik) biyomlar, biyosferin en büyük kısmını teşkil eder. Bir çok sucul biyom, fiziksel ve kimyasal değişkenler bakımından bir dikey tabakalaşma sergiler. Fotik zon, afotik zon, termoklin zon, bentik zon gibi Okyanuslar Denizler Göller Göletler Akarsular Nehirler Dereler Bataklıklar Sulak alanlar Estuari (lagün) Mercan resifleri

Sucul Biyomlar