SELİM İLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1/20 Yazı Türleri “Seçilmiş bir konu üzerinde, yapılan araştırma ve incelemelerin sonucunu bildiren yazılara denir.” Yukarıda hangi türün tanımı yapılmıştır.
Advertisements

EMEL SAYIN Adı: Nuray Soyadı: AKMAN Numarası: 1178 Sınıfı: 7-G
Müzikteki ilk günlerim..İlk hocam “Ali Şenozan” 1978
Adalet Ağaoğlu DURNA ARI.
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
Powerpoint Uygulaması
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
Hayatı Eserleri Ödülleri
 Sevinç Çokum 25 Ağustos 1943’te İstanbul Beşiktaş’ta dünyaya geldi.  Üç kız evlada sahip olan ailenin en küçük çocuğudur.  Beşiktaş Büyük Esma Sultan.
KONFERANS (Konferans Sonrası İmza Günü Yapılacaktır)
Tanımı Özellikleri Konuyla İlgili Sorular
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi I
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Kitabın konusu: Hayalleri olan bir gencin lise son sınıfta babasını kaybetmesiyle hayallerinin yıkılışı ve beraberindeki hayat mücadelesi.
Öykü ( Hikaye ).
KEMAL SUNAL.
«YOĞUNLUĞUNA YAŞANMIŞ» BİR HAYAT
MAVİSEL YENER.
SALAH BİRSEL
Hayatı Edebiyat Yaşamı Eserleri Ödülleri
BİYOGRAFİ NEDİR? , BİYOGRAFİ ÖRNEĞİ,
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
ÇAĞDAŞ EDEBİTAYIMIZIN ÇAĞDAŞ İNSANI
MÜGE İPLİKÇİ.
HİCABİ DEMİRCİ.
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
MİM KEMAL ÖKE.
SERVET-İ FÜNUN EDEBİYATINDA ŞİİR
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
PEYAMİ SAFA.
ÖZELİKLERİ VE TEMSİLCİLERİ
TÜRKÇE / Düşünce Yazıları (Biyografi-Otobiyografi)
HALK EĞİTİMİ ve HALK EĞİTİM REFORMLARI
Haldun Taner’İn hayatI
ÖĞRETMEN ÇALIŞMA(EĞİTİM) SAATLERİ DEVAM TAKİP DOSYASI
HAZIRLAYAN: HÜSEYİN TÜRK
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
EDİP CANSEVER.
Şiir.
SÜLEYMAN TARIK BUĞRA ( 2 EYLÜL ŞUBAT 1994 )
Bibliyografya.
MUM IŞIĞINDA ŞARKILAR. Projenin içeriği: Türk sanat müziğinin klasikleşmiş ama yeni nesil tarafından da hala beğeni ile dinlenen eserleri, günümüz Türk.
ÖZDEMİR ASAF.
HAYATI,ESERLERİ,KİŞİLİĞİ…
Miyase Sertbarut 1963 yılında Ceyhan’da doğdu. Evin en küçük kızıydı. İlkokula bir köy okulunda başladı. Köpeği Karabaş’ı ve Pamuk’u hiç unutmadı. Ankara,
Bireyin İç Dünyasını Esas Alan Eserler
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
ORHAN KEMAL HAYATI VE ESERLERİ
  Bir görüşü savunmak, bir düşünceyi kanıtlamak veya bilgi vermek amacıyla yazılan yazılara makale diyoruz.  Makale bir gazete yazısıdır.  Gazete.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
EDİP CANSEVER.
CUMHURİYET DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER DENEME. GENEL ÖZELLİKLER 1.Öğretici metinle bakımından Cumhuriyet döneminde büyük ilerlemeler kaydedilmiştir 2.Cumhuriyet.
( ).  1904 yılında İstanbul’da doğmuştur.  Bahriye Mektebi, İstanbul Üniversitesi Felsefe bölümünde öğrenim gördü.  17 yaşında ‘’İstanbul.
CEMAL SÜREYA INCELEME Yağız Fırat BORAN 12-D.
Hazırlayan:Ayşe Ulusoy
İBRAHİM ŞİNASİ.
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Biyografi Nedir? Ünlü bir yazarın, oyuncunun, bilim insanının, profesörün, tarihçinin kısaca önemli insanların hayatını başka.
Cumhuriyetimizin Kurucusu… Mustafa Kemal ATATÜRK.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
Şiir Erkök Yılmaz. Şiir Erkök Yılmaz (9 Temmuz 1948, Ankara), Türk öykü ve roman yazarı, akademisyen. 1978'den beri ağırlıklı olarak öykü türünde eserler.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
1980 SONRASI MİSTİK DUYARLILIK ŞİİRİ
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

SELİM İLERİ

HAYATI

30 Nisan 1949’da İstanbul’da doğdu.Bilim adamı Hilmi İleri’nin oğludur.1968’de Atatürk Lisesi’ni bitirdi.Bir süre İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne devam etti.Öğrenimini yarıda bırakarak kendini tümüyle yazmaya verdi.

“19 Yaşında” isimli ilk öykü kitabını yayımladı.

İlk yazısı1967’de Yeni Ufuklar dergisinde yayınlandı İlk yazısı1967’de Yeni Ufuklar dergisinde yayınlandı.Papirüs, Yeni Edebiyat, Yeni Dergi, Türk Dili, Türkiye Defteri, Milliyet Sanat, Gösteri gibi dergilerde yayımlanan yazılarıyla ünlendi.

Roman ve öykülerinin yanı sıra senaryolar, denemeler ve edebiyatla ilgili incelemeler de yazdı.

1979’da Dünya gazetesinin sanat sayfasını yönetti 1979’da Dünya gazetesinin sanat sayfasını yönetti.1968’de yayınlanan ilk öykü kitabı “Cumartesi Yalnızlığı”nda sınırlı ilişkiler içinde sıkışan insanların yaşamlarını anlattı.

“Pastırma yazı” ve “Bir Denizin Eteklerinde” öykü kitaplarında uyarlı gençlerin tutkularını, sıkıntılı ilişkilerini, orta tabakadan insanların acılarını, yalnızlıklarını, kurtuluş arayışlarını anlattı.

1973’ten sonra romana yöneldi 1973’ten sonra romana yöneldi. “Her Gece Bodrum” romanıyla büyük başarı kazandı.İç Konuşma tekniğini kullandığı bu romanda, toplumsal kargaşa içinde bunalıma öykülerin yanı sıra senaryolar, denemeler ve edebiyatla ilgili incelemeler de yazdı.

Yıllarca, Cumhuriyet gazetesinin kültür-sanat sayfasında, “Yazı Odası” köşesinde makaleler yazmıştır. Radyo ve televizyonlara bir çok program yapan yazar, 2008’in yarısında başlayan programı “Selim İleri’nin Not Defterinden ”i sunuyor.

Her Pazar canlı olarak yayımlanan programı, TRT-2 sunuyor Her Pazar canlı olarak yayımlanan programı, TRT-2 sunuyor.Ayrıca 2008 yılından beri Zaman Gazetesi’nin Cumartesi ekinde İstanbul’la ilgili yazılar kaleme almaktadır.

ESERLERİ

Öykü: Cumartesi Yalnızlığı(1968) Pastırma Yazı(1971) Dostlukların Son günü(1975) Bir Denizin Eteklerinde(1980) Eski Defterde Solmuş Çiçekler(1982) Son Akşam Yazı(1983)

Roman: Destan Gönüller(1973) Her Gece Bodrum(1976) Ölüm İlişkileri(1979) Cehennem Kraliçesi(1980) Bir Akşam Alacası(1980) Yaşarken ve Ölürken(1981)

Ölünceye Kadar Seninim(1983) Yalancı Şafak(1984) Saz Caz Düğün Varyete(1985) Hayal ve Istırap(1986)

Deneme-İnceleme: Çağdaşlık da Sorunu(1978) Aşk-ı Memnu ya da Uzun Bir Kışın Siyah Günleri(1981) Düşünce ve Duyarlılık(1982) Kamelyasız Kadınlar(1983)

Anı: Annem İçin(1983) Hatırlıyorum(1984) Seni Çok Özledim(1986)

Şiir: Senaryo: Ödülleri Ay Işığı(1986) Kırık Bir Aşk Hikayesi(1982) 1976 Sait Faik Hikaye Armağanı Dostlukları Son Günü 1977 Türk Dil Kurumu Ödülü Her Gece Bodrum 1982 SİYAD En İyi Senaryo Ödülü Kırık Bir Aşk Hikayesi

1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen “Devlet Sanatçısı” unvanını almıştır.