OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
Advertisements

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ ETKİNLİKLERİ
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
İŞLETMELER VEYA KİŞİLERİN HEDEFİ, EN İYİ OLMAK İSTİYORUM + -
ÖĞRENCİLERLE İLETİŞİM
Olumlu Disiplin Yöntemleri
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
tüm öğrencilere başarılar dileriz.
OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
BİYOLOJİK VE PSİKOLOJİK, SEVECEN VE KARARLI ANNE BABA OLMAK
İLİŞKİLER. DERECELENDİRME SORUSU: Herşeyin çok kötü gittiği duruma “0” versek, Herşeyin çok harika olduğu duruma “10”puan versek, siz kendinize 0 ve 10.
ANNE-BABA ÇOCUK İLETİŞİMİ
DERLEYEN VE HAZIRLAYAN HALİM TÜRKMEN TOSYA- KASTAMONU
ERGENLİK DÖNEMİ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ ve AİLE İÇİ İLİŞKİLER
SINIF YÖNETİMİ ÇOCUK EĞİTİMİ “ÇOCUĞUN RUHSAL GELİŞİMİ”
REHBERLİK.
ÇOCUKLARIMIZI NASIL KORURUZ
ANNE BABA TUTUMLARI.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …. Çocuklarımızı çok severken kişisel isteklerimizin, beklentilerimizin onlar için belki de aşırı bir yük olacağını.
Anne – Baba – Çocuk İletişimi Seminerini
EĞİTİM AİLEDE BAŞLAR Davranışlarımızla çocuğumuza model olmalıyız.
ÇOCUĞA OLUMLU DAVRANIŞ KAZANDIRMA
OLUMLU DAVRANIŞ GELİŞTİRMEDE
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
Ailelere Ergen Gelişimi Hakkında Dipnotlar
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
İnsan İradesi ve Kader İnsan İçin Kader ve Kazanın Tanımı
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İLETİŞİM VE İNSANİ İLİŞKİLER
Okul Rehberlik Servisi
Ş ÜKRAN ÖZTÜRK PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN ET İ HOLD İ NG İ LKÖ Ğ RET İ M OKULU PDR SERV İ S İ
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
AİLE TUTUMLARI Funda HANOĞLU Psikolojik Danışman.
AİLE TUTUMLARI.
ANNELER BABALAR/ÇOCUĞUNUZ SINAVA GİRİYOR …
OKUL REHBERLİK SERVİSİ – ORS-
ANNE-BABA TUTUMLARI İLKNUR NURKAN
Hazırlayanlar Psk.Dan Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan Sinem TARHAN
EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAHAR DÖNEMİ AİLE EĞİTİM SEMİNERİ
KURALLAR – SINIRLAR ( Davranış Kazandırma ve Kaldırma) Amaç.
ETKİLİ İLETİŞİM.
ANNELER İÇİN EVDE DİSİPLİNİ SAĞLAMA YOLLARI
REHBERLİK HAZIRLAYAN Uzm. Psk. Dan. Elif ÇORUHLU
ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALKOL ve MADDE KULLANAN ÇOCUĞUN AİLESİNE YAKLAŞIM ALİAĞA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ Rehberlik ve.
ERGENLE İLETİŞİM.
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
BORUSAN ASIM KOCABIYIK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ 2013/2014
ÇOCUĞUMUN DAVRANIŞLARINI KONTROL ETMESİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİM?
ÇOCUĞUM OKULA BAŞLIYOR
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
SEVGİLİ ANNE-BABALAR. Gençlerimizin sorumluluk sahibi, başarılı, mutlu,olumlu,kendilerini ve yaşamayı seven insanlar olarak yetişmelerini istiyorsak;onlara.
YARINA KALMAK ADINA SORUMLULUK EĞİTİMİ
ÖĞRENCİ VELİLERİNE ÖNERİLER
AİLE TUTUMLARI GATA 2 Nasıl Bir Çocuk Yetiştirmek İstiyorsunuz?
VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
ÇOCUĞUMUN OKUL BAŞARISININ ARTMASI İÇİN NELER YAPMALIYIM?
AİLELERE ÖNERİLER Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Çocuklarımız Geleceğimizdir!!! Bizler anne babalar olarak kimi zaman bu değerli hazinenin farkında olamıyoruz.
SINIF YÖNETİMİ.
Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği İlkokulu
OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ
AİLE TUTUMLARI ve ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
EĞİTİM BAŞARISINI ARTTIRMADA ANNE BABANIN ROLÜ
AİLE TUTUMLARI REHBERLİK SERVİSİ.
ANA BABA VE ERGENLİK.
ANNE BABA ve ERGEN İLETİŞİMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
Sunum transkripti:

OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ Uzm. Psk. Dan. Ömer AKGÜL www.kimpsikoloji.com

Ömer AKGÜL Uzm. Psikolojik Danışman Sakarya Üniversitesi 2012 Marmara Üniversitesi 2007 İstanbul Üniversitesi 2002 Kim Psikoloji Kariyer İstihdam Eğitim Ruh Sağlığı Organizasyon Danışmanlık Hizmetleri Ltd. Şti.

NASIL BİR ÇOCUK? MÜKEMMEL ÇOCUK K?M

NASIL BİR ÇOCUK YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ, NEDEN, NASIL? İLGİ, SEVGİ, GÜVEN ANNELİK-BABALIK BAĞ, AKIL HER ÇOCUK AYRI BEN DİLİ, SEN DİLİ İLETİŞİM HATALARI DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

DİSİPLİN Sert sözleri, otoriteyi, eğitim çavuşunun emirler yağdırmasını, sindirilmiş kitleleri çağrıştırsa da… Çocuklarla ilgili düşünüldüğünde bile bir soğukluk, ve sertlik ifade eder. Halbuki; kalp kırmak değil, ortalığı kasıp kavurmak değil, sağlıklı sınırlar koymaktır.

Çocuğun sağlıklı yetişkinliğe adım atmasını kolaylaştırır. DİSİPLİN Çocuğa hayatın kurallarını öğretmektir, çocuğun kişiliğini ezmek değildir. Çocuğun sağlıklı yetişkinliğe adım atmasını kolaylaştırır. Kendini kontrol edebilen, öz disiplin sağlayabilen, sınırlarını bilen, iyilik ve yardım sever olabilen çocuklar yetiştirmemizi sağlar.

DİSİPLİN Doğruyu-yanlıştan İyiyi-kötüden Faydalıyı-zararlıdan Güzeli-çirkinden Adaleti-zulümden ayırabilme becerisini güçlendirir.

ETKİLİ DİSİPLİN BEKLENTİLER AÇIKLANMALI NASIL YAPILACAĞI ÖĞRETİLMELİ KESİN VE KARARLI OLUNMALI TUTARLILIK GERÇEK VAAT:LER YALAN SÖYLEMEMELİ MANEVİ ÖDÜLLER SÜREÇ SABIR YAKIN İLİŞKİ, ÇOCUĞU ANLAMAK, KABUL ETMEK

Disiplin oyuncak toplamakla başlar. ETKİLİ DİSİPLİN Disiplin oyuncak toplamakla başlar. 5 yaşındaki çocuğa oyuncaklarını toplatamaz iseniz sonraki yıllarda kontrolü sağlamanız çok zor olur. İlk 12 yılda çözülmemiş bir sorun ergenlik sırasında çok daha ciddi hal alır.

DİSİPLİN Sağlıklı çocuk yetiştirmek son yıllarda moda olan aşırı hoşgörüyle değil, dozunda uygulanan bir disipline ihtiyaç vardır.

İTİDAL İTİDAL İFRAT-TEFRİT Katı, kuralcı, titiz, yargılayıcı, suçlayıcı veya Göz yumucu, aşırı hoşgörülü, her istediğini yapan, verici olmaktır. İTİDAL Tatlı sert bir disiplinle orta yolu bulabilme becerisi ister.

İTİDAL Anne babalar çocuklara disiplin uygularken arkadaşları yanında küçük düşürülmemeli ve utandırılmamalıdır. Çocukların güçlü duygularına, istek ve taleplerine komik de olsa saçmada olsa değer verilmelidir.

UNUTULMAMASI GEREKENLER Beklentiler çocuğun yaşına uygun olmalı Nasıl yapılacağı öğretilmeli Kesin ve kararlı bir ses tonuyla söylenmeli Gerçek vaatler kullanılmalı Yalan söylenmemeli Maddi ödül yerine manevi ödül kullanılmalı Tutarlı olunmalı Sabırlı olunmalı Sevgi hoşgörü temelli olmalı Güven vermeli ve duyulmalı

OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ DİSİPLİN 2 ÇEŞİTTİR OLUMSUZ DİSİPLİN YÖNTEMLERİ Aşırı gevşek, umursamaz, aşırı sıkı, ceza ağırlıklı, eleştirel, öfkeye dayalı, ezici vb. veya OLUMLU DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

OLUMSUZ DİSİPLİN İŞE YARAMAZ ZARARLIDIR İLİŞKİLERİ BOZAR KİŞİLİĞE YÖNELİKTİR ÇOCUK ANLAŞILAMAZ

DAVRANIŞIN 3 FARKLI ZAMANINDA OLUMLU DİSİPLİN İSTENEN DAVRANIŞIN GERÇEKLEŞMESİ İÇİN OLUMSUZ DİSİPLİN YÖNTEMLERİ DIŞINDAKİ BAŞARILI DİSİPLİN YÖNTEMİ DAVRANIŞIN 3 FARKLI ZAMANINDA ÖNCESİNDE ESNASINDA SONRASINDA

DAVRANIŞ ÖNCESİNDE ÖRNEK OLMAK: Yetişkinin eşyalarını dağıtmaması Elbisesini askıya asması

DAVRANIŞ ÖNCESİNDE ÇOCUĞUN İYİ ALIŞKANLIKLAR KAZANMASINA YARDIMCI OLMAK: Beraber yerine götürelim.

DAVRANIŞ ÖNCESİNDE ÖNLEYİCİ AÇIKLAMALAR YAPMAK, BEKLENTİLERİ AÇIKLAMAK: Eve geldiğinde eşyalarını yerine koyduğunda gurur duyuyorum.

Eve geldiğinde eşyalarını yerine koyduğunda gurur duyuyorum. DAVRANIŞ ÖNCESİNDE TAKDİR ve TEŞVİK: Eve geldiğinde eşyalarını yerine koyduğunda gurur duyuyorum.

Önceden de elbiselerini toplayabiliyordun. DAVRANIŞ ÖNCESİNDE DESTEKLEMEK, GÜVEN VERMEK, Başarabilirsin. Önceden de elbiselerini toplayabiliyordun.

Eşyalarını niye toplamadığını merak ediyorum. DAVRANIŞ ESNASINDA NEDENİNİ DÜŞÜNMEK: Eşyalarını niye toplamadığını merak ediyorum.

Çocuğun boyuna uygun askı koymak. DAVRANIŞ ESNASINDA ORTAMI DÜZENLEMEK: Çocuğun boyuna uygun askı koymak.

DAVRANIŞ ESNASINDA DİKKATİNİ BAŞKA YÖNE ÇEKMEK: (Size inat, göstere göstere eşyasını ortaya atıyorsa) Bu akşamki maçı kim kazanır sence?

GÖZ ARDI-TAKDİR-TEŞVİK: DAVRANIŞ ESNASINDA GÖZ ARDI-TAKDİR-TEŞVİK: Elbisesini her toplamadığında hatırlatmak yerine, yerine koyduğunda takdir etmek.

DAVRANIŞIN SONUCUNU AÇIKLAMAK VE ZARARLARINI FARKETMESİNİ SAĞLAMAK: DAVRANIŞ ESNASINDA DAVRANIŞIN SONUCUNU AÇIKLAMAK VE ZARARLARINI FARKETMESİNİ SAĞLAMAK: Elbiseleri biz topladığımızda nereye koyduğumuzu bilemeyince vakit kaybedebilirsin.

Elbise dolabında çocuğun adına etiket koymak. DAVRANIŞ ESNASINDA ÇÖZÜM YOLU GÖSTERMEK: Elbise dolabında çocuğun adına etiket koymak.

DAVRANIŞ ESNASINDA SEÇME HAKKI VERMEK: Elbiselerini toplayabilirsin ya da kirli ve ütüsüz giymeye devam edersin.

DÜZELTME ŞARTI SUNMAK: DAVRANIŞ ESNASINDA DÜZELTME ŞARTI SUNMAK: Elbiselerin ortalıkta kalınca kirleniyor, ütüsü bozuluyor. Düzenli kaldırmadığında senin ütülemen gerekiyor.

DAVRANIŞ ESNASINDA SAKİNLEŞTİRMEK VE İNCELEMEK: (Elbisesini fırlattığında) Biri seni fena kızdırmış. Kötü şeyler olmuş galiba.

DAVRANIŞ SONRASINDA ÇOCUĞUN YAPTIĞI KÖTÜ DAVRANIŞIN SONUÇLARINI YAŞAMASINI SAĞLAMAK: Artık yerine koymadığın elbiseleri başkasına vermenin zamanı geldi.

NEDEN OLUMSUZ DAVRANIŞ DÜRTÜSELLİK DİKKAT ÇEKME GÜÇ UMUTSUZLUK İNTİKAM SONUCUNU DÜŞÜNEMEME

İŞE YARAMAYANLAR Gürültüyü kesmezsen ağzını yırtarım Bunu sana kaç kez söylemem gerekiyor? Yalvarmak Sadece “hayır” kelimesini kullanmak yerine, sizi rahatsız eden durumun ne olduğunu açıklayın.

ÇÖZÜM ODAKLI İLETİŞİM BİR PROBLEM VAR. İLETİŞİME GEÇMEK LAZIM. DURUMDAN RAHATSIZ OLAN KİM? KİMSE  PROBLEM YOK BEN  BEN DİLİ MUHATABIM  ETKİN DİNLE HERKES  KAZAN KAZAN

SEVGİSİZ DİSİPLİN BAŞKALDIRIYI; DİSİPLİNSİZ SEVGİ İSE BAŞIBOŞLUĞU SONSÖZ SEVGİSİZ DİSİPLİN BAŞKALDIRIYI; DİSİPLİNSİZ SEVGİ İSE BAŞIBOŞLUĞU BERABERİNDE GETİRİR!

ÖNERİLEN KAYNAKLAR 1

KİM PSİKOLOJİ KiM PSİKOLOJİ, ruh sağlığı profesyonelleri, öğrencileri, ilgilileri ve danışanları için çözümler sunan bir organizasyondur. Toplum ruh sağlığını geliştirme misyonuna sahip Kim Psikoloji, nitelikli psikolojik hizmetler sunan öncü bir kurum vizyonuyla 2009dan itibaren sizlerin yanında yer almaya başladı. Kim Psikolojinin temel ilke ve değerleri, gelişim, verimlilik, süreklilik, liderlik, kalite, memnuniyettir.

EKİBİMİZ Psikiyatrist Prof. Dr. Kemal SAYAR Çocuk Ergen Psikiyatrisi Doç. Dr. Osman SABUNCUOĞLU Hocalarımızın Konsültasyon ve Rehberliğinde Çocuk, Aile ve Çift Terapisi Uzmanı Enise AKGÜL Okul, Eğitim, Kariyer Dan. Uzm. Psk. Dan. Ömer AKGÜL Psikolog Ayşenur BAYRAKTAR Sınav, Tercih, Meslek Danışmanı Psikolog Faruk BÜLBÜL Özel Eğitim Uzmanı, Yetişkin Terapisti Orhan DÜNYA Özel Eğitim Uzmanı Psikolojik Danışman Serkan GÜRGENCİ Yetişkin ve Çift Terapisti Uzman Psikolog Nevin IŞIK Çocuk Terapisi Uzmanı Psikolog Ayşe H. Ö. SELİM Yetişkin Terapisti Uzman Psikolog Merve TUNAY

HİZMETLERİMİZ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK PSİKİYATRİK TEDAVİ ÇOCUK, ERGEN, YETİŞKİN VE AİLE TERAPİSİ PSİKOLOJİK TEŞHİS, TEDAVİ ve PSİKOTERAPİ PSİKOLOJİK TEST ve DEĞERLENDİRME BAŞARI, SINAV, TERCİH, MESLEK DANIŞMANLIĞI GRUP TERAPİLERİ ve PSİKODRAMA PSİKOLOJİK SEMİNER, EĞİTİM, ORGANİZASYON KURUMSAL ve PROFESYONEL ÇÖZÜMLER

DEĞERLENDİRME www.kimpsikoloji.com SİZLERE DAHA KALİTELİ HİZMET VERMEK İÇİN SEMİNERLERİMİZ HAKKINDA ÖNERİLERİNİZİ VE DEĞERLENDİRMELERİNİZİ BEKLİYORUZ. SEMİNERİMİZİ DEĞERLENDİRMEK İÇİN LÜTFEN www.kimpsikoloji.com ADRESİNİ ZİYARET EDİNİZ.

Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No:108-3 Çamlıca Üsküdar-İST TEŞEKKÜR EDERİZ Uzm. Psk. Dan. Ömer AKGÜL omer.akgul@kimpsikoloji.com www.kimpsikoloji.com bilgi@kimpsikoloji.com Altunizade Mah. Kısıklı Cad. No:108-3 Çamlıca Üsküdar-İST Tel&Fax: 0216 428 7 546 GSM (Avea): 0555 554 29 05