Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLİŞKİLER. DERECELENDİRME SORUSU: Herşeyin çok kötü gittiği duruma “0” versek, Herşeyin çok harika olduğu duruma “10”puan versek, siz kendinize 0 ve 10.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLİŞKİLER. DERECELENDİRME SORUSU: Herşeyin çok kötü gittiği duruma “0” versek, Herşeyin çok harika olduğu duruma “10”puan versek, siz kendinize 0 ve 10."— Sunum transkripti:

1 İLİŞKİLER

2 DERECELENDİRME SORUSU: Herşeyin çok kötü gittiği duruma “0” versek, Herşeyin çok harika olduğu duruma “10”puan versek, siz kendinize 0 ve 10 arasındaki bu skalada kaç puan verirsiniz? Ne olursa verdiğiniz bu puan 1 puan yükselir ? Bunu sağlamak için ne yapabilirsiniz ?

3 Çözüm Odaklı Terapinin yaratıcısı De Shazer sorunları: “kapı kilidine” benzetmektedir. Kilidi incelemek onun açılmasını sağlamayacaktır. Kilidi açacak bir anahtar bulmak kişiyi çözüme daha başarılı bir şekilde ulaştıracaktır.

4 İlişkilerimizde : Önemli olan iki kişinin ne kadar uyumlu olduğu, iyi anlaştığı değil, uyumsuzlukla, sorunlarla nasıl baş ettiğidir. Alma-verme dengesi İyi niyet Açık iletişim Çatışma çözme becerileri

5 Temel İletişim Sorunları Yıkıcı eleştiri Sık sık geçmişi gündeme getirme Genelleme Suçlama Akıl okuma

6 ‘Çok yaramazsın’ ‘Çok tembelsin’ Biz buna etiketleme diyoruz. Bir süre sonra çocuklar koyduğunuz etikete bürünürler. Bizim en EN istemediğimiz şeydir etiketleme. Ne okulda ne de okul dışında. Çocuk ne sıfat söylerseniz onu benimsiyor.

7 İlgi alma, dokunulma ihtiyacı

8 HOBİ

9 İyi bir dinleyici olmanın yolları: Dinleme konusundaki alışkanlıklarınızın farkına varın. Empati kurun. Önyargılı olmayın Anlamı bütünlüğü içinde yakalamaya çalışın. Bir tek kelimeye takılmayın Vücut dilinize dikkat edin.

10 Bir konu anlatırken çocuğun sözünü keserseniz ve de eleştrirseniz, çocuk geri kalan kısmını anlatmaz. Çocuklara duygularını ve ihtiyaçlarını ifade edebilecekleri ortamlar yaratın.

11 Günümüzde bir ailenin temel ihtiyacı:

12 Hoşgörü Esneklik

13 Ailenin bir ferdi değişir, tüm aile değişir.

14 İstisna Sorusu: Sorunun kısa bir süre için bile olsa yaşanmadığı zamanlar. O zamanlarda neler farklı ? Problemi yaşamanıza rağmen problemle başa çıktığınız zamanları anlatır mısınız?

15 Affetmek Affetmek kişinin hem ruh sağlığını hem de fiziksel sağlığını olumlu yönde etkiler. Affeden bireyler kendilerini daha mutlu, huzurlu ve enerjik hissederler. Yaşam kaliteleri yükselir.

16 4 Temel Duygu Korku Öfke Üzüntü Mutluluk

17 İnsanlar yaşadıkları olaylardan değil, yaşadıkları olaylar ile ilgili algılarından sorun yaşarlar. Epiktetus

18 Hepimizin gelişmek ve sorunlarla başa çıkabilmek için içsel kaynakları vardır. Başarısız insan yoktur. Kaynaklarını kullanamayan insan vardır.

19 Teşekkür ederim. Zafer Selma Köktuna Klinik Psikolog Ergen, Yetişkin, Çift ve Aile Terapisti


"İLİŞKİLER. DERECELENDİRME SORUSU: Herşeyin çok kötü gittiği duruma “0” versek, Herşeyin çok harika olduğu duruma “10”puan versek, siz kendinize 0 ve 10." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları