T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

IPPC Amcor Flexibles Reflex - Tesis B
PROJE KOORDİNATÖRÜ DOÇ.DR. SEFER GÜMÜŞ
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
İÇİNDEKİLER Önsöz Şirket Profili Çalışma Alanlarımız
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
SAĞLIK KURULUŞLARINDA ATIK YÖNETİMİ
KOMŞU ÜLKELERLE TİCARETTE GAZİANTEP’İN ÖNEMİ
BİO-TEK ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK
EVSEL SU KULLANIMI Prof.Dr.Ayşenur Uğurlu.
Öğr.Gör.Dr. S. Sadi SEFEROĞLU & Arş. Gör. Fatih GÜRSUL
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
ATIKLAR VE ATIK YÖNETİMİ
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından eş finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EÇİ’ye.
TÜRKİYE’NİN YERALTI ZENGİNLİKLERİ
KÂĞIDIN SERÜVENİ KÂĞIT ÇEŞİTLERİ KÂĞIT ÜRETİMİ
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
USLE R FAKTÖRÜ DR. GÜNAY ERPUL.
1 ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SU VE TOPRAK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI …………………………BELEDİYESİ MERKEZİ ATIKSU ARITMA TESİSİ PROJESİNE.
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
Su ve Toprak Yönetimi Dairesi Arıtma Teknolojileri Şubesi
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
Bu proje Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti Tarafından finanse edilmektedir. IPPC (EKÖK) - “Entegre Kirlilik Önleme ve Kontrol” Teknik Yardımı EKÖK.
ATIKSU ARITIMINDA TESİS TASARIMI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
İnegöl OSB Ortak Atıksu Arıtma Tesisi
BİYOKÜTLE.
Okan Tarık KOMESLİ Çevre Mühendisliği Bölümü
SATI TEKSTİL GRUBU IPPC UYGULAMASI 23 Mart 2012.
ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI SU YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Dünyadaki su kaynaklarının yalnızca %2
Otomotiv Sanayi ve Çevre Prof. Dr. Göksel N
E-Ticaret (Rakamlarla Giriş) Sunu İçerik Kaynağı: İyiler, Z. (2009). Elektronik Ticaret ve Pazarlama, T.C. BAŞBAKANLIK Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Su Bütçesi Temel Bilgiler Senad Ploco.
Kanalizasyon sistemlerinde, yağmur suları ve arıtılmış atıksular, liman bölgelerine ve uygun alıcı ortamlara deşarj edilebilirler. Ayrıca çeşitli endüstrilerde.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Avrupa’da Önemli Su Yönetimi Konuları Senad Ploco.
KARTEZYEN KOORDİNAT SİSTEMİ
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Hayatın Kaynağı Su.
Modül 2: Su Bütçesi, Baskılar ve Etkiler, Önemli Su Yönetimi Konuları, İzleme, Karakterizasyon Raporu Karakterizasyon Raporu Senad Ploco.
Bioatıklardan Aktif Karbon Üretimi ve Metal Adsorpsiyonu
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
İNŞ4052 UYGULAMALI HİDROLOJİ DERS NOTLARI
OKUL MÜDÜRÜ 31 ÖĞRETMEN1 MEMUR 4 YARDIMCI PERSONEL BULUNMAKTADIR. 3 MÜDÜR YARDIMCISI.
Arıtma ve Geri kullanım Maliyetleri
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
İTALYA.
KATI ATIKLARIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 15 SU ARITIMI ESNASINDA ORTAYA ÇIKAN ATIKLARIN YÖNETİMİ.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
T.C. ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI MARMARA DENİZİ KİRLİLİK RAPORU
S U Ç ERÇEVE D IREKTIFI KAPSAMINDA ÇEVRESEL HEDEFLER VE ÖNLEMLER PROGRAMI Özge Hande SAHTİYANCI ÖZDEMİR Uluslararası 3. Su Kongresi Havza Yönetimi.
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
Boğazköy Barajı; ha alanın sulanması amacıyla inşa edilmiştir. Toplam drenaj alanı 1196,97 km 2 olup, 2010 yılında su tutulmaya başlanmıştır.
I. Evsel atıklar Günlük hayatta ve sanayide kullanılan milyonlarca çeşit madde vardır. Bu maddelerin büyük çoğunluğu bir süre kullanıldıktan sonra fiziksel.
3-fazlı üretim prosesi: Bu üretim sisteminde proses suyu kullanılmaktadır. Proses sonrasında yağ, atıksu (karasu) ve katı kısım (pirina) olmak üzere.
KADIRGA E.M.L KİMYA PERFORMANS ÖDEVİ İSMAİL YAMANGÖZ /A BİLİŞİM.
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
Düşük kaliteli yünler.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
TEKSTİL VE HAMMADDELERİ
TÜRKİYE TEKSTİL, ÖRME, GİYİM VE DERİ SANAYİİ İŞÇİLERİ SENDİKASI.
Sunum transkripti:

T SU SORUNU VE SU İHTİYACI E K S T İ L S E K T Ö R Ü Yrd. Doç. Dr. Günay YILDIZ TÖRE Namık kemal University Environmental Engineering Department & Cross Jeans www.crossjeans.com gunayy@corlu.edu.tr

TEKSTİL SEKTÖRÜNÜN DURUMU Türkiye’de Tekstil Endüstrisi Toplam İhracat gelirlerinin %25,8 Toplam Endüstriyel Üretimin %13 TEKSTİL ENDÜSTRİSİNDE KULLANILAN: Hammaddeler (Doğal ve Sentetik) Kimyasal maddeler Gerçekleştirilen işlemler Uygulanan teknolojiler Farklı su kullanımı Dinamik bir yapı Atıksu karakterizasyonu ve Uygulanan Arıtma teknolojisi

TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİYEL SU KULLANIMI 12 2362 * 10000 m3/yıllık temin edilen suyun %11’i Gıda, %7,6’sı Tekstil, %7,2’si Kimyasal madde, %62’si Metal sanayi (Soğutma suyu)

TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİYEL SU KULLANIMI 5033 * 10000 m3/yıllık şehir şebekesinden temin edilen suyun %14,7’si Gıda, %12,4’ü Tekstil %4,8’i Kimyasal madde, %10,8’i Metal sanayi (Soğutma suyu) 26 722 * 10000 m3/yıllık kuyudan temin edilen suyun %35,1’i Gıda, %24,6’sı Tekstil (%70’İ kuyu, %6,7’si şehir şebekesi)) %4,9’u Kimyasal madde, %6,2’si Metal sanayi (Soğutma suyu)

TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİYEL SU KULLANIMI 121 506 * 10000 m3/yıllık tüketilen suyun %25,7’si proses suyu %3,8’i Kazan suyu %61,4’ü soğutma suyu %5,9’u evsel su %3’ü diğer 31255 * 10000 m3/yıllık tüketilen proses suyunun %25,2’si Gıda %23,4’ü Tekstil (%79,7’si proses suyu) %10,4’ü Kimyasal madde %12,9’u Metal sanayi

TÜRKİYE’DE ENDÜSTRİYEL SU KULLANIMI Endüstriyel su kullanımında yeniden kullanım oranı Türkiye genelinde %34 olup, bunun %47’si Metal endüstrisinde, %2’si Gıda, %26’sı Kağıt endüstrisinde gerçekleştirilirken, maalesef sadece %1’i Tekstil endüstrisinde gerçekleştirilmektedir. Buna karşın, tekstil sektöründe en yüksek su kullanımı ise üretimde PROSES SUYU kullanımı şeklindedir.

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SU KULLANIMI Tekstil endüstrisinde, yapağı, iplik ve yarı mamullerin yıkanması, ağartma, boyama ve son ürünlerin yıkanması, durulanması gibi işlemlerin başından sonuna kadar yüksek hacimlerde su kullanılmaktadır. Başlıca ıslak prosesler; Haşıl sökme, Ağartma, Merserizasyon Boyama işlemleri

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SU KULLANIMI Başlangıçta kullanılan büyük miktarlardaki suyun az bir kısmı üründe yer almakta ve sonuçta üründe kullanılmayan kısım çıktı olarak büyük hacimde oluşmaktadır. Materyallerin proseslerin başlangıcında ve proses adımlarında içerik ve etkileşimlerine bağlı olarak, çıktıların çeşitleri de kirlenmektedir.

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SU KULLANIMI Terbiye sanayii, kullandığı suyun büyük kısmını öncelikle yeraltı su kaynaklarından, daha sonra da uygun kalitedeki nehir, göl ve akarsulardan kendi imkanlarıyla sağlamaktadır. Yüksek olan su+atık su maliyetinin çok büyük bir kısmını arıtma giderleri oluşturmaktadır. Bu nedenle arıtma tesisi olmayan veya göstermelik olarak kurulmuş arıtma tesislerini çalıştırmayan işletmeler, çevre kirlenmesine, yurtdışında Türkiye’nin geri kalmış bir ülke imajına sahip olmasına, haksız rekabete neden olmaktadır.

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SU KULLANIMI FARKLI ELYAFLARIN SU TÜKETİMİ (VAN VELDHUİSEN, 1991)

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SU KULLANIMI RÖLATİF ATIKSU OLUŞUMU- DAĞILIM YÜZDESİ (VAN VELDHUİSEN, 1991)

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SU KALİTESİ Sanayide kullanılacak suyun niteliği, kullanım amacına göre (Proses suyu, kazan suyu, soğutma suyu vb.) çok değişkendir. Bu nedenle endüstriyel işletmelerde su teminine yönelik planlama; kullanım amacı, su ihtiyacı ve mevcut su kalitesine göre yapılmalırsa daha etkin bir su kullanımı sağlanabilir. Bu çerçevede, Tekstilde sanayide kullanılan suyun %24 olduğu ve bunun da yaklaşık %80’nin proses suyu olarak tüketildiği dikkate alınırsa, Tekstil Endüstrisinde IPPC direktifleri doğrultusunda geliştirilecek Tesis İçi Kontrol uygulama ile suyun yeniden kullanımın arttırılması çalışmaları desteklenmelidir. %23,4’ü Tekstil (%79,7’si proses suyu)

SANAYİDE KULLANILACAK SUYUN KALİTESİ

TEKSTİL SEKTÖRÜNDE SU KALİTESİ

TEŞEKKÜRLER