İSİM CÜMLESİ Mikail AZAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EK FİİLLER.
Advertisements

A) Zilin çalmasıyla yarışma başladı.
HABER KİPLERİ.
ADILLAR(ZAMİRLER) Bunu siz mi aldınız? Burası çok sıcak.
Cümle Türleri.
Mail açarken dikkat edilmesi gerekenler
ADLARIN YERİNE KULLANILAN KELİMELER “ADIL”
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:
ABDULLAH KÜÇÜK TÜRKÇE ÖĞRETMENİ.
ZAMİRLER.
Vize-final arası toplu notları I. yarıyıl MURAT EĞİTİM KURUMLARI.
TÜRKÇE / CÜMLE TÜRLERİ CÜMLE TÜRLERİ.
YAZIM KURALLARI.
Noktalama işaretleri ( NOKTA , virgül , noktalı virgül )
ZAMİRLER.
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2 AYŞE DARICI
1.İsimler Kainattaki varlıkları karşılayan kelimelere “isim” denir. İsimler değişik yönlerden incelenir.
GAYRET EDEN BAŞARIR ,BAŞARAN KAZANIR
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
YAPIM EKLERİ Eklendikleri kelimelerin anlamlarını değiştiren, onlardan yeni anlamda kelimeler meydana getiren eklere yapım ekleri denir.
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
Cümle Bilgisi
Cümle Bilgisi Hazırlayan Şerife TUNCA
6.SINIF ARAPÇA TESTİ.
ZAMİRLER MÜSTETİR BARİZ MUNFASIL MUTTASIL NOTLAR MANSUP - MECRUR
SIFAT TAMLAMASI: SIFAT VE MEVSUF: Arapça’da sıfat tamlamasında sıfat vasıflandırdığı isimden önce gelir. Nasıl? sorusuna cevap verir. Sıfat Mevsufuna her.
BAĞLAÇLAR Edatlar gibi tek başlarına anlamları olmayan cümle içinde, aynı görevli sözcükleri, söz guruplarını, cümleleri hem biçimce hem de anlamca.
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
FİİL (EYLEM).
جَمْعُ المُذَكّرِ السالِم ِ
SÖZLÜK KULLANMAYI ÖĞRENİYORUM
ZAMİR (ADIL).
KELİME TÜRLERİ 1. İSİM ( AD ) 7. ÜNLEM 2. SIFAT 8. FİİL
Benim adım Balerin Bebek.
Harfi Cerler (Cer Harfleri)
Ailemi takdim edeyim اُقَدِّمُ اُسْرَتيِ. Bu babam Hasan Bey. هَذَا اَبِي سَيِّد حَسَن.
Cümlenin Öğeleri Yüklem Özne Tümleç.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Mustafa AKBAŞ Malatya-2014
BAĞLAÇ.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
EDATLAR.
CÜMLEDE ANLAM.
BARIŞ İLE DOĞA YARIN KIYAMET KOPACAĞINI BİLSENİZ DAHİ AĞAÇ DİKİNİZ. HZ. MUHAMMED ORMANLARIMIZI NASIL KORUMALIYIZ?
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
HAZIRLAYAN: ALİ TAYYAR ÇARPAR ARAPÇA ÖĞRETMENİ
Kelime Türleri İsim soylu sözcükler de yediye ayrılır:
Sözcük ( Kelime ) Tek başına anlamı olan ve cümle kurmaya yarayan sözlere , sözcük ( kelime ) denir.
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
EŞ ANLAM ( ANLAMDAŞ) NE DEMEKTİR? AYNI OLAN kelimelerdir
GÜLÇİÇEK HATUN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA GRAMER NOTLARI
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİM;
ANLAMINA GÖRE CÜMLELER
ADLAR a:Cins Ad b:Özel Ad c:Ad Tamlamaları 2-Sevim’in babası İstanbul’dan bugün geldi. Örnekte gördüğünüz her sıra bir cümledir.Çünkü,her sırada birtakım.
 Adların yerini çeşitli yönlerden tutan sözcüklerdir. İzmir’de doğdum; ama yıllardır oraya gitmedim. Bu cümlede, “İzmir” adını tekrar etmemek için, bu.
PALANDÖKEN KIZ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ ARAPÇA DERSİ İSİM CÜMLESİ
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
Kişisel temizliğimiz için neler yapmamız gereklidir?
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
SORU EKİNİN YAZILIŞI ?.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
EŞ SESLİ ( SESTEŞ) KELİMELER
Hazırlayan:Süleyman Duman s_4
Sunum transkripti:

İSİM CÜMLESİ Mikail AZAK

İsim Cümlesi Arapçada iki tür cümle vardır. 1. İsim Cümlesi: İsimle başlayan cümleye isim cümlesi denir. 2. Fiil Cümlesi: Fiille başlayan cümleye fiil cümlesi denir. Bu dersimizde isim cümlesini göreceğiz.

الْكِتاَبُ / اَلْمُفِيدُ İsim cümlesi Şöyle yapılır. الْكِتاَبُ / اَلْمُفِيدُ Kelimelerini örnek olarak alalım. الْكِتاَبُ kitap الْمفِيدُ faydalı anlamlarına gelir. Bu iki kelimeden “kitap faydalıdır” cümlesini kurabiliriz. الكتاب kelimesini başa alıyorum. الْمفيد kelimesinin başındaki ال takısını kaldırıyorum. الْكِتاَبُ مُفِيدٌ *Not: İsim cümlesini harfi cer kullanarak da yapabiliriz.

التِلْمِيذُ / فِي / الصَّفِّ التِلْمِيذُ فِي الصَّفِّ Buna örnek olarak da şu kelimeleri verelim. التِلْمِيذُ / فِي / الصَّفِّ التِلْمِيذُ öğrenci فِي içinde الصَّفِّ sınıf anlamlarına gelir. Bu kelimelerden de “öğrenci sınıftadır” cümlesini kuralım. التِلْمِيذُ فِي الصَّفِّ

İSİM CÜMLESİNİN ÖĞELERİ

الْكِتاَبُ مُفِيدٌ مُفِيدٌ haberdir. İsim cümlesinin iki öğesi vardır. 1. الْمبتدأ mübteda: Cümleye başlangıç kelimesidir. Son harekesi ötre olur. 2. الخبَرُ haber: Cümlenin sonuç kelimesidir. Son harekesi ötre olur. Mübtedanın nasıl ve ne durumda olduğunu haber verir. الْكِتاَبُ مُفِيدٌ Cümlesinde الْكِتاَبُ mübdeda مُفِيدٌ haberdir. Kural: İsim cümlesinde mübdeta ve haber birbirlerine sayı ve cinsiyet bakımından uyar. Mübteda genellikle marifedir. Haber ise nekradır.

اَلطِّفْلُ صَغِيرٌ الطِّفْلَةُ صَغِيرَةٌ Şimdi cinsiyet bakımından uymasından bahsedeceğiz. اَلطِّفْلُ صَغِيرٌ الطِّفْلَةُ صَغِيرَةٌ اَلْبَابُ كَبِيرٌ اَلنَّافِذَةُ كَبِيرَةٌ اَلتِّلْمِيذُ ذَكِيٌّ اَلتِّلْمَيذَةُ ذَكِيَّةٌ Örneklerde görüldüğü gibi اَلطِّفْلُ صَغِيرٌ cümlesinde, mübdeta olan اَلطِّفْلُ kelimesi müzekker olduğu için haber olan صَغِيرٌ kelimesi de müzekkerdir. الطِّفْلَةُ صَغِيرَةٌ kelimesinde mübteda olan الطِّفْلَةُ kelimesi müennes olduğu için, haber olan صَغِيرَةٌ kelimesi de müennestir.

أنَا تِلْمِيذٌ أنَا تِلْمِيذَةٌ هُوَ مُعَلِّمٌ هِيَ مُعَلِّمَةٌ Şimdi sayı bakımından uymasından bahsedeceğiz. أنَا تِلْمِيذٌ أنَا تِلْمِيذَةٌ هُوَ مُعَلِّمٌ هِيَ مُعَلِّمَةٌ أَنْتَ طَبِيبٌ أَنْتِ طَبِيبَةٌ Örneklerde görüldüğü gibi أَنْتَ طَبِيبٌ cümlesinde, mübdeta olan أَنْتَ kelimesi müfred (tekil) olduğu için haber olan طَبِيبٌ kelimesi de müfred (tekil) olmuştur.

هَذاَ مَسْجِدٌ هَذِهِ مَدْرَسَةٌ مَحَمَّدٌ تَاجِرٌ فَاطِمَةُ طَبِيبَةٌ ŞİMDİ SAYFA 52 DEKİ CÜMLELERİ OKUYALIM VE BU ÖZELLİKLER AÇISINDAN İNCELEYELİM. Müzekkerler için Müennesler için هَذاَ مَسْجِدٌ هَذِهِ مَدْرَسَةٌ مَحَمَّدٌ تَاجِرٌ فَاطِمَةُ طَبِيبَةٌ الطَّبِيبُ غَنِيٌّ الْمُهَنْدِسَةُ غَنِيَّةٌ الْبَيْتُ جَدِيدٌ السَّيَّارَةُ جَمِيلَةٌ الْعِلْمُ مُفِيدٌ الشَّجَرَةُ جَمِيلَةٌ الْقَلَمُ طَوِيلٌ الْبِنْتُ تِلْمِيذَةٌ

EVET ŞİMDİ SINAV ZAMANI "Allah muvaffak etsin.” SİZLERE BAŞARILAR DİLERİM

۱ـ هو ......... -Aاَلْمُدَرِّسُ -Bمَدْرَسَةٌ -Cاَلْمَدْرَسَةُ Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile bir cümle oluşur? ۱ـ هو ......... -Aاَلْمُدَرِّسُ -Bمَدْرَسَةٌ -Cاَلْمَدْرَسَةُ -Dمُدَرِّسٌ ۲ـ التِّلْمِيذُ ........ -Aذَكِيٌّ -B ذَكِيَّةٌ -C الذَّكِيُّ -D الذََكِيَّةُ

۳ـ التِّلْمِيذَةُ ........ -A كَبِيرَةٌ -B اَلْكَبِيرُ -C كَبِيرٌ Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile bir cümle oluşur? ۳ـ التِّلْمِيذَةُ ........ -A كَبِيرَةٌ -B اَلْكَبِيرُ -C كَبِيرٌ -Dاَلْكَبِيرَةُ ٤ـ هُوَ ........... -A الْمُسْتَشْفَى -B فِي الْمُسْتَشْفَى -C الْمُسْتَشْفَى فِي -D مُسْتَشْفَى

٥ـ اَلسَّيَّارَةُ .......... -Aأمَامَ الْبَيْتِ -B الْبَيْتُ أمَامَ Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile bir cümle oluşur? ٥ـ اَلسَّيَّارَةُ .......... -Aأمَامَ الْبَيْتِ -B الْبَيْتُ أمَامَ -C الْبَيْتُ -D بَيْتٌ ٦ـ هَلِ الْكِتَابُ .........؟ -Aكَبِيرٌ -B اَلْكَبِيرُ -C اَلْكَبِيرَةُ -D كَبِيرَةٌ

٧ـ .......... نَظِيفٌ. -Aاَلنَّافِذَةُ -Bاَلْبَيْتُ -C بَيْتٌ Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile bir cümle oluşur? ٧ـ .......... نَظِيفٌ. -Aاَلنَّافِذَةُ -Bاَلْبَيْتُ -C بَيْتٌ -D نَافِذَةٌ ٨ـ .......... عَلَى الْحَائِطِ. -Aاَلرَّسْمُ -B اَلرَّسْمَ -C اَلرَّسْمِ -D اَلرَّسْمٌ

١٠ـ نَعَمْ، ........... مُجْتَهِدَةٌ. -Aاَلتِّلْمِيذَةَ Aşağıdaki seçeneklerden hangisi ile bir cümle oluşur? ٩ـ هَلِ الْعَامِلُ ......... -Aصَغِيرُ -B صَغِيرٌ -C صَغِيرَ -D صَغِيراً ١٠ـ نَعَمْ، ........... مُجْتَهِدَةٌ. -Aاَلتِّلْمِيذَةَ -B اَلتِّلْمِيذَةٌ -C اَلتِّلْمِيذَةُ -D اَلتِّلْمِيذَةً

اَلْغُرْفَةُ كَبِيرَةٌ Aşağıdaki kelimelerden örnekteki gibi cümle oluşturunuz. Örnek اَلْكِتاَبُ / اَلْكَبِيرُ اَلْكِتاَبُ كَبِيرٌ. اَلتِّلْمِيذُ / فِي / الصِّفِّ اَلتِّلْمِيذُ فِي الصِّفِّ . - اَلْبَابُ / اَلْكَبِيرُ ٢ - اَلطِّفْلُ / اَلصَّغِيرُ ٣ - أنَا / الْمُدَرِّسُ ٤ - هُوَ / التِّلْمِيذُ ٥ - اَلْمَسْجِدُ / النَّظِيفُ ٦ - اَلْغُرْفَةُ / اَلْكَبِيرَةُ اَلْمَسْجِدُ نَظِيفٌ اَلْغُرْفَةُ كَبِيرَةٌ هُوَ تِلْمِيذٌ أنَا مُدَرِّسٌ اَلطِّفْلُ صَغِيرٌ اَلْبَابُ كَبِيرٌ

١ - هَلْ هُوَ فِي الْبَيْتِ؟ ٢ - اَلْمَسْجِدُ نَظِيفٌ. Aşağıdaki cümleleri Türkçeye çeviriniz. ١ - هَلْ هُوَ فِي الْبَيْتِ؟ ٢ - اَلْمَسْجِدُ نَظِيفٌ. ٣ - اَلْبَيْتُ عَنْدَ الْمَسْجِدِ. ٤ - اَلرَّجُلُ فِي السَّيَّارَةِ. ٥ - أنْتَ مُدِيرٌ.

لَيْسَ عَلِيٌّ مُتَزَوِّجاً Ali evli değildir BAZI NAKIS FİİLLER: Bunlar isim cümlesinin önüne gelirler. Mübtedayı ref‘ (ötreli) ederler ve mübtedaya bu fiillerin ismi denir. Haberi nasb (Üstünlü) ederler, ona da bu fiillerin haberi denir. لَيْسَ عَلِيٌّ مُتَزَوِّجاً Ali evli değildir لَيْسَ أَبُوعَلِيٍّ غَنِيّاً Ali’nin babası zengin değildir لَيْسَ بَيْتُناَ وَاسِعًا Evimiz geniş değildir لَيْسَ أخُوعَلِيٍّ تَاجِرًا Ali’nin kardeşi tüccar değildir Şimdi bunlardan birinci cümleyi incelersek şunları görürüz.

Çalışkan bir erkek öğrenci عَلِيٌّ مُتَزَوِّجٌ لَيْسَ عَلِيٌّ مُتَزَوِّجاً Leyse’nin Haberi Leyse’nin İsmi Nakıs Fiil Çalışkan bir erkek öğrenci

لَيْسَتْ جَدَّةُ عَلِيٍّ أرْمَلَةً Ali’nin ninesi dul değildir لَيْسَتْ فَاطِمَةُ مُمَرِّضَةً Fatma hemşire değildir لَيْسَتْ خَدِيجَةُ عَامِلَةً Fatma işçi değildir لَيْسَتْ الْبِنْتُ طَوِيلَةً Kız uzun değildir لَيْسَتْ الدَّرَّاجَةُ جَمِيلَةً Bisiklet güzel değildir

İhltumdersler.com Mikail AZAK İHL Meslek Dersleri Öğretmeni