ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
 Bir bilim dalının çeşitli konularında yazılmış eserlerin tümüne ulaşmak için, mevcut bilgi kaynaklarının gözden geçirilmesi ve ilgili yayınlara ulaşılması.
Doç. Dr. Doğan Atılgan Ankara Üniversitesi
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM Açık Erişim Proje Grubu. KAPSAM Açık Erişim Nedir? Kurumsal Arşivler Açık Erişimli Dergiler Türkiye’de Kurumsal Arşivler (Institutional.
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
Konu Başlıkları Müfredat Oluşturulurken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar Çalışmalardaki Olumsuz Örnekler ve İstatistiksel Bilgiler Anket Çalışmaları Teknik.
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
“IP Universities” Istanbul, May 16 to 18, 2012 Albert Long Hall, BOGAZICI UNIVERSITY Institutional logo FM Ofisi – Üniversite İlişkisi Salih.
TÜRKİYE’DE AÇIK ERİŞİM
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
GAZİ ÜNİVERSİTESİ Açıkarşiv Sistemi. Açıkerişim nedir?  Bilimsel içerikli çalışmalara internet ortamında serbest erişimin sağlanmasıdır.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması Doç. Dr. Doğan Atılgan Yard.Doç.Dr.Sacit Arslantekin Yard. Doç. Dr. Özlem Bayram AB’06 Pamukkale Üniversitesi.
Bilgi Erişimde Yeni Bir Yüz: Yazma Eserlere internet üzerinden erişim Prof. Dr. Doğan Atılgan Ankara üniversitesi
Nuray Demirkol Ziraat Yüksek Mühendisi Başuzman 13 Ekim 2009 Ankara TÜBİTAK-ULAKBİM CAHİT ARF BİLGİ MERKEZİ.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
TÜBİTAK Yurt İçi Bilimsel Etkinlikleri Destekleme Programı
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
Bilgi Yönetimi Ve Yüksek Öğrenim Kurumlarında Kurumsal Açık Erişim Knowledge Management And Institutional Open Access In Higher Learning Institutions Yrd.
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
ORHAN EREN İLKOKULU 1-A.
HOŞGELDİNİZ. HOŞGELDİNİZ Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat Fakültesi Prof. Dr. Mehmet Zeki AYDIN Sivas CÜ İlâhiyat.
Gün Kitabın Adı ve Yazarı Okuduğu sayfa sayısı
Kaynak Gösterme Teknikleri
AKADEMİA SOSYAL BİLİMLER İNDEKSİ
KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
GAZİ ÜNİVERSİTESİ PATENT DESTEK BİRİMİ İstanbul, 07 Haziran 2010.
ANKOS AÇIK ERİŞİM VE KURUMSAL ARŞİVLER ÇALIŞMA GRUBU PROF.DR. UĞUR DEMİRAY (ANADOLU ÜNİVERSİTESİ - DANIŞMAN) GÜLSEVİL AĞCA (YAŞAR ÜNİVERSİTESİ) YASEMİN.
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Türk Tıp Fakültesi yayınlarında kurallar ve dergiler Sağlık Bilimlerinde Süreli Yayıncılık Ulusal Sempozyumu Kasım 2008, Ankara Öğr. Gör.
Bilgiye Erişimde Özgürlük. Açık Erişim Hareketi Akademik camia Ortak çıkarlar yaratmak Bilginin paylaşılması toplumsal bir harekettir.
18 Mart Yalova.  22 Mayıs 2008 tarih ve 5765 sayılı kanun ile kurulmuş olan Yalova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Öğretim.
LOGO TÜBİTAK Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu MSc. Gülşah.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
ÖĞR. GRV. Ş.ENGIN ŞAHİN BİLGİ VE İLETİŞİM TEKNOLOJİSİ.
- 1 Mehdi Afzali Azad İslam Üniversitesi, İran Türkiye’deki Kurumsal Arşivlerin Web Analizi Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
TÜBİTAK ULAKBİM Cahit Arf Bilgi Merkezi Araştırma Faaliyetleri ve Bilimsel İçeriğe Erişimde Cahit Arf Bilgi Merkezi & Dünden Bugüne TÜBİTAK EKUAL.
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Hakan Kapucu  Kurumsal Akademik Arşiv Danışma Kurulu oluşturulmuştur.  Danışma Kurulu, Işık Üniversitesi Açık Erişim Politikasını.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA Ebru KAYA İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi ÜNİVERSİTE KÜTÜPHANELERİ.
Sayılarla Yükseköğretim Akademik Arşiv Projesi (YAAP) ve Uluslararası Görünürlük Gültekin GÜRDAL İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Kütüphane ve Dokümantasyon.
Ata TÜRKFİDANI Yaşar Üniversitesi, İzmir ANKOS AEKA OpenAIREplus – Zenodo Son Gelişmeler 3. Ulusal Açık Erişim Çalıştayı Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
YÖK ULUSAL AKADEMİK ARŞİV PROJESİ EĞİTİM SEMİNERİ NEDEN AÇIK ERİŞİM? Mart 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA Gültekin GÜRDAL.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
ULUSAL AKADEMİK AĞ ve BİLGİ MERKEZİ
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Bitirme Tezi/Mühendislik Tasarımı Proje Türkçe Başlığı
Dspace Kurumsal Arşİv KullanIm kILAVUZU
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Çukurova Üniversitesi Kurumsal Açık Erişim Arşivi Çalışması
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları Tuna CAN & E. Erdal AYDIN tcan@ankara.edu.tr eeaydin@ankara.edu.tr 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Sunu Planı Açık Erişim Nedir? Ankara Üniversitesi Kurumsal Arşivi Açık Arşiv Online Yayınevi Açık Ders Malzemeleri 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Açık Erişim Nedir? Açık Erişim İnisiyatifi’nde bilimsel literatürün internet aracılıyla finansal, yasal ve teknik bariyerler olmaksızın, erişilebilir, okunabilir, kaydedilebilir, kopyalanabilir, yazdırılabilir, taranabilir, tam metne bağlantı verilebilir, yazılıma veri olarak aktarılabilir ve her türlü yasal amaç için kullanılabilir biçimde kamuya ücretsiz açık olması biçiminde tanımlanmıştır. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Açık Erişim İlk Gelişmeler Budapeşte Açık Erişim Girişimi-Aralık 2001 Bethesda Bildirimi –Nisan 2003 Berlin Bildirimi – Ekim 2003 Pamukkale Üniversitesi-Bilgi Teknoloji Kongresi IV-Ulusal Açık Erişime Doğru - 2006 ANKOS AEKA (Açık Erişim ve Kurumsal Arşivler Çalışma Grubu) – Şubat 2006 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Erişim Sistemi - I Üniversitemiz yayınlarının elektronik arşivinin oluşturulması, Üniversitemiz akademisyenleri tarafından üretilmiş bilgilere serbest, kolay, hızlı ve ücretsiz olarak erişim sağlanarak Üniversitemizin bilimsel çalışmalarının daha geniş bir kitle tarafından tanınması ve kullanılması amacıyla 2005 yılı başında oluşturulmaya başlanan Açık Arşiv sisteminde Ankara Üniversitesi öğretim üye ve yardımcılarının uluslararası indekslerde yer alan bilimsel dergilerde yayınlanmış veya yayınlanabilir kararı verilmiş çalışmaları, bildirileri, proje metinleri, konferans metinleri, raporları, ders notları ve kitaplarda yer almış bölümlerin basılı veya elektronik kopyaları , üniversitemizde yürütülen yüksek lisans ve doktora dereceli tezler yer almaktadır. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi - II Ankara Üniversitesi Açık Arşiv sisteminde, metadata için zorunlu olan öğelerinin kapsanması sağlanarak sabit değerler oluşturulmuştur. Bu yolla, OAI-PMH protokolünün kriterlerini karşılamak için geliştirilen Ankara Üniversitesi açık arşivi, OAI’ye kaydedilmiştir. OAI-PMH protokolüne uygunluğu sağlanan Ankara Üniversitesi Açık Arşivi Google akademik, OAISTER, DOAR gibi çeşitli arama motorları tarafından da taranmaktadır. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi - III 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi – IV Ankara Üniversitesi’nin CrossRef üyelik işlemlerinin tamamlanmasının ardından kurumsal arşivimize eklenen yayınlara otomatik olarak DOI numarası atanmaktadır. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi - V 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi - VI 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi - VII 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Sistemi - VIII 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Ankara Üniversitesi Açık Erişim 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

ONLİNE YAYINEVİ Ankara Üniversitesi , internette Türkçe içeriğe ulusal destek sağlamak ve Ankara Üniversitesi’nin bilimsel potansiyelini tüm araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla yürüttüğü çalışmalardan bir tanesi de Online Yayınevi hizmetidir. Bu hizmet sayesinde yurt içi ve yurt dışından dileyen herkes üniversite tarafından üretilen bilimsel araştırmalara tam metin olarak internet üzerinden erişebilmektedir. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

ONLİNE YAYINEVİ 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

ONLİNE YAYINEVİ: Dergiler 36 Adet Dergi 1544 sayı 17454 makale erişime açıktır. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

ONLİNE YAYINEVİ: Kitaplar Bilim dallarına göre kategorilendirilmiş 651 adet kitap erişime açıktır. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

ONLİNE YAYINEVİ: Gazeteler 18 Adet Gazete 1800 yıllarına ait örnekler 14690 gün sayı 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

ONLİNE YAYINEVİ: Bültenler 6 Adet Bülten 240 Sayı 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Açık Ders Malzemeleri Ankara Üniversitesi, bir üniversitede verilen derslerin internet ortamında açık ve ücretsiz olarak erişimine ve kullanımına imkân sağlayan her türlü ders kaynaklarını sunan Açık Ders Malzemeleri (ADM) platformunu 2007 yılında oluşturmuştur. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Açık Ders Malzemeleri 12 Farklı Disipline ait 31 adet ders Çeşitli formatlarda 10 Bin sayfadan fazla doküman 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

Sonuç Açık Erişim ve kurumsal arşiv çalışmaları çalışmaları dünya ve ülkemizde gün geçtikçe artmaktadır. Akademisyenlerin açık erişim sistemlerine ilgilerini artıracak faaliyetler düzenlenerek sisteme katılmaları sağlanmalıdır. Açık erişimde en büyük sorun üreticilerin (Akademik personel ve araştırmacıların) sisteme gösterdiği ilgisizliktir. Bilgiye sınırsız ve ücretsiz erişimin tek yolu olan açık erişime gerekli ilginin sağlanması için bilgilendirme çalışmalarının artırılıp farkındalığın yaratılması gerekmektedir. 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/

TEŞEKKÜRLER 30.05.2012 http://kutuphane.ankara.edu.tr/