ORK İ DE PERSONEL B İ LG İ S İ STEM İ. SORUNLAR  Her yeni sistem yapıldı ğ ında yeni bir şifre verilmesi üniversitemizde şifre karmaşası oluşturuyordu.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Alptekin GÖKÇEYREK | Teknik Satış Danışmanı
Advertisements

AKILLI FAKS.
Bilgi Yönetimi Süreci Dt.İrem ÖZEN Kalite Direktörü.
WEB SİTESİ ÜYELİK GİRİŞİNİZ İÇİN ANA HABER EKRANI ÜZERİNDE YER ALAN E- POSTA ADRESİNİZ VE ŞİFRENİZİ MAİL ADRESİNİZE GÖNDERİLEN ÜYELİK BİLGİLERİ İLE YAPINIZ.
Bilgisayar Açılış Parola Talep İşlemleri
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KAYIT TAKİP VE İZLEME PROGRAMI
ULAKAAI Kimlik Federasyonu
DİCLE ÜNİVERSİTESİ AKADEMİK BİLGİ SİSTEMİ (AKADEMİKWEB)
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
Web Sitesi Yapılış ve Yayınlanma Aşamaları
BİLGİ VE HABERLEŞMESİNİN ÖNEMİ
Okul Web Sitesi Yönetim Paneli
 Web-Log kelimesinden türetilen bloglar, yazarların herhangi bir konu hakkında hızlı ve kolay ş ekilde yorumlarını, ba ğ lantılarını yazılarını, resimlerini,
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ
INTERNET ve AĞLAR.
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı
İçindekiler My.KU nedir?
AB 2010, MuğlaAyhan Alkan, Melih Kırlıdoğ Kurumsal Kimlik Yönetiminde Güncel Sorunlar AB 2010, Muğla Ayhan Alkan – Sun Microsystems Melih Kırlıdoğ – Marmara.
BEGEK Bilgilendirme Toplantısı ve Çalı ş ma Takvimi Çukurova Üniversitesi.
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Alper Sarı Konular Üniversitelerde İç İletişim ve Uygulamalara Erişim Portal Kavramı ve Avantajları Portalda Profil Kavramı Portal Yönetimi mySU.
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Organize Sanayi Bölgeleri Bilgi Sitesi Kullanıcı Rehberi
SANAYİ SİCİL BELGESİ YILLIK İŞLETME CETVELİ’NİN İNTERNET ORTAMINDA GİRİLİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER.
Bilgi İşlem Müdürlüğü Güz Dönemi Oryantasyon Sunumu.
(İNTERNET SAYFALARI YÖNETİMİ)
Web Sayfası Bilgilendirme Toplantısı
DynEd İngilizce Dil Eğitim Sistemi
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
TC Kimlik Numaranızı Giriniz
İ NG İ L İ ZCE E Ğİ T İ M PROJES İ Biz Kimiz Who English Academy sadece İ ngilizce e ğ itime odaklanmış bir dil kursudur. Genel İ ngilizce.
İNTERNET ADRESLERİ Ahmet SOYARSLAN biltek.info.
Yaşar Universitesi Mühendislik Fakültesi
Başkent Üniversitesi Öğrenme ve İçerik Yönetim Sistemi
GÜVENLİ İNTERNET KULLANIMI
BİLİŞİM SUÇLARI ve ALINACAK TEDBİRLER
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZ SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZ ERİŞİM SAĞLANAN WEB SİTESİNDEN KULLANICI ADI VE ŞİFRESİ İLE SİSTEME GİRİŞ YAPABİLİRSİNİZ. KULLANICI ADINIZ.
SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZ SEVGİLİ ÖĞRENCİLERİMİZ ERİŞİM SAĞLANAN WEB SİTESİNDEN KULLANICI ADI VE ŞİFRESİ İLE SİSTEME GİRİŞ YAPABİLİRSİNİZ. KULLANICI ADINIZ.
Hazırlayan: SERDAR ÜNLÜCÖMERT EGİAD ORTAOKULU
1 KİŞİSEL BİLGİLERİN SİSTEME EKLENMESİ VE ŞİFRE ALINMASI EĞİTMENLERİN VE TAG KATILIMCILARININ KİŞİSEL BİLGİLERİNİ SİSTEME EKLEMELERİ VE KULLANICI ADI İLE.
BAŞVURU SAHİBİ BİLGİLERİNİN KAYS’A GİRİLMESİ
BULANIK ANADOLU LİSESİ KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU
Genel Bakış IEU Web Sitesi Genel Yapısı İDARİ YAPI VE AKADEMİK YAPI İÇİN YAKLAŞIMLAR... YÖNETİM SİSTEMİ ORGANİZASYON EK: SPAW EDİTÖR.
Hafta - 3 Gözden Geçirme.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
Göğüşhan KILIÇ twitter.com/gogushan_kilic OLMAYA HAZIR MIYIZ?
Dokuz Eylül Üniversitesi Web Sitesi Projesi 2009.
EDREMİT İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Yönetim Paneli Kullanımı
Yönetici Modülü’ne tıklayın.. Kullanıcı adı ve şifrenizi yazıp sisteme giriş yapınız.
WEB YÖNETİM PANELİ.
İnsan Kaynakları Yönetim Sistemi
Web Teknolojileri Hafta İçerik  Hosting (Barındırma)  Domain (Alan Adı)  Ücretli Hosting ve Domain Siteleri  Ücretsiz Hosting ve Domain Siteleri.
Sunum : Uzm. Hanifi POLAT. Öğrenciler aşağıdaki belgeleri hazırlar : Öğrenci Başvuru Formu (2 Adet) Öğrenci Başvuru Formu Öğrenim Protokolü (3 Adet) Öğrenim.
ÖMER ÜNALDI EDUROAM.
DEÜ B İ LG İ İ ŞLEM DA İ RES İ FORMS & REPORTS YAYıNLAYıCı YAŞAR DEREL İ.
KATILIM SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU VE DANIŞMANLIĞI
İNTERNET ADRESLERİ.
İSTANBULKARİYER PROGRAMI
SİGORTACILIK İÇİN FARKLI BİR GELECEK TASARIMI
İNTERNET ADRESLERİ.
Active Directory.
OKUL ADI ADI: SOYADI: SINIFI: NO: DERS: Ö Ğ RETMEN: KONU.
Hazırlayan : Atahan Aybars ERDEM Fatih ALBAYRAK yılında Bursa’da kurulan Oyak Renault Otomobil Fabrikaları, yıllık 360 bin otomobil ve 450 bin motor.
KARAKAYA İLKOKULU KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU
KARAYAHŞİLER ORTAOKULU KAMU HİZMET STANDARTLARI TABLOSU
BOZOK ÜNİVERSİTESİ Merkezi Kimlik Doğrulama Sistemi
Bilgi ve İletişim Teknolojileri. Bu derste...  İnternet nedir?  İnternetin kısa tarihi  İnternet adresi nedir?  Webde arama  Yer işaretleri/imleri.
İNTERNET ADRESLERİ. İNTERNET NEDİR? İnternet, birçok bilgisayar sisteminin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim.
Sunum transkripti:

ORK İ DE PERSONEL B İ LG İ S İ STEM İ

SORUNLAR  Her yeni sistem yapıldı ğ ında yeni bir şifre verilmesi üniversitemizde şifre karmaşası oluşturuyordu.  Bir akademisyenin öz geçmişi, oda telefon numarası vs. gibi şeylerde bir de ğ işiklik oldu ğ unda bir çok yerde güncel hali olmuyordu.  Her web sitesi için ayrı yetki ayrı şifre bilgi işlemin iş yükünü de artırıyordu.

SORUNLAR  Her sistemin ayrı güvenlik zaafları oldu ğ u halde kullanıcıların tek bir şifre kullanmasından dolayı en zayıf halkadan çalınan bir şifre üniversite sisteminin tamamını tehdit edebiliyordu.  Çok sayıda personelin kişisel bilgilerinin kolay erişilebilir ve güvenli bir şekilde tutulması zorunlulu ğ u vardı.

İ şte Bu sorunlar bizi Orkideyi yazmaya yöneltti.

ORK İ DE PERSONEL B İ LG İ S İ STEM İ NED İ R?

OPBS  Orkide PBS bir SSO( Single Sign On) yapısıdır. Yani bir ortak şifre ve kullanıcı do ğ rulama platformudur.

GENEL YAPISI VE ÇALIŞMASI

TEK Ş İ FRE S İ STEM İ

 Diyelim ki işletme bölümü web sitesi sorumlusu bir duyuru ekleyecek isletme.ksu.edu.tr yönetim panelini açıp orkide şifresi ile giriş yapmak istedi ğ inde işletme sitesi önce orkideye sorar bu kullanıcının parolası do ğ rumu diye do ğ ruysa girişe izin verilir. De ğ ilse izin verilmez. Tek merkezde şifre tutuldu ğ undan güvenli ğ in tek merkezden alınmasıda sa ğ lanır.

K İ Ş İ SEL B İ LG İ LER

 Birimlerin web sitelerinde kişilerin bilgileri lazım oldu ğ unda direkt olarak Orkide’den erişim sa ğ lanabilir. Arama kutusuna ilgili kişinin adı yazıldı ğ ında şayet Orkide’ye üye ise gerekli bilgiler hemen çekilir.

B İ LG İ GÜNCELLEME  Birimlerin web sitelerinde kişilerin bilgileri lazım oldu ğ unda direkt olarak Orkide’den erişim sa ğ lanabilir. Arama kutusuna ilgili kişinin adı yazıldı ğ ında şayet Orkide’ye üye ise gerekli bilgiler hemen çekilir.

B İ LG İ GÜNCELLEME  Bir kullanıcı Orkide’de her hangi bir bilgisini de ğ iştirdi ğ i anda ona ba ğ lı tüm sistemlerde anında bilgi de ğ işikli ğ i gerçekleşir. Bu özellikleri sayesinde bir birinden ba ğ ımsız çalıştı ğ ı halde gerekli yerlerde organize çalışan hem hızlı hem de kullanışlı bir sistemi oluşturur

GÜVENL İ K  Orkide PBS’de son derece hassas bir güvenlik stratejisi belirlenmiştir. Şifrenizi oluşturdu ğ unuz anda 128 *128 bitlik bir şifre sistemiyle özel bir algoritma oluşturularak veri tabanına yazılan şifreler çalınsa dahi S İ STEM İ YAZANLARDA DAH İ L hiç kimse tarafından kullanılamaz.  Örne ğ in şifreniz: “ksubilgiislem” olsun. Bu şifrenin veri tabanındaki hali şöyledir: 5ee4c d3b859c9fddac8af896

KULLANIMI

ÜYEL İ K

ÜYE FORMU

G İ R İ Ş PANEL İ

K İ Ş İ SEL B İ LG İ LERDEN BAZILARI  TC NUMARASI  SİCİL NO :  EMEKLİ SİCİL NO  ADI SOYADI  İDOĞUM TARİHİ  CİNSİYET  MEDENİ HALİ  PERSONEL TÜRÜ  BİRİMİ  EĞİTİM DURUMU  İDARİ UNVANI  GÖREVİ  SABİT TEL  CEP TEL  ODA DAHİLİSİ  E-POSTA  ADRESİ

ÖZ GEÇM İ Ş MODÜLÜ

 Bir çok personelin birimlerin kendine ait sitelerinde güncelli ğ ini yitirmiş bilgilerin bulunmasıydı. Eski foto ğ raflar yanlış ünvanlar eksik öz geçmişler… İ şte bütün bu sorunlar Orkide PBS ile çözüme kavuştu. Bilgisinin eksik oldu ğ unu gören bir pesonel sadece Orkideye girip kendisi güncelledi ğ i anda ilgili yerlerde de anında de ğ işiklik olacaktır.

ORK İ DE ALT YAPISI ÜZER İ NE İ NŞA ED İ LECEK PROJELER

AKADEM İ KSU  Akademi Ksu Projesinde ve bundan böyle ekibimizin hazırlayaca ğ ı bütün projelerde Orkide şifresi ile tüm işlemler gerçekleştirebilecek. Akademi Ksu kişisel bir site olaca ğ ından zaten bir çok içerik do ğ rudan orkide’den sa ğ lanacak ve size sadece tasarımınızı seçip belge ve duyurularınızı eklemek kalacak.

EDUGAIN  Edu Gain bir Kimlik Do ğ rulama ve Yetkilendirme Altyapısı dır. Edu gain sistemine entegre bir kurumdaki personel kendi kurumundaki şifresi ile Edu gain üyesi herhangi bir sisteme ba ğ lanabilir ve bilgilere ulaşabilir. Ulaknet Edu Gain alt yapısına kendini hazırladı ancak bir çok üniversitenin henüz SSO yapısı hazır olmadı ğ ından öncelikle Orkide gibi bir SSO yapmak zorunda. Ancak üniversitemiz Orkide Sayesinde Edu Gain’e de hazır.

EDUROAM  Edu Roam’da Edu Gain ile benzer bir şifre federasyonu olmakla birlikte Kablosuz a ğ lar için tasarlanmıştır. Orkide Edu roam ilede entegre edildi ğ i takdirde bir personelimiz yurt içi ve dışında eduroam’a üye bir kuruma gitti ğ inde orkide şifresiyle anında kablosuz a ğ a ba ğ lanabilecektir.

EBAP  Ebap proje yönetim sisteminin kullanıcı do ğ rulama alt yapısındada Orkideyi kullanmaya başladık bile…

Personel Daire Başkanlı ğ ı Personel Takip Sistemi  Personel Daire başkanlı ğ ının bir çok işlemini ka ğ ıt üzerinden alıp online bir platforma geçirebilecek bir alt yapı Orkide ile kısa zamanda gerçeklenebilir. Personelin kadro derecesi, yıllık izinleri vb bir çok bilgiyi hem Daire Başkanlı ğ ının kolay yönetmesi hem de personelin özlük bilgilerindeki de ğ işiklikleri takip edebilmesi açısından son derece kullanışlı olabilir. Milli E ğ itim bakanlı ğ ının MEBB İ S sistemi bu tip bir uygulamaya en uygun örnektir.

SONUÇ  ORK İ DE PERSONEL B İ LG İ S İ STEM İ üniversitemizdeki kurumsal yapıyı güçlendirecek çok önemli bir projedir. Şimdilik bir Kullanıcı do ğ rulama sistemi gibi görünse de Personel Takip sistemi ve başka entegre projelerle Dev bir yapı haline gelecek ve Bilgi işlem Daire Başkanlı ğ ımızın iftihar edece ğ i bir Sistem haline gelecektir.

 BEN İ D İ NLED İĞİ N İ Z İ Ç İ N TEŞEKKÜR EDER İ M