KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Cerrahi Aspiratör Cihazi
Advertisements

KURANPORTÖR SİSTEMİ MEHMET ŞENLENMİŞ ELEKTRONİK BAŞ MÜHENDİSİ.
Yaşamımızda elektrik olmasaydı nasıl olurdu?
AYIRICILAR.
AKIM TRANSFORMATÖRLERİ
YAPMASI GEREKEN ASANSÖR İNŞAAT, ELEKTRİK, DEMİR İŞLERİ AÇIKLAMALARI
ALTERNATÖRLER.
TRIMBOX BAYİ EĞİTİMİ EKİM Hoşgeldiniz.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
PANO TASARIMI VE MONTAJ
Montaj Kural Kitapçığı
Yüksek Voltaj Koruyucu
ŞALT SAHASI.
Devre Elemanları Nelerdir? Nasıl Çalışır? Çeşitleri Nelerdir?
DENEY AC-3 Senkron Alternatörlerin Baraya Senkronizasyonu.
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
KESİCİ ÖLÇÜ KABİNİ VE İNDİRİCİ TRAFO MERKEZİ
ELEKTRİK TESİSLERİ KOMPANZASYON.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
1 ERK İSG&İK – –
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ YAPI TESİSAT BİLGİSİ.
Hazırlayan: fatih demir
İzolatör ve Parafudr.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK DEVRELERİNDE KULLANILAN AÇMAKAPAMA ELEMANLARI
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI.
ELEKTRİK VE ELEKTRİK DEVRELERİ
ÜNİTE:4 YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK KONU:ELEKTRİK AKIMI HAZIRLAYAN:
Rasih METE Deniz Asil ÖZCAN
Himel Ürün Grubu Temmuz 2012.
Elektrik Enerjisi Üretimi
AŞIRI AKIM RÖLELERİ.
ÖLÇÜ TRAFOLARI.
ORTAK SAĞLIK VE GÜVENLİK BİRİMİ
SEMRA BOZ FEN BİLĞİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Yıldırımdan Korunma.
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
Orta Gerİlİm Modüler HüCreler
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
KUVVETLİ AKIM DEVRELERİ
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ELEKTRİK MAKİNELERİ VE
ZAYIF AKIM MALZEMELERİ
İş Güvenliği’nde Elektrik Tehlikeleri
ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
ELEKTRİĞİN YOL AÇABİLECEĞİ TEHLİKELER
Uygulama ile İlgili Hükümler REAKTİF ENERJİ TARİFESİ.
HOŞGELDİNİZ MIG-MAG GAZALTI KAYNAK MAKİNALARI K K ayna ayna
7.SINIF ELEKTRİK ENERJİSİ SORULARI. 1: Aşağıdaki araçların hangisinde elektrik enerjisi ısı enerjisine dönüşür? A-Ütü B- Bilggisayar C-Radyo D-Televizyon.
MANYETİK SENSÖRLER VE TRANSDÜSERLER
ELEKTRİK ÇARPMASI.
ŞİRKET VE ÜRÜN PREZANTASYONU HAZIRLAYAN ŞAHİN KESKİN
Kaçak akim koruma şalterleri teknik eğitim semineri Şahin keskin
ELEKTRİKLE ÇALIŞMALARDA İSG
T.C. BÜLENT ECEVİT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ EEM449 AYDINLATMA TEKNİĞİ YÜKSEK ELEKTRİK MÜH. KÖKSAL BAYRAKTAR.
  Pano montajı yapılırken; elektrik panosuna yerleştirilecek malzemelerin yerleri önceden hazırlanır. Pano malzemelerine montajı yapılacak parçalar.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
KOMPANZASYON.
Ototransformatorlar GİRİŞ
Bir-fazlı transformatorların bağlantıları
Kablolama.
GÜZ DÖNEMİ TESİSATA GİRİŞ DERSİ (2. ÖĞRETİM) VİZE SORULARI
ELEKTRİK ÇARPMASI.
 Elektrikli bir aracı çalıştırmak için fişini prizine takarız. Elektrik bir enerji türüdür, ısı ve ışık gibi başka enerjilere dönüştürebilir. Pil, elektrik.
Sunum transkripti:

KAÇAK AKIM KORUMA RÖLELERİ ► Normalde gelen akımla giden akım eşittir. Ancak kaçak akım olması durumunda arada bir fark olacaktır. ► Kaçak akım röleleri basit olarak gelen akımla giden akımı karşılaştırır arada fark varsa devreyi açarak akımı keserler. ► İnsan veya diğer canlı türlerinin elektrik akımına maruz kalmalarını önle ►Elektrik arızalarından meydana gelecek yangın oluşumlarını önlemiş olur.

Kullanım yerlerine göre 2 şekilde üretilirler; Hayat koruması için 30 mA (0,03 Amper) Yangın koruması için 300 mA (0,3 Amper)

Adi (Normal) Anahtar ► Bu anahtarlar içerisindeki kontakların temas etmesi veya etmemesine bağlı olarak bağlandığı elektrik devreye akım geçişini kontrol etmeye yararlar.

Komütatör Anahtar İki ya da iki grup lambayı hepsini birden veya belli bir sıraya göre ayrı ayrı yakıp söndüren anahtarlardır. Genellikle avize ve lamba adedi fazla olan yerlerde kullanılırlar.

Grup Anahtarı ► İki veya iki grup lambayı sıra ile yakıp söndüren anahtarlardır. ►Komütatör anahtarlardan farkları, lamba veya lamba gruplarının hepsini aynı anda yakılamamasıdır.

SİGORTALAR ►Sigorta olarak otomatlar (anahtarlı otomatik sigortalar) kullanılmaktadır. ► Otomatlar ev ve benzeri yerlerde elektrik devresini korurlar. ►Anahtarları sayesinde bağlı bulundukları devrelerin kolayca açılıp kapatılmasını sağlarlar.

L ve G olmak üzere iki tiptedirler; ►L tipleri: Hat korumasında ve evlerde (Ev aydınlatması, priz ve kumanda devreleri gibi) kullanılırlar. ► 6-10-16-20-25-32-40 Amper değerlerindedir. ► G tipleri: Tesislerde ve endüktif yüklerin korunmasında kullanılır. ►Çok sayıda floresan lambalar, cıva buharı ampuller, güçlü elektrik motorları, transformatörler gibi. ► 0,5-1-1,6-2-3-4-6-10-16-20-25-32-40-50-63-125 Amper değerlerindedir.

► Sigortalar bağlı bulundukları devrelerde akımın belirli bir değeri aşması durumunda devreyi acarlar. ► Elektrik tesislerinde akımın istenmeyen bir seviyeye yükselmesi durumunda devreyi açan bir elemandır. ► Sigortalar aşırı yüklenme ve kısa devrelere karşı tesisi korurlar.

Buşonlu Tip Sigortalar Sigorta Türleri Buşonlu Tip Sigortalar ►Akımın belirli bir değeri aşması durumunda sigorta içindeki tel eriyerek devreyi açar. ► Gövde, gövde kapağı, buşon ve buşon kapağından oluşur.

NH –Bıçaklı Sigortalar ►"Alçak gerilim yüksek güç sigortası " anlamına gelmektedir. Yüksek akımları kestiği için yüksek güç sigortası ibaresi kullanılmıştır. ►Kablo, şalter ve pano gibi tesisatın kısa devre ve aşırı yüklenmeye karşı korurlar.

ŞALTERLER ►Şalter Elektrik devrelerinin aşırı akım ve voltaj sebebiyle hasar görmemesi için ve devrenin normal açılıp kapatılması maksadıyla kullanılan elektrik devre kırıcı elemandır. ► Şalterler bulundukları devrede önceden ayar edildikleri akım değerine ulaşınca devreyi hemen veya gecikmeli olarak açarlar. ► Şalterlerin yüksek voltaj hatlarında kullanılmalarına ise disjonktör ismi verilir.

Buatlar ►Elektrik tesisatlarında iletkenlerin birbiri ile bağlantısının yapıldığı ek kutularına buat denir. ► İletkenlerin birbirleriyle buat dışında bağlanmaları elektrik iç tesisat yönetmenliğine göre yasaklanmıştır. ►Kullanılmak istendiği yere göre çeşitli tiplerde ve ölçülerde olabilirler.

Klemensler ► Klemens, kabloların bağlantı ve ek gerecidir. ► Plastik, porselen ve metalden yapılan çeşitleri vardır. ► Çeşitli boyutlarda yapılmaktadır, iletkenlerin kalınlığına göre büyüklüğü seçilmelidir. ► Klemensle ekleme yapılırken iletkenlerin klemens boyuna göre yeterli miktarda açılmasına ve uygun büyüklükte klemens kullanılmasına dikkat edilmelidir.