Ultrasonografi Cihazı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
Advertisements

Çıktı ve Çıkış Aygıtları
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR KULLANIMI VE SAĞLIK
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
Ders Adı: Bilgisayar Donanımına Giriş
YENİ NESİL MR CİHAZI HAZIRLAYAN: HI ROBOT EXPERTS
ÜST BATIN MR.
BDEM 105.
BİLGİSAYAR DONANIMI SELİN POSBIYIK 9/H 551 SIDIKA RODOP ANADOLU LİSESİ
Görüntüleme Teknik ve Araçları
 Feyza BULUT  Memleket: Tokat  Doğum yılı: 1993  Lise: Küçükköy Anadolu Kız Meslek Lisesi  Üniversite: Yeniyüzyıl Üniversitesi  Bölüm: Tıbbi Görüntüleme.
BİLGİSAYAR İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
SAĞLIK YÜKEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ 1/B NERMİN ATEŞ
IŞIK ve SES Bir Ses Oyunu: Yankı Mustafa ÇELİK.
77 CHAPTER GİRDİ VE ÇIKTI. © 2005 The McGraw-Hill Companies, Inc. All Rights Reserved. 7-2 Girdi nedir? Bilgisayar tarafından kullanılan veri ve komutlar.
(1 - 7 NİSAN).
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI
BİLGİSAYARIN MİMARİSİ, TEMEL BİLEŞENLERİ VE ÇALIŞMA MANTIĞI
GÖRÜNTÜLEME TEKNİKLERİ VE ARAÇLARI
E-Öğrenme Nedir?
BİLGİSAYAR DÜNYASI’NA HOŞGELDİNİZ!
CEIT 101 Teorik Vasfi Tuğun - Konu 1- Vasfi Tuğun.
CEIT 101 Teorik Emrah SOYKAN - Konu 1- Emrah Soykan.
BİLGİSAYAR SİSTEMİ.
Bilgisayar nedir? Bilgisayar; Zor ve karışık hesaplar yapabilen büyük miktarlardaki bilgileri depolama kapasitesine sahip otomatik bir cihazdır.
BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ DONANIM OLARAK BİLGİSAYARI TANIYALIM BİLGİSAYARIN BİLEŞENLERİ.
GİRİŞİMSEL ULTRASONOGRAFİ SB İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi İzmir, Mayıs 2011.
BİLGİSAYAR SİSTEMLERİ
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
E-postanın nasıl kullanılır?
DONANIM NEDİR?.
DENETİM MASASI Ayarlar: Ayarlar için, Başlat menüsündeki ayarlar seçeneği kullanılır. Bilgisayara ilişkin birçok ayar seçeneği Denetim Masasında yer alır.
Hazırlayan Filiz SÜTCÜ Memleketi :Ordu Doğum tarihi: 1993
BİLGİSAYARDA DONANIM BİRİMLERİ
Bilgisayar aritmetiksel mantıksal işlemler yapabilen, bilgi depolayan, hatasız ve hızlı işlem yapabilen bir cihazdır.
ULTRASON.
BİLGİSAYARIN ANA PARÇALARI VE ÇEVRE BİRİMLERİ
Bilgisayar Donanımı Bilgisayarın elle tutulup gözle görülen parçalarına donanım denir. Bilgisayar kasasının içindeki parçalara iç (dahili) donanım, dışındaki.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
1 Genel Olarak Pazarlama Öğr. Gör. MEHMET ALİ ZENGİN.
Temel Bilgisayar Bilgileri
Hafta2 Bilgisayar Donanımı Dersi
Kardiovaskuler sistem
Grafik ve Animasyon.
SİSMİK -ELEKTRİK YÖNTEMLER DERSİ- SİSMİK BÖLÜMÜ
Biyomedikal Cihaz Teknolojisi MR Cihazı Tahir Akancan
PERMANANT MAGNET Doğal çubuk mıknatısların büyütülmüş şeklidir. Fe veya Br gibi üzerinde metallerin dizilmesiyle oluşur. RF COİLLER Uyarılmış protonlardan.
Bilgisayar Donanımı Dersi
Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler.
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
EETE264 – BİLGİSAYAR DONANIMINA GİRİŞ
Giriş ve Çıkış Birimleri
DERİNLİK ÖLÇME CİHAZI (ELEKTRİKLİ İSKANDİL)
Bilgisayar Donanımı Dersi
Sağlıklı Büyüme.
DETAYLI FETAL ANATOMİK TARAMA
BİLGİSAYAR DONANIM PARÇALARI
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Donanım somut bir kavramdır. Bu nedenle donanımı, elle tutulur,
Basılı ve Elektronik Ortamdaki Bilgilerin Birbirine Dönüştürülmesi
Bilgisayarın Ana Parçaları ve Çevre Birimleri
SİSMİK PROSPEKSİYON DERS- 10
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
BİLGİSAYAR DONANIM ELEMANLARI * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir. * Fiziksel olarak bir bilgisayarı oluşturan tüm birimlerdir.
Sesten teknolojide yararlanılabilir. 1. Tıpta 2. İletişim alanında 3. Sanayide 4. Uzay teknolojisinde Uzaklık ölçen cihaz engele ses dalgası gönderir.
MONİTÖRLER.
Bilgisayar Donanımı Dersi Bilgisayarın Mimarı Yapısı ve Çalışma Mantığı.
Sunum transkripti:

Ultrasonografi Cihazı

Ultrasonografi nedir? Ses dalgalarından yararlanılarak yapılan bir görüntüleme yöntemidir. İnsan kulağının duyamayacağı frekansta ses dalgaları problar aracılığıyla vücuda gönderilmekte, organlardan yansıyan ses dalgaları ise cihazın ana gövdesinde bulunan bilgisayarlar aracılığı ile görüntü olarak ekrana aktarılmaktadır. Oluşan görüntü fotoğraf kağıdı ya da videoya kaydedilebilmektedir.

Kullanılış Amacı Tanı amacıyla ultrasonografi bir çok tıbbi durumda kullanılmakla beraber hamilelik belki de en sık kullanılma nedenidir. Vücuttaki pek çok organ ultrasonografi ile incelenebilir ki karaciğer, safra kesesi, böbrekler, dalak, tiroid, meme, yumurtalıklar, rahim ve prostat bunlardan bazılarıdır.

Parçaları Ultrasonografi cihazı monitör, prob, anabirim olmak üzere üç ayrı bölümden meydana gelir.

Prob: Ultrason cihazının inceleme sırasında vücüt ile temas eden en önemli kısmıdır. Prob ses dalgalarını üretir ve yansımalarını algılar. Basit bir benzetme yapacak olursak ultrason cihazının ağzı ve kulağı gibi görev yapar. iki ayrı ultrasonografi probu kullanılır. Biri karın cildinden inceleme yapılan "abdominal prob", diğeri ise vajina içine yerleştirilerek inceleme yapılan "vajinal prob"'tur:

Merkezi işleme ünitesi : Prob bir ses dalgası üretip doku içine gönderdikten sonra buradan geri yansıyan ve elektrik akımına dönüştürülen sinyaller merkezi bir işleme ünitesi tarafından değerlendirilir. Dokuların yoğunluğu ve uzaklığına göre bu işlem ünitesi sinyalleri yükseltir filtre eder ve sonuçta görüntüye dönüştürür

Çıktı üniteleri: Ultrtasonik dalgaların CPU'da işlennmesi ve görüntüye dönüştürülmesi ile elde edilen veriler çıktı ünitelerine aktarılır. Bu ünitelerin en çok kullanılanı monitördür. Bu monitör bilgisayar monitörü ile benzerdir. CPU'dan çıkan ve monitörde yansıtılan görüntü disket ya da CD gibi depolama aygıtlarında saklanabilir, bağlı olan bir video ile kasede kaydedilebilir ya da termal bir yazıcı ile kağıda aktarılabilir.

Ultrason Türleri 2 Boyutlu Ultrason En ve uzunluk boyutları olup derinlik boyutu olmayan, dokuların bir düzlem üzerinde görüntülenmesini sağlayan, kliniklerde en sıklıkla kullanılan standart (“geleneksel”) ultrasonlardır.

3 Boyutlu ultrason Normalde standart ultrason cihazlarında yapılan 2 boyutlu (düzlemsel) bir tarama sonrasında, bir bölgenin derinlik boyutu da katılarak 3 boyutlu şekilde görüntülenmesine imkan tanıyan cihazlardır. Ancak 2 boyutlu görüntünün 3 boyutluya dönüşmesi biraz zaman alıcıdır (10-15 dakika gibi).

4 Boyutlu Ultrason En, uzunluk ve derinlik boyutlarını içeren 3 boyutlu (uzaysal) görünümün eş zamanlı olarak (“real time özelliği”) bir monitorde görüntülenmesine olanak sağlayan en son teknolojik ürünlerdir. Önceden üç boyutlu ultrason cihazlarıyla yapılan incelemeler ile anne rahmindeki bebeklerin hareketleri gecikmeli olarak görüntülenebilirken, 4 boyutlu ultrasonografi ile  bebeğin kaşlarını çatması, gülmesi, esnemesi,  parmak emmesi gibi hareketleri anlık ve hızlı bir şekilde izlenebilmektedir.