Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DETAYLI FETAL ANATOMİK TARAMA

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DETAYLI FETAL ANATOMİK TARAMA"— Sunum transkripti:

1 DETAYLI FETAL ANATOMİK TARAMA
Doç.Dr.Başak Baksu

2 SUNUM AKIŞI Detaylı fetal anatomik tarama nedir ?
Detaylı fetal anatomik tarama nasıl uygulanır? Bana birisi eşlik edebilir mi ? Bana veya bebeğime bir zararı var mı ? İşlem sırasında neler incelenir ? Neler görülebilir ? İşleme ait sorunlar var mıdır ? Yaptırmak zorunda mıyım ? Sonuçları ne zaman alabiliriz ? Sorun varsa ne yapılır ?

3 Detaylı fetal anatomik tarama nedir ?
‘İkinci trimester ultrason taraması’ ‘İkinci düzey ultrason ‘ Sıklıkla haftalar arası İncelenenler: Bebeğin büyüme ve gelişimi Anatomik yapıları Plasenta Amniyon sıvısı Yanlış gidebilecek herşey yakalanamayabilir.

4 Nasıl uygulanır? Tıbbi bir uygulamadır. Karanlık bir odada
Kaliteli bir ultrason aleti ile İşin uzmanı tarafından Gebe düz bir muayene masasına uzanır, karın ön duvarı kasıklara kadar açlık şekilde jel uygulanır. Yaklaşık 30 dakika sürer.

5 Bana birisi eşlik edebilir mi ?
Yanınızda birisinin bulunması tercih edilir. Bir sorun varsa yalnız olmayı istemeyebilirsiniz. Çocukla gelinmesi önerilmez.

6 Bana veya bebeğime bir zararı var mı ?
Ultrason, ses dalgası kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Bilinen olumsuz bir etki rapor edilmemiştir.

7 İşlem sırasında neler incelenir ?
Bebeğinizin tüm organları incelenip ölçüler alınır. Detaylı olarak beyin, kalp, batın organları, omurga, uzuvlar ve yüz görüntülenerek sorun var mı? araştırılır Gelişimi normal mi? değerlendirilir. Çoğu zaman herşey normaldir, ancak bazen bir sorun veya şüphe olabilir. Bebeğin eşi (plasenta) ve içinde yaşadığı amniyon sıvısı da incelenir.

8 Neler görülebilir ? Bakılması gerekenlere ait standart
bir liste vardır. Bazı durumlar gebeliğin ilerleyen haftalarında ortaya çıkar. Çoğu bebekte sorun olmadığından, normal detaylı ultrason sonucu ile gebelik takibine içiniz rahat devam edebilirsiniz.

9 İşleme ait sorunlar var mıdır ?
Ultrason ile Down sendromu tanısı konulamaz. Bazı durumlar ultrason ile görülemez. Ultrason fonksiyon hakkında bilgi vermez. Bebeğin pozisyonu veya annenin batın ön duvarı yapısı nedeniyle yeterli görüntü alınamazsa ara verilir.

10 Yaptırmak zorunda mıyım ?
Bu anomali taraması herkese önerilir, ancak yaptırmak zorunda değilsiniz. Detaylı ultrason yaptırmasanız bile gebelik takibiniz normal devam eder.

11 Sonuçları ne zaman alabiliriz ?
Ultrason sırasında sorun olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Muayene sonrası sonuç sizinle görüşülecektir. Takip eden doktorunuza yazılı bir rapor da verilecektir.

12 Sorun varsa ne yapılır ? Bir sorun varsa veya şüphe uyandıysa, ikinci bir görüş istenebilir. İleri tetkik gerekebilir. Ultrason tüm sorunları saptayamaz. Ultrasonda saptanamayan bir sorun ile bebeğin doğma riski hep vardır.


"DETAYLI FETAL ANATOMİK TARAMA" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları