KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık Bakanlığı KVK Çalıştayı
Advertisements

TÜRKİYE BANKALAR BİRLİĞİ
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
KİŞİSEL VE KURUMSAL GELİŞİM OLARAK
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
HUKUKİ YÖNLERİYLE ELEKTRONİK SERTİFİKA
Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
Dernekler Yönetmeliğinde Yapılan Değişiklikler
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
Pratisyen Hekimlerin Hukuksal Sorunları --- Av
Türkiye’de e-sağlığın hukuki çerçevesi
KİŞİSEL SAĞLIK VERİLERİNİN KORUNMASINA İLİŞKİN DÜZENLEMELERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Sevil NEŞELİ DEMİRBAŞ Hukuk Müşaviri.
KAZANIMLAR 5. Bir Türk vatandaşı olarak cumhuriyetin Türk milletine kazandırdığı vatandaşlık temel hak ve sorumlulukları bilincini kazanır.
19ESHS1 Mesut ORTA Hâkim Başkan Yrd. ADALET BAKANLIĞI Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ELEKTRONİK SERTİFİKA HİZMET SAĞLAYICISI (ESHS)
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
SAYILI KAMU İHALE KANUNU İLE KAMU İHALE SÖZLEŞMELERİ KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN Şikayet Sistemine Etkileri Nisan 2009 ANTALYA.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
Tevfik BAYHAN Bakanlık
4734 Sayılı Kanun Madde 10’da Yer Alan “İhale Dışı Bırakılma Durumları”  İle İlgili Sunulacak Belgeler ve Temin Yerleri.
MUHASEBE EĞİTİMİ.
Yrd. Doç. Dr. İdil Işıl GÜL 9 Kasım 2012, Ayfonkarahisar.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Değişiklik Yapılan İhtilaf Direktifinin Yeni Hükümleri Peter.
4734 Sayılı KAMU İHALE KANUNU.
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
Mükelleflerin İzahat Talepleri
İhalelere Katılmaktan Yasaklama Kararı Verilirken Uyulacak Hususlar Alattin ÜŞENMEZ Mali Hizmetler Uzmanı Alattin ÜŞENMEZ.
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
26 EKİM HASTA HAKLARI GÜNÜ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
Slide 1 Yasal Denetim ile İlgili 8. Şirketler Hukuku Direktifi : Denetim mesleğine giriş, karşılıklı tanıma ve firmaların serbest dolaşımı ile ilgili.
4737 SAYILI KAMU İHALE KANUNU BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler
Etik, bireysel ve toplumsal ilişkilerin temelini oluşturan ortak yaşamı mümkün kılan ahlaki açıdan doğru - yanlış ya da iyi – kötü gibi terimleri içinde.
ETİK SÖZLEŞME.
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Fatura İncelemeleri Dr. Önder GÜNGÖR
Bilişim Suçlarına Yönelik Mevzuat. İNTERNET ORTAMINDA YAPILAN YAYINLARIN DÜZENLENMESİ VE BU YAYINLAR YOLUYLA İŞLENEN SUÇLARLA MÜCADELE EDİLMESİ HAKKINDA.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
Kişisel Verilerin Korunması Kapsamında AB Mevzuatı ile İç Hukukumuzdaki Düzenlemelerin Karşılaştırılması Araştırma Ödevi Hazırlayan: L. Cihan GÜLMEZDanışman:
Eşitlik İlkesini Uygula
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
MALİ TATİL İHDAS EDİLMESİ HAKKINDA KANUN Mustafa Dündar Gelirler Başkontrolörü.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
T.C. BAŞBAKANLIK HALKLA İLİŞKİLER DAİRE BAŞKANLIĞI BİMER İLE İLGİLİ TEMEL MEVZUAT.
1 ALT İŞVEREN İŞÇİLERİNİN KAMUDA İSTİHDAMI MART 2016.
Av. Bilge Aydın Temiz BİLGE AYDIN TEMİZ
KAMU HUKUKUNDA ÇOCUK HAKLARI ÇOCUĞUN ANAYASAL TEMEL HAKLARI
REKABET KURUMU TANITIM SUNUMU Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
Temel Hak ve Özgürlüklerimiz
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Bana “Özel”, Başkalarına “Gizli”
Temel HUKUK DERS NOTLARI SON HAFTA
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
TEŞKİLAT VE YÖNETİMİ GELİŞTİRME
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Dernek, kazanç paylaşma dışında belirli ve ortak bir amacı gerçekleştirmek için bir araya gelen kişi topluluğudur. Derneğin unsurları şunlardır: Kişi.
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
MPI Turkey Club Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ve AB Genel Veri Koruma Tüzüğü Çerçevesinde Uyum Süreci.
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
III. Bireysel Başvurunun Kapsamı ve Nitelikleri
Sunum transkripti:

KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI ANKARA Murat UYGUN

Veri Koruma AİHS 8. madde (Özel Hayatın ve aile Hayatının Korunması) OECD İlkeleri 108 Sayılı Avrupa Konseyi Sözleşmesi 95/46 sayılı AB Direktifi 2002/58 sayılı AB Direktifi 2006/24 sayılı AB Direktifi Suç soruşturmasına ilişkin Taslak Direktif 2006/24’ün (Elektronik İletişim Servisleri veya iletişim Ağlarındaki İşlemlere ilişkin Verilerin Saklanması) karşılığı bizde 5651 sayılı Kanun ve buna ilişkin yönetmelik

1982 Anayasası Madde 20- Özel hayatın gizliliği Madde 21- Konut dokunulmazlığı Madde 22- Haberleşme hürriyeti “Kanunun açıkça gösterdiği hallerde” “Usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça” “Gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınan merciin emri bulunmadıkça” Kimsenin üstü özel kağıtları ve eşyası aranamaz ve bunlara el konulamaz.

Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı İlk çalışma - 1988 2003’de son oluşturulan Komisyon 9 Kasım 2005’te Başbakanlığa sevk 2007-2013 AB Müktesebatına Uyum Programı 2008’te kanunlaşması öngörülüyor.

Kişisel Verilerin Korunması Kanun Tasarısı Gerçek ve tüzel kişiler Otomatik olan yollarla (Bilgisayar, Kamera Kayıt Sistemleri vb.) Otomatik olmayan yollarla veri kütüğüne dahil olacak şekilde Bu verileri işleyen tüm gerçek ve tüzel kişiler Sadece kendi veya birlikte oturanlarla ilgili faaliyetler kapsam dışı Veri kütüğünün belli kriterlere göre yapılandırılmış ve ulaşılabilir olması gerekmekte

Tanımlar Kişisel veri Ses, kamera görüntüsü, fotoğraf tanıma dahil Üye ülkelerde değişik tanımlar İlgili kişiyle bağlantı kurulabildiği sürece (Avusturya, Almanya) İlgili kişiyle bağlantı kurma imkanı bulunduğu sürece (Belçika) Tüzel kişiler de bu kapsama dahil 1- Belirli veya kimliği belirlenebilir gerçek ve tüzel kişilere ilişkin bütün bilgileri, Üye ülkelerde farklı tanımlar var Fransa’ya göre bir gerçek kişiyi doğrudan veya dolaylı olarak tanımlamaya imkan verecek herhangi bir şekildeki veri ( 2- Kamera görüntüsü bazı kanunlarda ayrıca düzenlenmiş 3-Diğer ülkelerde otoriteler belirli ilkeler belirlemiş; kişilerin bilgilendirilmesi, belli sürelerle saklanması, ayrı kimliklendirme çalışması olmaması

Tanımlar Kişisel verilerin işlenmesi Sadece kaydetmekle sınırlı değil, daha geniş kapsamlı Veri kütüğü Belirli bir kritere göre Ulaşımı kolaylaştıracak şekilde yapılandırılmış Kişisel verilerin otomatik olan veya olmayan yollarla elde edilmesi, kaydedilmesi, depolanması, değiştirilmesi, silinmesi veya yok edilmesi, yeniden düzenlenmesi, açıklanması veya başka bir şekilde elde edilebilir hale getirilmesi, üçüncü kişilere aktarılması, kullanılmasının sınırlanması amacıyla işaretlenmesi veya tasniflenmesi veya kullanılmasının engellenmesi gibi bu veriler üzerinde gerçekleştirilen bir işlem ya da işlemler bütününü, Gerçek ve tüzel kişilere ilişkin belirli bir kritere göre kişisel verilere ulaşımı kolaylaştıracak şekilde yapılandırılmış herhangi bir kişisel veri grubunu,

Temel İlkeler Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun Belirli, açık ve meşru amaçlar Amaçla bağlantılı, yeterli ve orantılı Doğru ve güncel olması Belirli sürelerle saklanması 1- Güncellik- irlanda 2- Süreler diğer yasal düzenlemelere

Hukuka Uygunluk ? Kanunla işleme Açık rıza Kanunun öngördüğü zorunluluk Kendisinin veya başkasının hayat veya beden bütünlüğü Sözleşmenin taraflarına ait veriler Açıklanmış veya açık sicillerdeki veriler Veri kütüğü sahibinin haklı çıkarları

Hassas Veriler Irk, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep veya diğer inançları; dernek, vakıf ve sendika üyeliği, sağlık ve özel yaşamları ve hür türlü mahkûmiyetleri ile ilgili kişisel veriler Kesin işlem yasağı Genel istisnalar; yazılı rıza, hayat veya beden bütünlüğünün korunması, vakıf, dernek, sendika, siyasi parti, yargılama faaliyetleri, alenen açıklanmış veri, veri kütüğü sahibinin kanunlarla tanınan hak ve yetkileri

Sağlıkla İlgili Veriler Md.7/2-f- Amaçlar Koruyucu hekimlik Tıbbi teşhis, tedavi, bakım Sağlık hizmetlerinin yürütülmesi

Sağlıkla İlgili Veriler Md.7/2-f- Kimler işleyebilir? Sağlık kurumları Sigorta şirketleri Sosyal güvenlik kurumları İşyeri sağlık birimi oluşturmakla yükümlü işverenler Sağlıkla ilgili okul ve üniversiteler

Sağlıkla İlgili Veriler Md.7/2-f- Hangi şartlarda? Genel kural: Özel ve aile hayatının gizliliğini sağlayacak yeterli önlemler İlgili kanunlara uygun olarak Sır saklama yükümlülüğü altında bulunan sağlık personeli gözetimi veya Eşdeğer seviyede sır saklama yükümlülüğü altındaki bir başka kişinin gözetimi Sağlıkla ilgili okul ve üniversiteler

Sağlıkla İlgili Veriler Md.7/3- Genel istisna Temel kamu yararlarının gerektirmesi halinde İlgili mevzuatta yeterli koruma tedbiri bulunması Özel ve aile hayatının gizliliğinin korunması Kurulun izni

Verilerin Üçüncü Kişilere Aktarılması Kanundan doğan bir görevin yerine getirilmesi 6 ncı madde 3. fıkrasının (a) ilâ (d) bentleri Millî güvenliğin ve millî savunmanın sağlanması Suçun önlenmesi veya soruşturulması amacıyla yapılan istihbarî faaliyetlerle ilgili olarak kanundan doğan bir görevin yerine getirilmesi için gerekli olması hâlinde ) Kamu kuruluşları, kamu yararı, sır saklama yükümlülüğü, ilgili kişinin meşru menfaati veya kişisel verilere ilişkin özel koruma kurallarının varlığından bahisle kişisel verilerin üçüncü kişilere aktarılmasını reddedebilir, sınırlandırabilir veya şarta bağlayabilir.

Araştırma, Planlama İstatistik Anonim hale getirilmesi kaydıyla Elde edilen veriler ve sonuçlar üçüncü kişilere aktarılabilir veya yayımlanabilir.

Aydınlatma Yükümlülüğü Veri kütüğü sahibinin kimliği Hangi amaçla Kimlere aktarılacak Yöntem Öğrenme hakkı Düzeltme hakkı

İlgili Kişinin Hakları Öğrenmek Talep etmek Düzeltme, silme veya yok etme Aktarımının engellenmesi Yapılan işlemin üçüncü kişilere bildirilmesi Bu haklar sınırlandırılabilir a) Milli güvenliğin korunması, milli savunmanın gerçekleştirilmesi, suçun önlenmesi veya istihbarat amacıyla yapılan faaliyetlerle ilgili olarak kanundan doğan bir görevin yerine getirilmesi, b) Ceza soruşturması veya kovuşturmasına zarar verilmesinin engellenmesi

Başvuru Usulü Yazılı olarak Onbeş gün içinde cevap Yirmi gün içinde Kurula itiraz Üç ay içerisinde karar Ücret talep edilebilir

Yurtdışına Veri Aktarımı Eşdeğer ve etkin koruma varsa Eşdeğer ve etkin koruma olmasa dahi belli hallerde (Rıza, sözleşme, hayat veya beden bütünlüğü vb.) Ayrıca eşdeğer ve uygun bir korumayı yazılı olarak taahhüt etmesi ve Kurulun izninin bulunması. Gecikmesinde sakınca bulunan haller, 24 saat içinde bildirim İkili sözleşmeler diğer ülkelerde de var. Ayrıca ABnin sözleşmelere ilişkin genel ilkeleri de var.

Sicil Veri Kütüğü Sicili Kamuya açık Başvuruda bildirim Ön inceleme Veri koruma denetim kuruluşu

İstisnalar 6, 11, 16, 17 ve 19 uncu maddeler Milli güvenliğin korunması, milli savunmanın gerçekleştirilmesi veya bu amaçla yapılan istihbarî faaliyetlerin yürütülmesi Kamu düzeninin korunması Suçun önlenmesi, suçun soruşturulması Bütçe, vergi ve mali konulara ilişkin önemli ekonomik ve mali çıkarların gerektirmesi Resmi mercilerin izleme, denetleme veya düzenleme görevleri

Kurum Kişisel Verileri Koruma Kurumu İdarî ve malî özerkliğe sahip Başbakanlıkla ilişkili Yetkilerini bağımsız olarak kullanır Tüm kurumlardan her türlü bilgi ve belgeyi isteyebilir Hiçbir organ, makam, merci ve kişi Kurulun kararını etkilemek amacıyla emir ve talimat veremez

Kurul Dokuz üye Sadece başkanın önceki göreviyle ilişkisi kesilir Görev süreleri altı yıl Toplantı ayda en az iki defa