Diyafram. Diyafram Diyafram nedir Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Dünya Güneş Ay.
Advertisements

KUVVET ve HAREKET Seda Erbil
DUYU ORGANLARI
POZLAMA Pozlama; kullandığınız film üzerinde istediğiniz görüntüyü elde edebilmek için ışığın hangi miktarda geçeceğini(diyafram açıklığı) ve hangi süre.
Sensörler Öğr. Gör. Erol KINA.
HARİTA ÜZERİNDE HESAPLAMALAR
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Görme Sistemi -.
ÇEMBERDE AÇILAR.
Dünya Güneş Ay.
Didem ÖZDEN İlköğretim Matematik Öğretmenliği
FOTOĞRAFÇILIĞIN TARİHİ
FOTOĞRAF Gözde Özendi.
Işığa duyarlı malzemenin, ışığa karşı gösterdiği tepkimeye veya herhangi bir yöntemle görüntü oluşmasına pozlama denir.
İHLAS HABER AJANSI FOTOĞRAF EĞİTİMİ
SU HALDEN HALE GİRER.
Görme keskinliği Hacimli görme Renkli görme İllüzyonlar
Pozlandırma ve Değişkenler
DEĞİŞKENLER ARASI İLİŞKİ
Elektromanyetik Dalgalar
TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
8. SAYISAL TÜREV ve İNTEGRAL
Portre Fotoğrafları: Konu olarak insan kişiliğinin, duygularının ve iç dünyasının ele alındığı fotoğraflardır.
Sıvıların Basıncı İletmesi
UZUNLUKLARI ÖLÇME.
HAZIRLAYAN BAYRAM TOSUN
KUVVET KAVRAMI, ÖZELLİKLERİ VE ÖLÇÜLMESİ
Işık Işık kaynakları Işık ve madde Işığın yayılması Işığın yansıması.
BASINÇ.
AY DEDE.
Obtüratör (Enstantane)
Portre Fotğrafları.
ALGI NEDİR ? Duyusal uyarımların anlamlı deneyimlere çevrilme süreci. Bu deneyim, yani algı, uyarım ile sürecin ortak ürünüdür.
GÖRSEL ESTETİK IŞIK VE RENK Yusuf Kadri Şirinkan.
IŞIK Mercekler Mustafa ÇELİK.
RENK.
GÖZ (Organum visus) Göz ışığı algılayabilecek şekilde özelleşmiş foto reseptörlere sahip bir organdır. Koruyucu yapılar ile algılamada görevli yapılardan.
GÖRME OLAYI VE IŞIK HAZIRLIK ÇALIŞMALARI
Kanalların eğimi, min. ve maks. hızlar
Fotoğraf Stüdyosu Temel Ekipmanları
1- Basıncın değeri izobar denilen birimle belirtilir. Y 3- Aynı basınca sahip olan noktaların birleştirilmesiyle oluşturulan iç içe kapalı eğrilere.
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
TEMEL FOTOĞRAFÇILIK Objektifler.
FEN ve TEKNOLOJİ / SES SESİN YAYILMA HIZI.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
ÇEMBER İZEL ERKAYA
Dünyanın Günlük Hareketi Ve Sonuçları
Neden Fotoğraf Çekeriz ???
Işık Maddenin fiziksel yapısındaki atomik etkileşim sonucu oluşan elektromanyetik saçılımdır. Herhangi bir dalganın iki temel özelliği dalga boyu ve frekansıdır.
FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
GEOMETRİK OPTİK GÖZ VE OPTİK AYGITLAR.
Makinelerin Başlıca Öğeleri
SOSYAL MEDYA UYGULAMALARı MERT AKDOĞAN 9-A. INSTAGRAM Ekim 2010 da kuruldu Instagram, sosyal medyada ücretsiz fotoğraf paylaşma uygulamasıdır 75 milyon.
Diyafram Işığın yoğunluğunu ve kontrol edilmesini sağlayan büyüytülebilen ya da küçültülübilen bir delikten ibarettir. Işık yoğunluğunu ve net alan derinliğini.
RADYOGRAFİK MUAYENE YÖNTEMLERİ
Suya atılan küçük bir taşın su yüzeyinde oluşturduğu hareketler dalga hareketine örnek olarak verilebilir. Su yüzeyinde oluşan dalgalar suyun alt tabakalarını.
FOTOĞRAF MAKİNESİ AYARLARI
TEK OBJEKTİFLİ REFLEKS MAKİNALAR (SLR - Single Lens Reflex)
Paralel Yüzeylerden Kırılma Görünür Uzaklık
ÖRTÜCÜ HIZI (OBTÜRATÖR, ENSTANTANE) NEDİR?
Fotoğraf Çekerken Uyulması Gerekli Olan Temel Kompozisyon Kuralları
FOTOĞRAFTA ALAN DERİNLİĞİ
GÖRME OLAYI VE GÖZ.
Temel fotoğraf teknİklerİ
FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ
Fotoğraf Terimleri- Diyafram
AÇIK-KOYU / IŞIK GÖLGE.
TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
Objektif Çekilecek nesneden gelen ışıkları toplayarak film ya da sensör üzerine net düşmelerini sağlayan mercekler topluluğudur. Objektif seçerken şunlara.
KANUNİ İLKÖĞRETİM OKULU KAHRAMANMARAŞ
FOTOĞRAF ÇEKİM TEKNİKLERİ ESMA ERDOĞANLI 11/G
Sunum transkripti:

Diyafram

Diyafram nedir Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına diyafram diyoruz.

Işığın yoğunluğunu ve kontrol edilmesini sağlayan büyütülebilen ya da küçültülebilen bir delikten ibarettir. Diyaframın görevi, objektiften giren ışığın miktarını ayarlamak ve net alan derinliğini azaltıp çoğaltmaktır

Diyafram göz bebeği gibi çalışır Diyafram göz bebeği gibi çalışır. Yani fazla ışıklı ortamda göz bebeklerimizin  kısılması, az ışığın yetersiz olduğu zamanlarda göz bebeklerimizin açılması gibi.

Diyaframı, işlevi açısından bir musluğa benzetmek olasıdır Diyaframı, işlevi açısından bir musluğa benzetmek olasıdır. Musluk çok açıldığında suyun çok akması gibi, diyafram açık olduğu zaman da filme düşen ışık miktarı artacaktır. “ f ” ile gösterilir. f:1.2 – f1.4 – f1.8 – f2 – f2.8 – f4 – f5.6 – f8 – f11 – f16 – f22 – f32

Diyaframın fotoğrafa 2 önemli etkisi vardır A) Işığa etkisi Diyafram açıldıkça giren ışık çoğalır, kısıldıkça da azalır. Pratik bilgi :çok aydınlık yerde diyaframı kısarız,çok karanlık yerde ise diyafram açarız.

Diyafram çemberinin üzerindeki rakamlar içeriye ne kadar ışık girdiğini gösterir. Rakamlar küçüldükçe (yani açıldıkça) içeriye daha fazla ışık girerken rakamların büyümesi (yani kısıldıkça) içeriye giren ışığın azalması anlamına gelir.

Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR Enstantane : 1/15’sn Diyaftam: f 3.5 İso:100 Odak uzaklığı:18mm Enstantane : 1/15’sn Diyaftam: f 9 İso:100 Odak uzaklığı:18mm Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR Ters ışık yada silüet Güneş yada herhangibi bir ışık kaynağına doğru fotoğraf çekiyorsak diyaframı kısmamız gerekiyor. Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

B) Net alan derinliğine etkisi Net alan derinliği, netlik yapılmış yerin önünde ve arkasında oluşan net bölgedir. Ön plandaki en net nokta ile arka plandaki en net nokta arasındaki uzaklıktır.

Yani biz fotoğraftaki derinliğin net olan alanını belirleyip fotoğrafımıza aktarabiliriz Fotoğrafımızdaki ön ve arka plandaki objelerin tümünü net çekebildiğimiz gibi, ilgi merkezimizin sadece önünü ya da arkasının net olmasını sağlayabiliriz.

Alan derinliğini etkileyen faktörler Diyafram açıklığı : Diyafram kısıldıkça net alan derinliği artar, açıldıkça azalır.

Bunu günlük hayatta uygularsak uzaktaki birisine bakarken gözlerimizi kısarız netleyip göre bilmek için ve göz bebeğimizi iyice açarak bakarsan çoğu yeri flu görürüz.

Fotoğraf:Ali Yusuf ÇAKIL Enstantane : 1/6 sn Diyaftam: f 29 İso:100 Odak uzaklığı:32mm Manzara çekimlerinde genelde kısık diyafram kullanılır.Fotoğrafın her bir noktası nettir Fotoğraf:Ali Yusuf ÇAKIL

Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR Enstantane : 1/200’sn Diyaftam: f 5.6 İso:400 Odak uzaklığı:200mm Açık diyafram kullanılarak ön taraf net arka taraf flu yapılmıştır.net alan derinliği azaltılmış Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır. B) Objektifin odak uzaklığı (Odak uzunluğu) Objektifin odak uzunluğu kısaldıkça, yani görme açısı genişledikçe, alan derinliği artar. Odak uzaklığı arttıkça net alan derinliği azalır.   

Fotoğraf:Emin Kadir GÖKDEMİR

Netlenen Obje ne kadar yakın olursa net alan derinliği o kadar azdır. C) Netlenen objenin fotoğraçıya uzaklığı (mesafeye bağlı alan derinliği):  Netlenen Obje ne kadar yakın olursa net alan derinliği o kadar azdır. 

AÇIK (bulb, 30’’,10’’ 1, 1/2,1 /10, 1/30) KISIK (1/100, 1/500,1 /2000, 1/3000) IŞIK - Işığı bol alır. - Karanlık ortamlarda genelde kullanılır. Işığı az alır. Çok aydınlık ortamlarda kullanılır. ALAN DERİNLİĞİ Alan derinliği azalır.Belirli bir noktayı netlemek için kullanılır. Örneğin ön net arka flu Alan derinliği artar. Her tarafın net olması istenildiğinde kullanılır.

SOSYAL MEDYA FACEBOOK = İNFOTO TIWITTER = İNFOTO https://www.facebook.com/groups/5599344182/ TIWITTER = İNFOTO malatya_infoto INSTAGRAM= malatya_infoto Hazırlayan : Haydar DEMİRTAŞ