Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ"— Sunum transkripti:

1 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
BURSA FOTOĞRAF SANATI DERNEĞİ TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ TEMEL AYDINLATMA İLKELERİ OBTÜRATÖR - DİYAFRAM

2 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
POZLAMA Pozlama; kullandığınız film (Algılayıcı- sensör) üzerinde istediğiniz görüntüyü elde edebilmek için ışığın hangi miktarda geçeceğini (diyafram açıklığı) ve hangi süre boyunca geçeceğinin (enstantane) kontrolüdür. İstediğiniz görüntüyü elde edebilmek için diyafram açıklığı, enstantane ve film hızı ayarlarını doğru yapmak gerekir. Bu üç ayarın arasındaki ilişkiyi iyi bir şekilde kontrol edebilmeniz gerekir.Pozlamayı anlatmadan önce diyafram açıklığı ve örtücü hızlarını bilmek gerekir.

3 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
ENSTANTENE (OBTÜRATÖR): Objektiften gelen ışığın film (Sensör) üzerine düşme süresini belirleyen sistemdir. Örtücünün açık kalma süresine “Enstantane” adı verilir.

4 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
ENSTANTENE (OBTÜRATÖR): Örtücü hızları bir takım standart sayılarla tanımlanmıştır. Bu dizideki rakamlar aslında ters bir dizi oluşturulur ve birimi 1/sn olan bir süreyi tanımlarlar. Buna göre belli başlı örtücü hızı değerleri şunlardır: 1 – 2 – 4 – 8 – 15 – – 125 – 250 – 500 – 1000 – 2000 – 4000 – 8000 Bu değerlerin dışında B ve T değerleri de mevcuttur.

5 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

6 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
DEĞİŞİK ÖRTÜCÜ HIZLARI Düşük Örtücü Yüksek Örtücü

7 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
1\2000 1\1000

8 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
1\15 1\60

9 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

10 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

11 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

12 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
DİYAFRAM: Objektifin içinden geçen ışığın miktarını ayarlayan kontrol mekanizmasına denilir. Diyaframın objektif içindeki yeri

13 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
Diyafram yapısı itibarı ile insan gözü ile aynı fonksiyona sahiptir. İnsan gözündeki iris,yarıçapını büyüterek veya küçülterek retinaya gidecek olan ışık miktarını ayarlar. Diyafram da aynı mantıkla çalışır.

14 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
Diyaframı insan gözünün irisine benzetebiliriz. Işığın fazla olduğu ortamlarda objektiften geçen ışık miktarını azaltmak Ya da ışığın az olduğu ortamlarda objektiften geçen ışığın miktarını arttırmak için diyaframı kullanırız.

15 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
DİYAFRAM AÇIKLIKLARI Işık miktarına göre ayarlanacak diyafram için diyafram açıklığı değerleri kullanılır ve “f” ile gösterilir f 1.4, f 1.8, f 2 ,f 2.8, f 4, f 5.6, f 8, f 11, f 16, f 22, f 32

16 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ

17 Sizinde gördüğünüz gibi en küçük diyafram açıklığı değeri olan f = 1
Sizinde gördüğünüz gibi en küçük diyafram açıklığı değeri olan f = 1.4 , en fazla ışık geçirecek olan diyafram açıklığı değeridir. En büyük diyafram açıklığı değeri olan f = 32 , en az ışık geçirecek olan diyafram açıklığı değeridir. Burada bir ters orantı söz konusudur; diyafram açıklığı değerleri sayısal olarak azaldıkça, ışık geçirgenlikleri artacaktır.

18 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
DİYAFRAM AÇIKLIKLARI Diyaframda rakam küçüldükçe, objektiften içeriye giren ışık miktarı artmakta, rakam büyüdükçe içeriye giren ışık miktarı azalmaktadır.

19 F = 50 mm’lik bir objektifte, bu değerlerin en küçüğü olan f = 1
F = 50 mm’lik bir objektifte, bu değerlerin en küçüğü olan f = 1.4 ve en büyüğü olan f = 32 diyafram açıklıklarını örnek olarak alırsak;f = 1.4 diyafram açıklığı için,diyafram çapı hesaplanırsa; mm bulunur.f = 32 diyafram açıklığı için,diyafram çapı hesaplanırsa; mm bulunur.

20 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
Pozlama başlangıçta da belirttiğimiz gibi; sabit film hızında, f/ diyafram değerleri diyafram açıklığı olarak adlandırılan delik çapından süzülecek ışık miktarını, perde hızı değerleri ise filmin (Sensör) ne kadar süreyle diyaframdan süzülerek gelen ışık miktarı ile pozlanacağını belirler. Diğer bir deyişle sabit film hızında pozlama bu iki değişkenin karşılıklı ilişkisi olarak adlandırılabilir. Bu kural üzerince; T(zaman) iki katına çıkarıldığı takdirde aynı pozlamayı elde edebilmek için ışık şiddetini yarısına indirmemiz gerekir(veya karşılıklı olarak zamanı yarısına indirirken ışık şiddetini iki katına çıkarabiliriz).

21 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
DİYAFRAM – ÖRTÜCÜ HIZI BAĞLANTISI Pozlama sırasında film (Sensör) yüzeyine oluşan ışık iki temel sistem Tarafından kontrol edilir: Bunlar örtücü ve diyaframdır. Objektiften geçerek film (Sensör)üzerine düşen ışığı; diyafram açıklığı miktar, örtücü hızı ise süre olarak kontrol eder.

22 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
DİYAFRAM – ÖRTÜCÜ HIZI 1\500 1\250 1\125 1\60 1\30 1\15 f 2,8 f 4 f 5,6 f 8 f 11 f 16

23 TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ
DİYAFRAM ÖRTÜCÜ HIZI BAĞLANTISI


"TEMEL FOTOĞRAF EĞİTİMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları