ÇEVRE SAĞLIĞI Doç. Dr. M. Esin Ocaktan.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Advertisements

HAVA KİRLİLİĞİ ve KÜRESEL ISINMA
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
Ekosistemde Madde Döngüsü
EKOSİSTEMLERİN İŞLEYİŞİ MADDE DÖNGÜSÜ-ENERJİ AKIŞI
EKOSİSTEMLERDE DEĞİŞKENLİK
Baraj Rüzgâr Akarsu Dalgalar Jeotermal Petrol Su Güneş Doğal gaz Kömür
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
ENERJİYİ VERİMLİ KULLANMAYA NEDEN İHTİYACIMIZ VAR?
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
İKTİSAT Enerji Tasarrufu - Enerji Tüketimi ve Çevre Sorunları -
MADDE DÖNGÜSÜ Canlıların yaşamında büyük önem taşıyan su, karbon, azot, fosfor gibi maddeler, canlı ve cansız çevre arasında dolaşım halindedir. Bazen.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
FEN ve TEKNOLOJİ / FOTOSENTEZ DENEYLERİ
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
EKOLOJİ. EKOLOJİ EKOLOJİ NEDİR? Ekoloji, canlıların birbirleri ve çevreleriyle ilişkilerini inceleyen bilim dalıdır. Ekosistem ise canlı ve cansız.
BESİN ZİNCİRİ ve BESİN PİRAMİDİ
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK AÇISINDAN BİĞA YARIMADASININ BU GÜNÜ VE GELECEĞİ
Madde Döngüleri.
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Metaller, Ametaller ve Yarı metaller
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
YRD. DOÇ. DR. BAHADIR NAMDAR 23 Şubat Haftası
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
İNSAN VE ÇEVRE Kısaca çevre bilimi olarak tanımladığımız ekoloji canlıların birbirleri ile ve yaşadıkları ortamla ilişkilerini inceler.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr. Grv. Mehmet Ali ZENGİN HAVA KİRLİLİĞİ.
DOĞADA MADDE DÖNGÜLERİ
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
Konvansiyonel kaynaklar, Mineral yakıtlar olarak da bilinir. Hidrokarbon ve yüksek oranlarda karbon içeren kömür, petrol ve doğal gaz gibi doğal enerji.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ Yaşama birliğindeki maddeler, canlı ve cansız ortamda yer değiştirirler. Maddelerin bu şekilde yer değiştirmesine modde döngüsü adı verilir.
ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ
KADIKÖY BELEDİYESİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ. ÇEVRE NEDİR? İçinde bulunduğumuz canlı, cansız tüm varlıkların birbirleri ile ilişkilerini içine alan ortam.
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
MADDE DÖNGÜLERİ Dünyamızda maddeler bir döngü içindedir. Maddeler tekrar tekrar kullanılır. Böylece hayat devam eder,canlılar neslini devam ettirir. Madde.
Elif ULUGUT Cansu UYSAL Meltem YILDIRIM Tuğçe Nur YILDIZ Gamze ÖZTÜRK
OKSİJEN DÖNGÜSÜ.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
MADDE DÖNGÜLERİ Canlı yaşamının devamı için su, oksijen karbon, azot ve fosfor gibi temel maddeler gereklidir.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM VE MÜHENDİSLİK İLİŞKİSİ Hazırlayanlar ve sunanlar : Mustafa ÜLGEN Yunus AKBAŞ.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
Biyomların yeryüzünde dağılışını etkileyen faktörler.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
EKOLOJİ VE ÇEVRE BİYOLOJİSİ-III. hafta
Sunum transkripti:

ÇEVRE SAĞLIĞI Doç. Dr. M. Esin Ocaktan

Evrenin Oluşumu The Big Bang Theory Büyük Patlama Kuramı

Büyük Patlama Kuramı Evren atom altı maddelerden ve enerjiden oluşan bir yumak, nebula idi 12-16 milyar yıl önce bir patlama oldu Gökadalar (galaksiler) oluştu, Bunlardan biri Samanyolu gökadasıdır 4.6 milyar yıl önce Güneş Sistemi 4 milyar yıl önce, Küremiz dinginleşti

Birey topluluğu(populasyon) Ekoloji BİYOLOJİK SİSTEMLER SIRALAMASI Güneş sistemi Yerküre Biyosfer/Ekosfer..................................... Ekosistem Tür topluluğu Birey topluluğu(populasyon) Ekoloji Organizma.....................................Alanı Organ sistemleri Organ Hücre Protoplazma...............................Canlı Sistemler Molekül Atom Atom parçaları

Canlıküre çevresi(Ekosfer) %78 Azot %20,9 oksijen, % 0.035karbondioksit, %1 su buharı YERKÜRE Gazküre(Atmosfer) Taşküre(Litosfer) Suküre(Hidrosfer) Canlıküre(Biyosfer) Canlıküre çevresi(Ekosfer)

ATMOSFERİN KATMANLARI

Termodinamik Denge Hali Sistemin çevresi ile denge halinde olmasıdır.

Ekoloji: Canlı varlıkları doğal ortam içinde ve bu ortamı organizmalar ile arasında kurulan ilişkiler bağlamında inceleyen bilim dalı. Çevre bilimleri: Yapay ve doğal çevre üzerindeki bozulmaları gidermek amaçlı çalışmalar yürüten bilim dalları

Ekosistem Sınırları belli bir bölge içinde yaşayan üreticiler, tüketiciler, ayrıştırıcılar ve onların cansız çevrelerinden oluşan; enerji akımı, mineral döngüleri ve populasyon denetim işlevlerini kapsayan birimlerdir.

Ekosistem Ögeleri Cansız *İnorganikler *Organikler *Fiziksel Koşullar Canlı *Üretici *Tüketici *Ayrıştırıcı Cansız *İnorganikler *Organikler *Fiziksel Koşullar

Ekosistem Öğelerinin Bağlantısı Enerji Akımı Kimyasal Madde Döngüleri Populasyon Denetimleri Ekosistem Sağlığı ile İlgili Kavramlar Homeostazis Kararlılık Sürdürülebilirlik Esneklik

Ekolojik Denge: Bir sitemin hiçbir sorun yaratmayacak şekilde işlevini yerine getirmesidir. Fizyolojik Önlemler: Ekolojik dengenin sağlanması için canlılar dünyasındaki davranışlardır. Ağaçların sonbaharda yapraklarını dökmesi,bazı hayvanların kış uykusuna yatması gibi. Ekolojik Döngüler: Maddelerin ekosistem içindeki canlı ve cansız çevre arasında alınıp verilmesi ile oluşan dolaşım. Biyosferdeki tüm maddeler, ekosferde sürekli devirler yapar Gaz tipi -Ör:Azot Sedimenter tip-Ör:Fosfor En önemli çevre sorunları bu döngülerin bozulmasıyla bağlantılıdır

BAŞLICA ÇEVRE SAĞLIĞI KONULARI Yeteri kadar ve temiz su sağlama Katı ve sıvı atıkların zararsızlaştırılması Gıda sağlığı ve yeterli dengeli beslenme Hava kirliliği ile mücadele Konut sağlığı Diğer (endüstri, gürültü, radyasyon vb)

Ekosistemlerde Besin Zinciri ve Enerji Akımı

CO2 Karbon Çevrimi H2CO3 SU FOTOSENTEZ FOSİLLEŞME KÖMÜR PETROL GAZ DOĞAL ÇIKIŞ YAPAY ÇIKARMA

AZOT ÇEVRİMİ ATMOSFERİN %80’İ AZOT ELEKTRİK ETKİSİ İLE AZOT DİOKSİTLER ORGANİK AZOT İNORGANİK AZOT SU İLE NİTRİK ASİT NİTRİT PARÇALAYICILAR ÖLÜM- AMONYAK AZOBAKTERLER NİTRİT NİTRAT

FOSFOR ÇEVRİMİ KAYALAR ( inorganik tuzlar ) SUDA ERİR

KÜKÜRT ÇEVRİMİ ATMOSFER (SO2 , H2SO4) YERKABUĞU YANARDAĞLAR VE BATAKLIKLAR FOSİL YAKITLAR

Su çevrimi

Doğal Temizleme Mekanizmaları 1. Taşıma ve seyreltme 2. Fizik parçalama ve birleştirme 3. Biyolojik yapım ve yıkım 4. Kimyasal yapım ve yıkım

Maddenin Korunumu Yasası Enerjinin Korunumu Yasası

ÇEVRE KİRLİLİĞİ NEDENLERİ Doğal temizlenme kapasitesinin aşılması Doğal temizlenme kapasitesinin azaltılması Çevrimi yavaş maddeleri yoğunlaştırma Çevrimi olmayan maddelerin üretimi

Küresel Çevre Kirliliği Sorunları Asit yağışları Sera etkisi Ozon tabakasının delinmesi Ötrifikasyon Erozyon

Asit Yağışları İnsan aktiviteleri ile salınan kükürtdioksit ve nitrözoksitin (SO2 , NOX ) havada su ve oksijenle reaksiyona girerek sülfürik asit ve nitrik asite dönüşmesi ve yağmurlarla yeryüzüne inmesidir. Ormanlar ve bitkiler ölür. Algler, balıklar, topraktaki mikrocanlılar ölür. Toprakta tuzlar erir. Verimlilik zalır, erozyon artar. Yapıların, tarihi eserlerin vb. ömrü kısalır

Sera Etkisi Başta karbondioksit ve metan olmak üzere sera gazlarının güneş ışınlarını tutarak dünyanın ortalama sıcaklığını artırmasıdır. Dünyanın sıcaklığı artar. Buzullar erir. Doğal afetler olur. Su ve gıda sıkıntısı ortaya çıkar. Salgın hastalıklara neden olur. İklim değişir.

CO2

Ozon tabakasının delinmesi Kloroflorokarbon gazlarının ozon tabakasını inceltmesi ve güneşin zararlı ışınlarına karşı koruyuculuğunun kalkması ile oluşur. Canlılardaki DNA tahrip olu. Deri kanserleri artar. Bağışıklığı olumsuz etkiler. Gözler olumsuz etkilenir. Birincil besin üretimi etkilenir.

Ozon tabakasının delinmesi

Ötrifikasyon Yerüstü su kaynaklarının suni gübrelerle, deterjanlarla (azot ve fosfor) kirlenmesi ve su bitkilerinin aşırı büyüyerek sudaki oksijeni tüketmesi sonucunda oluşur.

Erozyon Toprağın üst verimli tabakalarının yağmur suları ile derelere denizlere akması ile kaybı ile ortaya çıkar. Toprağın verimi düşer. Yeşil örtü azalır. Toprak kayması, sel ve yer altı su kaynaklarında azalma olur. Barajların ömrü azalır Mikro canlılar ölür, biyolojik çeşitlilik olumsuz etkilenir. İklim karasala döner ve çölleşme olur.

Yerel Çevre Kirliliği Sorunları Atmosfer kirlenmesi Toprak kirlenmesi Su kirlenmesi Biyosfer kirlenmesi

Çevrenin İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi Doğrudan hastalık etkeni/nedeni olabilir Hastalıklara predispozanlık yapar Hastalıkların seyrini etkiler Hastalıkların yayılmasına neden olur

EPİDEMİYOLOJİK ÜÇLÜ KİŞİ/KONAKÇI/HOST ETKEN/AJAN Yaş Cinsiyet Davranışlar Fizik Biyolojik Sosyal ÇEVRE Fizik Biyolojik Sosyal

Hastalık Etiyolojisi Gerekli Neden/Yeterli Neden Gerekli neden:Hastalığın ya da durumun oluşması için kesinlikle bulunması gereken etmen (etken/ajan) Yeterli neden:Bir hastalığın oluşmasında bir arada bulunan ve kişiyi olumsuz etkileyen etmenlerin tümü

Sağlık Açısından Çevre Fizik çevre Biyolojik çevre Sosyal çevre

Çevre Kirliliğinin Önlenmesi Eğitim (kişi, toplum, insanlık bilinci) Demokrasi ( insanın insana ve doğaya egemenliğinin sınırlanması, dayanışma ve çevre hakkı) Tüketimin kontrol edilmesi ( gereğince tüketerek tüketimi azaltma, dayanıklı ürün, en az atık bırakan ürün) Sağlık öncelikli kalkınma Sürdürülebilir kalkınma(doğayı kirletmeyen ve tüketmeyen kalkınma, çevresel etki değerlendirmesi yenilenebilir/tükenmez enerji kaynakları kullanma) Atıkların zararsız hale getirilmesi

Çevre Koruma İlkeleri Sürdürülebilir kalkınma Bütünleyicilik Çevreye özen Çevre sınır tanımaz İşbirliği Kirleten öder Kaynağında önleme Sorumlulukların paylaşılması

Çevre Koruma Araçları Yasal Yükümlülükler Yasaklama,ruhsatlama, sınır değerler koyma, İşaretleme,ÇED Parasal yükümlülükler Çevre vergisi, kirletme harçları, teşvikler, zorunlu depozito Genel destekleyici araçlar Halkı bilinçlendirme, çeşitli grupların organize edilmesi

Yerel Çevre Sağlığı Programları Yeteri kadar ve temiz su sağlama Katı ve sıvı atıkların zararsızlaştırılması Gıda sağlığı ve yeterli dengeli beslenme Hava kirliliği ile mücadele Konut sağlığı Gürültü Radyasyon Endüstri sağlığı