Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yağış.
Advertisements

Akış Katsayısı Bir kanalın toplama havzasına düşen yağışların tamamı kanallara intikal etmez. Bir kısım buharlaşır, bir kısım yüzey boşluklarında tutulur,
RÜZGARIN BASINCA ETKİSİ
TARIMSAL YAPILARDA HAVALANDIRMA SİSTEMLERİ
Neden dünyanın her yerinde aynı zamanda aynı mevsimler yaşanmaz?
İKLİM VE ATMOSFER.
SU HALDEN HALE GİRER.
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
TÜRKİYE’DE İKLİM.
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
Ağır Ama Hissedemediğimiz Yük: BASINÇ. BASINÇ MİLİBAR Atmosferdeki gazların ağırlığına bağlı olarak yeryüzüne uyguladığı etkiye BASINÇ denir. Basınç Birimi.
MEVSİMLER.
İKİNCİ NESİL METEOSAT ( MSG ) UYGULAMALARI GÜNDÜZ MİKROFİZİĞİ RGB *ROSENFELD Çeviren: Celil Kaplan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Uzaktan Algılama Şubesi.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ KASIM 2005 agri.ankara.edu.tr/~sonmez
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Belgin ÇAKMAK.
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
SU HALDEN HALE GİRER.
Atmosferin Katmanları
Konu : türkiye’de iklim bölgeleri
METEOROLOJİ DERSİ SICAKLIK Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
METEOROLOJİ DERSİ METEOROLOJİK RASATLAR VE RASAT PARKI
İZMİR METEOROLOJİ BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ YAĞIŞ ve SICAKLIK RAPORU
İklimler Nasıl Oluşur? İklimler; sıcaklık, basınç - rüzgarlar ve nem - yağış özelliklerinin bir araya gelmesiyle belirir. İklimi oluşturan bu elemanlardan.
BAHÇE BİTKİLERİNİN EKOLOJİK ve FİZYOLOJİK İSTEKLERİ
SU HALDEN HALE GİRER.
BİTKİ SU TÜKETİMİ VE SULAMA SUYU İHTİYACININ BELİRLENMESİ
YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ Prof.Dr.Belgin ÇAKMAK. YAĞMURLAMA SULAMA YÖNTEMİ Sulama suyu borularla araziye iletilir ve borular üzerindeki yağmurlama başlıklarından.
METEOROLOJİ DERSİ BUHARLAŞMA Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR.
Dünyamız Güneş Gece Ve Gündüz Yağmur Hava Durumu
BİTKİ KATSAYISI, SULAMA RANDIMANI, ETKİLİ YAĞIŞ
BUHARLAŞMA Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
METEOROLOJİ DERSİ SİS Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
MEVSİMLER
S I C A K L I K.
4. BÖLÜM SULAMA SUYU İHTİYACI
METEOROLOJİ DERSİ NEM Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
FİCUS BENJAMİNA.
Hazırlayanlar Müge Çagman G. Pınar Sıdal
KÜRESEL ISINMA.
METEOROLOJİ DERSİ RASAT PARKI Prof. Dr. Belgin ÇAKMAK.
METEOROLOJİ DERSİ RÜZGAR Prof.Dr. Ahmet ÖZTÜRK.
Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 10 KASIM 2009
SİS Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
Prof. Dr. M. Ali TOKGÖZ 4. HAFTA
NEM Prof.Dr. M. Ali TOKGÖZ.
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
İKLİM ve İKLİM DEĞİŞİMLERİ
Hava Olayı, Hava Durumu ve İklim
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
HİDROGRAFİ VE OŞİNOGRAFİ (DERS) 4. HAFTA Doç. Dr. Hüseyin TUR
FOTOSENTEZ.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
CEPHELER YİĞİT GÜVEN.
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
 Kıtaların orta kesimlerinde deniz etkisinden uzak yerlerde, ve Kuzey Yarım Küre’de etkili olan iklim çeşitidir. Kışları soğuk ve , karlı geçer, yazlar.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
hava durumu
KÜRESEL ISINMA. İÇİNDEKİLER: Küresel ısınma nedir? Sera etkisi nedir? Sera etkisinin zararları Küresel ısınmanın nedenleri Küresel ısınmanın beklenen.
DÜNYADA ÇAY EKİM ALANI Dünya genelinde 45 ülkede toplam ha alanda çay üretimi yapılmaktadır. Çay üretim alanları sıralamasında Çin he.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. Kuş türlerinin yaklaşık % 11’i yok olma tehlikesi altındadır. Yeryüzünün % 75 ‘i okyanuslarla kaplıdır. Her dört yılda bir dünya.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ. EKOLOJİK KAVRAMLAR Ekoloji: Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan etkileşimim inceleyen bilim dalıdır. Populasyon: Belirli.
İKLİM VE HAVA HAREKETLERİ
Bitkiler * Fidelerin en elverişli dikim tarihinin saptanabilmesi için Antalya Meteoroloji İstasyonuna ait 30 yıllık bir süre içerisinde Mart ayında.
SULAMA YÖNTEMİNİN SEÇİLMESİNE ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Bitki-hayvan Hastalık ve Zararlıları
SICAKLIK ETKİSİ Sıcaklığın bitki üzerindeki etkilerini ortaya koyan yıl içerisinde de vejetasyon süresini etkileyen bir takım değerler vardır. Bu değerler;
Sunum transkripti:

Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009 METEOROLOJİ Prof. Dr. F. Kemal SÖNMEZ 15 EKİM 2009

Günlük Sıcaklık Ölçümleri 7, 14, 21 de kuru termometre ile yapılır. Günlük ortalama sıcaklık. Maksimum ve minimum sıcaklıklar.

Sıcaklık yönünden belirli günler Yaz günü, Tropik gün, Kış günü, Donlu gün, Şiddetli donlu gün, İlk don, Son don

Radyasyon donu Bulutsuz ve rüzgarsız gecelerde yeryüzünden kaçan sıcaklığın oluşturduğu donlardır. Soğumanın tepelerden ovalara akmasına “katabatik akma” denir.

Rüzgar (adveksiyon) donu Soğuk hava katmanlarının rüzgarlarla bir yüzeyi kapatması ile meydana gelir.

Sıcaklık ve bitki Termoperiyot ve termoperiyodizm Öğlene kadar sıcaklık artar nispi nem düşer. Öğleden sonra sıcaklık azalır, nispi nem artar.

Sıcaklık ve bitki Bitkilerin büyük kısmı 7-38 oC sıcaklıklar arasında optimum gelişmelerini sürdürürler. Bitkilerin sıcaklık istekleri yetişme dönemlerine göre değişiklik gösterir.

Sıcaklık ve bitki Çavdar 1-2 Buğday 3-4 Arpa Yulaf 5-6 Bezelye 7-8 Bitki Çeşidi Çimlenme derecesi oC Çavdar 1-2 Buğday 3-4 Arpa Yulaf 5-6 Bezelye 7-8 Mısır 10-11 Tütün 13-14 Pamuk 14-16

Optimum sıcaklıklar Mısır 20-26 Pamuk 26-32 Soğan 12-24 Turunçgil Bitki Çeşidi Optimum Sıcaklık oC Mısır 20-26 Pamuk 26-32 Soğan 12-24 Turunçgil 22-32

Meyve ağaçlarında dona dayanım Tomurcuklanma Çiçeklenme Meyve bağlama Elma -3.9 -2.2 -1.7 Şeftali -2.8 -1.1 Armut Erik

Sıcaklık ve Bitki Sıcaklığın yavaş düşüşü bitkilere zarar vermeyebilir. Ani sıcaklık düşüşleri ve uzun süreli olması bitkilerde kalıcı zararlar bırakabilir. Örneğin bir çalışmada şeftalide birkaç saat içinde sıcaklığın –17 oC düşmesi ile % 95-100 zarar meydana gelirken, yavaş yavaş ve uzun bir sürede –18 oC düşmesi % 15-20 zarar verdiği belirlenmiştir.

Bitki sıcaklığı Bitkilerde sıcaklık, güneş enerjisinden toprağa ve bitkinin etrafındaki havaya gelen radyasyondan başka, bitkilerin kendi durumları ile de ilgilidir. Bu nedenle bitkinin bulunduğu çevre iklimi ile bitki arasında sürekli değişen bir ilişki vardır. Bitkilerle kaplı bir alanda, bitkilerin bulunduğu yükseklik içinde özel bir klima meydana gelmektedir.

Bitki sıcaklığı Bitki klimasının ve özellikle bitki sıcaklığının meydana gelişi sıcaklık değişimi ile açıklanabilir. Toprak üzerinde sık bir örtü gibi kapatan patates gibi bir bitkiyi ele alırsak. Böyle bir yüzeye gelen solar radyasyonun hemen tamamı bitki yüzeyinde tutulur ve ancak çok az bir kısmının toprağa geçmesine izin verilir.

Bitki sıcaklığı Bitkilerle kaplı bir alan ile çıplak bir toprak yüzeyi arasında sıcaklığın dikine değişiminde de farklılıklar görülebilmektedir. Çıplak toprak yüzeyinde gündüzleri genellikle en yüksek sıcaklıklar hemen yüzeye değen havada meydana gelirken, bitki ile örtülü yüzeylerde bu en yüksek sıcaklık bölgesi daha yukarılarda oluşmaktadır. Geceleri de en düşük sıcaklık zonu yapraklar bölgesine yerleşmektedir.

Bitki sıcaklığı Bitki klimasının karakterini belirleyen konuları şöyle sıralayabiliriz : Bitki örtüsünün gelişme periyodundaki mevcut durumu, Bitki örtüsünün sıklığı, Bitkilerin morfolojik özellikleri

Bitki sıcaklığı Düşey doğrultuda toprak yüzeyine yakın olan bölümlerde bir sıcaklık değişiminin meydana gelişi ancak radyasyonun fazla olduğu ve rüzgar hızının çok düşük olduğu durumlar için geçerlidir. Rüzgarlı havalarda bitki kliması oluşmaz.

Bitki sıcaklığı Tarımsal meteorolojide iklim etkenleri, ekolojik etkenler olarak dikkate alınmaktadır. Bu nedenle, bitki sıcaklığı hava sıcaklığına bağlı olarak değişen bir yapıdadır. Bilindiği gibi bitkiler, insan veya hayvanlarda olduğu gibi özel bir sıcaklığa sahip değillerdir. Bitki sıcaklığı tamamen ısı değişimi sonucunda meydana gelmektedir.

Bitki sıcaklığı Havanın ısınması sırasında hava ile yaprak yüzeyi arasındaki sınır tabakasının sıcaklığı, (yaprak sıcaklığı - hava sıcaklığı) şeklinde değişir. Yaprak yüzeyinin sıcaklığı da radyasyonun şiddetine, ısı iletim katsayısına () ve transpirasyonuna bağlıdır.