KLİMALI OTOMOBİL SÜRÜCÜ KOLTUĞU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kütle varyansı için hipotez testi
Advertisements

KARIŞIMLAR AYRILABİLİR Mİ?
ELEKTROKARDİYOGRAFİ (EKG)
MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.
Göz Hareketlerini İzleme Yöntemiyle Üniversite Web Sayfalarının İncelenmesi Yaşadığımız çağda insanların elektronik ortamda sunulan bilgileri bulma ihtiyaçlarını.
HAFIZALI KOLTUKLAR VE AYNALAR
ANOVA.
Asansör Simülatörünün Ürettiği Sonuçlar Üzerinde Yapılan K-means++ Kümeleme Çalışması ile Trafik Türünün Tahmini M. Fatih ADAK Bilgisayar Mühendisliği.
Veri Toplama, Verilerin Özetlenmesi ve Düzenlenmesi
Silgili Kurşun Kalem. Tahta kısım. Şekillendirme – Donanım (Makine, teçhizat vb) Metal – Hammadde » Madencilik » Yerküre oluşumu » ENERJİ » İşgücü-GİT.
Türk Hipertansiyon Prevalans Çalışması PatenT2
ÖRNEK FABRİKA RAPORU ENERJİ TASARRUFU ÇALIŞMASI RAPOR FORMATI
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
Maddenin Tanecikli Yapısı VE Isı
A.ŞAHİN ŞUBAT 2004 Abdulmuttalip ŞAHİN Master Formatör ©
FEN ve TEKNOLOJİ / ISI ve SICAKLIK
Titreşimli Çalışmalarda İSG
YAZAR: Aylin TUTGUN ÜNAL
EGEMEN ZENGİN PROBLEMİN VEYA UYGULAMANIN ANLASILMASI VE TANIMLANMASI Yol düzgünsüzlerinden meydana gelen kamyon kabini titreşimlerinin şoförlerde.
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
ERGONOMİ Aytunç KIVANÇ Çevre Komisyonu Üyesi
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
Grup: OM07BII_01 Hazırlayanlar: Ferhan İlyas Burak ÖZENÇ VURAL YAKARÖZKAN EURO-NCAP TEST STANDARTLARI VE SEÇİLEN 6 ADET OTOMOBİLİN STANDARTLARA GÖRE KIYASLANMASI.
İLKÖĞRETİM Bilgisayar ve Sağlık.
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Tahta + Grafit uç + Silgi + Silgi tutucu + Tasarım Rev 0 –
Entelektüel Sermaye ve Firma Performansı İlişkisi Üzerine Bir Çalışma
DÖRT MEVSİM.
BİT KULLANIMI VE SAĞLIK
ROBOT KONTROLÜ HAZIRLAYANLAR Kenan ÖZTEKTEN Sıla KARASU Arif ADALAR
FEN LABORATUVARINDA ÖLÇÜ HATALARI VE ANLAMLI RAKAMLAR
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-2.
SÜPERSONİK NOZUL TASARIMININ TEORİK VE DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ
VÜCUDUMUZUN BÖLÜMLERİ
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
Bölüm 3: Seri ve Paralel Direnç Devrelerinin İncelenmesi-2
TRANSPORT KÜVÖZ.
TÜRKİYENİN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Isıtma Sistemlerinin Otomasyonu ve İnternet Üzerinden Kontrolü 2 Şubat 2007 KÜTAHYA İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹ İbrahim UZUN² İrfan ATABA޹ Mevlüt ARSLAN¹.
DİFERANSİYEL TARAMALI KALORİMETRİ
ÇEVRE FAKTÖRLERİNİN İŞ YAŞAMINA ETKİSİ 1-İklim 2-Gürültü 3-Mekanik Titreşimler 4-Aydınlatma 5-zararlı Maddeler 1.
METALURJİ VE MALZEME MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Araştımanın Kapsamı Her ay Türkiye kent / kır genelini temsili nitelikte, toplam 18 ilde gerçekleştirilen OMNIBUS araştırmanın EYLÜL ayı çalışmasında C-LINE.
Bölüm Dili İngilizce ve Türkçe Olan Öğrencilerin İnternet Ortamında İngilizce Kullanma Alışkanlıkları ve Tutumları.
Materials and Chemistry İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği İstanbul Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Döküm Prensipleri.
Araştırma Başlığı: İlköğretim öğrencilerinde matematik kaygısı ile matematik başarısı arasında bir ilişki olup olmadığının incelenmesi Grup Adı: M&M’S.
Benlik Saygısı ve Akademik Başarı arasındaki ilişki
POLATLILILAR FER İ YA NUR TA Ş KAYA-EZG İ M İ HR İ BAN TARHAN.
Grup 101 Berat Duman Salih Yartunç.   Bu çalışmanın temel amacı Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin sosyal kaygı düzeyleri, kaygı duyarlılıkları ve.
GRUP ADI LAST SEEN.
BİLİMSEL ÇALIŞMA NASIL YAPILIR
KafaDark Özge Eymur Aşkın Mezgitli
Araştırmanın Başlığı Kayseri Melikşah Üniversitesi psikoloji bölüm öğrencileri ile diğer bölüm öğrencilerinin empati yapma eğilimlerinin incelenmesi.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
YURTTA KALAN ÖĞRENCİLERİN KAYGI DÜZEYİNİN DEPRESYONA ETKİSİ NEDİR ?
Grup adı : Şizoid grup üyeleri : Barış POLATTAĞ, Emine serap YILMAZ problem cümlesi: Melikşah Üniversitesi öğrencilerinin bağlanma stillerinin bazı değişkenlere.
HAVALANDIRMA  Havalandırma;çalışma ortamının ısısını düşürerek,çalışma ortam havasında bulunan ve çalışanların solumak durumunda kaldıkları hava kirletici.
SICAKLIK Bir cismin ne kadar sıcak olduğunun ölçüsüdür. Derideki duyu alıcılarının yardımıyla bir cismin sıcaklığı konusunda kabaca da olsa bir izlenim.
Yapay Zeka Algoritmaları
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
Habibe GÜLER1, Nazan ÜZÜM1, Kurtuluş OLGUN1
Periyodik Kontroller-Ölçümler
ELEKTRİK ARK SPREY KAPLAMA TEKNOLOJİSİ VE UYGULAMALARI
7th International Congress of Research in Education
Figüre 1. Anket ve sonuçları
Ezel Nur KORUR1 Erman ÖNCÜ2
Endüstri mühendisliği.
…………………………………………………………………………………………………
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

KLİMALI OTOMOBİL SÜRÜCÜ KOLTUĞU

Neden bu konu?

NEDEN KLİMALI OTOMOBİL SÜRÜCÜ KOLTUĞU? Otomobilin genel kliması kişinin sırtına etki etmez ve vücutta sıcaklık farkı oluşur. Çok sıcak yaz günlerinde veya çok soğuk kış günlerinde otomobilin genel kliması sürücü için yeterli olmamaktadır. Ortam kliması ilk etapta sürücüye etki etmemektedir. Otomobilin ısınması ya da soğuması belli bir zaman almaktadır.

Alman ADAC “Motorwelt” dergisinin C sınıfı on beş farklı marka 13000 otomobil sürücüsü ile yaptığı anket sonucunda “otomobilinizde neyin daha iyileştirilmesini istiyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplarda %12 ile en çok “koltuğun iyileştirilmesini istiyorum” cevabı baş sırayı almıştır iyileştirme koltuk motor İç donanım Gürültü ve titreşim Değerlendirme(%) 12 6 5 3

Klimalı otomobil koltuğunun çalışma prensibi

DENEY ÇALIŞMASI Dört ayrı firmanın ürettiği koltuk Koltuklarda 5 ayrı ısıtma ve soğutma fonksiyonları Koltuklar klima odasında simülasyon düzeneğinde Koltuk ayarları deneklere bırakılmış

DENEY ÇALIŞMASI Deneklerin özellikleri Deney parametreleri Sürüş simülasyonu Deney odaları Deneyler Darmastadt teknik üniversitesi, makine mühendisliği bölümü, iş bilim kürsüsünün klima odasında yapılmıştır.

Deney sırasında yapılan ölçümler Objektif Ölçümler

Sübjektif Ölçümler Deneklere objektif ölçümlere paralel olmak üzere sorulan sorular *arka baldırınızı, karın bölgenizi, göğüs bölgenizi… nasıl hissediyorsunuz?

Deney Sonuçlarının İncelenmesi Sübjektif sorgulama verileri, objektif ölçüm sonuçları ile birleştirilerek SPSS veri değerlendirme programı yardımıyla tüm sonuçlar değerlendirilmiştir.

SONUÇ Göğüs bölgesi incelendiğinde sübjektif sorgulama ile sorgu bölgesinde ölçülen deri sıcaklığı arasında anlamlı ilişki olmadığı görülmüştür. Koltuğa yaslanılan bölüm olan sırt ve bel bölgesinden alınan sonuçlar birbiriyle çelişmektedir.

SONUÇ Deneklerin kendilerini iyi hissettikleri sıcaklık aralığı 280C ile 350C arasında değişmektedir. Bu da çok geniş bir aralıktır.

Bu Nedenlerden Dolayı Avrupa’nın önde gelen üniversiteleri tarafından çalışmalar devam etmektedir. Konunun yeni ve halen araştırılıyor olması, ülkemiz de bu tür çalışmalara öncülük etmesi bakımından önemli bir yer teşkil etmektedir.

ANCAK… Sürücü vücudu üzerindeki sıcaklık farklılıklarından ve hava akımından dolayı hasta olabilmektedir. Klimalı otomobil koltuğunda ise, bu defa aynı etkinin klimalı koltuğun sürücüye temas eden yerleriyle temas etmeyen yerleri arasında oluşabilecek sıcaklık farkından dolayı problem olacağı düşünülebilir. Ancak, otomobilin genel kliması kullanılmadan da, sadece koltuk kliması kullanılarak yapılan deneylerde, koltuk klimasının vücudu homojen bir şekilde soğutmayı sağladığı görülmektedir.

Mühendis ve Makine Cilt: 45 Sayı: 539 2) Endüstri Mühendisliği Dergisi Cilt: 17 Sayı: 1 Sayfa: (2-12)

BENİ DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM