ÇEVRESEL VE MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI ÇALIŞMA GRUBU YILIN MAKALESİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Nefize Gökmen, Ömer Deniz, Ayşe Yıldız
Advertisements

Cinsel Dokunulmazlığa Karşı Olaylarda Mağdurların Ruh Sağlığı Boyutu
MESLEK HASTALIKLARI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Doç. Dr. Öner BALBAY Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi
Acıbadem Üniversitesi
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) TANIMI SINIFLAMASI RİSK FAKTÖRLERİ PATOFİZYOLOJİSİ EPİDEMİYOLOJİSİ.
Multivitamin Use and the Risk of Mortality and Cancer Incidence
Yeni Büyük Klinik Çalışmalar
Terminolojik Kayıt ve Veri Kategorileri Doç. Dr. Ender Ateşman.
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
İŞYERİNDE İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ ORGANİZASYONU
Kauçuk Fabrikası Çalışanlarında Mesleksel Astım
Dr. Eyüp Sabri Uçan Türk Toraks Derneği Genel Başkanı
MESLEK HASTALIKLARININ NEDENLERİ
Titreşimli Çalışmalarda İSG
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH)
Reflektörler işyeri sağlığına çevrilmiş durumda Almanya: “14 yıldan bu yana ilk kez kaza sayısında artı ş kaydedildi "Psişik hastalıkların sigorta sistemine.
PRETERM BEBEKLERDE TABURCULUK ÖNCESİ
KOAH HALK EĞİTİM BİLGİLENDİRME MATERYALİ Konya il Sağlık Müdürlüğü
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Nefrolooloji Bilim Dalı Yayın Sunumu 15 Ocak 2015 Perşembe Ar. Gör. Dr.
VAKA-KONTROL ARAŞTIRMALARI
İNHALASYON YOLUYLA OLAN ZEHİRLENMELERDE ACİL YAKLAŞIM
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı Tedavisi
Yrd. Doç. Dr Hamit ACEMOĞLU
TÜTÜN KONTROLUNDA GÖĞÜS HASTALIKLARI UZMANININ SORUMLULUĞU.
Klinik soru oluşturma Dr. Güzel Dişcigil.
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı
NADİR GÖRÜLEN AKCİĞER HASTALIKLARI
Bu Slayt Bodrum esnaf ve sanatkarlarını bilgilendirmek amacıyla Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Mesleki Eğitim Merkezinde Hazırlanmıştır.
Epidemiyolojik Araştırma Tipleri ve Bazı Temel Kavramlar R. Erol Sezer
İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ÖĞR. GÖR. ELİF ÜNALAN ÖZÇELİK
FONKSİYONEL ETKİNİN ORTAYA KONULMASI, TANININ KANITLANMASI, İŞ YERİNDEKİ FAKTÖRLER Prof.Dr. Mustafa Özesmi Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Psk.Danışman ve Rehber Öğretmen
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
İş Sağlığında Sık Kullanılan Epidemiyolojik Ölçütler
İş İle İlgili Hastalıklar
ERGONOMİK RİSKLER. Sektöre göre değişmekte Bilgisayar kullananlarda boyun ve omuz ağrısı %75 El bileği ağrısı %40 Metal işlerinde çalışanlarında bacak.
Astım Gelişmesini ve Ortaya Çıkmasını Etkileyen Faktörler
Mesleki Solunum Sistemi Hastalıkları
Zinde Eğitim Kurumu Epidemiyoloji ZİNDE.
1 5 Hayati Olaylar ve Diğer Sağlık İstatistiklerinin Gelişmesi İlk kez MÖ 5yy’da Hipokrat çevrenin sağlık üzerine etkilerini vurgulamıştır. John Graunt.
Arş.Gör.Dr.Rahman KURİ 10/05/2016. Giriş ÜSYE birçok ülkede birinci basamağa en sık başvuru nedeni. Soğuk algınlığı, grip Buna rağmen, duyarlılığı azaltmak.
Mesleki Solunum Sistemi Hastalıkları
Zinde Eğitim Kurumu Epidemiyoloji ZİNDE.
Sağlık Gözetimi -Meslek Hastalıkları İşle İlgili Hastalıklar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA ASTIM RİSK FAKTÖRLERİ Dr.Mehmet Seyhan A Acta Pædiatrica , 1606–1610.
KANSER SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ. KETEM’ IN AMACı NEDIR ? Tanımlanmış risk gruplarına,Sağlık Bakanlığı’nın oluşturduğu tarama programları standartları.
1 İŞYERİ SAĞLIK KAYITLARI. 2 İş Sağlığı Göstergeleri n n Gösterge, değişimi ölçmeye yardım eden değişkendir. n n Olguların zamana ve mekana bağlı olarak.
1 2 3 Kanser Hakkında Genel Bilgiler Mesleki Kanserojen Maddeler Kanserojen Madde Örnekleri.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
AMFİZEM.
 Amaç: Bu konu sonunda öğrencilerin kohort türü araştırma tasarımı hakkında bilgi sahibi olmaları amaçlanmıştır.
YAŞLILARDA SERUM B12 VİTAMİNİ, FOLAT VE PLAZMA HOMOSİSTEİN DÜZEYLERİ
EPİDEMİYOLOJİ Toplumda görülen sağlıkla ilgili olayların
PROSTAT KANSERİ TANISI KONMUŞ HASTALARDA KEMİK SİNTİGRAFİSİNİN SAĞ KALIM SÜRESİNİ ÖNGÖRMEDEKİ DEĞERİ Elif Marangoz, Doğangün Yüksel, Olga Yaylalı, Suna.
Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Yönetimi Açısından Sendai Çerçeve Eylem Planının ( ) Getirdikleri Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu.
ÇOCUKLARDA ORTAYA ÇIKAN SEPTİK ŞOKTA SERUM LAKTAT SEVİYELERİ
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
Arş.Gör.Dr.Kevser Ayar KTÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği AD
Hava Kirliliği ve Tüberküloz
ÇALIŞMA ORTAMI GÖZETİMİ
ZİNDE Mesleki Kanserler DRUZ.
Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
SOLUNUM ACİLLERİ DR.RAŞİT CEVİZCİ. Sağlık ve Hastalıkla İlgili Temel Kavramlar.
Sunum transkripti:

ÇEVRESEL VE MESLEKİ AKCİĞER HASTALIKLARI ÇALIŞMA GRUBU YILIN MAKALESİ Dr. Sibel ATIŞ

GİRİŞ Görüş birliği: KOAH etyolojisinde spesifik etken: Sigara Tozlu işlerle ilişkili KOAH riski Problem: Epidemiyolojik çalışmalarda KOAH ölçümü basit değil. Çünkü KOAH’ın epidemiyolojik tanımlaması konusunda bir görüş birliği yok.

Bronşit/Amfizemle ilişkili mortalite yüksek: Kömür maden işçileri Altın maden işçileri Ancak diğer tip mesleksel toz maruziyeti ile ilişkili KOAH mortalitesine dair literatür bilgisi oldukça yetersiz. Çeşitli tip tozlara mesleki maruziyetle ilişkili KOAH riskini değerlendiren güçlü longitudinal çalışmalar gereksinimi..!

AMAÇ Prospektif kohort çalışma ile farklı tip tozlara maruziyeti olan yapı/inşaat işçilerinde KOAH riskini değerlendirmek Sigara alışkanlığından bağımsız olarak, inorganik toz, duman ya da gazlara mesleksel maruziyetin KOAH’a bağlı ölüm riskini artırıp artırmadığını araştırmak

GEREÇ VE YÖNTEM Prospektif kohort çalışma İsveç, 1971-1999 317,629 erkek, yapı/inşaat işçisi Toz, duman maruziyeti olan: 200,735 Maruziyeti olmayan (kontrol grubu):116,894

1968’de İsveç Meslek Sağlığı ve Güvenliği Kuruluşu: Yapı/İnşaat işçilerinin mesleksel sağlıkları ile ilgili aktivitelerin koordinasyonu 2-5 yıllık periyodlarla sağlık muayenesi daveti: Veriler (mesleksel ve sigara dahil), merkezi bir veritabanına kayıt ediliyor. Ulusal ölüm nedeni kayıt merkezi ile bağlantı: Kimlik no ile KOAH nedeniyle ölen birey saptanıyor.

Her bir işçi kohorta alındıktan (1. 1. 1971) sonra 31. 12 Her bir işçi kohorta alındıktan (1.1.1971) sonra 31.12.1999’a kadar takip . 15 yaş altı ve 67 yaş üstü işçiler: çalışma dışı Çalışma süresince düzenli periyodik muayenelere gelen işçilerin %74’ü aynı iş kolunda çalışmaya devam etmiş.

Maruziyet değerlendirmesi: Bir meslek maruziyet matriksi: İsveç’in farklı coğrafi bölgelerinden 5 ayrı yer. Aşağıdaki maruziyetlerin her biri değerlendirildi: - asbestos - epoxy reçinesi - asfalt dumanı - MMMF - izosiyanat - metal buharı - çimento tozu - organik solvent - dizel egzosu - beton tozu - kuartz - ağaç tozları

Son analizlerde kategoriler kombine edilerek 4 major maruziyet grubu: İnorganik tozlar (Asbestos, MMMF, çimento tozu, beton tozu ve kuartz) 2) Gazlar ve irritanlar (Epoxy reçinesi, izosiyanat ve organik solvent) Dumanlar (Asfalt dumanı, dizel egzosu ve metal buharı) 4) Ağaç tozları

Kohorta ilişkin temel veriler

Farklı maruziyet gruplarının dağılımları İnorganik toz maruziyeti olan işçilerin aynı zamanda gaz ve irritanlara ve de dumanlara maruziyeti söz konusu..!

İstatistik analizler: Relatif risk (RR): birey-yıl (person-year) metodu Poisson regresyon modeli: Major maruziyet gruplarının etkisi Sigara alışkanlığının etkisi Yaş etkisi

BULGULAR Farklı maruziyet durumlarına göre KOAH’a bağlı mortalite riski: * * * P<0.05

Hiç sigara içmeyen subgrubta yaşa göre düzeltilmiş KOAH mortalite riski: * * * * * p<0.05

Poisson regresyon analizine göre farklı maruziyet durumlarında KOAH mortalite risk oranları

Poisson regresyon analizine göre hiç sigara içmeyen subgrubta KOAH mortalite risk oranları:

Mesleksel maruziyeti olan grubun: Bütünü göz önüne alındığında meslekle ilişkili KOAH oranı: %10.7 Hiç sigara içmeyen grup göz önüne alındığında meslekle ilişkili KOAH oranı: %52.6

TARTIŞMA KOAH mortalitesi ile mesleksel maruziyet ilişkisini araştıran en geniş çalışma. Bu çalışmanın ana bulgusu: İnorganik tozlara maruziyeti olan yapı/inşaat işçilerinde maruziyeti olmayan diğer yapı/inşaat işçilerine göre KOAH’a bağlı mortalite oranı artmıştır.

Yapı/inşat işçilerinde yapılan bu kohort çalışmada: KOAH’la ilişkili mortalitenin %11’i meslekle ilişkili.! Yorum: İşyerinde toz, gaz ve duman maruziyetlerinin azaltılması, sigara gibi diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak KOAH’a bağlı her 10 ölümden 1‘ini önleyecektir..!

Bu çalışmanın güçlü yönleri: Prospektif Longitudinal Geniş bir grubu kapsayan kohort Nerdeyse İsveç’teki inşaat endüstrisinin tümünü kapsayan bir kohort Sigara alışkanlıklarının kaydedilmiş olması Sigara alışkanlığı bilinen internal bir kontrol grubunun olması

Çalışmanın zayıf yönleri: Kontrol grubundaki işçilerde düşük seviyede de olsa toz maruziyeti olması muhtemel. Bu da riskin daha düşük oranda tahminine yol açabilir..! Maruziyet sadece ilk sağlık muayenesi sırasında bildirilen mesleğe göre belirlenmiş. Bu yüzden kümülatif maruziyet indeksi belirlenememiştir.! İnorganik toz, duman, gaz ve irritanlar olarak sınıflandırılan maruziyetler arasında yüksek oranda bir üst üste gelme söz konusu..! Sigara alışkanlığının sınıflaması zamana bağlı değil.! Farklı maruziyet gruplarında farklı kümülatif maruziyet olabilir Bu, tüm grubun sonuçları yorumlanırken ???

SONUÇ Mesleksel toz maruziyeti, hiç sigara içmeyenlerde dahi KOAH’a bağlı ölümleri artırmaktadır.