MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
MADDE ve ISI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI:
Advertisements

ISININ YAYILMA YOLLARI
ISI YALITIMI.
ISI YALITIMI.
SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE ve ISI Isının Yayılması Mustafa ÇELİK.
Hazırlayanlar kimmiş biliyor musun?
Madde ve Isı.
6.Sınıf B.Madde ve Isı 1 Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı 2
Isının yayılma yolları
MADDENİN ISI ETKİSİYLE DEĞİŞİMİ
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI
FEN VE TEKNOLOJİ DERSİ (VI. SINIF VI. ÜNİTE)
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISININ YAYILMA YOLLARI
ISI YALITIMI Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
Isı Alır Genleşir,Isı Verir Büzülür
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
Isının Yayılması.
6.SINIF FEN BİLİMLERİ DERSİ MADDE VE ISI ÜNİTESİ
Bulunduğu ortama göre sıcaklığı fazla (yüksek) olan her madde çevresine ısı aktarır yayar. Masa insan ateş buz su kendisinden daha soğuk bir ortamda.
HAZIRLAYAN: SONGÜL KÜÇÜKÇALGAZ Fen bilgisi Öğretmenliği 3.sınıf
 Su doğada hangi hallerde ve nerelerde bulunur?
MADDE VE ISI MADDE VE ISI 1. Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
Yalıtım, herhangi bir yalıtım malzemesi kullanılarak, ortamdan dışarı olan enerji akışının indirgenmesidir. Yalıtım malzemelerinin çeşitli tipleri.
Maddenin ısı ile yayılma yolu
HAZIRLAYAN : Ali DAĞDEVİREN Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
HAZIRLAYAN : ibrahim MAKAS Sevgili öğrenciler; Bu ünitedeki amacımız; ısı enerjisini maddenin tanecikli doğası ile ilişkilendirerek ısı iletim yollarını.
MADDE VE ISI.
MADDE VE ISI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
ISI VE SICAKLIK.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
2) Isının Yayılımı.
MADDE ve ISI.
YAYILMASI ISININ.
ISI NEDİR? Sıcaklık farkından dolayı maddenin tanecikleri arasında enerji aktarımı gerçekleşir. Aktarılan bu enerjiye ısı enerjisi denir. Bulunduğu ortama.
MADDE VE ISI.
ISI YALITIMI.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
ENERJİ KAYNAĞI GÜNEŞ Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin büyük bir kısmı uzayda kaybolur.
1- İletken : Isıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni denir. Isı iletkenlerini oluşturan tanecikler arasındaki boşluk çok azdır ve tanecikler düzenlidir.
SU HALDEN HALE GİRER SU HALDEN HALE GİRER.
MADDE VE ISI.
ÇOK ISI VERDİM BİRAZ ISI VERDİM ÇOK AZ ISI VERDİM SIVI GAZ KATI.
ISI: Bir maddenin bütün moleküllerinin sahip olduğu çekim,potansiyel enerjileri ile kinetik enerjilerinin toplamına ısı denir.Isı bir enerji türüdür.Başka.
Isınma ve Soğuma Sıcak bir yaz gününde bastığımız kumun sıcaklığını hissedebiliriz. Kum,güneşin etkisiyle ısınır ve sıcaklığı artar.
Bütün maddeler tanecikli yapıya sahiptir. Taneciklerin hareketi ile maddenin ısınması arasında bir ilişki var mıdır?
MADDENİN ISI ETKİSİ İLE DEĞİŞİMİ
ISININ YAYILMASI.
Isının Yalıtımı.
Madde Ve Isı.
Isı Yalıtımı Bütün maddelerin ısı iletkenlikleri farklıdır. Isının bir maddedeki yayılma hızı o maddenin iletken mi yoksa yalıtkan mı olduğunu belirtir.
Maddenin Tanecikli yapısı ve Isı Maddenin tanecikli yapısı geçen derslerimizde işlenmişti. Atom ve molekül tanecikleri aralarındaki boşluklardan dolayı.
Isının Yayılma Yolları
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ. Enerji kaynağımız güneş Güneş, merkezinde meydana gelen patlamalar sonucunda büyük miktarlarda enerji üretir. Ürettiği enerjinin.
Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri. Özhan ÇALIŞ Bilgi İletişim ve Teknolojileri MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI Atom ve molekül tanecikleri.
ISI YALITIMI.
ISININ YAYILMA YOLLARI
FEN BİLİMLERİ-6 4.ÜNİTE MADDE VE ISI 3.Madde ve Isı HALİM GÜNEŞ.
ISININ YAYILMA YOLLARI
MADDE VE ISI.
►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır ►Güneş, yeryüzündeki karaları ve suları ısıtır. Havayı ise yeterince ısıtamaz. ► Havanın bir kısmı.
Sunum transkripti:

MADDE VE ISI BÜŞRA KARACA 6-E 2097

KONULAR ISININ YAYILMASI MADDENİN TANECİKLİ YAPISI ISINMA HAREKETLENMEDİR ISININ YAYILMASI İLETİM YOLUYLA YAYILMA IŞIMA YOLUYLA YAYILMA ISININ TUTULMASI VE YANSITILMASI KONVEKSİYON (MADDE AKIMI) YOLUYLA YAYILMA ISI YALITIMI ISI YALITIMI İYİ YALITIM TASARRUF SAĞLAR

MADDENİN TANECİKLİ YAPISI VE ISI:ISINMA HAREKETLENMEDİR Soğuk madde ısınır. Sıcak maddenin soğuması ve soğuk maddenin ısınması ısı alış verişiyle olur. Yaz günlerinde içecekleri_ mizin içlerine attığınız buz parçaları ile içeceginiz arasında da ısı alış verişi gerçekleşir. Yaşadığımız evrendeki her şey madde ve enerjidir tüm atom ve moleküller titreşim hareketi yapar. Doğada ısının dışında başka bir çok enerji çeşidi vardır. Elleri soğuk olan bir kişinin ve sıcak olan bir kişinin elleriyle birleştiğinde soğuk olan kişini elleri sıcak olur.

B. ISININ YAYILMASI Soğuk kış günlerinde güneş altında kalan bir otomobilin camları ve kaportası soğuk iken arabanın içi sıcaktır. Katı atom ve moleküllerinin ısı ernerjisini birbirine nasıl aktardığını gördük.

IŞIMA YOLUYLA YAYILMA Bildiğimiz gibi dünya’nın Kendi ekseni etrafında dönmesiyle gece ve gündüz oluşur . Güneş, dünyanın etrafında dönmesiyle gece ve gündüz oluşur. Güneş dünya’nın çevresindeki en büyük ısı kaynağıdır. Geceleri güneş ışınları yeryüzüne ulaşamadığı için geceleri yeryüzü soğur.soğumanın nedeni geceleri Dünya’dan ışınlar yoluyla uzaya ısını yayılmasıdır.

ISININ TUTULMASI VE YANSITILMASI Yaz ve kış mevsimlerinde kıyafetlerimizin rengini, kalın veya ince olmasını hava sıcaklığına bağlı olarak seçeriz.genellikle kışın koyu,yazın ise açık renkte kıyafetler giyinmeyi tercih ederiz.

ISININ TUTULMASI VE YANSITILMASI Çoğunuz ev ve iş yerle_ Rinde kullanılan elektrik sobalarda direnç tellerinin arkasında parlak yüzeyli levhalar vardır.Bu levhalar bir ayna görevi yapar.dirençten çıkan ışınları yansıtarak oda içine yöneltir.Bu yolla odanın daha iyi ısnması sağlanır.

4.KONVEKSİYON (MADDE AKIMI)YOLUYLA YAYILMA Sıvılar ve gazlar madde akma özelliğine sahip olmalarından dolayı akışkan olark adlandırılır. Akışkanların ısı enerjisini iletmeleri zayıftır. Bununla birlikte günlük hayatta ısı enerjisinin akışkan maddeler yoluyla yayıldığı birçok durumla karşılaşırız.Saç kuruttma makinesinde Kullanırken hissettiğiniz ısı hareket eden hava içerisinde karışan ısıdır.

4.KONVEKSİYON (MADDE AKIMI)YOLUYLA YAYILMA Işıma:ısının herhangi bir ısı kaynağından gelen ışınlar yardımıyla yayılmasına ışıma yoluyla yayılma denir. İletim:Isının birbirine doğrudan ya da kısmen temas eden iki madde yoluyla iletilmesine ,iletim yoluyla yayılma denir. Konveksiyon:ısının sıvı ve gazlarda ısı alp yayılmasına konveksiyon yoluyla yayılma denir. Örnekler: Kaynayan bir su içerisinde ki kaşığın ısınması. Örnek: Rüzgarlara neden olan hava akımı Örnekler: Güneşten gelen ısı. Mumdan gelen ısı.

C.ISI YALITIMI Herkes kışın sıcak bir çay,yazın da soğuk bir meyve suyu içmek ister.kışın çayın sıcak, yazın meyve suyunun soğuk kalmasını isteriz.Soğuk havalarda ısıttığımız evimizdeki ısı kaybını önlemek ya da havalar sıcakken serin bir odada yaşamak ne güzel olurdu.

2.İYİ YALITIM TASARRUF SAĞLAR Cisimleri ısı yalıtkanı maddelerle kaplayarak ısı kaybını düşürebiliriz. Çünkü bu maddelerin ısı iletimi çok düşüktür.Binaların çoğunda ısı yalıtımı için içerisinde hava boşluğu bulunan ve cam yünü adı verilen bir yalıtım maddesi kullanılır.Hava,çok zayıf bir ısı ileticisidir.Bu da ısı yalıtımına yardımcı olur. Bunun yanında inşaat duvarlarında, pencerelerde,tavanlarda,su depolarında,buhar borularında,kısa süreli gıda paketlerinde ve soğuk hava depolarında da yalıtım malzemeleri kullanılmaktadır.