VICTOR HUGO Hayatı Eğitimi Şiirleri Tiyatro Eserleri Romanları.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
Advertisements

CEM YILMAZ GURURLA SUNAR…
HAYATIN İÇİN TALİMATLAR :  Çavdar ye.  İnsanlara istediklerinden fazlasını ver, ve bunu kalben isteyerek yap.  En sevdiğin şiiri ezberle.  Duyduğun.
İSTİKLAL MARŞI KAHRAMAN ORDUMUZA.
Ressam -B.R.Eyüboğlu – Oto portre
Ilk göz ağrım.
BİR KADINI BEKLEMEK ATAOL BEHRAMOĞLU
RONI MARGULIES. şair yazar tercüman azınlık İstanbullu savaş karşıtı gazeteci Sosyalist İktisat doktoru.
 Melville 1 Ağustos 1819’da New York’ta doğdu.  Ailesinin maddi durumu pek iyi değildi.  Babası arkasında yüklü bir borç bırakarak vefat etti.  Babasının.
Bu India’dan gelen TANTRA.
Bu olay, Marmara Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nü 1993 yılında bitiren Dilek isimli bir kızın başından geçmiş. (Böyle anlatılıyor, soyadı.
TANZİMAT DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Ben ZİYA LEVENT TOPÇUOĞLU.
Ne senden vazgeçeriz ATAM , Ne senin eserinden...
GÜL'E DAİR ....
Hüzünlü akşamlar düşüyor,sol yanımın sensizliğine Yoksul cümlelerim var, kuramadığım dilimde Ilığımsın,sıcağımsın,düşlerine yattığımsın Sevdalı sözlerim.
Ağlarsam sesimi duyar mısınız
Beni görmek demek yüzümü görmek değildir. Benim fikirlerimi anlıyor ve hissediyorsanız bu yeterlidir.
Bir zamanlar bir ağaç varmış
9. EYLEMLERİN YAPISI.
Tlg
ATATÜRK VE MÜZİK Atatürk insan hayatında müziğin çok önemli bir yeri olduğuna inanıyordu. 14 Ekim 1925'te İzmir Kız Öğretmen Okulu'nu ziyaretlerinde öğrencilerin.
BATI EDEBİYATINDA EDEBİ AKIMLAR
► 19 Ocak 1809’da Boston’da dünyaya geldi. ► Küçük yaşlarda annesini kaybetmesi üzerine John Allan tarafından evlat edinilen Edgar, 1815 yılında Allan’lar.
AŞKLaRıM.
türkçe performans ödevi
ATATÜRK ve İLKELERİ Cumhuriyetçilik:
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
ANNECİĞİM.
MİLLİ EDEBİYAT DÖNEMİNDE ÖĞRETİCİ METİNLER
Seni seviyorum, Çünkü, Her sabah kalktigimda
Tanrım!Huzurundayım ve çok mutluyum. Senden rütbe,servet ve şöhret istemiyorum
MELEK GİBİ ( ŞİİRİ ) Melek oldum rüyamda, İpekten kanatlar taktım.
CEM YILMAZ GURURLA SUNAR…
EDİP CANSEVER.
Ferdinand Victor Eugène Delacroix
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
15 Eylül15 Eylül 1890 – 12 Ocak Ocak1976.
SEVDALILARIN.
SeNDeN SoNRa.
BOŞANMA SEBEBİ.
Bir zamanlar bir ağaç varmış
ŞEHİT ALBAY İBRAHİM KARAOĞLANOĞLU ORTAOKULU
ŞİİRLERİYLE ÜNLÜ OLAN BEHRAMOĞLU'NUN SİZLERE SUNDUĞUMUZ 'DUA'SI İNSAN VE YURTTAŞ OLARAK HERKESİN OKUMASI VE YAPMASI GEREKEN BİR DUA. Bu duayı okuyun, yorumlayın...
İbrahim hakkı i.ö.o. Hazırlayan:abdulkadir otlaca.
ŞAH VE PİYON sesli
NAMIK KEMAL.
SESLİDİR Sen Hiç..? MR CAN AKIN Sen; mehtaplı yaz gecelerinde sevginin coşkusuyla, yıldızlara dokunabildin mi hiç..? Sen; güneşli ılık bahar günlerinde.
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Servet-İ fünun edebİyatI
Garipçiler (1. Yeniçiler) Geleneksel şiir anlayışına tepki olarak doğdu Garip atıl kitapta görüşlerini ortaya koymuştur Şiirde her kurala karşı çıkmışlardır.
ONUR ÜNLÜ.
ANLATIMDA TEMA VE KONU TEMA KONU Ana Düşünce.
BARIŞ MANÇO’NUN HAYATI
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
İBRAHİM ŞİNASİ HAYATI VE ESERLERİ
Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme almıştır. Sonraki yıllarda.
EDİP CANSEVER.
Bu India’dan gelen TANTRA.
TANZİMAT EDEBİYATI II. DÖNEM
Taaşşuk-ı Talat ve Fitnat, Tanzimat Edebiyatı'nın birçok türünde eserler vermiş yazarlarından Şemsettin Sami tarafından kaleme alınmış bir romandır.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
NAZIM H İ KMET RAN Selanik do ğ umlu olan Nazım Hikmet, 15 Ocak 1902 yılında Selanik’te dünyaya gelmiştir. Henüz 11 yaşında iken “Feryad-ı Vatan” adlı.
YAHYA KEMAL BEYATLI ( ). Selanik’te yaşadığı yıllarda şiire başlamış, sonraları Agah Kemal takma adıyla Servet-i Fünun’u destekleyen yazılar kaleme.
HALİDE EDİP ADIVAR.
Romantizmin Önemli Temsilcileri
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
Sunum transkripti:

VICTOR HUGO Hayatı Eğitimi Şiirleri Tiyatro Eserleri Romanları

Napolyon'un ordularında general olan Joseph-Leopold Sigisbert Hugo'nun oğlu. Annesi ve babası arasındaki anlaşmazlıklar yüzünden çocukluğu sorunlu geçti. Hep annesinin yanında kaldı. Eğitimi düzensiz oldu. Ama Latin edebiyatıyla ilgili sağlam bir eğitim gördü. Hukuk Fakültesi'ne girdi. 1816'dan sonra edebiyata yöneldi.

1819-1821 arasında "Conservateur Litteraire" adlı bir dergi çıkardı, 1821'de hayatta en büyük desteği olan annesini kaybetti. Bir yıl sonra çocukluk aşkı Adele Foucher ile evlendi. Aynı yıl ilk şiir kitabı "Odlar ve Çeviriler" yayınlandı. 1822'de ilk romanı "İzlanda Hanı" çıktı. Bu kitapla edebiyat dünyasını kendisini kabul ettirdi.

Romantizme bağlı bir yazar olarak tanındı Romantizme bağlı bir yazar olarak tanındı. Yazdığı oyunlardan "Marion de Lorme" sansür tarafından yasaklandı. "Hernani" oyununu yazarak karşılık verdi. Bu başkaldırış ününü artırdı, onu liberallere yaklaştırdı. 11'inci Louis dönemini anlatan romanı "Notre Dame'ın Kamburu" edebiyat dünyasındaki yerini sağlamlaştırdı.

1824 yılında Fransız coşumcularının (romantikler) yayın organı olan La Muse Française dergisini kurdu. Cenacle adını taşıyan coşumcu sanatçılar çevresinin üyesi ve onun odak noktası oldu. 1830-1843 arasında en verimli dönemlerinden birini yaşadı

Romanları,tiyatro yapıtları ve şiirleriyle başarıdan başarıya koştu 1841 yılında Fransız Akademisi'ne üye seçildi. Çok sevdiği kızı Leopoldine'nin 1843'de kazayla boğularak ölmesi üzerine 1852'ye dek yeni yapıt vermedi. 1878 Fransız Devrimi'nden sonra parlemento üyeliğine seçildi. .

3. Napoleon'un hükümet darbesini engellemeye çalıştı başaramayınca 1851 yılında Belçika'ya kaçmak zorunda kaldı. Ateşli bir demokrasi ve cumhuriyet yanlısı olarak imparatorluk rejimini eleştiren yapıtlar yazdı 1855-1870 arasını küçük bir İngiliz adası olan Guernsey'de geçirdi

1862 yılında başyapıtı olan Les Misérables (Sefiller) adlı romanını yayımladı. olağanüstü ilgi gördü. Kısa sürede çeşitli dillere çevrilen bu roman, ona uluslararası düzeyde başarı getirdi. Bunu 1866'da Les Travailleurs de la Mer (Deniz İşçileri) ve aynı yıl L'Homme qui Rit (Gülen Adam) gibi önemli romanları izledi.

Fransız-Alman savaşının ülkesinin yenilgisiyle son bulması ve cumhuriyetin kurulmasından sonra Paris'e döndü. 1871'de Ulusal Meclis üyesi oldu ama bir ay sonra istifa etti. 1868'de eşi Adele öldü 1870'te Paris'in kuşatmasını anlatan "Korkunç Yıl" şiireyle ulusal bir kahraman oldu ama ailesindeki kayıpların verdiği acıyla yaşamdan koptu.

1871'de kurulan Paris Komünü'nü destekledi, yine Brüksel'e kaçmak zorunda kaldı. Kısa süre sonra döndü. Senatör seçildi. 1878'de beynindeki bir dolaşım sorunu nedeniyle rahatsızlandı.

1885 yılında ölüm döşeğinde iken; “"Tanrı'ya inanıyorum, ahirete inanıyorum; fakat hiçbir kilise papazını başımda istemiyorum. Beni seven bütün dünya insanlarının gönülden dualarını bekliyorum. Bu benim için kafidir."” diyerek 22 Mayıs 1885 yılında hayata gözlerini yummuştur.

Ölümünde cenazesi ulusal törenle kaldırıldı, Pantheon'a gömüldü Ölümünde cenazesi ulusal törenle kaldırıldı, Pantheon'a gömüldü. Fransız edebiyatının en çok ürün veren yazarı. 1830'larda "Romantizmin en güçlü beyni" olarak nitelendirildi. Popüler Fransız edebiyatının babası ve Fransa'nın ulusal şairi oldu. Ancak sonraki yıllarda daha çok düzyazıları ve özellikle romanlarıyla akıllarda kaldı.

Şiirleri Doğulular Cezalar Dalıp Gitmeler Müthiş Fil Dede Olma Sanatı Bu Çiçek Senin İçin Dilenci Fransa Kadına sitem Gelin Böceği Ağlamak için gözden yaş mı akmalı Sonbahar yaprakları Asırların efsanesi Söylesem Söyleyebilsem Ah Derdimi Aşk dilencisi

Tiyatro Eserleri Lucreca Borgia Ruy Blas Burgrave'lar Hernani Kral eğleniyor Mary Tudor

Romanları Sefiller İzlanda Hanı Notre Dame'ın Kamburu Deniz Emekçileri Bir idam mahkumunun son günü Doksanüç ihtilali Dalıp gitmeler Gülen adam Korkunç yıl Büyük baba olma sanatı Düşüncenin dört ana kaynağı Hürriyet içinde tiyatro Uğursuz yıllar Taş yığını Nişanlıya Mektuplar Zor Geçen Günler

Bir bakışın kudreti bin lisanda yoktur Bir bakış bazen şifa bazen zehirli oktur... Bir bakış bir aşığa neler neler anlatır Bir bakış bir aşığı saatlerce ağlatır. Bir bakış bir aşığı aşkından emin eder Sevişenler daima gözlerle yemin eder...   Victor Hugo   Victor Hugo

söylesem ah söyleyebilsem derdimi mehtap bir gecede açabilsem sana kalbimi göreceksin seninle dolu desem, diyebilsem ki seviyorum seni çılgınca aşığım sana ama demem, diyemem çünkü aramızda dağlar, denizler ve benim o kahrolası gururum var bu böyle sürüp gidecek sen, seni sevdiğimi bilmeyecek, öğrenmeyeceksin ben her gece yıldızlara seni sevdiğimi söyleyeceğim sana asla... çünkü aramızda dağlar denizler ve benim o kahrolası gururum var

KadınaEğer kral olsaydım KadınaEğer kral olsaydım.! Çiğneyerek tahtımı Memleketin halkını dizlerine sererdim. O kuvvetli hükmümle bütün tacı tahtımı Bir tek bakışın için sana feda ederdim. Eğer Allah olsaydım.! O heybetli, o derin Kainatın, semanın, denizlerin, her yerin İrademin önünde eğilen meleklerin Sevgilim bir busene hepsi senindir derim   Eğer kral olsaydım.! Çiğneyerek tahtımı Memleketin halkını dizlerine sererdim. O kuvvetli hükmümle bütün tacı tahtımı Bir tek bakışın için sana feda ederdim. Eğer Allah olsaydım.! O heybetli, o derin Kainatın, semanın, denizlerin, her yerin İrademin önünde eğilen meleklerin Sevgilim bir busene hepsi senindir derim

Sevdiklerin vefasız mıydı bu kadar Ağlamaktan mı karadı gözlerin Bir zamanlar göz yaşını sevmezdin Şimdi neden yaşardı gözlerin Hasta mısın, yorgun musun nen var Sevdiklerin vefasız mıydı bu kadar Arzular vardır bilirsin anlatılamaz Eskisi gibi kalsaydın ne olurdu Taptaze, ıpılık kar gibi beyaz Keder sana yakışmıyor gül biraz Arzular vardır bilirsin anlatılamaz.  

Sen, hergün köşe başlarında Yırtık urbanla kirli ellerinle Avuç açan, sefil insan. İnan yok farkımız birbirimizden. Sen belki tüm yaşamınca dilenecek; Beklediğin beş kuruşu biri vermezse, Ötekinden isteyeceksin. Ama ben, tüm yaşamım boyunca Tek bir kez dilendim, Bir acımasız kalbin sevdası ile alevlendim. Öylesine boş öylesine açık kaldıki elim, Yemin ettim bir daha dilenmeyeceğim.

Dünyada en çok istediğim ve bana yaşamı gerçekten sevdiren iki şey var; aşk ve özgürlük. Aşk uğruna gerekirse, yaşamımdan vazgeçerim. Özgürlük uğruna ise aşkımı da feda ederim.

Bir kıvılcımın uçuştuğu dudaklarıma Tanrı'nın arıttığı o aşk parıltılarına, Bir öpücük kondur, melekten kadına dön, Ah o zaman ruhum Uyanır uykusundan!

Özgürlük döndüğünde ben de döneceğim Victor Hugo

Bebeksiz bir kız çocuğu, hemen hemen çocuksuz bir kadın kadar mutsuz, çaresizdir. -Sefillerden-