GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Servikal Smear Kimden, Ne Zaman ve Nasıl Alınmalıdır?
Advertisements

PREMATÜRİTE Dr. Esra Önal.
FETAL DÖNEM (3. Aydan Doğuma Kadar Olan Dönem)
Yüksek Riskli Gebelikler
Kırıkkale Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
Kadın Hastalıkları ve Doğum
ÜREME SAĞLIĞI ALANINDA
1.Trimester Santral Sinir Sistemi Ultrasonu
KESİTSEL ARAŞTIRMALAR
GEBE KALMADAN ÖNCE YAPILMASI GEREKENLER
BESLENME ANEMİLERİ VE KORUNMA
DOWN SENDROMU VAKA VE KONU SUNUMU
“Prenatal Taramada Güncel Durum” Artık Ultrason Gereksiz mi?
EVLİLİK ÖNCESİ DANIŞMANLIK ve Genetik Danışma
İNFERTİLİTE DR.GÖKHAN GÜRSOY.
GEBELERDE DEMİR DESTEK PROGRAMI UYGULAMASI
11-14 Tarama Testi Dr. Fatih Çelik.
Zihinden Toplama ve Çıkarma İşlemi
ENDOKRİNOLOJİK BOZUKLUKLAR ve TEKRARLAYAN GEBELİK KAYIPLARI
YENİDOĞANDA MEKANİK VENTİLASYON KURSU
Tekrarlayan Gebelik Kayıpları
PRENATAL TANI YÖNTEMLERİ VE ENDİKASYONLARI
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Trizomi tarama testleri
TEST – 1.
Bebek-Çocuk İzlem Protokolleri
MUSTAFA ABAK Özel Eğitim Öğretmeni
RAHİMAĞZI KANSERİ.
SANTRAL SİNİR SİSTEMİ ANOMALİLERİ
1/20 ÖLÇÜLER (Zaman) A B C D Bir saat kaç dakikadır?
KADIN ÜREME ORGAN KANSERLERİ (ENDOMETRİUM,OVER )
KRONİK BÖBREK HASTALIĞI TANI ve YAKLAŞIM
SINIF GEÇME.
Aile Sağlığı Merkezleri için ‘Riskli Gebelik Eğitim Programı’
VERİ İŞLEME VERİ İŞLEME-4.
Çocuklar,sayılar arasındaki İlişkiyi fark ettiniz mi?
DOĞUMSAL KUSURLAR ve DOĞUM ÖNCESİ TANI YÖNTEMLERİ.
ÇOĞUL GEBELİKLER.
Prof.Dr.Metin Çapar S.Ü.Meram Tıp Fakültesi Kadın Doğum ABD KONYA
Antenatal takipte medikolegal sorunlar
18-35 yaş grubu kadınlar için kızamıkçık aşısı uygulaması
ÇOCUKLUK ÇAĞI SIK GÖRÜLEN GENETİK HASTALIKLAR
İkiz Gebeliklerde Kromozomal Anomali Riskinin Belirlenmesi
Doç.Dr. Oluş APİ Yeditepe Üniversitesi Hastanesi,
FETAL SAĞLIĞIN DEĞERLENDİRİLMESİ
KLİNİK GENETİK’E GİRİŞ
Genetik Tanı Genetik Danışma
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
İLK TRİMESTERDE ABORTUS İMMİNENS TANISI ALMIŞ VE SUBKORYONİK HEMATOM ALANI SAPTANMIŞ HASTALARIN MS-AFP DEĞERLERİNİN VE ÜÇLÜ TARAMA TESTİ SONUÇLARINA.
Dr. Şafak özdemirci Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları EAH/ANKARA
POSTTERM GEBELİKLER.
GENETİK HASTALIKLARIN PRENATAL TANISI
YENİDOĞAN İŞİTME TARAMASI EĞİTİMİ
PRENATAL TANI.
KORDOSENTEZ Doç. Dr. Başak Baksu.
PRENATAL GENETİK TANI TESTLERİ
DETAYLI FETAL ANATOMİK TARAMA
AMNİYOSENTEZ Doç.Dr. Başak Baksu.
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
KORİYON VİLLÜS BİOPSİSİ
ORAL GL İ KOZ TOLERANS TEST İ MAH İ NUR AYD İ N ÖZEL ETIMED HASTANESI DIYABET E Ğ ITIM HEMŞIRESI.
Çocuk Gelişiminde Temel Yaklaşımlar
NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ Oluşum Mekanizması :
Antenatal Takip Op.Dr.Özlen Emekçi ÖZAY
ÇOĞUL GEBELİKLERDE İNVAZİV PRENATAL TANI YÖNTEMLERİ
ROBERTS SENDROMU Dr Reyhan Ayaz Bilir TC İstanbul Medeniyet Üniversitesi.
CİNSİYET TAHMİN Cinsiyet belirleme için son yıllarda ortaya sıkça iddialar atılmaktadır. Kimi kadın, Çin takvimi ile hamile kalmak ve bebeğinin cinsiyetini.
Sunum transkripti:

GEBELİKTE TARAMA TESTLERİ (PRENATAL TARAMA TESTLERİ) Büyük İstanbul Laboratuvarları

PRENATAL TARAMA TESTLERİ NEDEN YAPILMALIDIR? Herkesin Sağlıklı Çocuk Sahibi Olabilmesi İçin Gebeliğin Mümkün Olan En Erken Zamanında Anomalili Bebeği Saptamaktır.

PRENATAL TARAMA TESTLERI NEDEN YAPILMALIDIR? Ekonomiktir. Erişilmesi kolaydır. Gebelik kaybı riski yoktur. Amniyosentez gibi invaziv girişimleri azaltır.

PRENATAL TARAMA KİMLERE YAPILIR ? 35 yaşın altındaki tüm gebelere 35 yaşın üstünde olup amniosentezi kabul etmeyen gebelere Hangi yaşta olursa olsun anomali açısından yüksek riskli gebelere.

Hangi Hastalıklar ? Prenatal Tarama Testleri doğum öncesi bebeğin bazı genetik hastalıklar (anomaliler) açısından taranması amacıyla geliştirilmiş kan testleridir. Bu hastalıklar; DOWN SENDROMU, EDWARDS SENDROMU ve NÖRAL TÜP DEFEKTLERİ (Spina Bifida, Anensefali ve Omfaloseldir.)

FETAL ANOMALİ GÖRÜLME SIKLIĞI Down sendromu : 1/800 Spina bifida : 1/1800 Anensefali : 1/1800 Trizomi 18 : 1/3800 Omfalosel : 1/6000

Down Sendromu Nedir ?    • Yeni doğanda en sık görülen kromozomal anomalidir. • Ortalama 800 doğumda bir görülmektedir. • Trisomi 21 olarak da isimlendirilir.

ANNE YAŞI - DOWN SENDROMU RİSKİ 20 Yaşın Altı -1700 Doğumda Bir 20-25 Yaş Arası - 1350 Doğumda Bir 25-30 Yaş Arası - 1150 Doğumda Bir 30-35 Yaş Arası - 700 Doğumda Bir 35-40 Yaş Arası - 250 Doğumda Bir 40-45 Yaş Arası - 70 Doğumda Bir 45 Yaş Üstü - 16 Doğumda Bir

PRENATAL TARAMA TESTLERİ NELERDİR? 1.TRİMESTR (11-14 GEBELİK HAFTASI) İkili test : Kadın Doğum Uzmanı tarafından ultrasonografide gebelik haftası belirlenir (CRL) ve ense kalınlığı ölçümü (NT) yapılır. Anne kanında Free Beta HCG ve PAPP-A düzeylerine bakılır. (Laboratuvarda, ultrasonun yapıldığı tarihte alınan anne kanında çalışılır.)

PRENATAL TARAMA TESTLERİ NELERDİR? 2.TRİMESTR (16-22 GEBELİK HAFTASI) Üçlü test : Ultrasonografide gebelik haftası kontrol edilir ve anne kanında HCG, AFP ve E3 değerleri çalışılır. Dörtlü test : Ultrasonografide gebelik haftası kontrol edilir ve anne kanında HCG, AFP, E3 ve İnhibin A testleri çalışılır. Maternal AFP : Ultrasonografide gebelik haftası kontrol edilir ve anne kanında AFP testi çalışılır.

İKİLİ TARAMA TESTİNDE ENSE KALINLIĞI (Nuchal Translucency:NT) Uygun ölçümün yapılabilmesi için son adet tarihine göre 11 hafta ile - 13 hafta 6 gün arasında yapılmalıdır. 3 mm den fazla olması artmış fetal ense kalınlığı olarak kabul edilmekte ve “Down sendromu” açısından ileri değerlendirmeye alınmaktadır.

İKİLİ TESTİN DEĞERLENDİRİLMESİ Anne yaşı Ense kalınlığı Anne kanında free Beta hCG ve PAPP-A birlikte değerlendirildiğinde : Risk 1/250 den büyük ise AMNİYOSENTEZ uygulanır. Risk 1/250 den küçük ise gebe sadece rutin olarak izlenir, herhangi bir girişim yapılmaz. Not : Düşük riskin Down Sendromu riskini tamamen ortadan kaldırmadığı unutulmamalıdır.

ÜÇLÜ TEST Anne kanında hCG, alfa fetoprotein (AFP), estriol (E3) bakılmasıdır. Down sendromu, trizomi 18 ve nöral tüp defekti olma olasılığını saptar. 15-22 haftalar arasında yapılsa da en tatminkar sonuç 16-18 haftada elde edilir.

ÜÇLÜ TEST Olası Patoloji Analitler ve Değişimleri Beta HCG Estriol AFP Nöral Tüp Defekti (NTD) NORMAL YÜKSEK Anensefali DÜŞÜK Trizomi 21 (DOWN S.) Trizomi 18

ÜÇLÜ TARAMA TESTİ BULGULARI AFP, HCG ve E3 Değerlerine göre, Anne yaşı, Sigara, Irk, Çoğul gebelik durumuna göre DOWN SENDROMU, Trizomi 18 ve Nöral Tüp Defekti riskleri hesaplanır. Down sendromu riski 1 : 250 den büyükse Genetik Danışma ve Prenatal tanı uygulanır. Down sendromu riski 1 : 250 den küçükse Rutin Gebelik Takibi yapılır. Not : Düşük riskin Down Sendromu riskini tamamen ortadan kaldırmadığı unutulmamalıdır.

İKİLİ TEST İLE ÜÇLÜ TEST KARŞILAŞTIRILDIĞINDA İkili test daha erken dönemde yapıldığı için olası bir olumsuzluk durumunda gebeliğin daha erken ve risksiz şekilde sonlandırılmasına olanak tanır. İkili test sadece kromozom bozuklukları açısından riski belirler. Nöral tüp defektleri açısından bir risk belirlemez.

İKİLİ TEST İLE ÜÇLÜ TEST KARŞILAŞTIRILDIĞINDA İkili testte Trizomi 21 olgularının %90'ı saptanabilirken, Üçlü test Trizomi 21 olgularının yaklaşık % 60 – 70 inin saptanmasına yardımcı olabilir.

DÖRTLÜ TEST Gebeligin 14. ve 20. haftaları arasında yapılır. Üçlü Tarama Testi’ne (AFP, hCG ve free estriol) inhibin A hormonu eklenmiştir. Down Sendromunda kan inhibin-A düzeyi daha yüksektir. Nöral Tüp Defekti, Trisomi 21 ve Trisomi 18 taramasında kullanılır.

ÜÇLÜ TEST İLE DÖRTLÜ TEST KARŞILAŞTIRILDIĞINDA Üçlü testin tüm avantajlarına sahiptir. Duyarlılıgı %14 daha fazladır. (%80-%85) Yalancı pozitiflik oranı daha düşüktür.

Tarama Testleri Gerekli midir Tarama Testleri Gerekli midir ? Bu Testleri Yaptırmanın Bir Yararı Var mıdır ?      Yapılan bazı çalışmalarda;       Down Sendromlu bebek doğum oranı: 25 yaşında tarama yapılanlarda 5375 doğumda 1, yapılmayanlarda 1350 doğumda 1 30 yaşında tarama yapılanlarda 3860 doğumda 1, yapılmayanlarda 910 doğumda 1 35 yaşında tarama yapılanlarda 2420 doğumda 1, yapılmayanlarda 385 doğumda 1 40 yaşında tarama yapılanlarda 1355 doğumda 1, yapılmayanlarda 115 doğumda 1 olarak tespit edilmiştir. Yani tarama testlerinin tanıda faydasının olduğu kesindir.  

Unutmamak gerekir ki ! Prenatal tarama testleri olasılık testleridir. Kesin sonuç sadece Amniyosentez ve koriyonik villus biyopsisi ile karyotip analizi yapılarak elde edilebilir.