Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE YASAL DÜZENLEMELER
Advertisements

BİREYSEL EMEKLİLİK 2013.
MUHTASAR BEYANNAMELER
Çankaya Üniversitesi-İİBF Güz Yarıyılı
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
GELİR VERGİSİ BEYANI İ.Halil BAĞDINLI Eski Gelirler Başkontrolörü, YMM
5510 Sayılı Kanun Uygulamasında 3568 Sayılı Yasa Kapsamında Meslek Mensuplarının Sorumlulukları nedir?
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI ARALIK ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ VE UYGULAMA YÖNTEMLERİ.
5. EGE İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİ BİR TAŞLA 3 KUŞ : ÇALIŞAN MUTLULUĞU, SADAKATİ VE İŞYERİ VERİMLİLİĞİ MAYIS 2007.
Öğretim Görevlisi Süleyman DAL
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
Örnek 1: Mehmet DÖNMEZ, eczacılık faaliyeti ile ilgilenmekte olup DÖNMEZ Eczanesini işletmektedir. Mükellefin 2009 yılına ait ticari kazancı TL’
MESLEKİ SORUMLULUK SİGORTASI
DOLAYSIZ VERGİLER VAKIFLARIN VERGİLENDİRİLMESİ
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI (1)
ÖRTÜLÜ SERMAYE KAVRAMI
Menkul Sermaye İradı.
ÖZEL EMEKLİLİK SİSTEMLERİ:
Gelirin Beyanı. Zorunlu Toplama Mükellefler GVK’ nun 2. maddesinde belirtilen 7 gelir unsurundan birini veya birden fazlasını elde edebilirler. Bu gelirlerden.
TÜRKİYE’DE GAYRİMENKULLERİN VERGİLENDİRİLMESİ Vergi Bölümü Yöneticisi
2013 YILINDA UYGULANACAK YENİ YASAL DÜZENLEMELER
HOLLANDA KURUMLAR VERGİSİ GENEL ÖZELLİKLER
Hedefiniz Sizce mevcut hayat standartlarınızı sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız emekli maaşı ile devam ettirmeniz mümkün mü?
MENKUL SERMAYE İRATLARI.
Şebnem ULUSOY Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü Özel Emeklilik Dairesi Şube Müdürü I. GELENEKSEL SİGORTACILIK KONFERANSI 12 Haziran 2002.
ŞANS OYUNLARI VERGİSİ (ŞOV) EKİM 2007
 GVK 94 üncü maddesi GENEL TEVKİFAT uygulaması olmakla birlikte 2006 yılı başından itibaren uygulamaya giren GVK Geçici 67’inci maddesi de SPESİFİK-KISMİ-
YENİDEN YAPILANDIRMA KAPSAMINDA VERGİ ARTIRIMI YAKUP CEYLAN
1. 3 Yatırımcılarımızın 2015 ve 2016 yıllarında gerçekleştirecekleri yatırım harcamaları için, yatırım döneminde mevcut diğer tüm faaliyetlerinden elde.
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: İşleyişi ve Gelişmeler
BÖLÜM 4 Gelirlerin Vergilendirilmesinde Esas Alınan Tarife Gelir vergisine tabi olan gelirlerin 2007 yılı için esas alınan gelir miktarları.
DOLAYSIZ VERGİLER OTOKONTROL ARAÇLARI 07 HAZİRAN HAZİRAN 2003.
Ar-Ge FAALİYETLERİNE İLİŞKİN VERGİSEL TEŞVİKLER
ÜCRETLER.
Gayrimenkul Sermaye İradı
Menkul Sermaye İradı.
NÜFUS HİZMETLERİNİ GÜÇLENDİRME VAKFI
KAMU MALİYESİ.
KONTROL EDİLEN YABANCI KURUM KAZANCI
İŞÇİLİK GİDERLERİ ve ÜCRET BORDROSU
KATILIM PAYI ÖDEMELERİ
TÜRK VERGİ SİSTEMİ 4. ÜNİTE: GELİR VERGİSİNİN TARHI
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
2015 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI VE VERGİLENDİRİLMESİNDE VE VERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 2 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
FİNANS YÖNETİMİ.
1 Ziraat Hayat ve Emeklilik A.Ş BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ 18 yaşın üstündeki her gönüllü sisteme dahil olabilir. Katılımcı.
TÜRMOB - TESMER 2014 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI ve veVERGİLENDİRİLMESİNDE ÖZELLİKLİ KONULAR Bölüm 1 – 1 1 A. Murat YILDIZ Yeminli Mali Müşavir.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
YENİ AF YASASI NE GETİRİYOR. Yasa kapsamı nelerdir?  Haziran.2016 tarihine kadar olan amme borçları yasa konusudur,  2. Tahakkuk eden vergi, vergi.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
#ÇalışmaHayatındaMilliSeferberlik
2016 YILI ŞAHSİ GELİRLERİNİN BEYANI VE VERGİLENDİRİLMESİNDE
Genel * Özel emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu'nda değişiklik.
15/Şubat/2017 Platform Çalışması
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
GAYRİMENKUL YATIRIM FONLARI VE VERGİLENDİRİLMESİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
Bireysel Emeklilik Sistemi
DOÇ.DR. ERDEM KIRKBEŞOĞLU
2018 Yılında Uygulanacak Yeni Teşvikler
Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun
2018 Yılında Uygulamaya Konacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar 23 Şubat 2018.
İSTİHDAM TEŞVİKLERİ.
İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Sonuçları
YARIM ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UYGULAMASI ZAFER ŞENTÜRK İMD
KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Sunum transkripti:

Bireysel Emeklilik Sistemine Yönelik Vergi Düzenlemeleri İstanbul 2002

Bireysel Emeklilik Sistemlerinde Vergi Düzenlemeleri Bireysel emeklilik sistemlerinde üç aşamada vergisel düzenlemeler yapılabilmektedir  Katkıların ödenmesi aşaması  Katkıların değerlendirilmesi aşaması  Hak kazanılan ödemelerin hak sahibine yapılması aşaması

Bireysel Emeklilik Sistemlerinde Vergi Düzenlemeleri Yapılabilecek düzenlemeler  Katkıların ödenmesi aşaması  Katkıların vergi matrahından indirim konusu yapılıp, yapılamayacağı  İndirim konusu yapılacak tutara ilişkin oransal veya maktu sınırlamalar konulup konulmayacağı  Katkıların değerlendirilmesi aşaması  Elde edilen getirilerin vergilendirilip, vergilendirilemeyeceği  Fon varlığı üzerinden vergi alınıp alınmayacağı  Birikimlerin ödenmesi aşaması  Elde edilen gelirlerin vergilendirilip, vergilendirilmeyeceği  Vergilendirilecekse nasıl bir vergileme

Vergisel Düzenlemelerin Yapılmasında Esas Alınan Kriterler Yapılacak düzenlemeler uzun vadeli olmalıdır. Bugün uygulanmakta olan vergi sistemine değil, ulaşılmak istenen vergi sistemine göre planlanmalıdır. Bireylerin emeklilik dönemlerinde asgari bir gelir düzeyini sağlamalarını teşvik ederken, vergi adaletine uygun olmalıdır. Emeklilik hakkını kazananlar sistemden erken ayrılanlara ve daha kısa vadeli birikimli sigortaları tercih edenlere göre daha ayrıcalıklı bir vergilemeye tabi olmalıdır

Katkı Paylarının Vergi Matrahından İndirim Konusu Yapılması Ücret geliri elde edenler ile yıllık beyanname ile beyan edilen gelirler için farklı düzenleme İşverenler tarafından çalıştırdıkları işçiler için ödeyecekleri katkı payları ücretle ilişkilendirilmeksizin doğrudan gider kaydedilebilecek İndirim konusu yapılabilecek tutara ilişkin oransal ve maktu sınırlar var

Katkıların Ücret Matrahının Tespitinde İndirim Konusu Yapılması İndirim konusu yapılabilecek tutar,  Aylık bazda, elde edilen brüt ücretin %10’unu (özel şahıs sigortalarında %5) geçemez.  Yıllık bazda, asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar kurulu aylık bazdaki indirimi brüt ücretin %20’sine (%10), yıllık bazda asgari ücretin yıllık tutarının iki katına artırma konusunda yetkilidir. Hem bireysel emeklilik hem özel şahıs sigortalarına prim ödenmesi halinde indirim konusu yapılabilecek toplam tutar yukarıdaki sınırlamalara tabidir. Prim ödemesi ücretlinin şahsına, eşine veya küçük çocuklarına ait olabilir.

Katkıların Yıllık Beyanname ile Beyan Edilecek Matrahın Tespitinde İndirimi İndirim konusu yapılabilecek tutar,  Beyan edilen gelirin %10’unu (özel şahıs sigortalarında %5) geçemez.  Yıllık bazda, asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. Bakanlar kurulu oransal sınırı %20’ye (%10), maktu sınırı asgari ücretin yıllık tutarının iki katına kadar artırmaya yetkilidir. Hem bireysel emeklilik hem özel şahıs sigortalarına prim ödenmesi halinde indirim konusu yapılabilecek toplam tutar yukarıdaki sınırlamalara tabidir. Prim ödemesi ücretlinin şahsına, eşine veya küçük çocuklarına ait olabilir.

Katkıların Doğrudan İşverence Gider Yazılması İşverenler tarafından ücretliler adına bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları ücret ile ilişkilendirilmeksizin doğrudan gider yazılabilecektir. Ücretle ilişkilendirilmeksizin gider yazılacak katkı payı ile ücretliler tarafından ödenen ve ücret matrahının tespitinde indirim konusu yapılacak katkı payı toplamı, ücretlinin brüt ücretinin %10’nunu ve asgari ücretin yıllık tutarını aşamaz. İşveren tarafından ödenen tutarın sınırlamayı aşması durumunda, katkı payı ücretle ilişkilendirilecek ve ücret olarak gider yazılabilecektir.

Değerlendirilme Sürecinde Vergileme Bireysel emeklilik sistemine ödenen katkı payları emeklilik yatırım fonlarında değerlendirilecektir. Emeklilik yatırım fonlarının kazançları kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. İstisna kazanç üzerinden gelir vergisi stopajı olmayacaktır Emeklilik yatırım fonlarına yapılan ödemeler üzerinden yapılacak stopajlar vergi yükü oluşturacaktır.

Elde Edilen Gelirlerin Vergilendirilmesi Bireysel emeklilik sisteminden elde edilen gelirler menkul sermaye iradı olarak tanımlanmıştır. Emeklilik hakkı kazananlara yapılacak ödemeler ile emeklilik hakkı kazanmadan ayrılanlara yapılacak ödemeler üzerindeki vergi yükü farklı olacaktır. Stopaj suretiyle vergileme yapılacaktır. Gelir yıllık beyannameye dahil edilmeyecektir.

Emeklilik Hakkı Kazananlara Yapılan Ödemelerin Vergilendirilmesi Elde edilen gelirin %25’i gelir vergisinden istisna edilmiştir. İstisna olmayan kısım üzerinden Gelir Vergisi Kanunu uyarınca stopaj yapılacaktır. Elde edilen gelir yıllık beyanname ile beyan edilmeyecek, dolayısıyla stopaj nihai vergileme olacaktır.

Emeklilik Hakkı Kazanmadan Ayrılanlara Yapılacak Ödemelerin Vergilendirilmesi Elde edilen gelir menkul sermaye iradı olarak tanımlanmıştır. Hak sahibine yapılacak ödemelerden gelir vergisi stopajı yapılacaktır. Stopaj 10 yıl süreyle katkı payı ödeyenlerle, 10 yıl katkı payı ödemeyenlere yapılan ödemeler için farklılaştırılabilecektir. Stopaj nihai vergilemedir.

Birikimli Sigortalardan Elde Edilecek Gelirlerin Vergilendirilmesi Elde edilen gelir menkul sermaye iradı olarak tanımlanmıştır. 10 yıl süreyle prim ödeyenlere yapılan ödemelerin %10’u istisna edilmiştir. Yapılan ödemeler üzerinden gelir vergisi stopajı yapılacaktır. Stopaj 10 yıl süreyle prim ödeyenler ile daha kısa sürede sistemden ayrılanlar için farklılaştırılacaktır. İstisna tutar üzerinden stopaj yapılmayacaktır. Elde edilen gelir yıllık beyannameye dahil edilmeyecek dolayısıyla stopaj nihai vergileme olacaktır.

Düzenlemelerin Geçerli Olduğu Dönem Bireysel emeklilik ve diğer özel şahıs sigortalarına ilişkin olarak 4697 sayılı Kanunla yapılan değişiklikler 7/10 /2001 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüğe girmiştir. 7/10/2001 tarihinden önce düzenlenmiş poliçeler ile ilgili olarak 4697 sayılı Kanun öncesi düzenlemeler uygulanmaya devam edilecektir.

Eski ve Yeni Poliçelerin Birlikte Olması Halinde Vergi Matrahından İndirim Geçici madde ile yapılan düzenleme kazanılmış hakları korumaktadır. Eski poliçe ile birlikte yeni poliçenin olması durumunda yeni poliçeye ilişkin indirim toplam indirimin aylık bazda %5’i yıllık bazda asgari ücretin yıllık tutarını aşmaması şartıyla mümkündür. Bireysel emeklilik sistemine girilmesi halinde aylık bazdaki sınırlama brüt ücretin %10’u olacaktır.

Vergi Teşvikleri ve Sistemin Başarısı Bireysel emeklilik sisteminin başarılı olması yalnızca vergisel düzenlemelere bağlı değildir. Vergisel teşviklerin teşvik edici niteliği diğer yatırım araçlarının vergilendirilmesi bu bağlamda vergi sisteminde yapılacak diğer düzenlemelere bağlıdır.