•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
• SİZİN VE AİLENİZİN SAĞLIĞI NE KADAR ÖNEMLİ
Advertisements

VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Besin nedir?.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
GEBELİKTE BESLENME Doç. Dr. Nursan ÇINAR.
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
TEVFİK İLERİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ
SÜT HAKKINDA MERAK ETTİĞİNİZ HERŞEY
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BEBEK GEBELİK GENÇLİK ÇOCUK YAŞLILIK BESLENME Yaşam Döngüsü.
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
OKUL ÇAĞINDA ÇOCUK BESLENMESİ
Proteinler.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
OSTEOPOROZ BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ.
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
MENOPOZ VE BESLENME.
Dr.Ekrem Hayri Üstündağ İzmir Kadın Hast. Doğum Hastanesi
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
DENETLEYİCİ SİSTEMLER
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER
TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI ÖĞRENCİ TEMSİLCİLİKLERİ Gaziantep Üniversitesi.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
FAYDALI BESİNLER.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Bizi Destelemek için Lütfen ÜYE olunuz…
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
PROJESİ.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
BİRECİK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ZEYNEP ŞAHAN KARADERE
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
SPORCU BESLENMESİ.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Sunum transkripti:

•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını, huzurlu bir yaşlılık dönemini hak ettiklerini düşünmüyor musunuz? •Çocuklarının ve yaşlılarının sağlığını düşünen SİZLER! •Ya kendi sağlığınız?

•Şimdi sizlere mucizevi özellikleri olan, besin değeri yüksek, temel gıda hammaddesi ’ü anlatmak istiyoruz… SÜT

•Süt; meme bezlerinden salgılanan, kendine özgü tat, koku ve kıvamında olan, hemen hemen tüm besin öğelerini yeterli ve dengeli bir şekilde bünyesinde bulunduran bir gıda maddesidir…

Sütün bileşimi*; •Su%87,3 •Mineral maddeler%0,75 •Protein%3,40 •Laktoz%4,70 •Yağ%3.50 •Vitaminler%0,35 *(ortalama inek sütü)

•Doğada yüksek oranda sadece sütte bulunan laktoz enerji sağlar. •Sütte bulunan galaktoz, beyin ve sinir dokularının oluşumunda rol oynar. •Laktoz vücudumuzun kalsiyum ve fosfordan daha iyi yararlanmasını sağlar, bu nedenle özellikle bebeklerin kemik ve diş oluşumunda faydalıdır. “Sütün Besin Değerleri” Laktoz (süt şekeri):

Süt Yağı: •Enerji kaynağıdır. •Süt yağı, laktozun en iyi şekilde kullanımını ve vücudumuz için gerekli olan A, D, E, K vitaminlerinin taşınmasını sağlar. •Hepimizin sakındığı kolesterol sanıldığı kadar yüksek oranda değildir. 100 ml sütün içerdiği kolesterol miktarı sadece 12 gramdır.

Süt proteini: •Hücre ve dokuların oluşmasında önemli rol oynar. •Büyüme ve gelişmeyi sağlar. •Saç ve tırnakların oluşumda büyük rol oynar. •Kasların kasılmasına yardımcı olur. •Vücutta ödem yapan sıvıların toplanmasını önler. Vitaminler: •B2, B12, A ve C vitaminleri zeka gelişiminde, deri ve göz sağlığında en iyi kaynaktır. •Sütteki vitamin büyümeye yardım eder.

Mineral maddeler: •Kalsiyum özellikle çocukların kemik ve diş oluşumlarının tamamlanmasında büyük etkendir. •25-30 yaşlarına kadar alınan kalsiyum kemik yoğunluğunun artmasına neden olmaktadır. İleri yaşlarda kemik yoğunluğu artmamakta ancak kalsiyum alımına düzenli olarak devam edildiğinde kemik yoğunluğundaki azalma yavaşlatılabilir/geciktirilebilir. BU SEBEPLE, kalsiyum alımı, tüm yaşam boyunca kemik sağlığı için gereklidir. •Özellikle hamilelik ve emzirme döneminde kalsiyum ihtiyacı önemlidir. Yetersiz kalsiyum alımı, ileri yaşlarda "osteomalacia" ve "osteoporosis" gibi kemik hastalıklarına sebebiyet vermektedir.

MENOPOZ Osteoporoz: •Ö•Özellikle kadınlar Menopoz döneminde ve sonrasında daha fazla kemik kaybına uğrarlar. Menopoz süresince kadınlık hormonu olan östrojen miktarında düşme olur ve bu osteoporoz olma nedenidir. •Ü•Ülkemizde 8 milyon osteoporoz hastası bulunmaktadır.

YAŞAMIMIZ BOYUNCA TÜKETİLMESİ GEREKEN GÜNLÜK SÜT MİKTARLARI: Çocukluk döneminde  1-3 yaş arası2,5 su bardağı (500gr)  4-6 yaş arası2 su bardağı (400gr)  7-15 yaş arası2 su bardağı (400gr)  15 yaş ve üzeri2 su bardağı (400gr) Yaşlılık döneminde  yaş arası 1,5 - 2 su bardağı ( gr)  65 yaş ve üzeri2,5 su bardağı (500gr) BESİN DEĞERİ yüksek olan SÜT; bebeklik, çocukluk, gençlik ve ileri yaşlarda yani her dönemde VAZGEÇİLMEZDİR! ( Su bardağı dolusu süt yaklaşık 200gr kabul edilebilir.)

BİZLER BU ÖNEMLİ BESİN MADDESİNİ YETERİNCE TÜKETİYOR MUYUZ HAYIR ? ?

Tüketilen Süt Miktarı ÇOCUKLARINIZ İÇİN EBEVEYNLERİNİZ İÇİN KENDİNİZ İÇİN HERGÜN 2 BARDAK GÜNLÜK PASTORİZE SÜT İÇİN. SAĞLINIZ İÇİN… LÜTFEN SÜT İÇİN VE İÇİRİN…

DOĞANIN BİZLERE ARMAĞANI OLAN SÜT SENTEZLENEMEMİŞTİR… YAPISINDA VE NİTELİĞİNDE BİR GIDA MADDESİ HENÜZ SENTEZLENEMEMİŞTİR…

Bu sunum toplumsal bilgilendirme ve SÜT içme alışkanlığını yaygınlaştırma amaçlı olarak bir sivil toplum kuruluşu olan Derneği tarafından hazırlanmıştır. Derneği tarafından hazırlanmıştır. Tüm Süt Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği Sunumun hazırlanmasında derneğimize katkılarından dolayı Erem Yayıncılık Gurubuna teşekkür ederiz… Tüsedad Yönetim Kurulu