Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

TİCARİ İŞLETMENİN REHNİ
SENDİKALAR MEVZUATININ İNCELENMESİ
ULUTEK A.Ş TEKNOLOJİ GELİŞTİRME
SENDİKAL GÜVENCELER.
HOŞ GELDİNİZ Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN Bakanlık İş Müfettişi.
Oğuz KARADENİZ Pamukkale Üniversitesi
KOBİ BİRLEŞMELERİNDE SAĞLANAN TEŞVİKLER
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
E-sendİka üyelİĞİ.
İŞ SÖZLEŞMESİ TANIMI VE TÜRLERİ
Tevfik BAYHAN Bakanlık
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
GÜMRÜK KIYMETİ TEKNİK KOMİTESİ Ek:II. 1. Bu Anlaşmanın 18 inci Maddesine göre, teknik düzeyde yorum ve uygulama birliği sağlamak amacıyla Gümrük İşbirliği.
Yayımlandığı Resmi Gazete Tarihi/Sayısı: /28750
TİCARİ İŞLETMENİN DEVRİ
ERK İSG&İK – –
Sendikalar ve toplu sözleşme
ERK İSG&İK – –
E.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
İŞVEREN VE ÇALIŞANLAR HAKKINDA NELER BİLİYORUM
6356 SAYILI SENDİKALAR, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ GREV VE LOKAVT KANUNU
İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku
Tevfik BAYHAN Ramazan DOĞAN İş Müfettişi İş Müfettişi
İş Hukukunun Kapsamı.
İÇİNDEKİLER 4857 S. İş Kanunu’nda İşçi, İşveren ve Altişveren (Taşeron) Kavramları Asıl – Alt İşveren İlişkisinin Koşulları Kanuna Aykırı Olarak Kurulan.
GEÇİCİ İŞ GÖRMEZLİK - ULUSAL BAYRAM VE GÜNLERİNDE ÇALIŞMA 1 Yrd. Doç. Dr. ALPTEKİN AKTALAY Y.Emre AKARSU.
ZİRVE ÜNİVERSİTESİ İŞ HUKUKU Toplu İş Sözleşmesinin Esasları
İş Hukuku Yrd. Doç. Dr. Alptekin AKTALAY
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU
1 PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA DAYALI HİZMET ALIMLARI.
ULUSAL VE ULUSLARARASI KURULUŞLAR
BİREYSEL İŞ HUKUKU 4. SUNUM
AĞIR VE TEHLİKELİ İŞLER YÖNETMELİĞİ
İŞ HUKUKUNA GİRİŞ İş Hukuku Kavramı
İŞVERENİN BORÇLARI Ücretin Belirlenmesi
İŞ SÖZLEŞMESİNDEN DOĞAN BORÇLAR
İŞ HUKUKUNUN TEMEL KAVRAMLARI
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Sendikaların ekonomik analizi
KAMU GÖREVLİLERİ SENDİKALARI KANUNU Kanun No: 4688 Kabul Tarihi : G.Ü. PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
2. Ders Sendika Kavramı, Kuruluş, Organlar Yönetici Güvencesi
Eşitlik İlkesini Uygula
Toplu İş Hukuku 3. Ders. SENDİKA VE KONFEDERASYONLARA ÜYELİK.
4. Ders Sendika Organları Yönetici Güvencesi Toplu İş Hukuku.
TOPLU İŞ HUKUKU SENDİKA İŞYERİ TEMSİLCİĞİ
Sendika Kavramı, Kaynaklar, Kuruluş, Organlar, Yönetici Güvencesi
İş Hukukunun Kapsamı İSTİSNALAR Sayılı İş Kanunu: 1. Madde “Bu kanun 4. Maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri.
Toplu İş Hukuku / 2 Toplu İş Sözleşmesi Hukuku. TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ HUKUKU.
TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ PROSEDÜRÜ
BAUSEM İK YÖNETİMİ ve LİDERLİK YAKLAŞIMLARI Ersan Halıcı Orkun Küçükemiroğlu - İnsan Kaynakları Yönetiminin Hukuksal Boyutu, IK Mevzuatı -İş Sağlığı ve.
Anlatan: Adnan Hadzimusiç
6740 SAYILI BİREYSEL EMEKLİLİK TASARRUF VE YATIRIM SİSTEMİ (BES) KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUNDA YER ALAN ÖNEMLİ DÜZENLEMELER.
YASALAR VE ÖZEL EĞİTİM.
Anlatan: Adnan Hadzimusiç
6.1. Sendikalar ve toplu sözleşme
Toplu pazarlık.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
DERNEĞİN KENDİLİĞİNDEN SONA ERMESİ (İNFİSAH)
ÇALIŞAN TEMSİLCİSİ SEÇİYORUZ!
Toplu Görüşmeye Çağrı ve Toplu Görüşme
HAZIRLAYANLAR: SELİN AKTÜRK DİLEK AKBULUT
Bireysel Emeklilik Sistemi
Kişiler Hukuku-15. Hafta.
İŞ MAHKEMELERİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KURULMASI YASAK OLAN DERNEKLER VE YASAK FAALİYETLER
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çok tehlikeli sınıfta yer ve ondan fazla işçi çalıştıran işyerlerinde işverenlerin ödediği işsizlik sigortası primi 3 yıl süreyle %2’den %1’e düşürülmüştür.
İŞ VE SOSYAL GÜVENLİK HUKUKU İŞYERİ KAVRAMI. İŞYERİ İş Kanunu, 4’üncü maddedeki istisnalar dışında kalan bütün işyerlerine, bu işyerlerinin işverenleri.
Sunum transkripti:

Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi 6356 SAYILI YASA’YLA TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN GENEL ESASLARINA GETİRİLEN DEĞİŞİKLİKLER Prof.Dr. Tankut Centel Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi

ÇERÇEVE SÖZLEŞME (1) Çerçeve sözleşme, Ekonomik ve Sosyal Konseyde temsil edilen işçi ve işveren konfederasyonlarına üye işçi ve işveren sendikaları arasında işkolu düzeyinde yapılan sözleşme-dir.

ÇERÇEVE SÖZLEŞME (2) Çerçeve sözleşme, sözleşmenin tarafı olan işçi ve işveren sendikasının üyeleri hakkında uygulanır ve meslekî eğitim, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal sorumluluk ve istihdam politikalarına ilişkin düzenlemeleri içerebilir. Çerçeve sözleşme, taraflardan birinin çağrısı ve karşı tarafın çağrıya olumlu cevap vermesi ile en az bir, en çok üç yıl için yapılır.

GRUP TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ Grup toplu iş sözleşmesi, işçi sendikası ile işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerlerini ve işletmeleri kapsayan toplu iş sözleşmesidir. Grup toplu iş sözleşmesi, tarafların anlaşması üzerine bir işçi sendikası ile bir işveren sendikası arasında, birden çok üye işverene ait aynı işkolunda kurulu işyerleri ve işletmeleri kapsamak üzere yapılır.

TARAFLARIN DURUMUNDA DEĞİŞİKLİK MADDE 37 – (1) Toplu iş sözleşmesine taraf olan sendikanın tüzel kişiliğinin sona ermesi, faaliyetinin durdurulması, işçi sendikasının yetkiyi kaybetmesi ve toplu iş sözleşmesinin uygulandığı işyerlerinde işverenin veya işyerinin girdiği işkolunun değişmesi toplu iş sözleşmesini sona erdirmez.

İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ (1) MADDE 38 – (1) İşletme toplu iş sözleşmesi kapsamında olan ya da toplu iş sözleşmesi bulunan bir işyeri veya işyerinin bir bölümünün devrinde, devralan işverenin aynı işkoluna giren işyeri veya işyerlerinde yürürlükte bir toplu iş sözleşmesi var ise; devralınan işyeri veya işyerlerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinden doğan hak ve borçlar, iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.

İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ (2) MADDE 38 – (1) Devralan işverenin işyeri ya da işyerlerinde uygulanan bir toplu iş sözleşmesi yok ise; devralınan işyerinde yürürlükteki toplu iş sözleşmesinden doğan hak ve borçlar, yeni bir toplu iş sözleşmesi yapılıncaya kadar toplu iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder.

İŞYERİNİN VEYA BİR BÖLÜMÜNÜN DEVRİ (3) (2) Toplu iş sözleşmesi bulunmayan bir işyerinin işletme toplu iş sözleşmesi tarafı olan bir işverence devralınması durumunda işyeri, işletme toplu iş sözleşmesi kapsamına girer.

DEVİR HALİNDE TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNİN GELECEĞİ Devredilen İşyeri Devralan İşyeri TİS işyeri TİS > iş sözleşmesi hükmü olarak devam eder TİS - > yeni TİS yapılıncaya kadar TİS hükmü olarak devam eder - işletme TİS > işletme TİS kapsamına girer

TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİNDEN YARARLANMA (39/3) Toplu iş sözleşmesinin imza tarihi ile yürürlük tarihi arasında iş sözleşmesi sona eren üyeler de, iş sözleşmelerinin sona erdiği tarihe kadar toplu iş sözleşmesinden yararlanır.

DAYANIŞMA AİDATI (39) (4) Toplu iş sözleşmesinin imzası sırasında taraf işçi sendikasına üye olmayanlar, sonradan işyerine girip de üye olmayanlar veya imza tarihinde taraf işçi sendikasına üye olup da ayrılanlar veya çıkarılanların toplu iş sözleşmesinden yararlanabilmeleri, toplu iş sözleşmesinin tarafı olan işçi sendikasına dayanışma aidatı ödemelerine bağlıdır. Bunun için işçi sendikasının onayı aranmaz. Dayanışma aidatı ödemek suretiyle toplu iş sözleşmesinden yararlanma, talep tarihinden geçerlidir. İmza tarihinden önceki talepler imza tarihi itibarıyla hüküm doğurur. (5) Dayanışma aidatının miktarı, üyelik aidatından fazla olmamak kaydıyla sendika tüzüğünde belirlenir.

TİS’DEN YARARLANMA (39) (7) Bu Kanun anlamında işveren vekilleri ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerine işvereni temsilen katılanlar, toplu iş sözleşmesinden yararlanamaz. (8) Grev sonunda yapılan toplu iş sözleşmesinden, 65 inci maddeye göre zorunlu olarak çalışanlar dışında işyerinde çalışmış olanlar aksine hüküm bulunmadıkça yararlanamaz.

TEŞMİL (1) MADDE 40 – (1) Bakanlar Kurulu; teşmili yapılacak işyerinin kurulu bulunduğu işkolunda en çok üyeye sahip sendikanın yapmış olduğu bir toplu iş sözleşmesini, o işkolundaki işçi veya işveren sendikalarının veya ilgili işverenlerden birinin ya da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının talebi üzerine, Yüksek Hakem Kurulunun görüşünü aldıktan sonra tamamen veya kısmen ya da zorunlu değişiklikleri yaparak, o işkolunda toplu iş sözleşmesi bulunmayan işyeri veya işyerlerine teşmil edebilir. Yüksek Hakem Kurulu bu konudaki görüşünü on beş iş günü içinde bildirir.

TEŞMİL (2) (2) Teşmil kararında teşmilin gerekçesi açıklanır. Yürürlüğe gireceği tarih de belirtilmek suretiyle teşmil kararı Resmî Gazete’de yayımlanır, ancak yürürlük tarihi Resmî Gazete’de yayım tarihinden önceki bir tarih olarak belirlenemez. (7) Toplu iş sözleşmesinin teşmil edildiği işletme veya işyerinde her zaman yetki için başvurulabilir ve yeni toplu iş sözleşmesinin yapılmasıyla birlikte teşmil uygulaması kendiliğinden sona erer.