0 1 web ortamından gelen gelen bilgiler bilgiler Akademikkütüphanekaynakları 14.000 eser 4000 yayın evi BTT ve Sosyal Sosyal Bilimler Bilimler Dünyanın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

Duke University Press Elektronik Koleksiyon ve Servisler.
Hazırlayan Ebru SIRMACI
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
Oktay ERBEY CRM & B2B Ürün Satış Hizmet Yöneticisi
Tutarlı Bir Katalog için Otorite Kontrolü
360Core Kütüphane Kullanıcıları için Kütüphaneciler için
NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
MATHSCINET KULLANIM KILAVUZU
FAKÜLTE/BÖLÜM/ YÜKSEKOKUL ADI STRATEJİK PLANLAMA SUNUMU Not:Süreçler değişebilir…
KONU: HAZIRLAYANIN : ADI: EMRE SOYADI: YILMAZ FAKÜLTE: FEN
ANKARA ÜNİVERSİTESİ Kurumsal Arşivi Açık Erişim Kaynakları
KÜTÜPHANE OTOMASYON SİSTEMİNİN KULLANIMI
tarihi itibariyle Kütüphanemiz "Yordam 2001" Kütüphane Otomasyon Programı ile çalışmaktadır. Web sayfamızda ( yerleştirilen.
Yasal Yönleri ile Açık Erişim İlkay Holt, Kütüphane Direktörü 50. Kütüphane Haftası, Panel: Bilimsel Bilgiye Erişimin Sorunları ve Açık Erişim Hareketi.
Tarafından sağlanmaktadır ScienceDirect Veri Tabanı.
AÇIK ERİŞİM KAYNAKLARI
ANKOS 9. Yıllık Toplantısı, Nisan 2009, İnönü Üniv LİSANS ANLAŞMALARI ÇALIŞMA GRUBU İlkay Holt, Özyeğin Üniversitesi Zeynep.
Microsoft Danışman Öğrenci
Tarafından sağlanmaktadır ScienceDirect Veri Tabanı.
E-Journal A.M.S. (EJAMS) Kütüphaneciler için e-dergi koleksiyonlarının yönetiminde, kullanıcılar için ise bu koleksiyonlardan yararlanmada kolaylık sağlar.
Journal Citation Reports - Dergi Atıf Raporları -
VERİ TABANI KULLANICI EĞİTİMİ
Kütüphane Web Sayfası Kullanıcı Eğitimi
Didem AYDAN 20 Kasım 2009 Ankara YAŞAM BİLİMLERİ VERİ TABANI.
KÜTÜPHANELERDE HALKLA İLİŞKİLER ve PAZARLAMA ANKARA ÜNİVERSİTESİ KÜTÜPHANESİ ÖRNEĞİ Tuna CAN & E.Erdal AYDIN
Ankara Üniversitesi Açık Arşiv Uygulaması
WEB OF SCIENCE İLE ATIF TABANLI ARAŞTIRMA DEĞERLENDİRMESİ Eğitmen: Metin TUNÇ This presentation is an introduction to InCites - the new web-based.
6-7 June 20033rd International ANKOS Meeting1 ANKOS Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu Bülent KARASÖZEN Orta Doğu Teknik Üniversitesi.
Emre Hasan Akbayrak ODTÜ Kütüphanesi Hizmetiçi Eğitim Seminerleri
ARALARINDA ASAL SAYILAR
KULLANICI / KÜTÜPHANECİ EĞİTİMİ GRUP ÇALIŞMALARI ANKOS 5. Yıllık Toplantısı Haziran 2005 Süleyman Demirel Kütüphanesi, Sakarya.
Emerald kullanıcılarınıza yayın yapma konusunda nasıl yardımcı olabilir? Kullanıcılarınız için yardımcı kaynaklar Mine Tonta Business Manager, Turkey.
Açık Dergi Sistemleri orçun madran. Open Journal Systems (OJS) Web 2.0 Teknolojileri ve Uygulamaları Çalıştayı, Ankara - 4 Aralık
Pratik kullanım rehberi elektronik dergileri. Hoş Geldiniz! IOP Elektronik Dergiler Rehberi İletişim için İçindekiler journals.iop.org 2 journals.iop.org.
KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HALK KÜTÜPHANELERİ SOSYAL AĞLARDA HALK KÜTÜPHANELERİNE ERİŞİM.
HABTEKUS' HABTEKUS'08 3.
Veri Tabanları Kullanıcı Ara Yüzünde Yeni Yaklaşımlar
ANKOS FİYATLANDIRMA MODELLERİ
American Mathematical Society MathSciNet Mathematical Reviews
KOÇ ÜNİVERSİTESİ SUNA KIRAÇ KÜTÜPHANESİ
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
Springerlink.com Emel Kaynak Mikro Bilgi Kayıt ve Dağıtım A.Ş EĞİTİM ARAŞTIRMA HASTANELERİ EĞİTİM TOPLANTISI.
©Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı
Engineering Village Platformu Foksiyonlar ve Arama fırsatları Tübitak - Ekual Mayıs,2008 Emre Bilinç ITS.
Uzm. Fatma BAŞAR Cahit Arf Bilgi Merkezi Eğitim ve Tanıtım Sorumlusu 22 Eylül 2010 T.C. Sağlık Bakanlığı Eğitim Toplantısı TÜBİTAK.
1 Bilgiye Erişimde Fırsat Eşitliği Projesi Olarak EKUAL'in Doğuşu ve Gelişimi Prof.Dr. Cem SARAÇ Hacettepe Üniversitesi.
Bilgi Kaynağı Olarak Veritabanları
Kurumsal Arşivler ve Açık Erişim Uygulamaları 44. Kütüphane Haftası, 31 Mart–4 Nisan 2008 Ömer Orhan Atılım Üniversitesi Kütüphanesi.
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
ANKOS Kullanım İstatistikleri Kullanım İstatistikleri Çalışma Grubu ANKOS 7.Yıllık Toplantısı, 31 Mayıs-2 Haziran 2007 Karadeniz Teknik Üniversitesi.
Empowering management research EmeraldManagementXtra Ürün ve Hizmetler Brian Berry Business Manager for Turkey Emerald Group.
1/22 GEOMETRİ (Dikdörtgen) Aşağıdaki şekillerden hangisi dikdörtgendir? AB C D.
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
Zehra TAŞKIN BBY308 Temel ve Uygulamalı Bilimlerde Bilgiye Erişim
ULUSAL AKADEMİK LİSANS TOPLANTISI 6 Kasım 2006, İstanbul.
Springerlink.com Emel KAYNAK Stm-Info Bilgi Hizmetleri ve Yayıncılık
SOSYAL BİLİMLER VERİ TABANI Uzm. A. Nuray DEMİRKOL 2-3 Kasım 2006.
Trans Tech Publications (TTP) 1967 yılında ünlü bir Avrupalı bilim adamı ve eğitimci tarafından kurulmuştur. Malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında.
Araştırmacıların konu ve kaynak taraması için harcadıkları zaman sorunlarına, ulusal düzeyde, hızlı, tek merkezden ve kolay arama ile çözüm. Ulusal dergilerin,
Akademik Kütüphaneler için Basit Arama Kullanım Kılavuzu
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Pratik kullanım rehberi
EBSCO Discovery Service (EDS) Daha İsabetli Sonuç Listeleri
Full Text Finder Publication Finder Genel Bakış
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Sunum transkripti:

0

1 web ortamından gelen gelen bilgiler bilgiler Akademikkütüphanekaynakları eser 4000 yayın evi BTT ve Sosyal Sosyal Bilimler Bilimler Dünyanın En Büyük Absrakt Veri Tabanı Scopus nedir?

2 Scopus Nedir?  Bilimsel literatür tarama ve navigasyon aracı  Dünyanın en büyük abstrakt ve atıf veri tabanı  4000 yayın evinden eser adı içerir  Aynı zamanda 180 milyon bilimsel web sayfasını tarar (patent bilgileri de dahil)  Bir tıklamayla erişim hakkınız varsa tam metne erişim  Uzmanlaşmış Yazar taraması  Gelişmiş kütüphane entegrasyonu ve kişiselleştirme özellikler

3   akademik dergi  1100  1100 Medline dergileri (%100 kapsam)  465  465 Açık Erişim (Open Access) dergileri  750  750 konferans tutanakları (proceedings)  600  600 ticari yayın  27  27 milyon abstrakt, son 40 yıla ait  230  230 milyon referans 1996’dan günümüze kadar bütün abstraktlara eklenmiştir  180  180 milyon web sayfasına Scirus aracılığıyla erişim  İçerik günlük olarak yenilenmektedir Scopus eser içerir

4 Dergilerin coğrafik dağılımı

5 Scopus konu kapsamı  4500  4500 Kimya, Fizik, Matematik ve Mühendislik  5900  5900 Yaşam ve Sağlık Bilimleri (%100 Medline Kapsamı)  2700  2700 Sosyal Bilimler, Psikoloji ve Ekonomi  2500  2500 Biyoloji, Tarım ve Çevre Bilimleri

6 İçerik Politikası  Scopus, bilim, tıp, teknik ve sosyal literatüre erişimde en kapsamlı tek bir erişim noktası olmayı hedefler  İçeriğe yapılacak ilaveler kullanıcı ihtiyacına göre bilim insanları ve konu kütüphanecilerinden oluşan İçerik Seçim Komitesi tarafından belirlenir  Açık Erişim dergileri de dahil sadece elektronik yayımlanan dergiler de kabul edilir  Akademik kalite kriterlerine uyan bütün dergiler kapsanmaya çalışılır (örneğin hakemli ve belirli aralıklarla yayımlananlar)  Scopus İngilizce olmayan eserler de dahil bütün coğrafyalardan dergiler içerir (İngilizce abstraktlarını verir)

7 Ana Sayfa

8 Sonuçlar sayfası Birleşik sonuçlar Sonuçları rafine etme Erişilebilen tam metin kütüphaneyle kontrol edilir

9 Sonuçlar sayfasında her makalenin atıf sayısı En çok atıf alana göre sırala Atıfta bulunan makaleleri görme

10 Abstrakt + referans sayfası Atıfta bulunan son 3 makaleye linkler Yazar Bilgileri ve aynı yazarın bütün eserlerine linkler Tam metin ve kütüphane tanımlı linkler

11 abstraktlar + referanslar sayfası Sonuçları yönetme özellikleri Kaç kez atıf aldığı Yazarın diğer makalelerine link Makalenin tam kaydını görmek için

12 Kütüphane entegrasyonu Bir tıklamayla aşağıdaki sayfalardan tam metne link:  Sonuçlar listesinden  Tam kayıttan  Yazarın verdiği referanslardan Linklerin kurulumunu kütüphane kontrol eder:  Yayıncı sitelerine önceden oluşturulmuş linkler (CrossRef eserleri artı diğer yayıncılara)  Erişim hakkı olanlara linkler (Scopus’la link çözücü (resolver) entegrasyonu) Yenilikçi teknoloji:  Endeavor’dan LinkFinderPlus ile görüntüye dayalı linkleme teknolojisiyle Linkler

13 Sonuçlar sayfası Erişilebilen tam metin kütüphaneyle kontrol edilir

14 Müşteri tanımlı linkler  Bir tıklamayla ek kaynaklara link verme, örneğin  OPAC’lara veya ortak kütüphane kataloglarına (örneğin SUDOC)  Ücretsiz kaynaklara (Scirus gibi)  Aboneliğe dayalı veri tabanları (Ulrich’s gibi)

15 Örnek: Yeni atıf özelliği (yazar taraması)

16 Atıf Analizi: Çok yakında

17 Yakında: Gelişmiş Cilt/Sayı erişimi

18 Scopus şu sorulara cevap verebilir ’de herhangi bir konuda yayımlanmış en çok atıf alan makale hangisi? ’de Türkiye’deki bilim insanları kaç tane makale yayımladı? 3.Türkiye’de kimyacılar tarafından en çok hangi dergilerde yayın yapıldı? 4.Sağlık alanında en çok yayın yapan araştırma kurumu hangisidir? 5.Türkiye’de hangi konu alanlarında araştırma daha güçlü?

19 Şu özellikleri hatırlayın: 1.Deneyen kullanıcılar daha fazla bilgiyi daha hızlı bulduklarını söylüyor 2.Kütüphaneciler gelişimine yardımcı oldular 3.Scopus kütüphanenin kendi tam metin kaynaklarının tanınmasını ve kullanımını artırır 4.Alanının en büyüğüdür ama kullanımı kolaydır – kaliteli içerik ile birlikte kolay navigasyon sağlar

20

21 Scopus Tanıtım Teklifi  Herhangi bir taahhütte bulunmadan 2005 sonuna kadar değerlendirme süreci  Bütün kullanıcılarınıza açık  Erişim periyodu 2005 – 2007  1 yıllık ücret, 3 yıl erişim  Fiyat her kurum için bireysel olarak belirlenir  Esnek ödeme planı

22 Esnek Ödeme Planı  Ödeme Seçenekleri:  1 Ocak 2007’de tam ücreti ödeme  2006’da taksit ödeme  Taksitleri 2005 ve 2006’ya bölme

23 Scopus Abonelik Modeli  Abonelik ücreti genelde kullanıcı sayısına bağlı  Eski yıllar da dahil veri tabanının tümüne erişim  Bütün fonksiyonlar dahil  Eş zamanlı kullanıcı sayısında sınır yok  Web’e dayalı COUNTER- uyumlu kullanım istatistikleri  Eğitim ve Yardım Masası destekleri mevcut

24 Scopus Tanıtım Teklifinin Yararları  Scopus’u diğer ürünlerle birlikte değerlendirebilirsiniz  Mevcut ürünleri değiştirmeden kullanıcının Scopus’a alışması için zaman verir  Satın almada bilinçli karar verme  Kullanıma dayalı  Kullanıcıların geri bildirimine dayalı  Kendi deneyiminize ve uzmanların görüşüne dayalı  Bütçenizi ayarlama  Sınırlı teklif – bu benzersiz fırsattan yararlanmak için Haziran sonuna kadar baş vurun

25 Bir sonraki adım  Mevcut deneme erişimi 30 Haziran’da sona erecek  Erişiminizin yıl sonuna kadar açık kalması ve özel fiyat teklifinden yararlanmak için Haziran sonuna kadar lütfen ön lisans anlaşmasını imzalayın  Abonelik konusunda karar vermek için Kasım ayına kadar vaktiniz var, abone olmak isterseniz ödeme seçeneğinizi bildirmeniz yeterli  Abone olmak istemezseniz yine Kasım ayına kadar yazılı bildirmeniz durumunda hiçbir yükümlülük olmadan imzaladığınız lisans iptal edilecek fakat erişiminiz yıl sonuna kadar devam edecek.

26 Önemli Linkler: Ayrıntılı bilgi,haberler, yayın evi ve dergi listeleri için: Teknik ve fonksiyonlarla ilgili sorularınız için: veya ANKOS Veritabanı Sorumlusu: Ebru Gürbüz Türkçe sorularınız ve Ön Lisans Anlaşması için:

teşekkür ederiz

28