--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Temel Bilgiler ve Yatırım Araçları
Advertisements

PARANIN ZAMAN DEĞERİ Finansal yönetiminin temel amacı işletme değerini maksimum kılacak en uygun yatırım ve finansman kararlarını verebilmektir. Alternatiflerin.
Yard.Doç.Dr. Mehmet ERKAN
PARA VE SERMAYE PİYASALARINA BAKIŞ
Faiz Oranları Hakkında
Türkiye Bankalar Birliği Ekonomi Çalışma Grubu’nun 23 Mayıs 2007 tarihli toplantısında Sayın Yrd. Doç. Dr. Refet Gürkaynak tarafından sunulmuştur.
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
SERMAYE PİYASASI KURULU
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
MENKUL KIYMETLER ÜNİTE 7
Sermaye Maliyeti Nedir?
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Chapter 1 Learning Objectives
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
Menkul kıymetler Kişilerin yatırım amacı ile edindikleri ortaklık ve alacak hakkı sağlayan ve çıkarılması için sermaye piyasası kurulundan izin alınan.
TİCARİ KAR VEYA ZARARIN HESAPLANMASINDA TEK DÜZEN HESAP PLANINDA YAPILAN DÖNEM SONU KAYITLARI Bilanço Hesaplarında Maliyet Hesaplarında Gelir Tablosu.
10. ÜNİTE Öz Kaynaklar Finansal Yönetim, 2. Baskı
SERMAYE PİYASASI Sermaye piyasası basit bir tanımla sermaye arz ve talebinin karşılaştığı bir piyasadır. Sermaye kısaca orta uzun ve sonsuz vadeli fonlar.
KIYMETLİ EVRAKIN TÜRLERİ
SERMAYE PİYASASI VE BORSA TERMİNOLOJİSİ Dr
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenlemesi Programı– Modül 28 Emeklilik Fonları Richard Berr Direktör, Değerleme ve Raporlama 20 Haziran 2006.
FİNANSAL VARLIKLAR.
Finansal Piyasalar Genel Bakış
GELİR ORTAKLIĞI SENETLERİ
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
PARA TEORİSİ: FAİZ ORANLARININ ANLAMI, ÖLÇÜMÜ VE BELİRLENMESİ
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ PARANIN ZAMAN DEĞERLERİNİN TEMEL ÖLÇÜTLERİ FAİZ Fon sunumu ile fon kullanımını eşitleyen bir fiyattır. RİSK Gerçekleşen.
Faiz Oranı Riskinin Yönetimi
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
BÖLÜM 7 HİSSE SENEDİ VE TAHVİL DEĞERLEMESİ RİSK VE GETİRİ ANALİZİ
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Finansal Sistem ve Faiz Oranları
MENKUL KIYMET ANALİZİ VE PORTFÖY YÖNETİMİ
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
MENKUL KIYMET ANALİZİ VE PORTFÖY YÖNETİMİ
MUHASEBE 2 11-MENKUL KIYMETLER
Bölüm 4 Faiz Oranları . Ersin Saltık.
Tahvil DEĞERLEMESİ.
Opsiyon Nedir? Opsiyonlar, belli bir vadeye kadar veya belirli bir vadede, opsiyona dayanak varlık oluşturan belli bir miktardaki malı, finansal ürünü,
FİNANS MATEMATİĞİ Mustafa Niğdeli
Menkul Kıymet Borsaları
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetler
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Tahviller ve Diğer Sabit Getirili Menkul Kıymetlerin Değerlemesi
Tahviller ve Değerlemesi
Yrd. Doç. Dr. Şule Aydın Turan
MENKUL KIYMETLERE İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
BONOLAR Cemil GÖKTAŞ.
YATIRIM Yatırım, belirli bir kaynağın ya da değerin, gelir sağlamak amacıyla kalıcı bir biçimde kullanılmasıdır. Tüketim kavramından temel farkı, kullanılan.
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
Tahviller ve Değerlemesi
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY 1. 2 FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR FİNANSAL OLMAYAN PİYASALAR REEL SEKTÖR ÜRETİM YAPAN SANAYİ, TİCARET VE HİZMET.
Finans Sistemine Genel Bakış
YATIRIM ve FİNANS TEORİSİ
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
ŞEMSİYE FON Katılma payları tek bir içtüzük kapsamında ihraç edilen tüm fonları kapsayan yatırım fonudur.
FİNANSAL SİSTEM VE FİNANSAL PİYASALAR
YRD.DOÇ.DR(YMM-BD-DU) E.YASEMİN YEGİNBOY
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Firmalarda Uzun Vadeli Yatırım Kararları (Sermaye Bütçelemesi) Sermaye Bütçelemesi ve Nakit Akımı Analizleri Projenin Nakit Akımlarının Tahmini.
Faiz Oranları Hakkında
Sunum transkripti:

--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç Finansal Kıymetler --Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu

Tahviller Borç Bulma Aracı Likit Varlık Tahvil sahipleri (tahvili satınalanlar) belirlenmiş bir zaman boyunca şirketlere (tahvili ihraç edenler) borç verirler. Tahvil sahibi, tahvili çıkaran kuruluşun uzun vadeli alacaklısıdır. Tahvil sahibi, şirketin aktifi üzerinde alacağından başka hiçbir hakka sahip değildir. Şirketin yönetimine katılamaz. Buna karşılık şirketin brüt karından, önce tahvil sahiplerinin faizleri ödenir. Tahvil sahipleri alacaklarını aldıktan sonra şirketin malvarlığı üzerinde hiçbir hak iddia edemezler. Likit Varlık Şirket tahvilleri ikincil bir piyasada (borsa) alınıp satılabilirler. Borsada işlem gören bir tahvilin fiyatı piyasa koşulları ve tahvilin dönemine göre belirlenir.

Tahvil Özellikleri Yazılı Değer: Nominal Değer. Kupon Faiz Oranı Vade Tahviller sabit getirili menkul kıymetlerdir. Borç alanlar (firmalar) tahvil sahiplerine tipik olarak dönemlik faiz ödemeleri yaparlar. Buna göre tahvil sahibi tahvili çıkaran şirketin kar-zarar riskine katılmaz; şirket zarar etse de günü gelince belli miktardaki anaparayı ve faizleri alırlar. Şirketin iflası ve tasfiyesi halinde de, tasfiyeden önce borçlar ödeneceği için, tahvil sahipleri hisse senedi sahiplerinden önce alacaklarını tahsil ederler. Vade Tahvilin üzerinde yazılı değerin tahvil sahibine geri ödeneceği zaman. Tahvil sahibi ile şirket arasındaki hukuki ilişki vade sonunda sona erer. Yazılı Anlaşma Şirketin tahvil sahiplerine karşı üstlendiği yasal yükümlülüklerini belirleyen döküman.

Genel Olarak Tahvil Değerlemesi Defter Değeri Firmanın Bilançosunda gösterilen değer Pazar Değeri Bir varlık için herhangi bir zamanda piyasada arz ve talebe göre belirlenen fiyattır. İlgili varlık bu fiyattan alınıp satılabilir. Değerleme Değeri Bir varlıktan beklenen nakit akımlarının bugünkü değeri Yatırımcı nakit akımlarını tahmin eder, Yatırımcı beklediği getiriyi varlığın riski ve piyasa koşullarını temel alarak belirler. Tüm yatırımcıların aynı beklentiye ve riskten kaçınma derecesine sahip olduğu bir piyasada: Pazar Değeri = Değerleme Değeri

Tahviller Halka açık anonim ortaklıklarda tahvil ihraç tavanı Halka açık anonim şirketlerin tahvil ve sermaye piyasası aracı niteliğindeki diğer borçlanma senetlerinin toplam tutarı, Kurula gönderilen bağımsız denetimden geçmiş son mali tabloda yer alan çıkarılmış sermaye veya ödenmiş sermaye ile genel Kurulca onaylanan son mali tabloda görülen yedek akçeler ve yeniden değerleme değer artış fonu toplamından varsa zararların indirilmesinden sonra kalan miktarı geçemez. TİT= Çıkarılmış veya Ödenmiş Sermaye+Yedek Akçe+YDDAF)-Zararlar

Tahvil Türleri Devlet tahvilleri-Özel sektör tahvilleri Devlet tahvili-Tasarruf Bonosu (orta ve uzun vade) Hazine bonoları (kısa vede ve kuponsuz) Primli veya İskontolu - Başabaş tahviller. (İhraç edilen bir tahvil üzerinde yazılı değerle satışa çıkarılıyorsa bu tahvil başabaş, yazılı değerinden daha aşağı bedelle satışa çıkarılıyorsa butahvilprimli tahvildir. Yüksek bir bedel tahvili iskontolu yapar. İkramiyeli tahviller Nama ve Hamiline yazılı tahviller Paraya çevrilme kolaylığı olan tahviller (tahvillerin vadesi 2 yıldan az olmamak üzere serbestçe belirlenir. Vade sonunda halka ödenmesi genelde bir defada olmaz) Garantili ve Garantisiz Tahviller Sabit ve Değişken faizli tahviller Endeksli tahviller (dövize yada altına indeksli tahviler)

Tahvil Türevleri Rüçhan Haklı Tahviller Kara İştirakli tahviller Bazı şirketlerin, çıkardıkları tahvillerin satışını kolaylaştırmak için, tahvillerin tümüne ya da kura ile belirlenecek bir bölümüne, belli bir yüzdesine ya da belli bir limitin üstünde kalan kısmına ileride yapılacak ilk sermaye arttırımından rüçhan hakkı tanıdıkları görülür Kara İştirakli tahviller 1. Faiz artı kar 2. Hangisi yüksek ise faiz belirlenmeksizin kar payı yüzdesinin belirlenmesi Hisse Senetleriyle Değiştirilebilir tahviller Vadesi 2 yıldan az 7 yıldan çok olamaz.

Tahvil Değerleme Modeli Tahvil değerlemesi bir bugünkü değerinin bulunması uygulamasıdır. Bir tahvilin değeri yatırımcısının tahvili elinde tutması sonucunda elde edeceği tüm nakit akımlarının bugünkü değeridir. 3 Çeşit Nakit Akımı Tahvili satın almak için ödenen miktar (BD). Tahvil sahiplerine verilen Dönemlik Faiz Ödemeleri (PMT). Tahvilin ömrü sonunda (vade bitimi) üzerinde yazılı değerinin geri ödenmesi. Tahvil Değerlemesinde Kullanılan Diğer Faktörler Nakit akımlarının elde edileceği süre (N) = Vade Nakit akımlarının bugüne indirgenmesinde kullanılacak faiz oranı.

Tahvil Değerleme Modeli Tahvilin Değerinin Hesaplanması 0 1 2 3 4 2003 2004(6) 2004 2005(6) 2005(12) 15.000 15.000 15.000 15.000 100.000 Yatırımınızdan yıllık bazda %28’lik bir getiri elde etmeyi gerekli görmeniz halinde tahvilinin değerini hesaplayınız

Tahvil Değerleme Modeli Vadesi 2 Yıl 6 Ayda Bir Faiz Ödeyen Bir Tahvilin Değerinin Hesaplanması 0 1 2 3 4 2003 2004(6) 2004 2005(6) 2005(12) 15.000 15.000 15.000 15.000 100.000 13.158 11.542 10.125 68.089 102.913,71 Yatırımınızdan yıllık bazda %28’lik bir getiri elde etmeyi gerekli görmeniz halinde tahvilinin değerini hesaplayınız

Tahvil Değerleme Modeli Tahvilin Değerinin Hesaplanması 0 1 2 3 4 2003 2004(6) 2004 2005(6) 2005(12) 15.000 15.000 15.000 15.000 15.000 100.000 15.000= 4 Dönem için Anuite TL100.000=4. Dönemdeki Nakit Akımı (Anapara) Vb = I(Anuitenin BD’i) + Yazılı Değerin BD’i I = Dönemlik Faiz Ödemesi kb= Yatırımcının Gerekli Getiri Oranı

Tahvil Değerleme Modeli Vadesi 2 Yıl ve Yılda Bir Faiz Ödeyen Bir Tahvilin Değerinin Hesaplanması 0 1 2 3 4 2003 2004 2005 2006 2007 30.000 30.000 30.000 30.000 100.000 23.438 18.311 14.305 48.429 104.481,94 Yatırımınızdan yıllık bazda %28’lik bir getiri elde etmeyi gerekli görmeniz halinde tahvilinin değerini hesaplayınız

Vadeye Kadar Getiri Tahvil Sahiplerinin Beklediği Getiri Oranı. Eğer bir yatırımcı bugünkü fiyattan bir tahvil satın alır ve onu vadesine kadar elinde tutarsa, kazanacağı yıllık getiri oranı nedir?

Vadeye Kadar Getiri Tahvil Sahiplerinin Beklediği Getiri Oranı. Eğer bir yatırımcı bugünkü fiyattan bir tahvil satın alır ve onu vadesine kadar elinde tutarsa, kazanacağı yıllık getiri oranı nedir? Formülde piyasa fiyatını (P0) Vb yerine koy ve kb için çözüm yap, kb = Yıllık getiri oranı (YGO)

Direk olarak çözülemez Vadeye Kadar Getiri Tahvil Sahiplerinin Beklediği Getiri Oranı. Eğer bir yatırımcı bugünkü fiyattan bir tahvil satın alır ve onu vadesine kadar elinde tutarsa, kazanacağı yıllık getiri oranı nedir? Formülde piyasa fiyatını (P0) Vb yerine koy ve kb için çözüm yap, kb = Yıllık getiri oranı (YGO) Direk olarak çözülemez

Vadeye Kadar Getiri Direk olarak çözülemez, bir finansal hesap makinası ya da deneme yanılma yolu kullanılmalıdır.

Tahvil Değerleme Modeli Tahvilin Değerinin Hesaplanması 0 1 2 3 4 2003 2004(6) 2004 2005(6) 2005(12) 102.913,71 15.000 15.000 15.000 15.000 100.000 Eğer YGO > Kupon Faiz Oranı, tahvil indirimli olarak satılır If YGO < Kupon Faiz Oranı, tahvil pirim yapar. 14% N I/YR PV PMT FV 4 ? -102.914 15.000 100.000

Vb Faiz Oranı Riski Tahvil Fiyatları Zaman İçinde Dalgalanır Ekonomideki faiz oranları değiştiğinde, tahvillerden elde edilmesi gerekli getirirler de değişecek ve sonuç olarak yatırımcının tahvili değerleme değeri ve piyasa fiyatı değişecektir. Faiz Oranları Vb

Vb Vb Faiz Oranı Riski Tahvil Fiyatlari Zaman İçinde Dalgalanır Ekonomideki faiz oranları değiştiğinde, tahvillerden elde edilmesi gerekli getirirler de değişecek ve sonuç olarak yatırımcının tahvili değerleme değeri ve piyasa fiyatı değişecektir. Faiz Oranları Vb Faiz Oranları Vb

Faiz Oranı Riski Tahvil Fiyatları Zaman İçinde Dalgalanır

Faiz Oranı Riski Tahvil Fiyatlari Zaman İçinde Dalgalanır Tahviller ilk olarak ihraç edildikleri zaman, kupon faiz oranı piyasadaki güncel faiz oranlarına göre belirlenir.

Faiz Oranı Riski Tahvil Fiyatlari Zaman İçinde Dalgalanır Tahviller ilk olarak ihraç edildikleri zaman, kupon faiz oranı piyasadaki güncel faiz oranlarına göre belirlenir. Zaman geçtikçe, piyasa faiz oranları değişebilir, fakat kupon faiz oranı sabit kalır.

Faiz Oranı Riski Tahvil Fiyatlari Zaman İçinde Dalgalanır Tahviller ilk olarak ihraç edildikleri zaman, kupon faiz oranı piyasadaki güncel faiz oranlarına göre belirlenir. Zaman geçtikçe, piyasa faiz oranları değişebilir, fakat kupon faiz oranı sabit kalır. Sonuç olarak, tahvilin gerçek fiyatı değişir.