Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Klasik Yapılarda Yüzey Tatbikatı ve Onarımı
Advertisements

GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
OSMANLININ BALKANLARDA Kİ ESERLERİ
TARİH KONU:Osmanlı Devleti’nin Balkanlara hakim olmaya başlamasından sonra burada meydana getirdiği mimari eserler(cami,han,hamam,köprü,medrese)hakkında.
Fatih Camii.
SULTAN AHMET CAMİİ.
Yavuz Sultan Selim Camii Fatih - İstanbul.
Sahabeden Hazret-i Ebu Eyyûb El-Ensâr (radıyallahu anh) Türbesi
OSMANLI’DA VAKIF SISTEMI
Mostar Köprüsü Mostar Köprüsü, 1566’da Mimar Hayreddin tarafından inşa edilmiştir. Bu köprü Neretva Nehri üzerinden geçmektedir. Köprünün yapımında 456.
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
Mimar Sinan’ın Hayatı ve Eserleri
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
EDİRNE.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
Edirne ilimizin en önemli ve en tanınan simgesi tabii ki SELİMİYE Camisi ve Mimarı Koca Sinan’dır.
OKUL GEZİSİ SERHAT ŞEHRİMİZ EDİRNE
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
BEDESTENLER Bedesten eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun çarşılardır. Her bedesten de onu korumakla.
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
En çok merak edile motif:
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
OSMANLI DEVLETİ.
Ülkemizin Doğal ve Tarihi Güzellikleri
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
CAMİLER AKŞEHİR ULU CAMİ: Akşehir’de, Ahi Celal mahallesinde, Ulu Cami Caddesi ile Kalaycı Sokağın kesiştiği köşede Eski Akşehir’in ortasında yer almaktadır.
MEDRESE Din adamı ve her türlü konuda çalışacak kişiler yetiştirmek için eğitim veren okullardır. İlk medrese örneğine Abbasi ve Fatimi döneminde rastlanır.
ÜÇ ŞEREFELİ CAMİİ (BURMALI CAMİİ)
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
MİMAR SİNAN Mimar Sinan 1490’da Kayseri’ye bağlı Gesi nahiyesinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512’de devşirme olarak alınıp “acemi oğlanlar” okulunda eğitim.
Sultan 2.Bayezid Camii - Amasya
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
Ulu Cami - Kütahya.
Sultan 2.Bayezid Külliyesi (Cami-Tıp Medresesi-Darüşşifa-
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
İSTANBUL’ UN FETHİ.
Süleymaniye Camii.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni
KÜLTÜR VE KÜLTÜRÜN ÖĞELERİ
BURSA’NIN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ ARDA KIRTASİYE.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ARDA KIRTASİYE. Orhan Gazi 1281 yılında doğdu. Annesi Malhun Hatun, babası Osman gazidir yılında 45 yaşında iken Osmanlı tahtına oturdu. Kardeşi.
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
EDİRNE’NİN KÜLTÜR VE TURİZM POTANSİYELİ Balkan Yarımadası'nın güneydoğu kesimindeki Trakya Bölgesinde yer alan Edirne, Doğu-Batı ulaşım yolları üzerindeki.
Sultan Yıldırım Bayezit tarafından 1400 yılında yaptırılmıştır. On iki ayak üzerine yirmi kubbe ile üzeri örtülen Ulu Cami, şehrin merkezinde yer alan.
GEZİP GÖRÜLMEYE DEĞER ŞEHİRLERİN YERLERİ
KONU:ÇOCUĞUN DÜZELTTİRDĞİ MİNARE SUNUSU
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
MIMAR SINAN. , Mimar Sinan, 1489'da Kayseri'nin Ağırnas köyünde dünyaya geldi. 1511'de devşirme olarak İstanbul'a geldi ve Acemi Oğlanlar Ocağı'na girdi.
SOSYAL YAPI İlin Türkiye'deki konumu Edirne haritası Çalışma alanı
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
 Çengelhan, Kanunî Sultan Süleyman döneminde, Mihrimah Sultan’ın eşi Damat Rüstem Paşa tarafından 1522–1523 yıllarında yaptırılmıştır. Beş yüz yıla yakın.
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
ADI : M.FARUK SOYADI: GÖKTAŞ SINIF : 10/D NO : 639 DERS: OFİS PROGRAMLARI KONU: OSMANLI DÖNEMI PADIŞAHLARI.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
Sunum transkripti:

Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir. Edirne ne zaman Osmanlı Devleti’ne katılmıştır? Edirne (o zamanki adıyla Hadrianopolis), 1363 yılında Sazlıdere Savaşı ile, I.Murat tarafından fethedildi ve Osmanlı hakimiyetine geçti. Edirne fethedildiği dönemde hemen tümüyle 2-3 kilise ve 5-10 mahalleyle sınırlı Kale İçi semtinden oluşuyordu. Bu semtin dışında bir de Tunca'nın karşı yakasında bulunan ve bir köprü ile Kale İçi'ne bağlanan Aina (Bugünkü Yıldırım Mahallesi) varoşu bulunuyordu. Serhat; Sınır, sınır boyu anlamına gelmektedir. Günümüzde de, I.Murat döneminde de EDİRNE sınır şehrimizdi. Başkentin Serhat şehri Edirne’ye taşınma sebebi ise; yapılacak seferlerin çoğunluğunun yönünün Avrupa’ya doğru olmasıdır. Edirne , 1363’den 1453 İstanbul’un Fethi’ne kadar Osmanlı Devleti’ne başkentlik yapmıştır.

Osmanlı Devleti’nin imar faaliyetleri Edirne, 1363 yılında Osmanlı hakimiyetine geçtikten sonra Meriç Nehri kenarında küçük bir şehir iken, Osmanlılar yalnız kale içinde kalmayıp kale dışında da yeni mahalleler kurdular. Şehrin her tarafına cami ve medreseler inşa edildi. Ayrıca kale dışında büyük han, kervansarayları ve köprüler inşa edildi.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri II. Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Selimiye Camii’ne 1569 yılında başlanmış ve 1575’de tamamlanmıştır. Caminin 999 penceresi vardır. Tek kubbeli, 4 minarelidir. İznik çinileri kullanılmıştır. Caminin beton temeli döküldükten sonra Mimar Sinan üç sene ortadan kaybolmuş ve daha sonra camiyi tamamlamıştır. Minberi tek mermer taştan oyma ve harikadır. Padişah minberin altın olmasını istemiş, fakat Mimar Sinan mermerden yapmıştır. Caminin sağında ve solunda Darul Kura, Darul Tedris Medreseleri vardır. Caminin batı tarafında kapalı Arasta Çarşısı vardır. Arka kısmında saray hamamı var. Ancak hamam harabe olmuştur. Selimiye Camii Balkan Harbinde üç yerden top yarası almıştır. 1893 Harbinde, hünkar mahfilindeki çinileri Ruslarca sökülüp, götürülmüş ve Moskova müzesine konmuştur. Koca Mimar Sinan’ın 80 yaşında iken yaptığı ve “ustalık eserim” dediği, Osmanlı Devleti’nin bu dev eseri, Türk sanatının ve dünya mimarlık tarihinin baş eserlerindendir.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Eski Camii, Yıldırım Bayezit’in oğullarından Süleyman Çelebi’nin 1403’te başladığı Eski Cami’nin yapımınına, kardeşi Musa Çelebi devam ettirmiş, Çelebi Mehmet tarafından 1414’de tamamlanmıştır. Caminin mimarı Konyalı Hacı Alaaddin, kalfası Ömer Bin İbrahim’dir.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Üç Şerefeli Camii, II. Sultan Murat döneminde (1438-1447) inşa edilen Üç Şerefeli Cami, Osmanlı mimarisinin normal gelişme çizgisini aşan bir sanat eseri olarak tanımlanmıştır. Camini dört minaresi vardır. Cami adını üç şerefeli minareden almıştır.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Sultan II.Bayezit Külliyesi, Tunca Nehri kıyısında bulunan II. Bayezid Külliyesi, 15. yüzyılın en önemli eserlerindendir. Külliye, cami, tıp medresesi, dârüşşifa, imaret, hamam, mutfak, erzak depoları ve diğer kısımları ile dönemin en büyük sağlık ve sosyal yardım kuruluşudur. Külliye dört sene gibi kısa bir zamanda yapılmıştır. Bu durum Osmanlı Devleti’nin teknik ve ekonomik gücünü göstermektedir.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Arasta Çarşısı, Sultan III.Murat zamanında Selimiye Camisi'ne gelir sağlamak amacıyla yaptırılmıştır. Arasta çarşılarda aynı işi yapan esnafın bulunduğu bölüm olarak tanımlanır. Edirne’de ayrıca Alipaşa Çarşısı (Kapalı Çarşı), Bedesten Çarşısı, Yetimler Çarşısı gibi camilere gelir sağlayan vakıflar bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Edirne`de görülmeye değer zenginliklerinden biri de tarihi Türk evleridir. Bu evler Türk mimarisinin estetik ve zarafetinin günümüze ulaşmış benzersiz birer örneğidirler. Evlerin dış cepheleri sıvalı veya ahşap kaplamalıdır. Genellikle iki katlıdır. Türk evlerin çoğunda görülen avlu, merdiven, tandır, sedirlik, hayat, kiler gibi bölümler Edirne evlerinde vardır.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Fatih Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet devrinde 1452'de yaptırılmış taş bir köprüdür.  Edirne’de var olan Tunca ve Meriç Nehirleri’nden dolayı Tunca Köprüsü, Meriç Köprüsü, Uzun Köprü, Saraçhane Köprüsü, Yalnızgöz Köprüsü, Saray (Kanuni) Köprüsü gibi köprüler bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Rüstem Paşa Kervansarayı, Edirne kervansaray ve hanlarının en büyük örneklerindendir ve 1753’de yaptırmıştır. Rüstem Paşa Kanuni Sultan Süleyman’ın kızı Mihrimah Sultan ile evlenmiş, Mohaç seferine katılmış, Diyarbakır ve Anadolu beylerbeyliklerinden sonra l544’de sadrazam olmuştur. Edirne’de ayrıca çok yıpranmış durumda Enez Kervansarayı da bulunmaktadır

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Peykler Medresesi, Üç Şerefeli Cami’nin bitişiğinde Fatih Sultan Mehmet yaptırmıştır. Peyk; "Padişahın yanında bulunan hürmetli askerler" anlamına gelir. Eski medrese binası onarılmış olup başka hizmetlerde kullanılmaktadır. Edirne’de ayrıca Sultan II.Bayezit medresesi ve Saatli Medrese de bulunmaktadır.

Osmanlı Devleti eserleri Edirne’de Osmanlı Devleti eserleri Sokollu Hamamı, Edirne’nin merkezinde, Üç Şerefeli Cami’nin karşısındadır ve Sokullu Mehmet Paşa Mimar Sinan’a yaptırmıştır. XVI. yüzyılın ikinci yarısına tarihlendirilen hamam, Osmanlı mimarisinin en güzel eserlerinden birisidir. Edirne’de çok sayıda hamam bulunmaktadır

Üç yıl üst üste güreşi kazanan başpehlivana altın kemer verilir. Edirne’de Osmanlı Devleti Kültürü 1357'den günümüze kadar uzanan KIRKPINAR YAĞLI GÜREŞLERİ, Tarihi Elmalı Yeşilyayla Yağlı Güreşleri’nde sonra en eski güreş organizasyonudur. Üç yıl üst üste güreşi kazanan başpehlivana altın kemer verilir. Rumeli`nin fethi sırasında Orhan Gazi`nin oğlu Süleyman Paşa komutasında kırk kişilik öncü birlik, Ahırköy denilen yerde mola verir. Mola sırasında güreş tutan askerlerin ikisi yenişemez sabah erken başlayan karşılaşma gece yarısından sonra iki güreşçinin ölümüne kadar gider. Bunları incir ağacının dibine gömerler. Bir süre sonra buradan billur kaynaklı bir suyun Kırkpınar çayırlığına doğru aktığını görürler ve bu nedenle “kırktı bunlar, bu yakaya ilk ayak basanlardır bunlar.” diyerek o yere Kırkpınar adını vermişler.

Osmanlı Devleti hoşgörüsü Edirne’de Osmanlı Devleti hoşgörüsü Yahudi Havrası, Edirne'ye 1492'de sürüldükleri İspanya'dan ve sonraki dönemlerde Portekiz'den gelen Yahudiler, burada kendi cemaatleri için sinagoglar kurarlar ve zamanla bunların sayısı on üçe ulaşır. 1903 yılında yaşanan büyük yangınla tüm sinagoglar tahrip olur. Bunun üzerine Yahudiler dönemin Padişahı Sultan II.Abdülhamid Han'a başvururlar. Sultan Abdülhamid Han da tüm küçük sinagogların yerini alacak tek bir büyük havra yapımı için 1906 yılında ferman verir. Bu ferman üzerine 1906 yılında başlayan inşaat 1907 yılında sona ermiş ve adı da Büyük Sinagog konmuştur. Tekrar ciddi hasar gören havra tekrar onarılıp, restore edilmektedir. Ayrıca halk arasında Bulgar Kilisesi denilen bir Ortodoks ve İtalyan Kilisesi diye bilinen bir Katolik Kilisesi de Hıristiyanlar için kurulmuştur.