HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
10 ÖNERİ.
Advertisements

Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
HÜKAM Hitit Üniversitesi Kadın ve Aile Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi
DOĞUMHANE HİZMETLERİ HOŞGELDİNİZ.
SAĞLIK BAKANLIĞI EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ
BESLENMEDE DANIŞMANLIK EĞİTİMİ Emzirmenin Değerlendirmesi
BİRİNCİ BASAMAKTA SAĞLAM ÇOCUK TAKİBİ
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
SB EGE DOĞUMEVİ VE KADIN HASTALIKLARI EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ AİLE PLANLAMASI EĞİTİM MERKEZİ Op.Dr. Kenan Ertopçu.
KETEM’İN TUNCELİ HALKI TARAFINDAN TANINIRLIĞINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
İZMİR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ B İ LG İ İŞLEM SA Ğ LIK İ STAT İ ST İ KLER İ ŞUBES İ.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ.
KAN BAĞIŞÇISI BİLGİLENDİRME, KAYIT VE SORGULAMA FORMU
Bebek-Çocuk İzlem Protokolleri
T.C. SA Ğ LIK BAKANLI Ğ I İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ HOŞ GELDİN BEBEK PROJESİ.
GÜVENLİ ANNELİK.
Demir Gibi Türkiye Emzirmenin Korunması, Özendirilmesi, Desteklenmesi ile Demir Yetersizliği, Anemisinin Önlenmesi Ve Kontrolü.
MUSTAFA ABAK Özel Eğitim Öğretmeni
ÖZGÜVEN SAĞLAMA VE DESTEK OLMA Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen ve Kadın Üreme Sağlığı Birimi.
Yenidoğanın Muayenesi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Servisi Olgu Sunumu 1. Bölüm İnt. Dr. Emine Yunusoğlu 21 Ağustos 2013.
EMZİRME ÖYKÜSÜ NASIL ALINIR?
YENİDOĞAN ENFEKSİYONLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Mahmut AĞIRAĞAÇ Kalite Yönetim Birimi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
BAŞARILI EMZİRMEDE 10 ADIM
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi Olgu Sunumu 7 Mayıs 2013.
Çocuk İzlem Merkezinin tanıtımı ve işleyişi
22 Mayıs 2014 Tarih ve resmi gazeteye göre.
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
YARIK DUDAK, YARIK DAMAK VE HEMŞİRELİK BAKIMI
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
MEVSİMLİK TARIM İŞÇİLERİNİN SAĞLIĞINI GELİŞTİRME PROGRAMI
DİĞER TUTUMLAR.
ÖLÇME DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Polikliniği Olgu Sunumu 19 Şubat 2016 Cuma Ar. Gör. Dr. Hüseyin Salih.
GÖRME TARAMA GKD ANNE SÜTÜ.
DUDAK/DAMAK YARIK AMELİYATLARI SONRASINDA KULLANILMAK ÜZERE KIYAFET
PS İ KOLOJ İ K DANI Ş MAN VE REHBER Ö Ğ RETMEN ZEYNEP KOCAMAN.
RİSKLİ YENİDOĞAN BEBEKLERDE HEMŞİRELİK BAKIMI VE GÜVENLİ TABURCULUK
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI Diyarbakır Çocuk Hastanesi
MİSYONUMUZ İNSANİ VE TOPLUMSAL DEĞERLERİ ÖZÜMSEMİŞ, ÖZ GÜVENİ YÜKSEK, SORUMLULUK SAHİBİ, SOSYAL VE KÜLTÜREL ETKİNLİKLERE KATILAN, DONANIMLI ÖĞRENCİLER.
Kızamıkçık (Rubella).
Umblikal Enfeksiyon (Omfalit)
Yeni Doğan Enfeksiyonları
ÇOCUKLUK ÇAĞI AŞILARI. Ön Test Aşı Nedir? Aşı; hastalıklarla mücadele edebilmek, hastalıklar oluşmadan önlemek, hastalıklara karşı özel koruma sağlamak.
DOĞUM ÖNCESİ BAKIMIN ÖNEMİ
KADIN SAĞLIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
ÇOCUK SAĞLIĞI KAVRAMI VE ÖNEMİ ÇOCUK SAĞLIĞINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER BEBEK VE ÇOCUK SAĞLIĞINA İLİŞKİN GÖSTERGELER Doç. Dr. Ender DURUALP.
GENETİK HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr.Tülay AYYILDIZ.
HASTA KİMLİKLENDİRME VE KİMLİK DOĞRULAMA
DOĞUM SONU DÖNEM DOĞUM, KADIN SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ AD.
Eğitim-Öğretim Yılı Doç.Dr. Mustafa AYDIN
OKUL ADI ADI: SOYADI: SINIFI: NO: DERS: Ö Ğ RETMEN: KONU.
EMZİRMEYİ DEĞERLENDİRMEK
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI DOSYASI
PERİNATOLOJİ NEDİR ? Doç.Dr.Başak Baksu.
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
Ders : Sosyal Bilgiler Öğretmen : Medine Şahin Sınıf: 6(YDA)B No:121 Adı Soyadı : Beyza Özkan.
Zika Virüs Enfeksiyonu
Çocuklarda İnguinal Patolojiler
TÜRKİYE'DE ERGEN PROFİLİ
Sunum transkripti:

HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ YENİDOĞAN BEBEKLERİN VE ANNELERİNİN TABURCU OLDUKTAN SONRAKİ DURUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ EDİRNE DEVLET HASTANESİ MÜBİN KILIÇ HASTA HİZMETLERİ VE SAĞLIK OTELCİLİĞİ MÜDÜRÜ

Anneler gebelikleri boyunca belirli periyotlarda kontrole geldiklerinde kendileri ve bebekleri ile ilgili doğum öncesi eğitimlerini almaktadırlar. Ayrıca doğum için klinikte yattıkları dönem süresince emzirme, bebek bakımı ve hijyeni, kişisel hijyen ve bakım gibi konularda eğitimleri yapılmaktadır.

Yaptığımız bu eğitimlerin etkinliğini ölçmek, anne ile bebeğin evde bakımını izlemek ve genel durumunu değerlendirmek, ayrıca evde eğitimini sürdürerek bilinçli ebeveyn farkındalığını oluşturmak amacıyla anne ile bebeklerin evde ziyareti planlanıp uygulamaya konuldu.

Bunun için evde sağlık biriminde görevli bir ebemiz haftalık olarak yeni doğum yapan annleri telefonla arayıp ziyarete gelmek istediğimizi bildirdi. Olumlu cevap alınan ailelere gerekli malzeme ve Genel Sekreterliğimizin desteği ile hazırlanan bebek hediyelerini alarak oluşturulan form doğrultusunda evde sağlık birimi hekimi ile beraber evde ziyaretlerini gerçekleştirdi.

Bu ziyaretler için kullandığımız form örneği ZİYARET TARİHİ: LOHUSA BİLGİLERİ LOHUSA ADI-SOYADI: DOĞUM TARİHİ: T.C.: MESLEĞİ: EĞİTİM DURUMU: ADRES: TELEFON NO: GEBELİK SAYISI :…………..DOĞUM SAYISI:………… DÜŞÜK SAYISI:……….. KÜRTAJ SAYISI:…………. GENEL DURUM: ATEŞ:………….NABIZ:……………T.A:…………..EKLEMLERDE ÖDEM:…………. PSİKOLOJİK DURUM:

GÖĞÜSLER: …………SÜT SALINIMI ……VAR ( ) YOK ( ) , MASTİT:......VAR ( ) YOK ( ) UTERUS:…………………………LOŞİA:…………………. NORMAL DOĞUM: ( ) EPİZYO: VAR ( ) YOK ( ) SECTİO : ( ) YAPILAN EĞİTİM: EMZİRME ( ) BEBEK BAKIMI ( ) HİJYEN ( ) BESLENME ( ) AŞILAR ( ) DİĞER ( )

CİNSİYET: KIZ ( ) ERKEK ( ) BOY-KİLO: GENEL DURUM: GÖRÜNÜM : ANOMALİ : YENİDOĞAN BİLGİLERİ DOĞUM TARİHİ: CİNSİYET: KIZ ( ) ERKEK ( ) BOY-KİLO: GENEL DURUM: GÖRÜNÜM : ANOMALİ : HAREKET : CİLT : TURGOR : TONÜS : RENK :

UYKU : FİZYOLOJİK SARILIK : VAR ( ) YOK ( ) HUZURSUZLUK : SPASTİK BOZUKLUK BAŞ: CEFAL HEMATOM VAR ( ) YOK ( ) CAPUT SUCCEDANEUM: BINGILDAKLAR: GÖZ: ŞAŞILIK …………………… ÇAPAK……………… SARILIK:…………... AĞIZ: DİL BAĞI VAR ( ) YOK ( ) PAMUKÇUK VAR ( ) YOK ( ) YARIK DAMAK VAR ( ) YOK ( ) TAVŞAN DUDAK VAR ( ) YOK ( )

BURUN: AÇIK ( ) TIKALI ( ) KULAKLAR: GÖĞÜS: NORMAL ( ) ANOMALİ ( )………………. KARIN: BOMBELİ ( ) GAZ ( ) SIRT: ANOMALİ(SPİNA BİFİDA) VAR ( ) YOK ( ) GÖBEK: DÜŞTÜ ( ) DÜŞMEDİ ( ) SEKRESYON ( ) KIZARIKLIK ( ) FITIK ( ) ÜROGENİTAL BÖLGE: ANOMALİ VAR ( ) YOK ( ) ERKEK BEBEK :İNMEMİŞ TESTİS ( ) FİMOZİS ( ) KIZ BEBEK :AKINTI ( ) KANAMA ( ) GÖĞÜSLERDE ŞİŞLİK ( ) EKSTREMİTELER: YAPISAL BOZUKLUK VAR ( ) …………… YOK ( ) ZİYARETİ YAPAN SAĞLIK PERSONELİ AD- SOYAD: UNVAN:

2013 yılı Haziran-Ekim ayları arasında doğan 62 bebekten 49 tanesi ziyaret edilebildi.

Ziyaretler esnasında hem annenin lohusalık kontrolü hem de bebeğin kontrolü gerçekleştirildi.Detaylı kontroller esnasında anne ve babanın hatta evde varsa diğer büyüklerin eksik olduğu veya geliştirilmesi gereken konularda gerektiğinde uygulamalı olarak eğitimleri verildi.

Kontroller sırasında : 3 Bebekte Hafif dehidratasyon 1 Bebekte DKÇ şüphesi Retansio Testis Sarılık Tespit edilip hastaneye davet edildi.

Annelerden ; 2 Annede Memelerde çatlak 1 Annede Yara Yeri Enfeksiyonu Tespit edilip pansumanı yapıldıktan sonra hastaneye davet edildi.

Ayrıca 1 annede lohusalık sendromu geliştiği farkedilerek uzman psikolog desteği alması sağlandı. Aynı zamanda ziyarete gidilen bazı evlerde sosyal desteğe ihtiyaç olduğu görülerek Sosyal Hizmet Birimimize bildirildi.

Daha sağlıklı anne ve bebekleri için gerçekleştirdiğimiz bu çalışma sonucu ailelerin belki daha geç farkedecekleri bazı problemleri kısa sürede hastaneden de destek alarak çözümlendi.Özellikle ilk defa ebeveyn olmuş aile bireylerinin eğitimleri daha rahat ettikleri bir ortamda gerçekleştirildi.

Sorularını rahatça sorarak cevap almaları sağlandı Sorularını rahatça sorarak cevap almaları sağlandı. Böylece hastanede başlayan eğitimleri evlerinde de sürdürülerek ailelerin bilinç düzeylerinin arttırılmasına ve bebeklerde güven duygusu oluşturmanın temellerinin atılmasına katkı sağlandığına inanmaktayız.

TEŞEKKÜRLER