BU SLAYT SUNUMU İLKÖĞRETİM 7

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EK FİİLLER.
Advertisements

DİLEK KİPLERİ.
EYLEMDE KİP.
FİİLLERDE KİP.
FİİLLERDE ZAMAN
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
SÖZCÜĞÜN YAPISI VE EKLER.
HABER KİPLERİ.
Hazırlayan: ömer faruk özer.
Hazırlayan: İsmail KEPEK Numara:

EK FİİL ÇEKİMİ VE GÖREVİ
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
Hazırlayan: Zeynep Adsoy Türkçe Öğretmenliği/2 No:
DİLEK KİPLERİ.
DERSİMİZ TÜRKÇE İbrahim AKÇA.
9. Sınıf Dil ve Anlatım MART
ŞİİR BİLGİSİ ZEHRA YOLCU 6-A.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
ADI:TUĞBA NUR SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
ZAMİRLER.
ZAMİR NEDİR? İsmin yerini tutabilen,isim gibi kullanılabilen,isim soylu kelimelerle bazı eklere zamir denir. Ahmet’ten öğrendim. > Ondan öğrendim. Kitabı.
TÜRK DİLİ I HAFTA : 11 ÇEKİM EKLERİ II Fiil Çekim Ekleri.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
DİLEK (TASARLAMA) KİPLERİ
Ek-Fiil Ek -Fiil Nedir?.
KİPLER 1.Gereklilik Kipi 2.İstek Kipi 3.Dilek-Şart Kipi 4.Emir Kipi
1.soru 16-Aşağıdaki fiillerden hangisinin kipi diğerlerinden farklıdır? A. Kımıldatmaz B. Susmazlar C. Çalışmam D. Gelmeyeyim.
İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
FİİL ÇEKİMLERİ.
EK FİİLLER.
EK - FİİL.
DİLEK KİPLERİ MUNİBE CANBAY.
Aşağıdaki fiillerden hangisi birleşik zamanlıdır?
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
TÜRKÇE / FİİLLER ( EYLEMLER )
FİİL (EYLEM).
FİİLLER Erciyes Üniversitesi Türkçe Eğitimi
TÜRKÇE DERSİ.
EK FİİLLER Bu slayt Türkçe Öğretmenliği Bölümü (İ.Ö) 2.sınıf öğrencisi Zafer KARAKABAK tarafından hazırlanmıştır. Ek fiiller konusu ilköğretim 8. sınıf.
1. I. İlkokul öğretmenimiz oldukça yaşlanmış. II
1. Sonsuza (I) dek yaşayacak (II) olan sanatçıların (III) arzuladıkları şey doğanın (IV) tablosunun güzelliklerle boyalı (V) olmasıdır. Bu cümlede numaralanmış.
TÜRKÇE / Dilek Kipleri KİPLER.
Sözcük Türleri Setenay KAYA Hazırlık-D/153
Kısa Çizgi ( - ) Uzun Çizgi ( — ) NOKTALAMA İŞARETLERİ
TÜRKÇE / HABER KİPLERİ HABER KİPLERİ.
SÖZCÜKTE YAPI VA EKLER.
ZAMİRLER SIFATLAR FİİLLER
Fiiller (Eylemler).
II. FİİLLERDE ÇEKİMLİLİK GRAMER KATEGORİSİ
BASİT SÖZCÜK BİRLEŞİK SÖZCÜK TÜREMİŞ SÖZCÜK
VURGU VE TONLAMA VURGU Konuşma sırasında sözcüğün bir hecesinin ya da cümlenin bir sözcüğünün diğerlerine göre daha belirgin ,daha baskılı söylenmesine.
ADLARIN YERİNE KULLANILAN SÖZCÜKLER ADILLAR (ZAMİRLER)
YAPILARINA GÖRE FİİLLER TÜRKÇE / ZARFLAR (BELİRTEÇLER) Eren TAŞKAYA
EKLER VE KELİME YAPISI.
TÜMCE (CÜMLE) Bir duyguyu, bir düşünceyi, bir haberi, bir isteği bildiren sözcük ya da sözcük dizilerine tümce (cümle) denir. Göçmen kuşlar yurdumuzdan.
TÜRKÇE ANLATI SLAYTI EV İ N KAYAHAN. CÜMLE, BIR DÜŞÜNCEYI, BIR DILE Ğ I, BIR HABERI YA DA DUYGUYU TAM OLARAK ANLATAN, BIR VEYA BIRDEN ÇOK SÖZCÜKTEN.
EK FİİL / EK EYLEM /.
GURBET DUYMUŞ FİİLLER (EYLEMLER).
EK FİİL (EK EYLEM) TÜRKÇE / EK FİİL (EK EYLEM) Eren TAŞKAYA
Zamirler OĞUZ DİLBER. İsim olmadıkları hâlde isimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Zamirler bir varlığın adı değildir, geçici olarak o varlığın adının.
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
FİİLLERDE KİP Fiillerde Kip : Fiillerin bir hareketi, durumu,oluşu ortaya koyuşu farklı şekillerde olur. Bazen bunlar bir başkasına haber verme şeklinde.
DERSİMİZ TÜRKÇE.
Fiilimsi(Eylemsi) Fiillere getirilen birtakım eklerle oluşturulan; fiillerin isim, sıfat, zarf şeklini yapan sözcüklere fiilimsi denir.
Hakan Satılmış /Türkçe Öğrt. İSTİKBAL GÖKLERDEDİR.
FİİLER Abdulcelil KAHVECI
HATIRLAYALIM.
Sunum transkripti:

BU SLAYT SUNUMU İLKÖĞRETİM 7 BU SLAYT SUNUMU İLKÖĞRETİM 7 . SINIF TÜRKÇE DERS KİTABINDAN TÜRKİYE’M ADLI ŞİİRİN İNCELENMESİ AMACIYLA HAZIRLANMIŞTIR.

KİTAP TANITIMI KİTAP TANITIMI 2 ŞİİR SÖZCÜK ÇALIŞMASI METİN SORULARI TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ DİLİMİZİ ÖĞRENELİM İMLA VE NOKTALAMA

İLKÖĞRETİM TÜRKÇE 7

YAZAR SERAP ÖZALTUN HÜSEYİN H. TEKIŞIK TEKIŞIK YAYINCILIK A.Ş.

TÜRKİYE’M 1 Edirne’de bayrak bayrak çalkandım. Ardahan’da göğüslerde kalkandım. Erzincan’da yanardağdım, volkandım. Sevdan ile sarhoş oldum Türkiye’m, Aklım aldın, bir hoş oldum Türkiye’m!

TÜRKİYE’M II Erzurum’da dadaşın var,barın var, Erciyes’te bulut bulut karın var, Silifke’de portakalın, narın var, Sevdan ile sarhoş oldum Türkiye’m, Aklım aldın, bir hoş oldum Türkiye’m!

TÜRKİYE’M III Mekik mekik, renk renk halı dokunur, Ispartalı’m saçına gül sokunur, Sana aşkım, seni benden sakınır. Sevdan ile sarhoş oldum Türkiye’m, Aklım aldın, bir hoş oldum Türkiye’m!

TÜRKİYE’M IV Selimiye, Dolmabahçe, Hisarlar, Bu ülkeye Türk mührünü basarlar, Kal’aların destan destan susarlar. Sevdan ile sarhoş oldum Türkiye’m, Aklım aldın, bir hoş oldum Türkiye’m!

TÜRKİYE’M V Antalya’da duygularım çağlaşır, Anamur’da Kıbrıs diye ağlaşır, Manavgat’ta köpük köpük dağlaşır. Sevdan ile sarhoş oldum Türkiye’m, Aklım aldın, bir hoş oldum Türkiye’m!

Çocuk ve Okul Şiirleri Antolojisi Özbek İNCEBAYRAKTAR Çocuk ve Okul Şiirleri Antolojisi Selâhattin Arıkan

SÖZLÜK ÇALIŞMASI 1 ÇALKANMAK:Dalgalanmak. KAL’A(KALE):Eskiden düşmana karşı koymak için yapılan yüksek, kalın duvarlı yapı. DADAŞ:1)Erkek kardeş. 2)Delikanlı, yiğit kimse. BAR:El ele tutuşarak oynanan oyun.

SÖZLÜK ÇALIŞMASI 2 MEKİK:1)El veya otomatik dokuma tezgahlarında atkı veya argaç denilen ve enine olan iplikleri, uzunlamasına olan arışların arasından geçirmeye yarayan masuralı araç. KALKAN:Oktan veya kılıçtan korunmak için savaşçıların kullandığı korunmalıktır.

METİN SORULARI 1 SORU:Şiirde Erzincan hangi özelliği ile anılmıştır? CEVAP:Volkanik faaliyetlerin görüldüğü belirtilmiştir. SORU:Isparta hangi özelliği ile diğer illerden ayrılmıştır? CEVAP:Isparta ‘da gülün fazla yetiştirilmesi.

METİN SORULARI 2 SORU:Manavgat’ın köpükleri şaire nasıl görünüyor? CEVAP:Dağ gibi görünüyor.

TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ SORU:Şiirde duru ve açık bir anlatım var.Şairin bu anlatım özelliği şiire ne kazandırmıştır? CEVAP:Şiirin kolay ve herkes tarafından anlaşılmasını sağlamıştır.

TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ 2 SORU:Şiirin ölçüsünü inceleyiniz. CEVAP:Şiir 4+4+3=11’li hece ölçüsüyle yazılmıştır. E dir ne ‘de /bay rak bay rak/ çal kan dım. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11

TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ 3 Şiir beşer mısralık kıtalardan oluşmuştur. Şiirin son kıtalarındaki son iki mısra, her bölümde aynen tekrarlandığı için bu mısralar nakarat mısralarıdır. Şiirin kafiye düzeni: aaabb/cccbb/dddbb/eeebb/fffbb şeklindedir.

TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ 4 _çalkandım _kalkandım _dım: redif _volkandım _lkan: zengin kafiye _sarhoş oldum Türkiye’m _hoş oldum Türkiye’m _hoş:tunç kafiye -oldum Türkiye’m:redif

TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ 5 _barın var karın var ın var :redif _narın var ar :tam kafiye _dokunur _sokunur _ur:redif _sakınır _kun:zengin kafiye

TÜR VE ŞEKİL BİLGİSİ 6 _hisarlar _basarlar _lar:redif _susarlar _sar:zengin kafiye _çağlaşır _ır:redif _ağlaşır _ağlaş:zengin kafiye _dağlaşır

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 1 SORU:”sarhoş olmak” şiirde hangi anlamda kullanılmıştır? CEVAP:Çok mutluluk duymak anlamında kullanılmıştır. SORU:Şiirde geçen ikilemeleri bulunuz. CEVAP:Bayrak bayrak, bulut bulut, renk renk, destan destan, köpük köpük.

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 2 SORU:Aşağıdaki cümlede kelimelere gelen çekim eklerinden hangileri iyelik ekidir? CEVAP:Sevdan ile sarhoş oldum Türkiye’m. Sevdan Türkiye’m -n ve -m eki

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 3 SORU:Dolmabahçe, ıspartalı, Erzurum kelimelerini yapı bakımından inceleyiniz. CEVAP:Dolma + bahçe (birleşik) Isparta + lı(türemiş) Erzurum(basit) Dolmabahçe,iki ismin bir araya gelmesiyle; ıspartalım,-lı yapım ekini alarak oluşmuştur.

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 4 SORU:Aşağıdaki yüklemlerin zamanlarını ve kiplerini yazınız. CEVAP:Ağlarsın : geniş zaman(2. Tekil) gülsek : istek kipi(1. Çoğul) gidiyorlar : şimdiki zaman(3. Çoğul) gitmezler : geniş zamanın olumsuzu(3.çoğul)

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 5 GEREKLİLİK KİPİ “Yurdumuzu karış karış tanımalısınız.” cümlesinde, “tanıma” eyleminin yapılması gerekli görülüyor. Bu fiil, dilek kiplerinden gereklilik kipiyle çekimlenmiştir. Çünkü dilek kiplerinden gereklilik kipi, eylemin yapılmasının gerektiğini bildirir.

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 6 Bir fiil gereklilik kipiyle çekimlenirken fiil kök veya gövdesine “-malı,-meli” eki getirilir. “Gezmek”fiilinin gereklilik kipiyle çekimini inceleyiniz.

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 7 “GEZMEK” 1.tekil şahıs(ben) - gezmeliyim 2.tekil şahıs(sen) - gezmelisin 3. Tekil şahıs(o) - gezmeli 1. Çoğul şahıs(biz) - gezmeliyiz 2. Çoğul şahıs(siz) - gezmelisiniz 3. Çoğul şahıs(onlar) - gezmeliler

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 8 EMİR KİPİ “Onlar bu yurdu temiz tutsunlar.” Yukarıdaki cümlede “tutma” eyleminin gerçekleşmesi kesin bir şekilde isteniyor. Bu fiillerin çekiminde bir emir anlamı hissediliyor. İşte dilek kiplerinden emir kipi, tasarlanan hareketi emir şeklinde ifade eder.

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 9 Emir kipi, hareketin emirle yapılmasına işaret eder. Emir kipinde diğer fiil çekimlerinden farklı olarak, şahısların ayrı ayrı ekleri vardır. Emir kipinde emir ekleri , aynı zamanda şahsı da belirtir. Ayrıca bunun için şahıs eki almazlar.

DİLİMİZİ ÖĞRENELİM 10 SORU:Aşağıdaki cümlelerde geçen yüklemlerin kiplerini belirtin. CEVAP: “Yurdunu gezmelisin.”(gereklilik kipi) “İzmit’e gitsen,çok seversin.”(gitsen,şart; seversin,geniş zaman) “Kimseyi incitme”(emir kipi)’dir.

İMLA VE NOKTALAMA 1 “Yazar, sözlerine şöyle devam etti: _Bir İngiliz subayı, Atatürk’e o kadar hayrandı ki, bu hayranlığını belirten bir de kitap yazdı:”Bozkurt”Yazar, kitabında Atatürk’ü gelmiş geçmiş en büyük devlet adamlarıyla karşılaştırıyor:”Şayet Roma devrinde dünyaya gelseydi, Sezar’dan üstün;

İMLA VE NOKTALAMA 2 Fransız olsaydı, Napoleon’dan yüce olurdu. * Çizgi(uzun çizgi), yazıda konuşmaları göstermeye yarar. *Satır sonuna sığmayan kelimelerin heceleri ayrıldığında; kelimenin hecesinin bölündüğünü belli etmek için birleştirme çizgisi(kısa çizgi) kullanılır.(belir-ten gibi)